גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לתשומת לב ליברמן וברביבאי: הכסף הישראלי לא חייב "לברוח" ל-SHEIN הסינית

תוך זמן קצר הפכה חברת SHEIN הסינית לאתר מכירות האופנה הגדול בעולם • גם בארץ היא שחקנית חזקה, יותר מטרמינל X, אסוס ונקסט ביחד • הפתרון הוא לא ביטול הפטור ממע"מ, אלא גיבוש תוכנית נאמנות שמעודדת רכישה באתרים כחול-לבן

אתר SHEIN בעברית
אתר SHEIN בעברית

אתר האיקומרס הגדול בעולם למכירת בגדים אינו אמזון, זארה, H&M או גאפ, וגם לא אסוס או זלנדו, אלא SHEIN הסינית (מבטאים שי-אין). השינוי שעבר על החברה הזו בשלוש-ארבע שנים האחרונות, ובפרט בשנה וחצי האחרונות מאז תחילת הקורונה, הוא מטורף. החברה "מתפוצצת" בכל פרמטר, ומנתונים של EarnestResearch עולה לא שרק שהיא ענקית האיקומרס הגדולה ביותר בתחום האופנה, אלא גם קמעונאית האופנה המהירה הגדולה בארה"ב - אונליין ואופליין.

כדי להבין טוב יותר את החברה, צריך לדעת עליה כמה נתונים. היא הוקמה ב-2008 (החברה הצעירה ביותר מבין הגדולות בענף שלה), ואת עיקר הקפיצה שלה עשתה בעיקר בשנתיים האחרונות. מכירותיה בשנת 2020 מוערכות ב-10-15 מיליארד דולר - לעומת 4.5 מיליארד דולר של אסוס הבריטית, וכ-4 מיליארד דולר של נקסט שגם היא בריטית.

ההערכות בשוקי ההון מדברות על כך ש-SHEIN מתכוננת להנפקה לפי שווי של כ-40 מיליארד דולר, כאשר לשם השוואה, אסוס ונקסט נסחרות שתיהן בבורסת לונדון לפי 5 ו-12 מיליארד דולר, בהתאמה. בחודש מאי השנה עקפה החברה עקפה לראשונה את אמזון בכמות ההורדות החודשית בארה"ב, והפכה לאפליקציית הקניות המובילה שם.

חזקה לא רק בטראפיק

כידוע, SHEIN הפכה לשחקנית דומיננטית גם בשוק הישראלי, ונחשבת היום לקמעונאית האופנה אונליין הגדולה בארץ (יותר מטרמינל X, אסוס, נקסט או דלתא). אם מסתכלים על נתוני טראפיק בישראל בלבד, נראה שהמספרים שלה דומים לאלה שנקסט משיגה אצלנו. אולם אם לוקחים בחשבון את העלות הזולה מאוד של המוצרים (מה שמגביר בוודאות את יחס ההמרה בין סך כל הגולשים לסך כל הרוכשים), ואת העובדה שהיא מקדמת חזק מאוד את האפליקציה, אפשר להניח שהמספרים שלה גבוהים בהרבה משל נקסט.

על-פי נתוני SEMRUSH, שמספקת בין היתר כלי מחקר על נתוני טראפיק של אתרים בארץ ובעולם, ישראל מהווה 2.15% מהטראפיק של SHEIN בעולם. אם נניח שמדובר בשיעור דומה גם ביחס לפדיון של החברה (שמוערך בכ-15 מיליארד דולר לשנה, על-פי נתוני הרבעון הראשון של 2021), מדובר במחזור מכירות של כמעט מיליארד שקל בשנה רק בישראל.

אם עושים את אותה מתמטיקה עבור אסוס - שם אנחנו מהווים 1.59%, ונניח שהיחס באפליקציה גם נשמר, שווי הפדיון הוא כ-260-270 מיליון שקל. ואילו בנקסט - פדיון של 350-400 מיליון שקל.

 

במילים אחרות, נראה כי SHEIN מוכרת כיום בישראל בהיקף של אסוס, נקסט וטרמינל X (שלפי התשקיף מוכרת ב-250 מיליון שקל בשנה) גם יחד. גם אם פספסתי בהערכה, והסכום אינו מיליארד שקל אלא 700-800 מיליון שקל, עדיין מדובר בפער משמעותי מכל שחקנית איקומרס אופנה אחרת שפעילה בארץ - בינלאומית או ישראלית.

סיניות על סטרואידים

ייתכן שהערכות השווי שמדברים עליהן הן מופרזות, ובסוף ההנפקה תבוצע לפי שווי של 30 מיליארד דולר, ואולי אפילו פחות. ייתכן גם שהמכירות השנתיות מופרזות, ו-SHEIN בעצם מוכרת ב-10-12 מיליארד דולר בשנה. בפועל, זה לא משנה, כי כל המדדים מראים כי SHEIN מתבצרת במעמדה החדש, ולא נראה שמשהו/מישהו יכול לעצור אותה.

אבל מעבר להתפעלות מההישגים המרשימים בזמן יחסית קצר, מה אנחנו יכולים לקחת מהמקרה הזה? ראשית, שימו לב באיזה עולם מטורף אנחנו נמצאים - חברה שעד לפני שנתיים-שלוש בכלל לא הייתה על הרדאר של שוק אופנת אונליין העולמי, מוצאת את עצמה כמס’ 1 בהורדות בארה"ב. תחשבו כמה כוח וגב יש לחברות הסיניות, ואיך ההאצה שלהן היא על סטרואידים.

הסטארט-אפים הסינים משלבים בין mode תמידי של להיות או לחדול, לבין מלחמה בכל מחיר - גם מול העולם, וגם בינם לבין עצמם. גב ממשלתי נרחב (שהולך ונסדק בחודשים האחרונים), והיעדר פיקוח על תחומים כמו פרטיות, קניין רוחני וזכויות עובדים, הם שמייצרים היפר-האצה כמו שאנחנו רואים ב-SHEIN, טיק טוק, פינדודו ואחרות.

נכון שבחודשים האחרונים נראה שהממשל הסיני מתעניין לכאורה בפרטיות ובדאטה, ובאופן בכללי "שם ברקס" לחברות סיניות שגדלו מדי - כמו ביטול ההנפקה של ant finance של עלי באבא, האיומים על האובר הסינית DIDI או הרצון להפריט סטארט-אפים בעולמות האדטק - אבל להערכתי אלה רק "שרירים" מול היזמים האלו, כדי להזכיר להם שהם לא הבוסים של החברות שלהם, אלא הממשל. בפועל, לממשל הסיני אין אינטרס או היגיון כלשהו בלפגוע כל כך בסטארט-אפים הסינים.

המחיר הישראלי

עבור אתרי האיקומרס הישראלים בכלל, וקמעונאיות האופנה הישראליות בפרט, מדובר בתחרות משמעותית - עם אפס תמיכה מהמדינה, שממשיכה לשמר את העיוות שבו הזמנות מחו"ל עד 75 דולר אינן מחויבות במע"מ. הפטור הזה מייצר יתרון מובהק לאתרים בינלאומיים שפועלים בארץ, מוציא "כסף טוב" מהמדינה ומונע מקומות עבודה.

הכסף ש-SHEIN לוקחת מכאן (בדיוק כמו הכסף שלוקחות אמזון, אסוס, עלי אקספרס ואחרות) הוא כסף שהמדינה לא מקבלת עליו מע"מ, לא מס מעסיקים, לא משכורות לעובדים ישראלים (שמושקעות חזרה במשק), לא תשלומי ביטוח לאומי לעובדים, ולא מס הכנסה.

טוב יעשו שר האוצר אביגדור ליברמן, ושרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי, אם במקום לזרוק בלוני ניסוי לתקשורת על ביטול אפשרי של הפטור ממע"מ (שלא סביר שיוציאו לפועל, כי זה יגרור אש ציבורית חסרת תקדים) - יקדמו את האצת האיקומרס הישראלי באמצעות תוכנית נאמנות, שמעודדת רכישה באתרים כחול-לבן עם יתרון והעדפה לאתרים קטנים-בינוניים. כמה זה פשוט ליישום? מאוד! מוזמנים לפנות אליי ואשמח לשתף בתוכנית שלי פרו בונו, רק תיישמו.

אין ספק כי ב-SHEIN פיצחו את התחום שנקרא אופנה מהירה - אבל אם הם לא היו סינים, אלא ישראלים או אמריקאים, הייתי מרוצה הרבה יותר.

הכותב הוא מנכ"ל ובעלי mihi.market ויוצר הפודקאסט "Digital. Tech. Business"

עוד כתבות

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

מרחיבה את המשרדים ביקנעם: עסקת הענק של אנבידיה ומליסרון

ענקית השבבים חתמה על הסכם שכירות חדש מול מליסרון, ובכך ממשיכה במגמת ההתרחבות בישראל ובצפון בפרט ● מדובר בבניין חדש בעל 11 קומות, סמוך למטה הקיים של אנבידיה ביקנעם ולקמפוס הענק שיוקם בטבעון במרחק כמה דקות נסיעה

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

גיוס הענק בוואסט דאטה: המשקיעים והעובדים צפויים לקבל מאות מיליוני דולרים

חברת ניהול אחסון הנתונים הישראלית צפויה להכריז על שווי של כ־30 מיליארד דולר, אך לפי מקורות בשוק, עיקר העסקה הוא סקנדרי, לפי שווי אפקטיבי של כ־25-27 מיליארד דולר ● המשמעות: עובדים ומשקיעים צפויים ליהנות ממאות מיליוני דולרים

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים

איליה סוצקבר / צילום: כדיה לוי (עיבוד תמונה)

בכיר בחברה של איליה סוצקבר בישראל עוזב לסטארט־אפ חדש

עזיבה נוספת במרכז הפיתוח של SSI בתל אביב: שחר פפיני, מהמהנדסים הבכירים בחברה של איליה סוצקבר, פרש ומצטרף כ־CTO לסטארט־אפ Attestable AI, שגייס כ־20 מיליון דולר עוד לפני השקת מוצר

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הדיווח שהגדיל את הונו של צדיק בינו בחצי מיליארד שקל בתוך יום

בעקבות דיווח על כוונת פיבי של צדיק בינו להתמזג עם הבנק הבינלאומי שבשליטתה, זינקה מניית חברת ההחזקות בכ־17% וצמצמה את הדיסקאונט העמוק בו נסחרה ביחס לשווי החזקותיה בבנק ● אי.בי.אי: "השוק חיכה למהלך הזה. בינו מעוניין לסגור את הדיסקאונט ו'להתקרב לצלחת'"

עו''ד שגית אפק ויו''ר ועדת הכנסת, ח''כ אופיר כץ, בדיון על פיצול חוק ההסדרים / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חוק ההסדרים נותר ללא בשורה אמיתית: אילו רפורמות נשארו בפנים, והמאבקים שטרם הוכרעו

במשך 15 שעות דנו חברי ועדת הכספים של הכנסת בחוק ההסדרים, שלבסוף נותר רזה למדי ● מרפורמת החלב, דרך המיסוי הנוסף על הבנקים ועד הסעיף שהיה בקונצנזוס - אך לא עבר ● הרפורמות שנותרו בחוץ, אלו שנשארו והמשמעויות הקריטיות

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן

אילוסטרציה: Shutterstock

המסרון שעלה לאיש בדירת הפנטהאוז שלו כשנפרד מבת זוגו

בני זוג ידועים בציבור נפרדו, והאישה דרשה לקבל את חלקה בנכס שנרכש לפני תחילת מערכת היחסים, ושלא שימש את בני הזוג "בחיי היומיום" או למגוריהם ● למה בכל זאת בית המשפט פסק לטובתה?

יזמי MyOr. מימין:  ד''ר מיכאל ברנדווין, ד''ר אריאל כץ ופרופ' רוני כהן / צילום: באדיבות החברה

ליזם שהפך את אנזימוטק לסיפור הצלחה יש תוכנית חדשה לשינוי עולם הבריאות

ד"ר אריאל כץ, היזם שהוביל את חברת אנזימוטק ופרש רגע לפני שנמכרה במאות מיליוני דולרים, רוצה לרתום את קליניקות התזונה למהפכה ברפואה מונעת ● בראיון הוא מספר על המודל העסקי של חברת MyOr שהקים וצופה לה השנה הכנסות של 30 מיליון דולר

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

מחקר אלצהיימר / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה מה הגורם שמכריע אם יהיה לכם אלצהיימר או לא

שני מחקרים חדשים מנסים לשפוך אור על השאלה - מדוע חלק מהאנשים מפתחים אלצהיימר וחלק לא, למרות שיש להם את אותם גורמי סיכון עיקריים למחלה ● הממצאים, שבין היתר מתייחסים לכמות חלבון TAU במוח, עשויים לעזור ביצירת תרופות חדשות

המלחמה עם איראן מתקרבת? זה הסימן שמספקת גרמניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? הנתונים מנפצים כמה מיתוסים

האם הורים לילדים קטנים לוקחים יותר ימי מחלה מאחרים, ובאילו ימים ישראלים נוטים להיעדר? ● חברת חילן Value ניתחה את דיווחי ימי המחלה של מאות אלפי עובדים מסקטורים שונים, וחלק מהמסקנות מפתיעות ● שוק העבודה במספרים, מדור חדש

שואבי אבק של דייסון / צילום: Shutterstock

פוקס קיבלה את הזיכיון הבלעדי להפצה ושיווק מוצרי דייסון בישראל

עפ"י הודעת פוקס, תקופת ההסכם עם דייסון נקבעה לחמש שנים ● עוד נמסר כי בהמשך השנה תפתח פוקס חנות ייעודית למותג במתחם ביג גלילות ● מדובר בעסקה ראשונה שמכניסה את הקבוצה, בבעלותו של הראל ויזל, לתחום האלקטרוניקה ומוצרי החשמל

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

קמפיין של הלוטו / צילום: צילום מסך מיוטיוב

כ-15 מיליון שקל בשנה: תקציב הפרסום של הלוטו עובר ידיים

פרסום הגרלת הלוטו עובר ממשרד באומן בר ריבנאי למשרד אדלר חומסקי - שלמעשה יטפל מעתה במרבית תקציב הפרסום של מפעל הפיס, העומד על 60 מיליון שקל בשנה ● מקס ממתגת מחדש את הלייב פארק בראשון לציון כ־אמפי MAX ● חברת הפינטק הישראלית april חותמת על שיתוף פעולה עם פייפאל ● וגם: שורת מינויים חדשים בגלידות שטראוס תחת הבעלים החדשים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; הנאסד"ק נפל בכ-1.5%, AMD צללה

המשקיעים המשיכו לברוח ממניות התוכנה בעקבות הפיתוחים החדשים שהשיקה חברת ה-AI אנתרופיק ● AMD צללה בכ-16% בעקבות תחזית שאכזבה את המשקיעים ● המתיחות בין ארה"ב ואיראן הכבידה על השווקים, מחירי הנפט קפצו ● החולשה בשוק העבודה האמריקאי נמשכת: מדד התעסוקה של ADP פספס את התחזיות ● הביטקוין יורד ונסחר סביב 73 אלף דולר ● דריכות בוול סטריט לקראת דוחות אלפאבית

חייל חשד א–שעבי באירוע לציון הניצחון על דאע''ש בבגדד / צילום: Reuters, Ahmed Saad

תקציב של 3.4 מיליארד דולר ו"חיילי רפאים": נתיב הכסף האחרון של איראן

טהרן מהדקת אחיזה בעיראק כצינור מימון לפעילות הטרור ● באמצעות משרות פיקטיביות ושליטה על משרדי ממשלה, ארגון פרו־איראני מקומי בונה אימפריה כלכלית על חשבון האזרחים

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

תשובה חושף את עסקיו בניו יורק ופלורידה לקראת גיוס אג״ח של 100 מיליון דולר

ארבע שנים אחרי שהגיע להסכמות עם מחזיקי האג"ח, איש העסקים יצחק תשובה רוצה להחזיר את פעילות הנדל"ן שלו בארה"ב לבורסה המקומית ● החברה, המחזיקה בארבעה נכסי נדל"ן למגורים בהקמה, תבקש לגייס מהמוסדיים 100 מיליון דולר