גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לטוקיו: אליפות העולם בפייק ניוז

ממשלת יפן לא החליטה להתנכל למחאת השחורים, האצנית האמריקאית שהושעתה מהמשחקים לא הופלתה לרעה לעומת מייקל פלפס, ולא - המיטות בכפר האולימפי לא נבנו בצורה שתגרום להן לקרוס במקרה שישמשו לסקס ● המשרוקית בעקבות שמועות לא נכונות על האולימפיאדה

פוסט ויראלי בפייסבוק, 20.6.2021 / צילום: Shutterstock
פוסט ויראלי בפייסבוק, 20.6.2021 / צילום: Shutterstock

אחרי דחייה של שנה אולימפיאדת טוקיו סוף-סוף נפתחת. אמנם בלי קהל ובאווירה הרבה פחות חגיגית מאולימפיאדות קודמות, אבל כשנזכרים שאולימפיאדות 1916, 1940 ו-1944 בוטלו לגמרי בגלל מלחמות העולם, מבינים שהיה יכול להיות יותר גרוע.

מי שלא נפגעו, כך נראה, מהדחייה הם יצרני הפייק ניוז ברשתות החברתיות. אלה לא קיפחו את האולימפיאדה והפיצו מידע שגוי מהיסוד, מטעה או חסר הקשר במגוון נושאים: החל בספורט עצמו, עבור בפוליטיקה וכלה בסקס ובסמים. אספנו עבורכם כמה מהשמועות הבולטות והמעניינות.

הוועד האולימפי מכופף את העולם למען אירוע שגם המארחת לא רוצה

עירוב נפיץ של פוליטיקה וספורט

השמועה הראשונה שנסקור היא דווקא לא לגמרי שקרית, ויותר סוג של מניפולציה או הוצאה מהקשר. אם יש משהו שידוע שאנשים לא אוהבים שמערבבים להם זה ספורט ופוליטיקה. עבור רבים הספורט אמור להיות מפלט מחילוקי הדעות ומהקרעים בחברה, לא זירה נוספת להעלאה שלהם אל פני השטח. אלא שמי שלא תמיד נוטים לשתף פעולה עם האידיאל הזה הם הספורטאים עצמם. דוגמה מהזמן האחרון היא של נבחרת אנגליה בכדורגל, שעוררה סערה כששחקניה החליטו להביע מחאה סמלית נגד גזענות ולכרוע ברך ברוח מחאת Black Lives Matter של השחורים בארה"ב. המהלך היה מאוד שנוי במחלוקת, ואף הביא את אחד מחברי הפרלמנט הבריטי להחרים את משחקי הנבחרת ביורו שהסתיים לאחרונה. גם בליגת הפוטבול האמריקאית (ה-NFL) כריעת ברך מסוג זה נעשית לעיתים וגוררת ביקורות קשות.

איך כל זה מתקשר לאולימפיאדת טוקיו? לקראת פתיחת המשחקים, פוסטים רבים בבריטניה ובארה"ב ידעו לספר בהתלהבות שממשלת יפן החליטה לאסור על הספורטאים באירוע לבצע מחוות פוליטיות שמזוהות עם מחאת BLM כמו כריעת ברך או הנפת אגרוף. הפוסטים הללו הגיעו מצד מתנגדים למחאה ששיבחו את ההחלטה היפנית.

ומה האמת? כפי שהראו בודקי העובדות של "פוליטיפאקט" (ארה"ב) ו"פול פאקט" (בריטניה), הפוסטים האלו לא מנותקים מהמציאות, אבל גם לא מדויקים. אכן, מחוות המזוהות עם BLM יהיו אסורות במשחקים האולימפיים וגם בשטחי הכפר האולימפי, אבל הצעד אינו קשור לממשלת יפן ואין בו כל חידוש. סעיף 50 של האמנה האולימפית אוסר על כל מחווה פוליטית מכל סוג ועבור כל עמדה. הסעיף הזה נמצא בתוקף לפחות מאז 1975. כלומר, האיסור היה תקף גם אם את האולימפיאדה הנוכחית היו מארחות בריטניה או ארה"ב. למעשה, מדובר באיסור שמעורר זעם כלפי הוועד האולימפי, והוועד האולימפי האמריקאי למשל דוחף לתיקון של הסעיף הזה באמנה, לאור ריבוי הספורטאים שמשתתפים במחאות האלו.

יפן אסרה מחאה? לא, הוועד האולימפי אוסר כל מחאה / צילום: צילום מסך

זוהי כמובן לא האולימפיאדה הראשונה שבה העירוב הנפיץ בין פוליטיקה לספורט מעורר הדים. הדוגמה המפורסמת ביותר היא אולימפיאדת מקסיקו סיטי ב-1968, שבה הספורטאים האמריקאים ג'ון קרלוס וטומי סמית' הניפו במעמד קבלת המדליות את אגרופיהם לאוויר כמחווה לתנועת "בלאק פאוור". הוועד האולימפי ראה בכך אז "פגיעה אלימה ביסודות הרוח האולימפית", והשניים סולקו מהכפר האולימפי.

למי אסור להיכנס? לכולם

בזמן שבבריטניה וארה"ב היו מי ששיבחו את ממשלת יפן על דבר שלא היא עשתה, בתאילנד דווקא תקפו אותה, וגם כאן על לא עוול בכפה. פוסטים ויראליים בתאילנד טענו שיפן אוסרת על תושבי שבע מדינות ספציפיות - תאילנד, קמבודיה, מונגוליה, סרי לנקה, מזרח טימור, איי סיישל וסנט לוסיה - להיכנס ליפן ולצפות במשחקים האולימפיים. איך ייתכן שדווקא תושבי המדינות הללו מנועים מלהיכנס למדינה בזמן שתושבי הודו וברזיל, בהן מצב הקורונה גרוע למדי, כן יוכלו לצפות במשחקים?

לשבע מדינות אסור להיכנס? כן, אבל גם לכל היתר / צילום: צילום מסך

ההסבר הוא פשוט. שבע המדינות האלו אכן נכללות ברשימת המדינות מהן אסור להיכנס, אבל כפי שמצאו בודקי העובדות של AFP, הן נמצאות שם יחד עם עוד 152 מדינות אחרות. המשחקים מיועדים להיערך בכל מקרה ללא קהל.

סמים לא קלים

אם יש אלמנט אחד שהשילוב שלו עם ספורט עשוי להיות אפילו יותר נפיץ מפוליטיקה, הרי שאלו סמים. לא פלא שגם הנושא הזה הניב לא מעט פייקים. הטריגר הפעם היה השעייתה של האצנית האמריקאית שקארי ריצ'רדסון לאחר שבבדיקה שערכה נמצאו בדמה שרידי THC, החומר הפסיכואקטיבי במריחואנה. משמעות ההשעיה הייתה שריצ'רדסון לא תוכל להשתתף במקצה הריצה ל-100 מטר שיערך באולימפיאדה.

ההחלטה עוררה זעם. ריצ'רדסון טענה שהשימוש בסם היה כדי להתמודד עם מות אמה. רבים יצאו נגד העובדה שהרשות למלחמה בסמים של ארה"ב בדקה בכלל אם האצנית משתמשת בסם, שהפך חוקי ביותר ויותר מדינות בארה"ב. אבל מעבר לזעם הכללי, הייתה גם טענה קונקרטית: פוסט שזכה לאלפי שיתופים ביקש להזכיר שכשהשחיין מייקל פלפס נתפס משתמש במריחואנה באולימפיאדת בייג'ינג ב-2008 הוא עדיין הורשה להשתתף בתחרויות.

פלפס עישן קנאביס?  כן, אבל חודשים אחרי האולימפיאדה / צילום: צילום מסך

האמנם? בודקי העובדות של USA טודיי ושל "סנופס" שירדו לשורש העניין הזכירו כי ב-2009 אכן התעוררה שערורייה תקשורתית אחרי שנחשף שפלפס עישן ג'וינט, אלא שהאירוע המדובר התרחש בנובמבר 2008 - חודשים אחרי תום האולימפיאדה בבייג'ינג. ריצ'רדסון, לעומת זאת, נתפסה לפני תחילת המשחקים. על עצם ההשעיה שלה אפשר להתווכח, אבל הדוגמה של פלפס אינה רלוונטית.

ההשעיה של ריצ'רדסון עוררה גם שמועות לא נכונות לגבי מי שתחליף אותה במשלחת האמריקאית. ציוץ שצבר תאוצה טען שמדובר באתלטית בשם רבקה וושינגטון, מורמונית שרוצה לרוץ כדי לעודד ילדים שלא לקחת סמים. רק שהמקור לציוץ הוא חשבון פרודי, שהודה בכך לאחר כמה ימים. ב"פוליטיפאקט" לא מצאו ראיות שמישהי בשם רבקה וושינגטון בכלל מהווה חלק מהנבחרת האולימפית האמריקאית.

סקס מוכר. גם פייק ניוז

והיה גם עוד פייק אחד קטן ומשעשע ששותף אפילו על ידי ספורטאים אולימפיים. המיטות בכפר האולימפי עשויות מלוחות קרטון, מה שהוביל למסקנה שהן יקרסו תחת משקל של יותר מאדם אחד. ומה יכול להיות המניע לשימוש במיטות אלה? כמובן, למנוע מספורטאים לקיים יחסי מין בימים בהם הריחוק החברתי נדרש. אחד הציוצים הפופולריים בנושא היה של האצן האמריקאי פול צ'לימו, שזכה ליותר מ-10,000 שיתופים.

מיטות לאחד נגד יחסי מין? לא, אבל לא מומלץ יותר משניים / צילום: צילום מסך

מי שהחליט לנסות להפריך את השמועה היה בעצמו ספורטאי, המתעמל האירי ריס מקלנגן. הוא צילם את עצמו קופץ על המיטה שלו בכפר האולימפי בפראות, והראה כי הטענה על קריסת המיטות היא מופרכת. זו לא ההוכחה הכי מדעית שמדובר בפייק ניוז, אבל העובדה שהחשבון הרשמי של הוועד האולימפי שיתף את הציוץ של מקלנגן מחזקת את הטענה. כפי שדיווחו בניוזוויק האמריקאי, מנהל הכפר האולימפי אמר לתקשורת שהמיטות האלו מסוגלות לעמוד בעומס של עד 200 ק"ג, ויכולות לשאת שני אנשים, אבל הזהיר שמוטב שהחגיגות במיטה לא יכילו יותר משניים.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון