גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השפים הגדולים מסתכלים ומשתגעים: כך הפכה גולדה למותג נוצץ שמוכר גלידות ב-600 מיליון שקל בשנה

לפני שנה וחצי השפים לא היו מאמינים שהם ישנעו מנות גורמה בצידנית לבתים, ושגם גלידות וקרואסונים הם מזון שאפשר לארוז למשלוח בוולט ● מדד המותגים

גלידת גולדה / צילום: ליאל סאנד
גלידת גולדה / צילום: ליאל סאנד

השליחים הכחולים והכתומים - אלה של וולט ואלה של תן ביס - הפכו בשנה וחצי החולפות לחלק אינטגרלי מהנוף העירוני. גבולות נפרצו בזמן הקורונה דרך משלוחים שכללו גם מנות ממסעדות יוקרה. אם השפים שלהן היו נשאלים בעבר האם מנת גורמה יכולה להיכנס לקופסת פלסטיק ולנסוע לסועד על אופניים חשמליים, הם כנראה היו מתפלצים. גם סוגי המזון למשלוח התגוונו: לא רק פיצה או סושי, אלא גם קרואסון או גלידה.

מדד המותגים - קטגוריית בתי קפה

זו ללא ספק הייתה השנה של רשת הגלידות גולדה, ה"בת" של אניטה שנפתחה בנווה צדק לפני כ-15 שנה על ידי האחים ניר ועדי אביטל ונקראה על שם אמם. גולדה דורגה ראשונה בקטגוריה של בתי קפה, מסעדות מזון מהיר ושירותי משלוח, והגיעה למקום מכובד גם בתוך דירוג 100 המותגים.

הרבה וניל זרם מאז קם הסניף הראשון. כיום הרשת, המופעלת על ידי זכיינים, פרוסה בארץ עם כ-100 סניפים (חלקם סניפי ענק בפריים לוקיישן כמו שדרות רוטשילד בתל אביב, 30 מהם נפתחו ב-2020), ועם נציגות עולמית שצפויה לכלול 17 סניפים עד סוף השנה, כולל בסידני ובברצלונה.

מה גרם לגלידה להתבלט? אולי הטעמים המיוחדים והעשירים והנדיבות בתוספות ובמה שקורה בגביע, הבחירה בנותני שירות נחמדים והקריצה דרך טעמים ורעיונות לא שגרתיים דוגמת מנת גלידה לכלב בהזמנת משלוח או התיק המוזהב שהרשת מספקת בטייק אוויי.

גם ברשתות החברתיות גולדה לא נחה לרגע. אין פלא שבסגר הראשון היא מכרה גלידות בהיקף של 70 מיליון שקל בחודשיים, לפי דיווחיה. בראיון שהעניק עדי אביטל לגלובס במרץ הוא שיתף את החזון שלו להפוך את אניטה לרשת בינלאומית עם שלושה־ארבעה מפעלים.

ובינתיים, עד שיוגשם החלום, צועדת גולדה לקדמת הבמה הישראלית דרך שיתופי פעולה, למשל עם החטיף הנמכר ביותר בישראל - במבה במילוי קרם בייגלה מלוח של גולדה או גלידת "האח הגדול". בחברה אומרים כי עם התחזקות המותג גולדה היא מקבלת פניות מחברות גדולות, "מה שמייצר לנו תקציבי שיווק ברמה שלא הכרנו".

על פי נתוני החברה, היקף מכירות הגלידות בישראל (כולל מארזים שנמכרים בחנויות) עומד על 2.5 מיליארד שקל בשנה. כמיליארד שקל מתוכם הם נתח הגלידריות העצמאיות - ומתוכן מהווה גולדה כ-60%. מתחרות שהיו לה נסגרו עם השנים. לאחרונה עברה החברה, שצומחת בקצב מסחרר, למפעל ייצור חדש ובכוונתה להיכנס לתחומים נוספים הקשורים לאפייה.

מהקינוח עוברים למנה העיקרית: מי שדורגה שנייה בתחום רשתות בתי הקפה, מסעדות המזון המהיר ושירותי המשלוח היא רשת מקדונלד'ס, שגם מוצריה בילו לא מעט בצידניות המשלוחים בתקופת הקורונה. ולא רק שם.

עם השנים, הגיבה מקדונלד'ס לצרכים המשתנים ולביקורת של הצרכנים, עם קו הסלטים ועם קציצה בגרסה טבעונית. בין המהלכים שהשיקה הרשת לאחרונה גם מנות שיוגשו לראשונה בפיתה - ולא רק בישראל - מכירת "גלידה פיצוץ" במארזים הביתה ושירות של הוצאת הזמנות ישירות לרכב, מתוך הבנה שגם זמן הציבור מחפש לחסוך לא רק קלוריות.

רשת ארומה היא שלישית בקטגוריה. אמנם ארומה נחלקת לשתי חברות שונות ונפרדות - ארומה תל אביב וארומה ישראל (אספרסו בר) אלא שמבחינת הצרכנים, עם כל המאמץ של החברות המתחרות לייצר בידול, בסופו של דבר מדובר בארומה. ארומה תל אביב פועלת באמצעות עשרות סניפים בעיר והיא נמצא בבעלות גולן עינת; ארומה אספרסו בר שבבעלות יריב שפע, ממייסדי ארומה - פרוסה עם 151 סניפים ברחבי הארץ.

סניף של ארומה / צילום: דודי מוסקוביץ'

ארומה, שפועלת בימי השגרה בווליום גבוה של טייק אוויי, התמודדה עם מציאות לא פשוטה בתקופה שבה הוא נאסר. חלק מהסניפים סיגלו לעצמם צורת עבודה מותאמת למגבלות ואת עיקר מרצה השקיעה הרשת בתמיכה בזכיינים. ארומה אספרסו בר מדווחת על הכפלת פעילות האפליקציה שלה, שדרכה ניתן היה להזמין ולקבל את ההזמנה ישירות לרכב בשנת הקורונה. החברה השיקה מועדון לחובבי הכנת קפה ביתי עם יצרנית מכונות הקפה השווייצרית Jura, ובהתאם לטרנד הבריאות היא מציעה ארוחה בקערה (Bowls). לאחרונה הודיעה ארומה ישראל על העלאת מחירי הקפה שלה לאור ההתייקרויות במשק.

הבאה ברשימה היא אמנם לא רשת מזון אבל היא חלק בלתי נפרד מהסצנה הקולינרית שלנו: וולט היא החברה שמדורגת רביעית בקטגוריה, בעוד תן ביס המתחרה דורגה שביעית ולא נכנסה למאה המותגים המובילים.

השליחים של וולט הפכו במובן מסוים לאחד מסמלי המגפה. למרות התלונות (המוצדקות) של המסעדות על עמלות לא הגיוניות (כשליש מחיר ההזמנה) - שינוע האוכל במשלוחים היה בבחינת להיות או לחדול (גם אם לא כדי להרוויח אלא כדי להעסיק את העובדים).

וולט גם חרגה במהירות מגבולות הגזרה של האוכל והיא מציעה משלוחים של מוצרים שונים לבית, מוצרי טיפוח, חומרי גלם לבישול, פרחים, ספרים ומה לא. החברה נותרה חלק מהנוף (בווליום נמוך יותר) גם כשהמסעדות שבו לפעול. מתחרות שמנסות לנגוס מהנתח שלה לא ממש מצליחות לעשות זאת (למעט תן ביס) והיא הפכה אט-אט למנוע החיפוש של המסעדות. במהלך 2020 נכנסה לתפקיד המנכ"לית ליאור אשכול (35) שהחליפה את אמרי גלאי, שקודם למטה העולמי.

חמישית ברשימה היא רולדין. הרשת שקמה ב-1989 צמחה לפריסה של כ-90 סניפים ו-300 עובדים. הרשת, שבבעלות משפחת חקק המייסדת וגולן עינת, מזוהה בעיקר עם סופגניות יצירתיות בחנוכה. בתקופת הקורונה העבירה הרשת את סניפיה למתכונת של איסוף עצמי, המוצרים נארזו ושיטת המכירה עברה לאחורי הדלפק. בן לילה עלתה רולדין לאוויר עם אתר מכירתי שהיא מגדירה "מוצר משלים" לסניפים. רולדין מתחרה לא רק ברשתות אלא גם במאפיות הבוטיק שמספרן צומח, ובאופים הביתיים שהתחזקו בתקופת הסגרים. לאחרונה הכריזה על השקעה בהקמת מפעל לייצור לחמי מחמצת. את הרשת מנהלת נועה בכר-אהרוני.

עוד כתבות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

לא ספג ביקורת אחרי 7 באוקטובר, ונחבא אל הכלים במבצע באיראן: מי האיש שעומד בראש חיל האוויר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

תיקון והתנצלות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות