גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טסלה נכנסה לשוק הישראלי ובגדול, האם לטויוטה יש סיבה לדאגה?

בתחילת שנת הקורונה נראה היה שאפילו מותגי רכב מבוקשים ומבוססים אינם עמידים בפני המשבר ● אולם מאז אמצע 2020 החלה התאוששות מהירה שעדיין נמצאת בעיצומה - והעובדה שהמותגים הוותיקים נותרו בדירוג מעידה על כך ● איך בכל זאת השתנו חוקי המשחק? ● מדד המותגים

מכוניות טסלה ביציאה מהמפעל / צילום: Shutterstock, Sundry Photography
מכוניות טסלה ביציאה מהמפעל / צילום: Shutterstock, Sundry Photography

קפיצת הבאנג'י הגדולה - כך ייזכרו החודשים שאחרי תחילת משבר הקורונה בקרב משווקי הרכב בישראל. מנקודת מוצא גבוהה של מכירות יציבות וביקוש ער, צנח השוק תוך שני רבעונים לשפל חסר תקדים - הן בשל המגבלות הפיזיות על המכירה והן בשל תחושת חוסר הוודאות וחוסר האונים של הלקוחות, שהדירו רגליהם מהכבישים ומאולמות התצוגה. השוק כולו מחק כמעט רבע מהמסירות השנתיות במחצית הראשונה של 2020 ולא פסח גם על המותגים הסולידיים ביותר, ששוק הליסינג מהווה עבורם כרית ביטחון בשגרה.

אבל במחצית השנייה של השנה, למרות הסגרים התכופים ולמרות נתוני המאקרו הקודרים והאבטלה חסרת התקדים - השוק נגע בקרקעית והחל לטפס משם בקצב גובר והולך. באותם חודשים שוק הרכב ברוב המדינות המפותחות עדיין היה במשבר עמוק אבל בישראל הוא הפגין עמידות ויכולת התאוששות יוצאת דופן. תהליך הזינוק מעלה עדיין לא הסתיים והמחצית הראשונה של 2021 הייתה הטובה ביותר בענף הרכב הישראלי - עם מסירה של כ־183 אלף כלי רכב.

מדד המותגים - קטגוריית רכב

ההתאוששות המהירה התאפיינה בנטייה של צרכני השוק המשפחתי הרחב להיצמד למותגי "בונקר", כאלה שאין בהם הפתעות, אם תרצו המקבילה של עולם הרכב להשקעה באג"ח ממשלתיות. בשוק הרכב העממי זה אומר שמירת אמונים למותגים החזקים ביותר מסורתית ובראשם טויוטה, צמד האחיות המתחרות, יונדאי וקיה, מאזדה, מיצובישי ועוד. למותגים הללו לא היו יותר מדי חידושים או ריגושים בשנה שעברה אבל כנראה שעבור מי שיושב חודשים רבים בבידוד בבית ונאלץ לנוע תחת מגבלות זה מספיק.

גם פלח היוקרה שמר על חוסן עם המותגים הגרמנים, שממשיכים לשלוט בפלח מבחינת התדמית ברחוב. טסלה התברגה הפעם לרשימה, למרות שהיא נכנסה בפועל לשוק רק בשלהי הרבעון הראשון של 2021 והשפעתה על המכירות בראייה שנתית עדיין זניחה. אבל ה"באזז" האדיר שנוצר סביב המותג ברשתות החברתיות ובשוק ההון והנסיקה של כמעט 800% במחיר המניה שלה, הזניקו אותה למקום גבוה במודעות הלקוחות - דבר שתורגם לעוצמת מותג עוד לפני שנמכרה טסלה אחת בישראל. כאשר התחילו להגיע כלי הרכב שלה לישראל, טסלה הפכה לאחד ממותגי הפרימיום הנמכרים ביותר ברבעון השני של 2021. כמה זמן זה יימשך? נחכה ונראה.

מותגי הרכב הסיניים: חלון הזדמנויות

לקוחות הרכב בישראל מעולם לא גילו סבלנות או סלחנות יתרה כלפי מותגי רכב חדשים ובלתי מוכרים. זה לא אמור להפתיע, במציאות שבה המיסוי כמעט מכפיל את מחיר הרכב בהשוואה לחו"ל. לפיכך הנטייה הצרכנית הטבעית של רוב השוק, הפרטי והמוסדי, היא "ללכת על בטוח" ולא להמר על הבלתי נודע כשמדובר במוצר יקר ועתיר תחזוקה כמו רכב, שאמור להחזיר לרוכש ערך מהותי בתום תקופת השימוש בו. אפילו מותגי רכב כדוגמת יונדאי, קיה ומיצובישי, שכיום נחשבים "נכס צאן ברזל" של שוק הרכב הישראלי, עברו עם כניסתם לישראל תקופת אכשרה ארוכה ויקרה מאוד עד שהצליחו לחדור אל המיינסטרים.

אבל מסתבר שלא משבר הקורונה ולא המצוקה (הזמנית) של המותגים המסורתיים הרתיעו יזמים ישראלים מלייבא לישראל בחודשים האחרונים מגוון מותגים חדשים מסין, שהקהל הישראל כמעט לא נחשף אליהם עד כה. היזמים הללו עקבו במשך שנים אחרי שוק הרכב הסיני וראו כיצד הוא מתקדם בקפיצות גדולות בכל הנוגע לעיצוב, הנדסת רכב ואיכות ייצור. הם שאפו למצוא בסין את זיכיון היבוא של "היונדאי הבאה", כלומר מותג Value, שיפנה לשוק הרכב הרחב, וחיכו לפתיחת חלון הזדמנויות.

עד לאחרונה המשוכה העיקרית בפני יבוא רכב מסין הייתה מעט מאוד מוטיבציה ו/או בשלות עסקית של רוב היצרנים הסינים, שנדרשה כדי להשיג תקינה אירופית מלאה (WVTA) ופתיחת ערוץ יצוא רכב יציב למדינות עם תקינת רכב מערבית ותודעה צרכנית מפותחת כדוגמת ישראל. התוצאה הנפוצה הייתה חתימה על שלל מזכרי הבנות "על הנייר" ליבוא רכב סיני לישראל, שרובם נגנזו, וגם כמה ניסיונות לייבא רכב בפועל, שנתקלו בהפסקות ממושכות ביבוא וחוסר המשכיות בדגמים.

חלון ההזדמנויות נפתח כבר לפני כשנתיים, בזכות תקנות יבוא מקלות מאוד לכלי רכב עם "תקינה אירופית לסדרות קטנות" ובזכות העלייה המואצת בביקוש לרכב חשמלי בעולם, סגמנט שבו הסינים הם מובילים עולמיים. דרך החלון הזה הגיעו לכאן בשנה וחצי האחרונות ארבעה מותגים סיניים חדשים של רכב פרטי, שכמעט כולם מתמקדים ברכב חשמלי: Maxus ,Aiways ,GAC ו־SERES. בחודשים הבאים ינחתו כאן לפחות עוד שלושה נוספים. האם הצרכן הישראלי יגלה פתיחות כלפיהם?

הדעות בנושא חלוקות. הדוגמה הטובה ביותר להצלחה של מותג סיני בישראל היא המותג MG של SAIC (סאייק), שיבואו לישראל החל על ידי קבוצת לובינסקי כבר לפני יותר מעשור. במידה רבה לובינסקי "שכבה על הגדר" עבור כל תעשיית הרכב הסיני והתעקשה לבסס ראש גשר למותג שלה בישראל תוך שהיא נלחמת בסטיגמות צרכניות נושנות, מדיניות יצוא לא עקבית של היצרן וחברות ליסינג סרבניות.

בסופו של דבר הסבלנות השתלמה והחברה קיבלה את המוצרים הנכונים, במחירים הנכונים ובעיתוי הנכון.

בשנה שעברה, MG של סאייק הייתה לא רק המותג הסיני הנמכר ביותר בישראל, עם 1,461 מסירות וזינוק של כמעט 40%, אלא גם ביססה מוניטין של אמינות וסחירות בקרב הצרכנים הישראליים.

מצד שני, ספק אם ליבואנים חדשים יש כיום מספיק סבלנות ומשאבים כדי לעבור את כל התהליך המפרך הזה, שכרוך גם בהשקעת משאבים רציניים כמו רכישת/שכירת אולם תצוגה מרכזי אחד לפחות, הקמת מוסך מרכזי עם תשתית חלפים, פרסום וכדומה. כל זה עבור כמות מוגבלת של כלי רכב מתוצרתו של מותג, שצריך לבנות את המודעות אליו בארץ מאפס, ושוב - כאשר קיימות התחייבויות מעורפלות של היצרן הסיני להמשך הדרך.

אפילו יבואנים ותיקים עלולים להיתקל בחומה: דוגמה אחת היא מותג הרכב הסיני GAC, שיבואו "נכנס להקפאה" בשל שינוי בתוכניות היצוא של היצרן אחרי שנה של מכירות והשקעה בבניית מותג מצד אחד היבואנים הגדולים והמבוססים, יוניון מוטורס, יבואנית טויוטה. ובמקרה זה מדובר באחד היצרנים הגדולים בסין. במקרה של מותג חדש, ההימור גדול עוד יותר.

בשורה התחתונה, נראה שמי שמשקיע ביבוא רכב סיני לישראל צריך לקחת בחשבון שזו השקעה לטווח ארוך, שהתשואה עליה לא ברורה. מצד שני, בקצב שבו משתנה שוק הרכב העולמי והמקומי בעידן פוסט־קורונה, ייתכן שיהיו מותגים סינים שיעשו קיצור דרך מרשים ויימכרו בארץ בכמויות בתור "ברזלים", גם בלי תהליך המיתוג המוכר והיקר.

פלח היוקרה: חיסון נגד קורונה

את מה שהתחולל בשנה החולפת בפלח רכבי היוקרה העולמי, קל יותר לנתח במונחים של פסיכולוגיה מאשר במונחים של שיווק. נתוני המכירות מלמדים, ש־2020 הייתה בדיעבד אחת השנים הטובות ביותר אי פעם למכירות רכבי יוקרה. המגמה הזו נמשכת גם כיום, עמוק לתוך הרבעון השני של 2021, למרות שאיום הקורונה עדיין רחוק מלהיעלם במקומות רבים בעולם.

בישראל התופעה הייתה אמנם פחות דרמטית, בעיקר בשל אובדן מכירות בריכוז הסגרים של הרבעון הראשון והשני של 2020 שנחשבים לתקופת מכירות קריטית בפלח זה. ועדיין, ב־2020 נמכרו בישראל קרוב לעשרת אלפים רכבי פירמיום ויוקרה במחירים שמתחילים באזור ה־60 אלף דולר כולל מסים ונוסקים עד 300 אלף דולר וצפונה. המכירות הללו נרשמו למרות נתוני מאקרו קודרים וגירעון מעמיק, למרות חוסר ודאות לגבי מועד הזמינות של חיסוני הקורונה, למרות ירידה משמעותית בהיקף הנסועה ולמרות חוסר יציבות פוליטית והיעדר תקציב.

אז איך אפשר להסביר זאת בכל זאת? חסידי הפסיכולוגיה השיווקית, או שמא השיווק הפסיכולוגי, מסבירים זאת במעין "פיצוי פוסט־טראומטי" של לקוחות מבוססים, שהכנסתם לא נפגעה בתקופת הקורונה. לקוחות רבים, הן מהמאיונים העליונים והן מהמעמד הבינוני, נאלצו לשנות את הרגלי הצריכה שלהם ולוותר על מרכיבים רבים מתרבות הפנאי שלהם כמו נסיעות לחו"ל, מסעדות יוקרה או אפילו קניות פיזיות בקניונים.

רכישת רכב חדש, שהוא סמל לביטחון, עצמאות וחופש, היוותה פיצוי על כך - וכגודל הטראומה כן גודל הפיצוי ומחיר השדרוג. המשווקים בענף יודעים לספר, שעם הקהל שנהר לרכישת רכבי יוקרה נמנים גם לקוחות שבעבר ויתרו על רכב מבחירה, בעיקר לקוחות מבוגרים ומבוססים עם נסועה נמוכה, אולם "חזרו" לרכב פרטי בשל תחושת הבטיחות והבידוד שהוא מספק שלא ניתן לקבלה בתחבורה ציבורית. זו, אגב, תופעה מוכרת לא רק מפלח היוקרה.

מי שבכל זאת יתעקש על הסברים כלכליים ימצא אותם בשוק ההון. השנה החולפת האירה פניה למשקיעים אמיצים במיוחד, שנכנסו לשוק בלב המשבר, סביב החודשים מרץ־אפריל, או זמן לא רב לאחר מכן. הזינוק האדיר בשווי של ניירות ערך ספקולטיביים, מטבעות קריפטו ואפילו מניות רבות של חברות ריאליות, הניבו למשקיעים מקצועיים ולסתם אופטימיסטים תשואה של עשרות, מאות ואפילו אלפי אחוזים. מנהל באחת מסוכנויות רכבי הפרימיום אמר לנו, שלא לציטוט, שהתנהגות הלקוחות בשנה החולפת הזכירה שנים שאחרי משברים עמוקים בשוק ההון, שגם יצרו הזדמנויות יוצאות דופן, כמו 2009 שהגיעה אחרי המשבר של 2008 בוול־סטריט.

אבל, הוא מוסיף, למותגי רכבי היוקרה הצטרף בשנה החולפת גם קהל חדש: "ראינו השנה בסוכנות גם הרבה רוכשים צעירים, שעשו את הונם ב־2020 ב'השקעות סייבר', בעיקר במטבעות קריפטו ומניות בסיכון גבוה. אלה לקוחות שחלמו תמיד על כלי רכב יוקרתיים ומעולם לא חשבו שיוכלו להרשות לעצמם מותגים בליגה הזו. הם מעוניינים בתדמית ובסיפוק מיידי וסוגיית החיסכון לטווח ארוך לא עומדת בראש מעייניהם".

התופעה הזו, בעצימות יותר נמוכה, עמדה גם מאחורי המכירות הערות בשנה החולפת של מותגים ודגמים רבים בעלי פרופיל גבוה, שאינם שייכים בהכרח לפלח היוקרה. וכל זה, נזכיר שוב, על רקע נתוני מאקרו מהקודרים ביותר אי פעם. האם מדובר בתופעה חד־פעמית, אפקט לוואי של שנת הקורונה שיילך וידעך ככל שהמשבר יהפוך לזיכרון רחוק או שמא מדובר בשינוי יסודי וארוך טווח של חוקי המשחק הכלכליים ועלייתו של "דור חדש של משקיעי כורסה", שתפיסת הסיכון שלהם שונה מאוד מזו של הלקוחות הוותיקים? זו שאלת מאה מיליון הדולר בשוק רכבי היוקרה.

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים