גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אז מה באמת למדתי בחדרי המו"מ הקואליציוני להקמת ממשלת השינוי?

לפני כארבעה חודשים טור זה יצא לחופשה אחרי שנפתלי בנט ביקש ממני להצטרף לצוות המו"מ בתור עורך הדין שאמון על הצדדים המשפטיים בהסכמים ● במשימה זו פגשתי את הדילמה הקשה - הפרדה בין הענקת שירות משפטי לדרג הפוליטי גרידא לבין הבעת עמדה אישית, וזה רק חידד את עמדתי בנוגע לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה ● טורו של גיל ברינגר חוזר עם תובנות חדשות-ישנות

ראשי גוש השינוי בפגישה במלון דן בתל אביב בתחילת יוני / צילום: רענן כהן
ראשי גוש השינוי בפגישה במלון דן בתל אביב בתחילת יוני / צילום: רענן כהן

באחד משיריה סיפרה המשוררת זלדה על כך שכילדה הייתה מקשיבה לסבה המתפלל  ומתמלאת חוסר נחת. הסב היה פונה לבורא עולם ומבקש שלא יביאנו "לא לידי ניסיון ולא לידי ביזיון". אלא שבזלדה, קיננה כמיהה הפוכה. משהו בהרואיות של העמידה בניסיון  משך אותה.

השנים חלפו, הסב נפטר ומשהו בזלדה השתנה. כאישה בוגרת, ואחרי שהחיים לימדו אותה דבר או שניים, מצאה בעצמה לראשונה את היכולת לענות "אמן" לאותן התפילות. למילים שביקשו למלט אותה מעמידה בניסיון ושבילדותה התנגדה להן.

ואכן, עמידה בניסיון היא עניין מתעתע. היא דורשת לא פעם פרספקטיבה. עיתים שרק אחרי שנים יודע אדם לומר אם עמד בניסיון או לא, ועיתים שעצם הגדרת הניסיון אינה ברורה והיא הולכת ומתבהרת עם הזמן.

טלפון מראש הממשלה

לפני כארבעה חודשים טור זה יצא לחופשה אחרי שרה"מ, ומי שכיהן אז כיו"ר סיעת ימינה, נפתלי בנט, ביקש ממני להצטרף לצוות המשא-ומתן הקואליציוני בתור עורך הדין שאמון על הצדדים המשפטיים בהסכמים. איש לא ידע אז איזו ממשלה תקום והמשימה שלי כללה התנהלות משפטית כפולה. מול הליכוד ומול יש עתיד. כמובן שנעניתי ברצון לבקשה. נדמה לי שכל משפטן הפעיל בזירה הפרלמנטרית והממשלתית רואה במשימה של הקמת ממשלה פסגה מקצועית.

לקח לי זמן להבין שלמרות שהשחקנים מוכרים לי מהשנים בהן עבדתי בכנסת ובממשלה, סוג השירות שאותו אני עומד להעניק להם כעת שונה מאוד ממה שהורגלתי. ביקשו ממני שירות משפטי גרידא. לא המלצה על "מה" ולא על "האם", אלא רק על "איך". להביא את ההסכם הטוב ביותר בנסיבות הפוליטיות הנתונות.

לא התבקשתי להמליץ באיזו מהממשלות כדאי לבחור. התבקשתי לבנות את ההסכם המוצלח ביותר לכל אחת מהשתיים. המשימה הייתה זרה לי. בתפקידיי הקודמים לא היו לי גבולות גזרה. התפקידים כללו אחריות על הצדדים המשפטיים וגם על הפוליטיים. למרות תחושת הזרות במשימה לא הצטערתי. הרגשתי שיש פה עבורי ניסיון. כמו זלדה נכון לומר שאף שמחתי לקראתו.

הרי זה כבר לא מעט שנים שבהן אני קורא מעל כל במה להפריד בין השירות המשפטי המקצועי שמעניקים יועצים משפטיים לממשלה לעמדותיהם הפוליטיות וטעמם
האישי. אלא שלהטיף ליועמ"שים לגדור את עצמם, מפוזיציה של מי שמשמש במשרה פוליטית, שאין גבול להגדרות תפקידו, זה קל. כעת, אמרתי לעצמי תהיה זו הפעם הראשונה שאיישם על עצמי את התזה שלי. אשמש כיועמ"ש לדרג הפוליטי. כמה מסובכת ההפרדה יכולה להיות?

להסיט מעט את הספינה

כשאתה חלק מצוות משא-ומתן יש משהו מאוד קל, ולכן גם מפתה, בהטיה של הגאי הספינה הפוליטית. אלה לא המנהיגים שמנווטים את הספינה בשלבים הראשונים אלא הצוות. הוא שנפגש עם הצד השני, שנתקל בבעיות, שאמור לספק פתרונות, שצריך למסור רשמים והערכות לגבי מידת הייתכנות של העסקה. 

נדמה לי שזה לא יהיה סוד גדול, ומי שעוקב אחרי טור זה יכול מן הסתם לנחש, שאיני רווה נחת גדולה מדי, וזאת בלשון המעטה, מהרכבה הפוליטי של הממשלה. גם לא מהתנהלותה עד כה במספר צמתים. בשונה ממה שפורסם בעיתונות על ראש
הממשלה בנט - אני איני מאושר.

הממשלה הזו הייתה ונותרה מבחינתי ממשלת בדיעבד וברור שרציתי ממשלה שונה לחלוטין. ולמרות שידעתי מהם גבולות הגזרה שלי מצאתי את עצמי נשאב אל הדילמה. האם אתן לעצותיי המשפטיות להכתיב סדר יום שיקשה על הקמת ממשלה שלה אני מתנגד, או יקל על הקמת הממשלה שבה אני תומך?

בסוף, הרי לא צריך הרבה. צריך קצת להתקשות במציאת פתרונות לצד אחד. טיפה להתעכב בניסוח סעיפים. מדי פעם לא להיות זמין 24/6. מעט להפריז במידת הסכנות המשפטיות מצד אחד ועל הדרך להרחיב בדבר יתרונותיו של ההסדר המוצע בצד השני. כל אלה עשויים להספיק כדי להסיט את הספינה. האם לנתב את הדברים לשם? ומהו הניסיון שאני עומד בו? מקצועי? אידאולוגי? ניסיון הלויאליות?

למיטב ידיעתי ושיפוטי לממשלה זו לא הייתה אופציה אחרת. עריקים שהיו עשויים לאפשר הקמת ממשלת ימין שבה מאוד רציתי היו, ואפילו כמה וכמה מהם, אבל רק על העץ. על היד, במאני-טיים, לא היה אפילו אחד. זה לא היה קשור להצהרה כזו ואחרת, כמו שהיו מי שקיוו. בסוף, הם פשוט לא רצו לבוא. בניסיון להביא אחד מהם הייתה לי התנסות אישית, והעדות שלי על סרבנותו נמסרת מכלי ראשון. למרות שהתברר שאופציית הליכוד לא הייתה על השולחן, ושגם אם יכולתי להכין עבורה את ההסכם הכי טוב, ממשלה לא הייתה קמה, אז מה באמת למדתי בחדרי המשא-ומתן הקואליציוני להקמת ממשלת השינוי?

התזה בדבר החובה להפריד בין שירות משפטי המוענק לדרג הפוליטי לעמדתו האישית של הייעוץ המשפטי לכאורה מוסכמת על הכול, אך עד כמה עומד רעיון ההפרדה הזה במבחן המציאות? ומהי העצה המופנית לשר המשפטים, גדעון סער, בבואו לעצב מחדש את תפקיד היועמ"ש? התנסות זו גרמה לי להעריך מחדש את יחסי הייעוץ המשפטי והממשלה.

הפרדה בלתי אפשרית

התזה שלי בדבר החובה המוחלטת להפריד בין עמדה אישית לשירות משפטי נותרה כשהייתה. אלא שכעת אחרי שחוויתי את תחושת הבלבול, בה היצר הטוב והיצר הרע משמשים בערבוביה, הבנתי עד כמה ההידרדרות ואי העמידה בניסיון קלה.

זה לא רק המחיר הכרוך בעמידה בניסיון, זה קודם כל הבלבול ביחס לזיהוי המעשה הנכון. אני הייתי מקרה קל: שחקן חיצוני שבא לתקופה קצרה מאוד, עם יחסי אמון גבוהים מול לקוחותיו. ועדיין העמידה בניסיון הייתה קשה מאוד. האם באמת אפשר לצפות מעובדים בכירים בשירות הקבע המשפטי, כשלא מתקיימים איתם יחסי אמון, שידעו לקיים את ההפרדה המתבקשת?

אפשר להחליט שממשיכים לחיות עם התקלה, ואפשר להחליט שמתקנים אותה. אבל זו אחת מהשאלות שהממשלה תצטרך לענות עליהן במסגרת בנייתו מחדש של תפקיד היועמ"ש. הרי ההפרדה בין תפקיד התובע ליועץ לא תספיק. הממשלה תהיה חייבת להעמיק בהגדרת יחסי היועץ והדרג הפוליטי. כעת, שהיועץ לא יעסוק בתחום הפלילי זו ההזדמנות להבנות מחדש את חובת האמונים שלו לממשלה במערך תמריצים שיקל עליו לעמוד באתגר ההפרדה בין שירות מקצועי ועמדה אישית.

נ.ב.

מכאן אני חוזר לפרסם את הטור. דעותיי נותרו כשהיו. מצער או שלא, אבל גם הסגנון לא עומד להשתנות. מעשי הממשלה הם שיקרבוה והם שירחיקוה. הוצאתן לפועל של רפורמות נדרשות במערכת המשפט יזכו אותה באהדה. לחילופין, סימוני סס"ל מדומיינים סביב פסיקות עליון הקיימות מזה שנים בנושא קבילות ראיות והכתרתן בכותרות מרעישות על רפורמת "פירות העץ המורעל" יזכו אותה בביקורת. ההסכם בינינו הוא שנשמור
על ענייניות. מאמין שנעמוד בניסיון.

הכותב הוא דוקטורנט בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, מעניק ייעוץ לגופים שונים, לרבות בתחום הבנקאות, ושימש בעברו בתפקידי יעוץ שונים בכנסת ובממשלה. לקראת הקמת הממשלה הנוכחית שימש כחבר בצוות המשא-ומתן של ימינה לממשלה. 

עוד כתבות

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בת"א; אאורה מטפסת בכ-3%, מניית הבורסה נופלת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות