גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה"סרבנים" ישלמו, היזמים ירוויחו: הרפורמה הגדולה בהתחדשות העירונית חוזרת

טיוטת חוק ההסדרים מנסה לעודד התחדשות עירונית באמצעות טיפול בדיירים סרבנים ובהיטלי השבחה • אבל בשוק לא בטוחים שהכלים המופיעים בחוק יעשו את העבודה בקידום פרויקטים

בניין בהריסה בחולון / צילום: Shutterstock
בניין בהריסה בחולון / צילום: Shutterstock

טיוטת חוק ההסדרים שהתפרסמה לאחרונה מציגה את ההתחדשות העירונית במרכזי הערים כ"הכרח" ו"עניין אקוטי" להגדלת היצע הדיור. המבוא הארוך יחסית שכתבו במשרד האוצר להצעת החוק מבקש לשכנע בכלכליות המהלך ומפרט את התועלות השונות עבור הערים הוותיקות ותושביהן: שיפור מרקמים ותיקים, סיוע לאוכלוסיות חדשות ועוד ועוד. המנגנונים המשופרים שהחוק החדש מציע, שמנוסחים בעגה משפטית שאינה מובנת לכל אדם, נועדו לפתרון מקצת החסמים שמקשים כיום על מימוש מהיר פרויקטי התחדשות עירונית. על הדרך, החוק החדש מקשה על סרבנים, מעודד יזמים ונותן לרשויות המקומיות אחריות חדשה.

1. קביעת השיעור להיטל ההשבחה

להיטל ההשבחה יש תפקיד משמעותי מאוד בכלכליות של הפרויקט. במצב כיום, נתון גובה היטל ההשבחה (תשלום חובה הנדרש מבעל מקרקעין על ידי הוועדה המקומית אשר אישרה תוכנית והביאה בכך לעליית שווי המקרקעין שלו) לשיקול הדעת המוחלט של הרשויות המקומיות. סכום ההיטל נקבע רק סמוך למתן היתר הבנייה, לקראת פינוי הדיירים.

חוק ההסדרים החדש קובע שכל רשות עירונית רשאית לחלק את שטח השיפוט שלה לאזורים שונים ולקבוע ששיעור היטל ההשבחה יעמוד או על 50% או על 25%.
לדברי שמאי המקרקעין אריה קמיל, ממשרד קמיל-טרשנסקי-רפאל: "החוק מציע שינוי משמעותי בשיעור היטלי ההשבחה לבניין בודד העובר התחדשות עירונית, בין אם במסלול פינוי-בינוי ובין אם בחיזוק ותוספת קומות. במצב הקיים ניתן פטור מלא לתוספת של 2.5 קומות, 25% היטל לקומה השלישית ו-50% היטל לקומה הרביעית ואילך, אם התב"ע מאפשרת זאת.

"בשינוי המוצע נשמר הפטור המלא מהיטל ההשבחה ל-2.5 הקומות הנוספות בבניין נתון וה-25% היטל לקומה השלישית, אולם אם נוספו לו יותר מ-3.5 קומות, כלל הקומות מעבר ל-2.5 הקומות הראשונות יחויבו בהיטל השבחה מלא של 50%. בכך, המנגנון המוצע יוצר ודאות תכנונית וכלכלית, לצד הגדלת ההכנסות של הרשויות אל מול המטלות הציבוריות הנובעות".

אריה קמיל / צילום: שלומי יוסף

עו"ד ישי איצקוביץ’ ממשרד עו"ד אגמון ושות’ סבור שהחוק החדש לא כיסה את כל הבעייתיות שבמנגנון היטלי השבחה. לפי תפיסתו, צריך היה להקדים ולקבוע את גובה היטל ההשבחה כבר בזמן הגשת התוכנית: "צריך לקבוע את גובה ההיטל במועדים מוקדמים בתחילת הדרך. נכון להיום דנים בהיטל רק לפני תחילת הבנייה - זה אומר בין חמש לעשר שנים אחרי החתימות עם הדיירים. יזם מציע הצעה לדיירים, על פי איזה תחשיב כלכלי, כשיש סימן שאלה גדול מאוד לגבי ההשבחה. צריך לקבוע איך קובעים את השווי ומתי".

עו"ד אדם צסוואן, ראש תחום התחדשות עירונית במשרד עו"ד גינדי כספי, חושב שהיטל ההשבחה צריך להיקבע כפונקציה של רווחיות העסקה: "התיקון קובע שכברירת מחדל יוטל היטל השבחה של 25%, עם אפשרות להוריד או להעלות במקומות ספציפיים. הצד הרע בעיניי בתיקון הוא ש-25% משומה שהיא גבוהה מדי עלולה לפגוע באופן משמעותי בכדאיות הפרויקט. אני חושב שהיטל ההשבחה צריך להיקבע כפונקציה של רווחיות העסקה. גם בשלב ההיתר".

2. צמצום הרוב הדרוש לתביעת דייר סרבן

יזמים ודיירים מספרים לעתים קרובות על דיירים סרבנים, ולעתים סחטנים, שמעכבים פרויקט במשך שנים. כיום הרוב הדרוש לתביעת דייר סרבן (שמתנגד לפינוי-בינוי) יהיה ארבע חמישיות מכלל הדיירים. החוק החדש משנה את היחס לשני שלישים. כמו כן, מוצע שבעלי דירות שעשו עבירות בנייה, לא יוכלו להיכלל במניין הרוב הנדרש לתביעת דייר סרבן - יש כאן ניסיון למנוע מדיירים שהרחיבו את דירותיהם ללא היתר לסכל התחדשות עירונית.

עו"ד איצקוביץ’ מבהיר: "החוק בנוי באופן כזה שמי שתובעים הם הדיירים, שלהם נגרם הנזק, ולא היזם. הסירוב הבלתי סביר של אותו דייר שנמנע לחתום מונע מהם לכאורה את האפשרות לקבל דירה חדשה, כולל ממ"ד. מדובר פה בנזיקין, המטרה היא לכפות את ההסכם.

"לפני שנתיים הוסיפו עוד סעיף, שלפיו הדיירים יכולים לפנות לבית משפט בטענה שהדייר הסרבן מונע משאר הדיירים לעשות פינוי-בינוי של המבנה, וזה כבר אינטרס ציבורי. לכן, הפנייה לבית המשפט היא למנות עו"ד או רואה חשבון שיחתום במקום הדייר הסרבן - מדובר בתביעה לאכיפה. מתוך הבנה שיש מצב שבו דיירים לא רוצים לתבוע, מאפשר חוק ההסדרים האחרון גם ליזם, לראשונה, להגיש תביעה נגד הדייר הסרבן תחת סעיף אכיפה".

עו"ד צסוואן חושב שהתיקון נדרש: "הכלל שבו צריך 100% הסכמה במקרקעין כדי לבנות לא משתנה. כאשר חלפו 15 שנים מאז שנולדה ההפחתה של הרוב יש מהלך נוסף. הבינו שגם הרוב המופחת יכול לייצר וטו של אותו מיעוט סרבן שלא צריך לתת דין וחשבון על עצם הסירוב שלי. עצם העובדה שמפחיתים את הרוב הדרוש ל-66% מביא לתוצאה שבא הסירוב של הדייר יקבל את יומו בבית המשפט".

3. תנאים לסיום התקשרות בין דיירים ליזם

חוק ההסדרים מחדש וקובע שאם הסכם ההתקשרות של דיירים עם יזם לא קודם לכדי תוכנית מפורטת בתוך פרק זמן של ארבע שנים, או שהיזם לא התקשר עם לפחות מחצית מבעלי הדירות בתוך שנתיים, כי אז יכולים הדיירים לבטל את העסקה. עו"ד איצקוביץ’ מסביר: "הכלל הראשון בעניין קידום התוכנית המפורטת הוא בעייתי בעיניי, משום שזה לא תמיד תלוי ביזם. לפעמים זה תלוי גם בשיתוף הפעולה של הרשות המקומית, שלפעמים שמה מקלות בגלגלי היזם. התיקון החדש יכול ליצור מצב שהיזם יוצא נפסד. זה נותן לרשות המקומית יכולת להתערב ביחסים שבין דייר ליזם".

עו"ד ישי איצקוביץ,  משרד אגמון ושות' / צילום: תמונה פרטית

4. עידוד העירייה להוציא היתרי בנייה ובמהירות

חוק ההסדרים החדש מציג סדרה של חידושים שתכליתם לתמרץ את הרשות המקומית לפעול לקידום התחדשות עירונית. בין היתר מדובר על חתימת "הסכם מסגרת" בין הרשות להתחדשות עירונית לרשות המקומית, תוך התחייבות של האחרונה להוציא היתרי בנייה ל-3,500 יחידות דיור ובקצב של 600 יחידות דיור בשנה.

החוק קובע אף סנקציה שלפיה המדינה תהיה רשאית לבטל את הסכם המסגרת אם הרשות המקומית לא מצליחה לעמוד ביעד של הוצאת היתר בנייה במשך שנה.
בתמורה לחתימה על הסכם המסגרת מקבלת הרשות המקומית תקציב של עד 30 אלף שקל לצורך הקמת תשתיות תומכות לפרויקטים (מים וביוב, מוסדות חינוך, תשתיות חשמל ועוד).

לדברי עו"ד אדם צסוואן: "הרשויות המקומיות הן שחקן סופר מרכזי בעולם ההתחדשות העירונית. בסופו של דבר, ראש עיר שלא רוצה, או שהמערכת שלו לא עובדת, תוקע בפועל את ההתחדשות העירונית. הדרך לטפל ברשויות זה לתת להן את המרכזיות שלהן ובה בעת, אחריות למימוש והאצת תהליכי ההתחדשות. "כלומר, רשות מקומית שלוקחת את זה קדימה תקבל תמריצים והקלות. לעומת זאת, רשות מקומית שלא תתקדם עם התחום - יילקחו ממנה סמכויות".

עו"ד אדם צסוואן,  שותף גינדי כספי ושות' / צילום: סם יצחקוב

לדברי שמאי המקרקעין אריה קמיל, "השינויים המוצעים לעניין מתחמי פינוי-בינוי, כולל מדרגות היטל השבחה מפטור מלא ועד לשיעור של 50%, הם צעדים חיוביים, שיביאו בין השאר להגברת הוודאות הכלכלית של יזמי הפרויקטים.

"עם זאת, צעדים אלה ריקים מתוכן כל עוד המדינה לא תמצא פתרון לצורכי הרשויות המקומיות, בעיקר באזורי הביקוש. לאותן רשויות תוכניות מקומיות להתחדשות עירונית, שאמורות לספק להן את ההכנסות לפיתוח שירותים מוניציפליים נלווים, כמו מוסדות חינוך, שטחי ציבור ותשתיות.

"בנוסף, קיימות תוכניות ארציות אשר מקשות על הרשויות בקידום תוכניות התחדשות בשל מגבלות ההוראות והיעדר היכולת למצות את מלוא פוטנציאל הזכויות והתמורות. לכן, על הממשלה ליצור איזון מתבקש בין עידוד ההתחדשות על-ידי היזמים, לצד תמיכה כספית בצורכי הרשויות, בדגש על ערים במרכז הארץ.

"ללא איזון זה, ימשיך ויתקיים המצב הנוכחי, כך שלמרות ההארכה הצפויה של התמ"א במסלול פינוי-בינוי, הוועדות המקומיות ימשיכו להערים קשיים על היזמים ביישום בפועל של התוכניות".

5. ועדת ערר ייעודית להתחדשות עירונית

חוק ההסדרים החדש מציע שבכל מחוז שבו יש שלוש ועדות ערר, תיוחד אחת מהן ל"ועדת ערר לענייני היתרים בפרויקטי התחדשות עירונית".

עמית גוטליב, יו"ר הוועדה להתחדשות עירונית בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ, מברך על הרעיון: "אחד המכשולים הגדולים בהוצאת היתרי בנייה בשנים האחרונות נובע מוועדות הערר. יש תור ארוך מאוד לוועדות הערר.

"אדם שיש לו וילה ורוצה להגדיל אותה במטר, או אחד שרוצה לסגור מרפסת, ובעצם כל מי שמרגיש שהוועדה המקומית לא נתנה לו את ההיתר כפי שהוא ביקש, הולך לוועדות ערר. נוצר מצב אבסורדי שמגדל של 100 דירות עומד בתור לוועדת ערר בגלל מישהו שחושב להגדיל את המרתף שלו במטר.

"אנחנו חושבים ששינוי החוק שמדבר על ועדות ערר מקצועיות, רק להתחדשות עירונית, יגרום לכך שאותו שופט יהיה מאוד מקצוען והחלטותיו יהיו ספציפיות. התחדשות עירונית צריכה מישהו שזה תחום התמחותו".

עוד כתבות

ירון פיטארו, בעלי וולת'סטון / צילום: תמר מצפי

ביהמ"ש הורה על פירוק שותפות של קרן וולת'סטון: "אובדן אמון מוחלט"

בית המשפט המחוזי בתל אביב הורה על פירוק אחת השותפויות של קרן ההשקעות וולת'סטון נדל"ן, שבשליטת ירון פיטארו ● זאת, כתוצאה מניגוד עניינים מהותי והפרת חובות האמון והנאמנות כלפי המשקיעים ● ברקע, ב-2024 נפתחה חקירה ברשות לניירות ערך נגד הקרן בחשד לשורת עבירות

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

ענקית התעופה שמבטלת את הטיסות לישראל בחודש יוני

חברות התעופה של הקבוצה ימשיכו בשלב זה לבטל טיסות מישראל ואליה מעבר למועד הקודם שנקבע, ה-31 במאי ● עם זאת, בלופטהנזה מציינים כי ייתכן שחלק מהטיסות יחודשו כבר בתחילת יוני, אם התנאים יאפשרו זאת

פרופ' גל מרקל יו''ר מכון סמואלי, פרופ' איתן ורטהיים מנכ''ל שירותי בריאות כללית, ד''ר סוזן סמואלי וד''ר הנרי סמואלי / צילום: קובי קואנקס

תרומת שיא למחקר בבית חולים בישראל: 50 מיליון דולר לבילינסון

ד"ר הנרי וד"ר סוזן סמואלי מוסיפים תרומה של 50 מיליון דולר למכון סמואלי למחקר וחדשנות בבית החולים בילינסון ● מערכת AI המדמה מפגשי יזמים עם משקיעים שזכתה החודש בפרס החדשנות של האיחוד האירופי ● ומנהלת התפעול הראשית של מיקרוסופט קיבלה תפקיד חדש ● אירועים ומינויים

צילום: AP, Pakistan Prime Minister Office, Vahid Salemi, רויטס, ZUMA Press Wire, ויקיפדיה, Meghdad Madadi

חזקים יותר, קיצוניים יותר, עשירים יותר: כך המלחמה שינתה את מאזן הכוחות באיראן

בזמן שהעולם מנסה להבין מי באמת מחזיק במושכות בטהרן, יש מי שבטוחים שהוואקום השלטוני שהותיר מותו של חמינאי האב שינה את פניה של איראן לעד ● היורש המיועד מוג'תבא נותר בצללים, ומאפשר למשמרות המהפכה להשתלט על הכלכלה ועל מוקדי הכוח ● המומחים ממפים את השחקנים שמושכים בחוטים ומסמנים: "איראן עוברת משלטון חכמי הלכה לדיקטטורה צבאית רצחנית"

צילומים: רויטרס- CFOTO/Sipa USA, George Wilson, Carlos Barria, Jonathan Ernst

איש סודו לשעבר של טראמפ מואשם: ניסה להתנקש בחיי הנשיא

ברקע המתיחות מול טייוואן, תקנות חדשות בבייג'ינג אוסרות על מכירה והשכרה של רחפנים • בארה"ב ראש ה־FBI מואשם באיום על חייו של טראמפ • והפתרון של הודו למאבק בהגירה: לפזר תנינים ונחשים

עמרי גלר / צילום: יונתן בלום

שירת שמונה שנים במשרד ראש הממשלה - ואז עשה אקזיט לאנבידיה במאות מיליונים

עמרי גלר חלם להיות מייקל ג'ורדן ואפילו נשא את מספרו על חולצת השחקן שלו ● אבל חיים לצד אבא מנכ"ל ואמא דוקטורית לניהול הביאו אותו למקד את המשאבים אחרת ● הסטארט–אפ שהקים נמכר לאנבידיה במאות מיליוני דולרים וזיכה אותו בתפקיד סגן נשיא בענקית השבבים ● פרויקט 40 עד 40

פתיחת שולחן / צילום: משה לוי

המקום החדש בבת גלים שמספק עוד סיבה לנסוע לחיפה

מפגש בת גלים החיפאי הוא מקום שכונתי אמיתי עם השפעות ים תיכוניות, שרק רוצה לעשות לאנשים טוב על הנשמה ובבטן, ובלי לקרוע את הכיס

השופט בני שגיא ז''ל / איור: גיל ג'יבלי

"הותיר חותם עמוק": בכירי מערכת המשפט התכנסו לערב לזכרו של השופט בני שגיא

בכירי מערכת המשפט התכנסו באוניברסיטת רייכמן לערב עיון לזכרו של נשיא המחוזי בבאר שבע, השופט בני שגיא ז"ל, שנהרג בתאונת דרכים בינואר ● בני משפחתו ועמיתיו שרטטו דמות של שופט רגיש וידען, ובעל נוכחות יוצאת דופן ● נשיא העליון יצחק עמית: "כולנו הגענו מאהבה לבני. הוא הפך את בית המשפט למקום טוב ומואר יותר"

מנכ''ל אפל היוצא, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

אפל היכתה את ציפיות ההכנסות והרווח, אך פספסה במכירות האייפונים

אפל דיווחה על הכנסות של 111.2 מיליארד דולר, לעומת תחזיות האנליסטים שעמדו על 109.72 מיליארד דולר ● הרוויחה 2.01 דולר למניה, מעל התחזית ● הכנסות מאייפון הסתכמו ב־57 מיליארד דולר, פחות מהצפי ● המניה עולה בכ-2% במסחר המוקדם

אימונים של חטיבת מילואים בגבול הצפון / צילום: דובר צה''ל

המענק הגדול לחיילי המילואים בדרך ויגיע לעד 50 אלף שקל ללוחמים

המענקים שיתקבלו מחר צפויים לזנק באלפי שקלים, ועשויים להגיע עד ל־50 אלף שקל במקרי קיצון ● אלא שבהיעדר מחשבון מעודכן מטעם צה"ל, המילואימניקים נותרים באפלה לגבי גובה התשלום ומועד הפקדתו המדויק ● כל מה שצריך לדעת על התגמול הנוסף

ראסל אלוואנגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: מיכה בריקמן

הוא אחד המנכ״לים הוותיקים בת"א, אבל השנה הוא הרוויח יותר מאי פעם

הזינוק במחיר מניית השבבים טאואר, מגיע גם לכיסו של המנכ"ל הוותיק, ראסל אלוונגר, שנהנה אשתקד משכר בעלות שנתית של מעל 15 מיליון דולר ● בכך, הוא ניצב בצמרת מקבלי השכר בבורסה בת"א, שני רק למנכ"ל טבע

זאבים בצ'רנוביל / צילום: Reuters, Vasily Fedosenko

40 שנה אחרי, האם אסון צ'רנוביל נגמר?

התאונה הגרעינית הגדולה שהתרחשה באפריל 1986 בצפון מערב אוקראינה עדיין משמשת מושא למחקר של מדענים מתחומים שונים ● מה מצא המחקר הישראלי על הניצולים שעלו לארץ, מדוע הג'וקים לא עמדו בציפיות ואיך משמשים נתונים מהאזור את שני הצדדים בוויכוח על הקמת כורים גרעיניים חדשים ● וגם: כטב"מ רוסי אחד הראה שהאירוע כנראה לא הסתיים

עבודה של עומרי גולדזק (''בת גלים 14'') / צילום: דניאל חנוך

מחשבות על בית ומשמעות העמל: האירוע שחושף מה מעסיק את האומנים בישראל בימים סוערים

הביאנלה לאומנויות ולעיצוב שעלתה במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב עמוסה לעייפה ביצירות מקוריות, חכמות ומרגשות, כולן מתחקות אחר משמעות היצירה בעת של מלחמה וטלטלות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

דיווח: איראן מוכנה לדון בגרעין בתמורה להקלת הסנקציות

חמאס מתאושש, והתוכנית של טראמפ לרצועת עזה לא מתרוממת ●  איראן העבירה לארה"ב את תגובתה לתיקונים האמריקנים לטיוטת ההסכם לסיום המלחמה ● בתום הערכת מצב בפיקוד העורף הוחלט על עדכון במדיניות ההתגוננות, בין היתר במירון עדכונים שוטפים

כך הפך הפרוטקשן למנהל העבודה בשטח / צילומים: Shutterstock

"לאשתך יש רכב כחול יפה, חבל שהיא תעשה תאונה": כך הפך הפרוטקשן למנהל העבודה בשטח

באמצעות איומים אלימים, הטיית מכרזים והשתלטות עוינת על חברות לגיטימיות, ארגוני הפשיעה הפכו לשותפים סמויים בבניית הארץ ● דוח מבקר המדינה חשף השבוע את היקף התופעה, ובענף מזהירים: "בסוף העבריינים ישתלטו על התחום" ● המדינה מנסה להיאבק בעזרת חקיקה מחמירה, יחידות עילית שפועלות במסווה בלב אתרי הבנייה ושימוש בכלים מנהליים לחניקת המנגנון הכלכלי ● גלובס צולל אל העדויות

40 מתחת ל-40: הכירו את נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס לשנת 2026

הבכירה שמנתבת לישראל השקעות במיליארדים, הזכיינית שהפכה רשת כושלת למותג מצליח והכדורסלן שעשה אקזיט לאנבידיה ● יותר מ־500 מועמדים הגישו מועמדות לפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס ● לאחר שלושה שלבי מיון וכ־60 מומחים, קבלו את 40 הנבחרים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

העליות בת"א נמחקו בנעילה; מניות הבנקים והביטוח ירדו

מדד המניות הבטחוניות היווה היום נקודת אור ● השקל נסחר ב-2.95 שקלים, שיא חדש ● נקסט ויז'ן קופצת אחרי שדיווחה על הזמנה בגובה 14.5 מיליון דולר ● בלידר שוקי הון המליצו על טבע בפרמיה של 30% ● מחירי הנפט קפצו לרמתם הגבוהה מאז פרוץ המלחמה, אך בהמשך מחקו את העליות החדות

מייסדי מג'סטיק לאבס: מאסומי ריינדס (מימין), עופר שחם ושאה ראבי

"יעיל פי 50 מהשרת של אנבידיה": הטכנולוגיה מאחורי חברת השבבים הישראלית

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מג'סטיק לאב של עופר שחם - מי שהיה בעבר בכיר במטא ובגוגל - ושותפיו האמריקאים חושפת לראשונה את הטכנולוגיה שעומדת מאחורי חברת השבבים  ● כך היא עוקפת את האתגרים מתחום הזיכרון שיאפשרו ללקוחות שלה לספק שירותי AI יעילים יותר

קמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

הפתעה נעימה: הפרסומת של בנק לאומי מתברגת כזכורה ביותר השבוע

מהלך המגנטים של דגל ישראל מסדר לבנק הפועלים את הפרסומת האהובה ביותר, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, ההשקעה הגבוהה ביותר שייכת לחברת התעופה אל–על, ששוב פורטת על נימי הרגש

דנה ביטון לב עמי, מנכ''לית BUYME / צילום: ליאור שליק

אחרי עסקת הפניקס: דנה ביטון לב עמי מונתה למנכ"לית BUYME

המינוי מגיע מיד לאחר אישור מכירת 65% מ־BUYME לקבוצת הפניקס בכמיליארד שקל ● ביטון לב עמי, מנכ"לית קבוצת TLC שממנה צמחה החברה, תוביל אותה תחת הבעלות החדשה