גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סופר הצללים: שי אספריל הזהיר מפני חברת הסייבר ההתקפי NSO כבר לפני כמעט עשור

הסופר והמרצה שי אספריל חשף את פעילותה של NSO כבר לפני תשע שנים, שם הזהיר מפני הפרות מהותיות של זכויות אדם בידי מדינות שיכולה טכנולוגיה כזו לגרום ● הרומן האחרון שפרסם, "השופט", תיאר באופן מטלטל את הצדדים האפלים של ההייטק והמשפט הישראליים

שי אספריל / צילום: שלומי יוסף
שי אספריל / צילום: שלומי יוסף

לפני תשע שנים עבר שי אספריל, אז כתב תחקירים ב"כלכליסט", על מסמכים הקשורים לחברה ביטחונית עליה כתב, כשלפתע צדו עיניו הסכם הלוואה בינה לבין חברה בעלת שם שעורר את סקרנותו, NSO Group. "אני זוכר שחשבתי שמדובר בשם חסר מעוף, אבל בעת ההיא כבר ידעתי שמעטה הבנאליות מסתיר לעתים סיפורים מרתקים", הוא מספר ל"גלובס". "במסמך אחר ראיתי שההלוואה הוחזרה כעבור זמן קצר יחסית בריבית גבוהה. משהו בחוש הריח העיתונאי שהיה לי אז משך אותי לברר ולחקור".

"הוצאתי נסח מתוך רשם החברות והרמתי טלפונים למקורות שהיו איתי בקשר. כשהזכרתי בפניהם את השם NSO נתקלתי בשתיקות וגמגומים, שהזכירו לי את התגובות שקיבלתי כמה שנים קודם לכן כשהתחלתי לחקור את פעילותן של חברות כמו פיינל, שטרם החשיפה היתה חברת אלגו-טריידינג חשאית שהכניסה סכומי עתק למייסדיה, או לוג'יק, חברת ההומלנד סקיוריטי של מתי כוכבי שפעלה במפרץ הפרסי".

כמה שבועות לאחר מכן התיישב אספריל לעבודה על כתבת תחקיר על NSO, כשבאמתחתו מסמכים שהודלפו ומקורות שהסכימו לשתף פעולה. "הבנתי שיש פה מוצר מעקב מתוחכם מאוד מבחינה טכנולוגית, וכדרכה של טכנולוגיה עם יכולות קיצוניות - יש לה את היכולת להועיל באופן קיצוני, או להזיק באופן קיצוני, או סביר מכך: לעשות את שני הדברים בו זמנית".

האם האמנת שהחברה הזו אכן תספק כלים למשטרים שיעשו בהם שימוש למעקב אחר עיתונאים ופעילי זכויות אזרח כפי שבסוף קרה?
"במהלך העבודה על התחקיר התחוור לי שלפגסוס, תוכנת הסוס הטרויאני שמסוגלת להתקין עצמה על כל טלפון נייד, יש עוצמות טכנולוגיות מטרידות. ובהתחשב באופי הלקוחות שלהם, טבעי היה לשער שהמוצר יתגלגל לידיים שיעשו בו שימוש לא הגון. בתחקיר התרעתי שאם לא יינקטו אמצעי זהירות בנוגע לזהות הלקוחות, המוצר עלול לשמש לריגול אחר אקטיביסטים ועיתונאים-חוקרים".

אנחנו מדברים על 2012, בימים שטרם התחולל דיון מהותי על פרטיות ופייסבוק היתה רחוקה מחיצי הביקורת להם היא זוכה היום. כיצד התקבלה החשיפה בציבור? לאיזו תהודה היא זכתה?
"באופן כללי, סוגיות עומק כלכליות, משפטיות, מדעיות או טכנולוגיות שנוגעות לציבור בכללותו נותרות בדרך כלל מחוץ לשיח, או שעוברות הליך של רידוד שמרוקן אותן כליל. התחקיר שלי קיבל בזמנו תהודה יפה בארץ, אך לא יותר מכך. זה קשור גם לכך שהנושא מורכב יחסית, גם כי אין פרצוף של גיבור או נבל עליו, וגם כי הקורא מחפש לקרוא כתבות שהוא מרגיש שיכולות להשפיע על החיים שלו".

התאכזבת או הופתעת?
"לא הופתעתי, כי הבנתי כבר אז שבתחקירים מהסוג הזה אין בד"כ מתאם בין ההישג העיתונאי לרמת התהודה. טבע האדם הוא לנקוט בפעולה רק כאשר ישנו איום ממשי, וזו הסיבה שאזהרות מוקדמות בנוגע לסכנות שנתפסות כתיאורטיות זוכות בדרך כלל להתעלמות".

קייזר סוזה בחזות הייטקיסטית

"מובן שלא סיפר לאימו או לבחורות שיצא איתן בתקופה ההיא מה עושה החברה שהוא עובד בה. זה לא משהו שמספרים עליו בארוחת הערב או בדייט ראשון. אבל עד מהרה גילה שהקולגות שלו מצאו לכך פתרון פשוט, וכשנשאלו במה הם עובדים, ענו במילה אחת: הייטק (...) קייזר סוזה, יותר משהיה מולטי מיליונר, היה צל רפאים. בשום מסמך שהתפרסם, וודאי שלא בעיתון או במגזין שמפרסם את עשירי הארץ, לא הופיע השם שנתנה לו אימו, לא השמות הכתובים בדרכוניו. גם מראהו בתלתליו המתמעטים, בצווארו הארוך ובעיניו האפורות החלולות שהזכירו לנתן את עיניו של שחקן הקולנוע כריסטופר ווקן, לא התפרסם מעולם. הוא נשאר שמור בכל תעודות הזהות והמעבר שלו, וגם בכמה תצלומים דהויים שהנציחו אותו בצעירותו. (השופט, מאת שי אספריל, הוצאת "עם עובד", 2019)

אספריל, 42, עורך דין בהכשרתו, עזב מאז את העיתונות והספיק לפרסם שלושה ספרי פרוזה. האחרון שבהם הוא הרומן "השופט", המהווה, בין היתר, כתב אישום כנגד הצדדים האפורים בהייטק הישראלי. אחת הדמויות הבולטות בספר, ישראלי המכונה "קייזר סוזה", היא שילוב של טייקונים מסתוריים שפגש אספריל במסגרת תחקיריו. היא מסמלת, אולי, את כל חוליי ענף הטכנולוגיה בישראל: הלבנה של חברות פורנו, הימורים ופורקס תחת חזות הייטקיסטית כביכול.

"ההייטק הישראלי משווק היטב והתקשורת אוהבת להציג לראווה את צדדיו היפים. החצר הקדמית שלו באמת מאוד מזמינה ומושכת, אבל דברים מעניינים קורים גם באחורית. מאחר שהעולם הזה נתפס כמורכב יחסית, וגם מסיבות אחרות, העיתונות בארץ ממעטת מלהיכנס לקרביים של הדבר עצמו, הוא אומר. "אתה יכול לקרוא על כפולת עמודים ריאיון עם מייסד של חברת סטארט-אפ שרוצה למצוא רוכש או לגייס עובדים. יהיו שם פרטים על הכנסות, על מספר העובדים ועל ההווי בחברה, אולי גם שני משפטים על פתרונות כאלה וטכנולוגיות כאלה, אבל גם אחרי שתקרא אלפיים מילה לא תבין מה החברה הזו עושה כדי להרוויח כסף".

מוצרים שנויים במחלוקת וניצול מובהק

לטענת אספריל, סגמנט גדול של תעשיית ההייטק יונק את קיומו ממוצרים שנויים במחלוקת, בין אם משום שהם נשענים על ניצול מובהק של חולשות אנושיות, ובין אם משום שהבעייתיות שלהם נובעת מכך שהם נמכרים לידיים הלא נכונות. "כדי לעורר על כך דיון חשבתי יש מקום לחשוף מעט מן המעט שבצד האחר," הוא אומר.

כשהוא נשאל על בחירתו להציף את הנושא דווקא במסגרת רומן הוא אומר: "חשוב להבין ש'השופט', לצד הביקורת החברתית, חוקר בעיקר את הצדדים הפסיכולוגיים של המעורבים ומנסה להתמודד בהגינות וביושר עם הנסיבות שמובילות אנשים למקומות שהחברה שופטת בביקורתיות. במובן מסוים, היכולת של ספרות בדיונית לצלול אל תהומות הנפש ולהעביר ביקורת חברתית נטולת מורא מאפשרת דווקא לה, ולא לספרות תיעודית או לעיתונות, להתקרב אל אותו מושג חמקמק שנקרא 'האמת'. זו גם הסיבה שהיא שורדת טוב יותר את מבחן הזמן".

"להפוך את בעל הדין לגיבור"

שי אספריל הוא מחברם של שלושה ספרי פרוזה: "עוד מעט החורף מתחיל", "אגרוף", ו"השופט", שזיכו אותו בפרס רמת גן לספרות ובפרס ראש הממשלה לסופרים עבריים. אספריל למד משפטים וניהול באוניברסיטת תל אביב וכיום הוא משלב את שני תחומי העניין שלו, כתיבה ומשפט, בקורס שפיתח, "כתיבה יצירתית למשפטנים", ושאותו הוא מעביר לסטודנטים לתואר ראשון ושני בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב.

בספר העיון החדש, "סיפורי משפט", שערך עם שני חברי סגל בפקולטה (פרופ' איסי רוזן-צבי ופרופ' הילה שמיר), ויראה אור בשבוע הבא בהוצאת עם עובד, נחשפים אחורי הקלעים של הפסיקות הגדולות של בית המשפט העליון שעיצבו את החברה הישראלית בעשורים האחרונים. "כל גילדה מקצועית משתמשת בכלים מסוימים כדי לבדל אותה מהציבור הרחב ולתרום ליוקרת המקצוע. אחד הכלים של הגילדה המשפטית הוא השימוש בשפה תיאורטית ולא נגישה. זה נכון לגבי שופטים וגם לגבי עורכי דין. זה עוקר משהו מהממד האנושי שבה וגורם לניכור וגם לחשש של הציבור מעולם המשפט, למרות שהמשפט עוסק באופן ישיר בחיים של בני אדם ומשפיע על החברה בכללותה", הוא אומר. "המטרה שלנו בספר המשפטי-חברתי הזה הייתה לקחת פרשיות חשובות שנדונו בפני בית המשפט העליון ולהנגיש אותן לקוראים. עשינו זאת באמצעות פישוט השפה והעצמת חלקו של הסיפור האנושי בהן. במילים אחרות, ביקשנו להפוך את בעל הדין מניצב לגיבור".

שי אספריל

אישי: בן 42, מתגורר בתל אביב
מקצועי: עורך דין בהכשרתו, כתב תחקירים ב"כלכליסט" בעברו
עוד משהו: פירסם שלושה ספרי פרוזה. האחרון בהם, "השופט" שיצא ב-2019, עוסק, בין היתר, בצדדים האפלים של ההייטק הישראלי

גילוי מלא: המחבר ואספריל עבדו בעבר ביחד ב"כלכליסט"

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית על רק ההתקדמות במו"מ עסקת החטופים ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים