גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עושים כדי להתמודד עם מי שעוקץ את הציבור באופן סיסטמתי

הרגולציה ומערכת המשפט לא מצליחות לעצור את הנוכלים, וההישרדות בעולם העסקי הופכת למאתגרת במיוחד ● באווירה פסולה כזו, נדרש שהקהילה העסקית תאמץ מחויבות לנהוג בהתאם למערכת אתית ולדרוש זאת מכל גורם עמו הם פועלים

אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan
אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

על אמיר ברמלי נגזרו 10 שנות מאסר בגין הונאת משקיעים. כששמעתי את הצעת ההשקעה של קרן קלע, היה לי ברור שאין למודל הזה היתכנות עסקית. הבנתי את מה שלקח למשקיעים שהפסידו ולרגולטור שנים. לדעתי, המודל העסקי שהוצג למשקיעים במהותו היה השתתפות בהטעיה - העברת כספים ללווים לימים ספורים על מנת להראות יתרה חיובית בבנק - כיצד מסלול השקעה כזה נראה היה לגיטימי למשקיעים? זה ממחיש עקרון שאמור להיות מובן - מי שמציע לך "לרמות אחרים", בסופו ירמה גם אותך.

מתברר שהסביבה העסקית מעניקה רוח גבית להתנהלות פסולה, ולפעמים אף משתפת עמה פעולה, בעיקר כאשר חלק מהשחקנים מרוויחים מכך דמי תיווך או ייעוץ.

לדעתי מאמצי מערכת האכיפה אינם מכוונים למקומות הנכונים, תחת כל שכבות ההגנה המשפטיות, ניצב גרעין איתן של אמון ואתיקה שרגולציה לא יכולה להחליף, זהו גרעין שנבנה בעמל רב, לאורך שנים, באמצעות חינוך לערכים ונורמות מוסר, שנדמה כי עברו מן העולם. עד שלא נשכיל להוקיע התנהלות לא מוסרית, בכל תחומי החיים, התופעה רק תלך ותגדל.

ראיתי דברים דומים שסופם ידוע מראש - רק אחרי שאלפי משקיעים הפסידו את כספם.

מניסיוני נקראתי לשמש עד מומחה במשפטים כנגד יזמי נדל"ן שהונו משקיעים.

לא הופתעתי לגלות שבית המשפט "דוחף" לפשרה, ללא קשר לעובדות או חומרת המקרה ולעיתים אף מעביר ביקורת על צד שלא נכון לפשרה. זה פסול בעיני, כי אם בית המשפט פועל מתוך הנחה שתמיד "האמת במקום כלשהו באמצע", המסר הוא ששווה לרמות, ואף לנהוג בצורה קיצונית ככל האפשר כדי "למשוך לאמצע". שווה לרמות כי במקרה ה"טוב" הנוכל יצליח, ובמקרה ה"רע" עבורו, יצטרך לשלם חלקית על מעשיו. בעיקר שאין ענישה על עדות שקר.

באחד התיקים שהוזמנתי כמומחה בתביעה נגד יזם שהונה, עוד בטרם החל הדיון, הציע השופט לצדדים להתפשר והיזם ישיב למשקיע מחצית מסכום השקעתו. היזם הסכים, התובע סרב. הוצעה פשרה נוספת של 70%. היזם הסכים, אך התובע סרב. השופט הביע מורת רוח, כלפי המשקיע, כיוון שסירב להצעות הפשרה. בסופו של דבר, התיק נסגר בפשרה, ובה הושב למשקיע כ-90%, כפי שדיווח לי המשקיע.

ניתן ללמוד שני לקחים. צדק לא מגיע מעצמו אם בכלל, אלא תוך מאבק עיקש, והלקח שלומדים נוכלים הוא שאין סיכון במעשי הונאה כיוון שבמקרה הגרוע ביותר, ירוויחו פחות ויהיו חופשיים להמשיך במעשיהם. ואכן, בשניים מהמקרים, כעבור מספר שנים קראתי שוב על תביעות נוספות נגד אותם אנשים, בפעילויותיהם החדשות.

אולי נכון ללמוד מארה"ב שם הענישה וההוקעה בעקבות עבירות כלכליות היא מחמירה לאין ערוך ביחס לזו שבישראל ולעניין זה מעניין לקרוא ראיון עם תנ"צ לרר, מ-2001, לאחר ששימש כנציג משטרת ישראל בארה"ב שציין שלא פעם רשויות האכיפה האמריקאיות סירבו לשתף פעולה עם משטרת ישראל, בגלל הענישה המגוחכת בישראל.

גם פרשת האופציות הבינאריות של אלבז ממחישה היטב את הענישה הלא-מספקת במדינת ישראל. אלבז פעלה מקיסריה, אך הפעילות בוצעה במרחב האינטרנטי בעוד רשויות האכיפה בישראל ניהלו דיון בשאלת הסמכות להעמידה לדין, המשיכה החברה לפעול באין מפריע.

רשויות האכיפה בארה"ב סברו אחרת: ה-FBI הגיע לישראל לערוך חקירה, ובהמשך נעצרה אלבז והורשעה בביצוע הונאה בהיקף של כ-145 מיליון דולר ובסעיפים של קשירת קשר לביצוע הונאה מרחוק ונגזרו עליה 22 שנות מאסר - זו בהחלט גלולה להפחתת התיאבון להונות, שעדיין לא הגיעה לישראל.

לצערי, גם אני סבלתי כתובע מהענישה המקלה שתוצאתה הקלות הבלתי נסבלת של הפרת החוק. לפני מספר שנים, החלטנו להפסיק לעבוד עם מנהל השקעות שלא עמד באמות המידה המוסריות שאנו מצפים לראות אצל כל שותף ואחד העובדים בחברה המשיך לייצג את אותו מנהל, לא לפני שגזל ממערכות החברה את רשימות כל המשקיעים. רשימות אלו כוללות אינפורמציה שנאספה בעמל רב ובהשקעה רבה, בין היתר סיכומים של אלפי פגישות ושיחות עם אותם משקיעים וגזילתה לא רק יוצרת עוולות נזיקיות, אלא גם פוגעת בפרטיותם של אותם המשקיעים. בסופו של הליך משפטי נפסק כי על אותו עובד לשעבר לשלם פיצוי זעום.

כאשר אלו המסרים של בתי המשפט, ההישרדות בעולם העסקי הופכת מאתגרת ואכן, כשהמקרה חזר על עצמו, לא טרחתי לתבוע.

אנו כמעסיקים, שהם חלק חיוני ובלתי נפרד מכלכלת המדינה, נפגעים לא אחת על ידי עובדים מפרי חוק, וכיוון שנושאים מסוג זה נדונים בבתי הדין לעבודה, שבהם אנו מצטיירים כגופים נצלנים, הסיכוי לבירור ענייני של הדברים הוא קלוש עד אפסי. לא תהיה זו הגזמה לומר שבנסיבות אלו, לאדם שמעוניין להקים עסק (ואינו מונע על ידי מצפן מוסרי), "משתלם" לגזול עבודה קשה של שנים רבות ממעסיקו, במקום להשקיע אותה בעצמו, כי ברוב המקרים, אם בכלל ייאלץ לשלם, יהיה זה תשלום מגוחך ומנותק מהנזק שנגרם ומחובתו הערכית כלפי מעסיקו שפרנס אותו בכבוד שנים רבות.

אל לנו להרים ידיים, עלינו לשאוף לתיקון כללי של האווירה הפסולה הנהוגה אצלנו, שינוי כזה דורש מחויבות של כל הגורמים המעורבים.

באווירה פסולה כזו, נדרש שהקהילה העסקית תאמץ מחויבות לנהוג בהתאם למערכת אתית ולדרוש זאת מכל גורם עמו הם פועלים. והצעתי למשקיעים, בדקו היטב עם מי אתם עושים עסקים.

הכותב הוא מנכ"ל פרופימקס ויושב ראש ועדת האתיקה של AFIRE - ארגון משקיעי הנדל"ן בארה"ב

עוד כתבות

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות