גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השפים הגדולים מסתכלים ומשתגעים: כך הפכה גולדה למותג נוצץ שמוכר גלידות ב-600 מיליון שקל בשנה

לפני שנה וחצי השפים לא היו מאמינים שהם ישנעו מנות גורמה בצידנית לבתים, ושגם גלידות וקרואסונים הם מזון שאפשר לארוז למשלוח בוולט ● מדד המותגים

גלידת גולדה / צילום: ליאל סאנד
גלידת גולדה / צילום: ליאל סאנד

השליחים הכחולים והכתומים - אלה של וולט ואלה של תן ביס - הפכו בשנה וחצי החולפות לחלק אינטגרלי מהנוף העירוני. גבולות נפרצו בזמן הקורונה דרך משלוחים שכללו גם מנות ממסעדות יוקרה. אם השפים שלהן היו נשאלים בעבר האם מנת גורמה יכולה להיכנס לקופסת פלסטיק ולנסוע לסועד על אופניים חשמליים, הם כנראה היו מתפלצים. גם סוגי המזון למשלוח התגוונו: לא רק פיצה או סושי, אלא גם קרואסון או גלידה.

מדד המותגים - קטגוריית בתי קפה

זו ללא ספק הייתה השנה של רשת הגלידות גולדה, ה"בת" של אניטה שנפתחה בנווה צדק לפני כ-15 שנה על ידי האחים ניר ועדי אביטל ונקראה על שם אמם. גולדה דורגה ראשונה בקטגוריה של בתי קפה, מסעדות מזון מהיר ושירותי משלוח, והגיעה למקום מכובד גם בתוך דירוג 100 המותגים.

הרבה וניל זרם מאז קם הסניף הראשון. כיום הרשת, המופעלת על ידי זכיינים, פרוסה בארץ עם כ-100 סניפים (חלקם סניפי ענק בפריים לוקיישן כמו שדרות רוטשילד בתל אביב, 30 מהם נפתחו ב-2020), ועם נציגות עולמית שצפויה לכלול 17 סניפים עד סוף השנה, כולל בסידני ובברצלונה.

מה גרם לגלידה להתבלט? אולי הטעמים המיוחדים והעשירים והנדיבות בתוספות ובמה שקורה בגביע, הבחירה בנותני שירות נחמדים והקריצה דרך טעמים ורעיונות לא שגרתיים דוגמת מנת גלידה לכלב בהזמנת משלוח או התיק המוזהב שהרשת מספקת בטייק אוויי.

גם ברשתות החברתיות גולדה לא נחה לרגע. אין פלא שבסגר הראשון היא מכרה גלידות בהיקף של 70 מיליון שקל בחודשיים, לפי דיווחיה. בראיון שהעניק עדי אביטל לגלובס במרץ הוא שיתף את החזון שלו להפוך את אניטה לרשת בינלאומית עם שלושה־ארבעה מפעלים.

ובינתיים, עד שיוגשם החלום, צועדת גולדה לקדמת הבמה הישראלית דרך שיתופי פעולה, למשל עם החטיף הנמכר ביותר בישראל - במבה במילוי קרם בייגלה מלוח של גולדה או גלידת "האח הגדול". בחברה אומרים כי עם התחזקות המותג גולדה היא מקבלת פניות מחברות גדולות, "מה שמייצר לנו תקציבי שיווק ברמה שלא הכרנו".

על פי נתוני החברה, היקף מכירות הגלידות בישראל (כולל מארזים שנמכרים בחנויות) עומד על 2.5 מיליארד שקל בשנה. כמיליארד שקל מתוכם הם נתח הגלידריות העצמאיות - ומתוכן מהווה גולדה כ-60%. מתחרות שהיו לה נסגרו עם השנים. לאחרונה עברה החברה, שצומחת בקצב מסחרר, למפעל ייצור חדש ובכוונתה להיכנס לתחומים נוספים הקשורים לאפייה.

מהקינוח עוברים למנה העיקרית: מי שדורגה שנייה בתחום רשתות בתי הקפה, מסעדות המזון המהיר ושירותי המשלוח היא רשת מקדונלד'ס, שגם מוצריה בילו לא מעט בצידניות המשלוחים בתקופת הקורונה. ולא רק שם.

עם השנים, הגיבה מקדונלד'ס לצרכים המשתנים ולביקורת של הצרכנים, עם קו הסלטים ועם קציצה בגרסה טבעונית. בין המהלכים שהשיקה הרשת לאחרונה גם מנות שיוגשו לראשונה בפיתה - ולא רק בישראל - מכירת "גלידה פיצוץ" במארזים הביתה ושירות של הוצאת הזמנות ישירות לרכב, מתוך הבנה שגם זמן הציבור מחפש לחסוך לא רק קלוריות.

רשת ארומה היא שלישית בקטגוריה. אמנם ארומה נחלקת לשתי חברות שונות ונפרדות - ארומה תל אביב וארומה ישראל (אספרסו בר) אלא שמבחינת הצרכנים, עם כל המאמץ של החברות המתחרות לייצר בידול, בסופו של דבר מדובר בארומה. ארומה תל אביב פועלת באמצעות עשרות סניפים בעיר והיא נמצא בבעלות גולן עינת; ארומה אספרסו בר שבבעלות יריב שפע, ממייסדי ארומה - פרוסה עם 151 סניפים ברחבי הארץ.

סניף של ארומה / צילום: דודי מוסקוביץ'

ארומה, שפועלת בימי השגרה בווליום גבוה של טייק אוויי, התמודדה עם מציאות לא פשוטה בתקופה שבה הוא נאסר. חלק מהסניפים סיגלו לעצמם צורת עבודה מותאמת למגבלות ואת עיקר מרצה השקיעה הרשת בתמיכה בזכיינים. ארומה אספרסו בר מדווחת על הכפלת פעילות האפליקציה שלה, שדרכה ניתן היה להזמין ולקבל את ההזמנה ישירות לרכב בשנת הקורונה. החברה השיקה מועדון לחובבי הכנת קפה ביתי עם יצרנית מכונות הקפה השווייצרית Jura, ובהתאם לטרנד הבריאות היא מציעה ארוחה בקערה (Bowls). לאחרונה הודיעה ארומה ישראל על העלאת מחירי הקפה שלה לאור ההתייקרויות במשק.

הבאה ברשימה היא אמנם לא רשת מזון אבל היא חלק בלתי נפרד מהסצנה הקולינרית שלנו: וולט היא החברה שמדורגת רביעית בקטגוריה, בעוד תן ביס המתחרה דורגה שביעית ולא נכנסה למאה המותגים המובילים.

השליחים של וולט הפכו במובן מסוים לאחד מסמלי המגפה. למרות התלונות (המוצדקות) של המסעדות על עמלות לא הגיוניות (כשליש מחיר ההזמנה) - שינוע האוכל במשלוחים היה בבחינת להיות או לחדול (גם אם לא כדי להרוויח אלא כדי להעסיק את העובדים).

וולט גם חרגה במהירות מגבולות הגזרה של האוכל והיא מציעה משלוחים של מוצרים שונים לבית, מוצרי טיפוח, חומרי גלם לבישול, פרחים, ספרים ומה לא. החברה נותרה חלק מהנוף (בווליום נמוך יותר) גם כשהמסעדות שבו לפעול. מתחרות שמנסות לנגוס מהנתח שלה לא ממש מצליחות לעשות זאת (למעט תן ביס) והיא הפכה אט-אט למנוע החיפוש של המסעדות. במהלך 2020 נכנסה לתפקיד המנכ"לית ליאור אשכול (35) שהחליפה את אמרי גלאי, שקודם למטה העולמי.

חמישית ברשימה היא רולדין. הרשת שקמה ב-1989 צמחה לפריסה של כ-90 סניפים ו-300 עובדים. הרשת, שבבעלות משפחת חקק המייסדת וגולן עינת, מזוהה בעיקר עם סופגניות יצירתיות בחנוכה. בתקופת הקורונה העבירה הרשת את סניפיה למתכונת של איסוף עצמי, המוצרים נארזו ושיטת המכירה עברה לאחורי הדלפק. בן לילה עלתה רולדין לאוויר עם אתר מכירתי שהיא מגדירה "מוצר משלים" לסניפים. רולדין מתחרה לא רק ברשתות אלא גם במאפיות הבוטיק שמספרן צומח, ובאופים הביתיים שהתחזקו בתקופת הסגרים. לאחרונה הכריזה על השקעה בהקמת מפעל לייצור לחמי מחמצת. את הרשת מנהלת נועה בכר-אהרוני.

עוד כתבות

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל

בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● שר החוץ של עומאן ייפגש היום סגן נשיא ארה"ב לשיחות בנושא איראן ● סגן נשיא ארה"ב: לא נלך למלחמה שתימשך שנים במזרח התיכון ● שגרירות ארה"ב בישראל הודיעה על פינוי עובדים שאינם נדרשים בחירום ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה ● עדכונים שוטפים

ביקור ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

יותר מנשק או טכנולוגיה: מה חיפש ראש ממשלת הודו בישראל השבוע

השבוע נולדה בישראל "ארכיטקטורת היהלום": רשת בריתות אסטרטגית המשתרעת מיוון במערב ועד הודו ● בלב הציר עומד נרנדרה מודי שהגיע לירושלים כדי לקבוע סדר עולמי חדש ● איך נראה המרחב מהעיניים שלו ומה אנחנו מביאים לשולחן? ● טור אורח 

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

כותרות העיתונים בעולם

בלי לירות ירייה אחת: האסטרטגיה הסינית במלחמה המסתמנת באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את ביקור ראש ממשלת הודו בישראל, מה סין יכולה להפסיד אם איראן תיפול, וטראמפ עלול לחזור על הטעות של בוש במלחמת עיראק • כותרות העיתונים בעולם

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

הדוחות שהפילו את מניות האנרגיה המתחדשת בתל אביב

דוחות חלשים במיוחד של חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס הפילו את מדד הקלינטק בבורסה המקומית, שירד  ב-1% ● הכנסות החברה בשנת 2025 הצטמצמו ב-15% והרווח הנקי ירד בשיעור של 26%

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: רשות החשמל יוצאת למבצע פינוי מקום ברשת

רשות החשמל מנסה "לנקות" את הרשת מפרויקטים שלא יוצאים לפועל, ומציעה ליזמים החזר של עד 50 מיליון שקל ● בכך, היא מנסה לפתור את העומס על רשת החשמל ולתת מקום לפרויקטים חדשים ● ואיך ימנעו בעיות כאלה בעתיד?

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

בכיר אמריקאי: השיחות עם איראן היו חיוביות

שר החוץ של עומאן: "התקדמות משמעותית במשא ומתן בין ארצות הברית לאיראן"  ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

בהיקף 255 מיליון דולר: הפועלים יממן התרחבות של נופר אנרגיה בארה"ב

הבנק יממן קניית צבר ייצור סולארי בארה"ב בהיקף של ג'יגהוואט אחד ● בנק הפועלים לא יהיה חלק מקונסורציום, אלא יהיה המממן הבלעדי של החוב ● תנאי ההלוואה טרם פורסמו

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

ההצעה להרחיב את הפטור ממע"מ מוכיחה שאין לח"כים משנה סדורה

שר האוצר זרק עוד הצעה ● בצבא לא רוצים את עקבות הפיצה ● ובענף הבנייה מרגישים היטב את המתח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי