גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השפים הגדולים מסתכלים ומשתגעים: כך הפכה גולדה למותג נוצץ שמוכר גלידות ב-600 מיליון שקל בשנה

לפני שנה וחצי השפים לא היו מאמינים שהם ישנעו מנות גורמה בצידנית לבתים, ושגם גלידות וקרואסונים הם מזון שאפשר לארוז למשלוח בוולט ● מדד המותגים

גלידת גולדה / צילום: ליאל סאנד
גלידת גולדה / צילום: ליאל סאנד

השליחים הכחולים והכתומים - אלה של וולט ואלה של תן ביס - הפכו בשנה וחצי החולפות לחלק אינטגרלי מהנוף העירוני. גבולות נפרצו בזמן הקורונה דרך משלוחים שכללו גם מנות ממסעדות יוקרה. אם השפים שלהן היו נשאלים בעבר האם מנת גורמה יכולה להיכנס לקופסת פלסטיק ולנסוע לסועד על אופניים חשמליים, הם כנראה היו מתפלצים. גם סוגי המזון למשלוח התגוונו: לא רק פיצה או סושי, אלא גם קרואסון או גלידה.

מדד המותגים - קטגוריית בתי קפה

זו ללא ספק הייתה השנה של רשת הגלידות גולדה, ה"בת" של אניטה שנפתחה בנווה צדק לפני כ-15 שנה על ידי האחים ניר ועדי אביטל ונקראה על שם אמם. גולדה דורגה ראשונה בקטגוריה של בתי קפה, מסעדות מזון מהיר ושירותי משלוח, והגיעה למקום מכובד גם בתוך דירוג 100 המותגים.

הרבה וניל זרם מאז קם הסניף הראשון. כיום הרשת, המופעלת על ידי זכיינים, פרוסה בארץ עם כ-100 סניפים (חלקם סניפי ענק בפריים לוקיישן כמו שדרות רוטשילד בתל אביב, 30 מהם נפתחו ב-2020), ועם נציגות עולמית שצפויה לכלול 17 סניפים עד סוף השנה, כולל בסידני ובברצלונה.

מה גרם לגלידה להתבלט? אולי הטעמים המיוחדים והעשירים והנדיבות בתוספות ובמה שקורה בגביע, הבחירה בנותני שירות נחמדים והקריצה דרך טעמים ורעיונות לא שגרתיים דוגמת מנת גלידה לכלב בהזמנת משלוח או התיק המוזהב שהרשת מספקת בטייק אוויי.

גם ברשתות החברתיות גולדה לא נחה לרגע. אין פלא שבסגר הראשון היא מכרה גלידות בהיקף של 70 מיליון שקל בחודשיים, לפי דיווחיה. בראיון שהעניק עדי אביטל לגלובס במרץ הוא שיתף את החזון שלו להפוך את אניטה לרשת בינלאומית עם שלושה־ארבעה מפעלים.

ובינתיים, עד שיוגשם החלום, צועדת גולדה לקדמת הבמה הישראלית דרך שיתופי פעולה, למשל עם החטיף הנמכר ביותר בישראל - במבה במילוי קרם בייגלה מלוח של גולדה או גלידת "האח הגדול". בחברה אומרים כי עם התחזקות המותג גולדה היא מקבלת פניות מחברות גדולות, "מה שמייצר לנו תקציבי שיווק ברמה שלא הכרנו".

על פי נתוני החברה, היקף מכירות הגלידות בישראל (כולל מארזים שנמכרים בחנויות) עומד על 2.5 מיליארד שקל בשנה. כמיליארד שקל מתוכם הם נתח הגלידריות העצמאיות - ומתוכן מהווה גולדה כ-60%. מתחרות שהיו לה נסגרו עם השנים. לאחרונה עברה החברה, שצומחת בקצב מסחרר, למפעל ייצור חדש ובכוונתה להיכנס לתחומים נוספים הקשורים לאפייה.

מהקינוח עוברים למנה העיקרית: מי שדורגה שנייה בתחום רשתות בתי הקפה, מסעדות המזון המהיר ושירותי המשלוח היא רשת מקדונלד'ס, שגם מוצריה בילו לא מעט בצידניות המשלוחים בתקופת הקורונה. ולא רק שם.

עם השנים, הגיבה מקדונלד'ס לצרכים המשתנים ולביקורת של הצרכנים, עם קו הסלטים ועם קציצה בגרסה טבעונית. בין המהלכים שהשיקה הרשת לאחרונה גם מנות שיוגשו לראשונה בפיתה - ולא רק בישראל - מכירת "גלידה פיצוץ" במארזים הביתה ושירות של הוצאת הזמנות ישירות לרכב, מתוך הבנה שגם זמן הציבור מחפש לחסוך לא רק קלוריות.

רשת ארומה היא שלישית בקטגוריה. אמנם ארומה נחלקת לשתי חברות שונות ונפרדות - ארומה תל אביב וארומה ישראל (אספרסו בר) אלא שמבחינת הצרכנים, עם כל המאמץ של החברות המתחרות לייצר בידול, בסופו של דבר מדובר בארומה. ארומה תל אביב פועלת באמצעות עשרות סניפים בעיר והיא נמצא בבעלות גולן עינת; ארומה אספרסו בר שבבעלות יריב שפע, ממייסדי ארומה - פרוסה עם 151 סניפים ברחבי הארץ.

סניף של ארומה / צילום: דודי מוסקוביץ'

ארומה, שפועלת בימי השגרה בווליום גבוה של טייק אוויי, התמודדה עם מציאות לא פשוטה בתקופה שבה הוא נאסר. חלק מהסניפים סיגלו לעצמם צורת עבודה מותאמת למגבלות ואת עיקר מרצה השקיעה הרשת בתמיכה בזכיינים. ארומה אספרסו בר מדווחת על הכפלת פעילות האפליקציה שלה, שדרכה ניתן היה להזמין ולקבל את ההזמנה ישירות לרכב בשנת הקורונה. החברה השיקה מועדון לחובבי הכנת קפה ביתי עם יצרנית מכונות הקפה השווייצרית Jura, ובהתאם לטרנד הבריאות היא מציעה ארוחה בקערה (Bowls). לאחרונה הודיעה ארומה ישראל על העלאת מחירי הקפה שלה לאור ההתייקרויות במשק.

הבאה ברשימה היא אמנם לא רשת מזון אבל היא חלק בלתי נפרד מהסצנה הקולינרית שלנו: וולט היא החברה שמדורגת רביעית בקטגוריה, בעוד תן ביס המתחרה דורגה שביעית ולא נכנסה למאה המותגים המובילים.

השליחים של וולט הפכו במובן מסוים לאחד מסמלי המגפה. למרות התלונות (המוצדקות) של המסעדות על עמלות לא הגיוניות (כשליש מחיר ההזמנה) - שינוע האוכל במשלוחים היה בבחינת להיות או לחדול (גם אם לא כדי להרוויח אלא כדי להעסיק את העובדים).

וולט גם חרגה במהירות מגבולות הגזרה של האוכל והיא מציעה משלוחים של מוצרים שונים לבית, מוצרי טיפוח, חומרי גלם לבישול, פרחים, ספרים ומה לא. החברה נותרה חלק מהנוף (בווליום נמוך יותר) גם כשהמסעדות שבו לפעול. מתחרות שמנסות לנגוס מהנתח שלה לא ממש מצליחות לעשות זאת (למעט תן ביס) והיא הפכה אט-אט למנוע החיפוש של המסעדות. במהלך 2020 נכנסה לתפקיד המנכ"לית ליאור אשכול (35) שהחליפה את אמרי גלאי, שקודם למטה העולמי.

חמישית ברשימה היא רולדין. הרשת שקמה ב-1989 צמחה לפריסה של כ-90 סניפים ו-300 עובדים. הרשת, שבבעלות משפחת חקק המייסדת וגולן עינת, מזוהה בעיקר עם סופגניות יצירתיות בחנוכה. בתקופת הקורונה העבירה הרשת את סניפיה למתכונת של איסוף עצמי, המוצרים נארזו ושיטת המכירה עברה לאחורי הדלפק. בן לילה עלתה רולדין לאוויר עם אתר מכירתי שהיא מגדירה "מוצר משלים" לסניפים. רולדין מתחרה לא רק ברשתות אלא גם במאפיות הבוטיק שמספרן צומח, ובאופים הביתיים שהתחזקו בתקופת הסגרים. לאחרונה הכריזה על השקעה בהקמת מפעל לייצור לחמי מחמצת. את הרשת מנהלת נועה בכר-אהרוני.

עוד כתבות

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

רשות החירום הלאומית: למגן את תחנת הכוח עטרות מפני רחפנים וכטב"מים

על רקע חשש למחסור באנרגיה ופגיעות בתשתיות, רשות החירום הלאומית מגדירה את תחנת הכוח בעטרות כפרויקט לאומי קריטי ודורשת מיגון מיוחד, כולל יכולות גילוי ויירוט רחפנים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

ענת אגמון. ''קשה מאוד להרוויח'' / צילום: כדיה לוי

ממאסטר שף ועד ההתאהבות בכרם: ראיון עם ענת אגמון

ענת אגמון חלמה להיות מהאימהות המייסדות של הקולינריה המקומית, חלום שנדחק הצידה עד שהלכה ל"מאסטר שף" ● בראיון לגלובס היא מספרת על חוויית ההשתתפות ("השתדלתי להיות בשליטה") על קשיי המסעדנים ("חיים כהן נסע לחפש עובדים בתאילנד") ועל הריפוי: "אתה לא באמת יכול להיות בסטרס אם אתה מנקה הר של טימין"

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

שלב הניסוי הקליני: האם זו התרופה שתעצור את תהליך ההזדקנות?

הגישה של פרופ' דיוויד סינקלייר, גורו ההזדקנות, עומדת לראשונה למבחן אמפירי ● בשנת 2025 חלה עלייה משמעותית בהשקעות בבריאות הנפש בישראל ● עמותת יד שרה פיתחה פלטפורמה לאיסוף מידע רפואי ● החברה שהודיעה בשבוע שעבר על השלמת ניסוי קליני לאבחון גורם מרכזי להתקפי לב ● והמכללה האקדמית אשקלון השיקה מרכז לסימולציה קלינית מתקדמת ● השבוע בביומד

מה מביא לירידות בשוק הקריפטו? / צילום: Shutterstock

111 מיליארד דולר נמחקו ביממה: מה עומד מאחורי הירידות החדות בקריפטו?

הביטקוין צנח מתחת ל-80 אלף דולר, הרמה הנמוכה שלו מאז אפריל ● גם יתר המטבעות רושמים ירידות חדות ● בין הסיבות: נזילות נמוכה ואכזבה מכך שהתחום לא מתפקד כ"מקלט בטוח" כמו בעבר

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

פחות משהובטח: הממשלה אישרה תוכנית תמיכה בקריית שמונה

הבוקר התכנסה הממשלה בעיר וקיבלה החלטה לשיקום וצמיחה דמוגרפית בקריית שמונה, ואולם הארנק הדיגיטלי שהובטח לתושבים יתקבל כמענק חד-פעמי ● מאידך, תושבים חדשים, אם יגיעו לעיר, יזכו למענק חודשי של כ-2,000 שקל למשך שנה וחצי

מוחמד ספורי / איור: גיל ג'יבלי

פס הייצור של עו"ד ספורי: כך הפכו התביעות הייצוגיות למנגנון שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך ביהמ"ש העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין / צילום: הילה דגן

"עדיין שוק של קונים": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין?

דירת 4 חדרים בשטח של 87 מ"ר עם מרפסת נמכרה תמורת 2.39 מיליון, לאחר שמחיר השיווק עמד על 2.79 ● "מרגישים שינוי בעקבות ירידת הריבית. יש יותר פניות וגם נסגרות יותר עסקאות", אומרת זכיינית רימקס יוניק ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ארקפה / צילום: עינת לברון

קפה יקר: אחרי ארומה - גם רשת ארקפה מעלה מחירים

עפ"י ארקפה, עליית המחירים המשוקללת בכלל המוצרים תעמוד על 3%, וזאת לאחר שנה שבה הרשת נמנעה מלעדכן את המחירים ● בנוסף מציינים ברשת כי מחירי משקאות הקפה העיקריים לא השתנו

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

רשת moltbook / צילום: צילום מסך

מהתפעמות לחשש ועד פרצת אבטחה: מה הסיפור של Moltbook, הרשת החברתית של הבינה המלאכותית

הרשת החברתית לבוטים עוררה סקרנות עולמית, עד שפרצת אבטחה אחת העבירה את הדיון מתודעה לניהול ואבטחה

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

זה האיש הכי חשוב בעזה שאתם לא מכירים

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השפריץ מים על אישה שטיילה ברחוב. מה הפיצוי שפסק ביהמ"ש?

שכן שהשפריץ מים מצינור ביתו על אישה שטיילה עם כלב, חויב לפצותה ב-95 אלף שקל ● מי אמור לפצות נופשים על עיכוב בקבלת המזוודות שלהם בחו"ל? ● ומה פסק בית המשפט כאשר הגיעו לפתחו שתי צוואות - אחת שוויונית ואחת לא? ● 3 פסקי דין בשבוע

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

מטוס ישראייר. בעיגול: יואב וייס / צילום: מוני שפיר, סיוון פרג

המינוי החדש בישראייר מגלה משהו דווקא על החברה המתחרה

יואב וייס, מנהל פעילות חברת התעופה וירג'ין אטלנטיק בישראל עד לאחרונה, יהיה אחראי על פעילות הטיסות ארוכות הטווח של ישראייר - שהופכת ליחידת רווח עצמאית ● קבוצת חמת רוכשת 1,800 מ"ר במתחם גיגיס בראשון לציון תמורת כ-30 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

פיץ' צפויה להצטרף: מאחורי הודעת מודי'ס והאם העלאת הדירוג קרובה

במשרד האוצר קיימו שיחות עם פיץ' ומעריכים כי תיישר קו בשבועות הקרובים בייצוב תחזית הדירוג ● במודי'ס העלו את תחזית הצמיחה של ישראל ל-5%, אבל הדרך חזרה לדירוג שלפני המלחמה עוד ארוכה

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח מנורה שילמה שכר גבוה לבכירים - ולא תיהנה מקיזוז המס

בית המשפט דחה את ערעור מנורה ושומרה וקבע כי שכר בכירים מעבר לתקרה של 2.5 מיליון שקל אינו מוכר לצורכי מס ● נקבע כי בקיזוז הפסדים יש להביא בחשבון גם החזרי מס צפויים, ולא רק את המס ששולם בפועל

נשיא סין שי ונשיא איראן פזשכיאן נפגשים בבייג'ינג / צילום: ap, Ng Han Guan

תחת עיני הבית הלבן: סין הפכה לגורם מרכזי בשימור המשטר האיראני

בעוד שמוסקבה מתמהמהת באספקה, סין מטמיעה בטהרן מערכות הגנה מתקדמות ● מנגנון משומן של "מכליות רפאים" מאפשר לסין ליהנות מנפט איראני בהנחות עתק ● אלא שמאחורי הדברים, מסתתרת תמונה מורכבת של גירעון סחר מעמיק וניצול ציני

עדי שלג / צילום: אלון רון

עד המדינה בפרשת אי.די.בי: כולם "שיפצו" אז מחירי מניות, בדיעבד הבנתי שזו עבירה

עדי שלג העיד כי ביצע את הפעולות סביב הרצת מניות אי.די.בי ב-2012 לפי הנחיותיו של איתי שטרום, וכי הפך לעד מדינה אחרי שגילה כי שטרום ונוחי דנקנר "מפילים עליו הכול" ● הוא טען כי הוא "הוכה בתדהמה" מכך שדנקנר מייחס לו אחריות לפרשה, ולגבי פעולותיו הסביר כי "היום ברור לי שזה אסור, אבל אז זה היה אחרת"

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי