גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סופר הצללים: שי אספריל הזהיר מפני חברת הסייבר ההתקפי NSO כבר לפני כמעט עשור

הסופר והמרצה שי אספריל חשף את פעילותה של NSO כבר לפני תשע שנים, שם הזהיר מפני הפרות מהותיות של זכויות אדם בידי מדינות שיכולה טכנולוגיה כזו לגרום ● הרומן האחרון שפרסם, "השופט", תיאר באופן מטלטל את הצדדים האפלים של ההייטק והמשפט הישראליים

שי אספריל / צילום: שלומי יוסף
שי אספריל / צילום: שלומי יוסף

לפני תשע שנים עבר שי אספריל, אז כתב תחקירים ב"כלכליסט", על מסמכים הקשורים לחברה ביטחונית עליה כתב, כשלפתע צדו עיניו הסכם הלוואה בינה לבין חברה בעלת שם שעורר את סקרנותו, NSO Group. "אני זוכר שחשבתי שמדובר בשם חסר מעוף, אבל בעת ההיא כבר ידעתי שמעטה הבנאליות מסתיר לעתים סיפורים מרתקים", הוא מספר ל"גלובס". "במסמך אחר ראיתי שההלוואה הוחזרה כעבור זמן קצר יחסית בריבית גבוהה. משהו בחוש הריח העיתונאי שהיה לי אז משך אותי לברר ולחקור".

"הוצאתי נסח מתוך רשם החברות והרמתי טלפונים למקורות שהיו איתי בקשר. כשהזכרתי בפניהם את השם NSO נתקלתי בשתיקות וגמגומים, שהזכירו לי את התגובות שקיבלתי כמה שנים קודם לכן כשהתחלתי לחקור את פעילותן של חברות כמו פיינל, שטרם החשיפה היתה חברת אלגו-טריידינג חשאית שהכניסה סכומי עתק למייסדיה, או לוג'יק, חברת ההומלנד סקיוריטי של מתי כוכבי שפעלה במפרץ הפרסי".

כמה שבועות לאחר מכן התיישב אספריל לעבודה על כתבת תחקיר על NSO, כשבאמתחתו מסמכים שהודלפו ומקורות שהסכימו לשתף פעולה. "הבנתי שיש פה מוצר מעקב מתוחכם מאוד מבחינה טכנולוגית, וכדרכה של טכנולוגיה עם יכולות קיצוניות - יש לה את היכולת להועיל באופן קיצוני, או להזיק באופן קיצוני, או סביר מכך: לעשות את שני הדברים בו זמנית".

האם האמנת שהחברה הזו אכן תספק כלים למשטרים שיעשו בהם שימוש למעקב אחר עיתונאים ופעילי זכויות אזרח כפי שבסוף קרה?
"במהלך העבודה על התחקיר התחוור לי שלפגסוס, תוכנת הסוס הטרויאני שמסוגלת להתקין עצמה על כל טלפון נייד, יש עוצמות טכנולוגיות מטרידות. ובהתחשב באופי הלקוחות שלהם, טבעי היה לשער שהמוצר יתגלגל לידיים שיעשו בו שימוש לא הגון. בתחקיר התרעתי שאם לא יינקטו אמצעי זהירות בנוגע לזהות הלקוחות, המוצר עלול לשמש לריגול אחר אקטיביסטים ועיתונאים-חוקרים".

אנחנו מדברים על 2012, בימים שטרם התחולל דיון מהותי על פרטיות ופייסבוק היתה רחוקה מחיצי הביקורת להם היא זוכה היום. כיצד התקבלה החשיפה בציבור? לאיזו תהודה היא זכתה?
"באופן כללי, סוגיות עומק כלכליות, משפטיות, מדעיות או טכנולוגיות שנוגעות לציבור בכללותו נותרות בדרך כלל מחוץ לשיח, או שעוברות הליך של רידוד שמרוקן אותן כליל. התחקיר שלי קיבל בזמנו תהודה יפה בארץ, אך לא יותר מכך. זה קשור גם לכך שהנושא מורכב יחסית, גם כי אין פרצוף של גיבור או נבל עליו, וגם כי הקורא מחפש לקרוא כתבות שהוא מרגיש שיכולות להשפיע על החיים שלו".

התאכזבת או הופתעת?
"לא הופתעתי, כי הבנתי כבר אז שבתחקירים מהסוג הזה אין בד"כ מתאם בין ההישג העיתונאי לרמת התהודה. טבע האדם הוא לנקוט בפעולה רק כאשר ישנו איום ממשי, וזו הסיבה שאזהרות מוקדמות בנוגע לסכנות שנתפסות כתיאורטיות זוכות בדרך כלל להתעלמות".

קייזר סוזה בחזות הייטקיסטית

"מובן שלא סיפר לאימו או לבחורות שיצא איתן בתקופה ההיא מה עושה החברה שהוא עובד בה. זה לא משהו שמספרים עליו בארוחת הערב או בדייט ראשון. אבל עד מהרה גילה שהקולגות שלו מצאו לכך פתרון פשוט, וכשנשאלו במה הם עובדים, ענו במילה אחת: הייטק (...) קייזר סוזה, יותר משהיה מולטי מיליונר, היה צל רפאים. בשום מסמך שהתפרסם, וודאי שלא בעיתון או במגזין שמפרסם את עשירי הארץ, לא הופיע השם שנתנה לו אימו, לא השמות הכתובים בדרכוניו. גם מראהו בתלתליו המתמעטים, בצווארו הארוך ובעיניו האפורות החלולות שהזכירו לנתן את עיניו של שחקן הקולנוע כריסטופר ווקן, לא התפרסם מעולם. הוא נשאר שמור בכל תעודות הזהות והמעבר שלו, וגם בכמה תצלומים דהויים שהנציחו אותו בצעירותו. (השופט, מאת שי אספריל, הוצאת "עם עובד", 2019)

אספריל, 42, עורך דין בהכשרתו, עזב מאז את העיתונות והספיק לפרסם שלושה ספרי פרוזה. האחרון שבהם הוא הרומן "השופט", המהווה, בין היתר, כתב אישום כנגד הצדדים האפורים בהייטק הישראלי. אחת הדמויות הבולטות בספר, ישראלי המכונה "קייזר סוזה", היא שילוב של טייקונים מסתוריים שפגש אספריל במסגרת תחקיריו. היא מסמלת, אולי, את כל חוליי ענף הטכנולוגיה בישראל: הלבנה של חברות פורנו, הימורים ופורקס תחת חזות הייטקיסטית כביכול.

"ההייטק הישראלי משווק היטב והתקשורת אוהבת להציג לראווה את צדדיו היפים. החצר הקדמית שלו באמת מאוד מזמינה ומושכת, אבל דברים מעניינים קורים גם באחורית. מאחר שהעולם הזה נתפס כמורכב יחסית, וגם מסיבות אחרות, העיתונות בארץ ממעטת מלהיכנס לקרביים של הדבר עצמו, הוא אומר. "אתה יכול לקרוא על כפולת עמודים ריאיון עם מייסד של חברת סטארט-אפ שרוצה למצוא רוכש או לגייס עובדים. יהיו שם פרטים על הכנסות, על מספר העובדים ועל ההווי בחברה, אולי גם שני משפטים על פתרונות כאלה וטכנולוגיות כאלה, אבל גם אחרי שתקרא אלפיים מילה לא תבין מה החברה הזו עושה כדי להרוויח כסף".

מוצרים שנויים במחלוקת וניצול מובהק

לטענת אספריל, סגמנט גדול של תעשיית ההייטק יונק את קיומו ממוצרים שנויים במחלוקת, בין אם משום שהם נשענים על ניצול מובהק של חולשות אנושיות, ובין אם משום שהבעייתיות שלהם נובעת מכך שהם נמכרים לידיים הלא נכונות. "כדי לעורר על כך דיון חשבתי יש מקום לחשוף מעט מן המעט שבצד האחר," הוא אומר.

כשהוא נשאל על בחירתו להציף את הנושא דווקא במסגרת רומן הוא אומר: "חשוב להבין ש'השופט', לצד הביקורת החברתית, חוקר בעיקר את הצדדים הפסיכולוגיים של המעורבים ומנסה להתמודד בהגינות וביושר עם הנסיבות שמובילות אנשים למקומות שהחברה שופטת בביקורתיות. במובן מסוים, היכולת של ספרות בדיונית לצלול אל תהומות הנפש ולהעביר ביקורת חברתית נטולת מורא מאפשרת דווקא לה, ולא לספרות תיעודית או לעיתונות, להתקרב אל אותו מושג חמקמק שנקרא 'האמת'. זו גם הסיבה שהיא שורדת טוב יותר את מבחן הזמן".

"להפוך את בעל הדין לגיבור"

שי אספריל הוא מחברם של שלושה ספרי פרוזה: "עוד מעט החורף מתחיל", "אגרוף", ו"השופט", שזיכו אותו בפרס רמת גן לספרות ובפרס ראש הממשלה לסופרים עבריים. אספריל למד משפטים וניהול באוניברסיטת תל אביב וכיום הוא משלב את שני תחומי העניין שלו, כתיבה ומשפט, בקורס שפיתח, "כתיבה יצירתית למשפטנים", ושאותו הוא מעביר לסטודנטים לתואר ראשון ושני בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב.

בספר העיון החדש, "סיפורי משפט", שערך עם שני חברי סגל בפקולטה (פרופ' איסי רוזן-צבי ופרופ' הילה שמיר), ויראה אור בשבוע הבא בהוצאת עם עובד, נחשפים אחורי הקלעים של הפסיקות הגדולות של בית המשפט העליון שעיצבו את החברה הישראלית בעשורים האחרונים. "כל גילדה מקצועית משתמשת בכלים מסוימים כדי לבדל אותה מהציבור הרחב ולתרום ליוקרת המקצוע. אחד הכלים של הגילדה המשפטית הוא השימוש בשפה תיאורטית ולא נגישה. זה נכון לגבי שופטים וגם לגבי עורכי דין. זה עוקר משהו מהממד האנושי שבה וגורם לניכור וגם לחשש של הציבור מעולם המשפט, למרות שהמשפט עוסק באופן ישיר בחיים של בני אדם ומשפיע על החברה בכללותה", הוא אומר. "המטרה שלנו בספר המשפטי-חברתי הזה הייתה לקחת פרשיות חשובות שנדונו בפני בית המשפט העליון ולהנגיש אותן לקוראים. עשינו זאת באמצעות פישוט השפה והעצמת חלקו של הסיפור האנושי בהן. במילים אחרות, ביקשנו להפוך את בעל הדין מניצב לגיבור".

שי אספריל

אישי: בן 42, מתגורר בתל אביב
מקצועי: עורך דין בהכשרתו, כתב תחקירים ב"כלכליסט" בעברו
עוד משהו: פירסם שלושה ספרי פרוזה. האחרון בהם, "השופט" שיצא ב-2019, עוסק, בין היתר, בצדדים האפלים של ההייטק הישראלי

גילוי מלא: המחבר ואספריל עבדו בעבר ביחד ב"כלכליסט"

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן