גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגבלות הפרטיות החדשות של אפל מכניסות ענף שלם בישראל למתח

ההגבלות החדשות של אפל על פרסום באינטרנט - בהן חסימת היכולת להתאמה אישית של פרסומות וניטור התנהגות משתמשים - נכנסו רק לאחרונה לתוקף ● בתעשיית הפרסום הדיגיטלי כבר מדווחים על ירידה של עשרות אחוזים בחשיפה של לקוחות אפל לקמפיינים ועל קושי בהגעה ללקוחות פוטנציאליים • איך זה קשור למלחמה בין אפל לפייסבוק ולגוגל, ומה יעשו חברות כמו פלאריום, איירון סורס ומאנדיי

ויולה מפרגנת לאיירון סורס בשלט על האיילון / צילום: יח"צ - סיטי מדיה
ויולה מפרגנת לאיירון סורס בשלט על האיילון / צילום: יח"צ - סיטי מדיה

טים קוק, מנכ"ל אפל, הפך את נושא הפרטיות לאחד הדגלים המרכזיים בקדנציה שלו, ולא בכדי. שמירה על פרטיות מיטיבה אומנם עם המיתוג של אפל כחברה הדואגת ללקוחותיה, אך היא גם משמשת לה כקרדום לחפור בו מול המתחרים ולהגדיל את הכנסותיה בטווח הארוך. מלבד הערמת קשיים על ענקיות דוגמת פייסבוק וגוגל, המגבלות החדשות בתחום הפרטיות במכשירי אפל מכניסות את ענף ההייטק והשיווק הדיגיטלי כולו ללחץ, ובישראל יש כבר מי ששוקלים להקפיא קמפיינים.

סמנכ"ליות השיווק בחברות ההייטק הישראליות עומדות כעת בכוננות ספיגה במטרה לראות כיצד ישפיעו ההגבלות החדשות של אפל על היכולת שלהן להגיע לקהלים חדשים ועל האפקטיביות של קמפיינים בני מיליוני דולרים שהן מנהלות. אף שאפל הודיעה על ההגבלות הללו כבר לפני מספר חודשים, רק בשבועות אלה הן נכנסות לתוקף ובאות לידי ביטוי בהצטרפות של מיליוני לקוחות אפל למערכות ההפעלה החדשות המקשות על חברות ההייטק לחשוף אותם לחומר פרסומי.

ההגבלות החדשות שמטילה אפל על התעשייה נוגעות כמעט לכל מרכיב בתשתיות השיווק של חברות ההייטק ובפועל הופכות אותן לעיוורות כלפי לקוחות אפל על שלל מכשיריה, כך שהן אינן יכולות להתאים מסרים שיווקיים ללקוחות או למדוד את היעילות של קמפיינים. החל מהשבועות הקרובים, מגבילה אפל את ההתאמה האישית של פרסומות באפליקציות, מסירה את היכולת להטמיע "עוגיות" - תוכנה המותקנת על מחשב המשתמש ומאפיינת את דפוסי הגלישה שלו - בדפדפני ספארי במחשבים אישיים, ומשיתה הגבלות חמורות על ניטור התנהגות משתמשים במערכות דיוור שיווקי כמו Mailchimp ומערכות לניהול השיווק כגון HubSpot, מערכת ניהול השיווק הפופולרית בישראל.

 

על המתרחש כעת בקרב לקוחות אפל מביטות לא רק ענקיות ישראליות המפתחות אפליקציות להורדה, דוגמת פלייטיקה ומון-אקטיב, אלא גם חברות המוכרות מוצרים ללקוחות ארגוניים ומנהלות תקציבי פרסום ענק ביוטיוב ובפייסבוק דוגמת מאנדיי וויקס, וחברות תוכנה ארגונית שעושות שימוש רב בקמפיינים של דואר אלקטרוני מבוססי תוכן דוגמת סימילרווב. מלבדן, מביטים מהצד עסקים קטנים ובינוניים התלויים באפליקציות דוגמת פייסבוק ואמזון בפרסום שלהם, וגם שם צופים בדאגה בקושי ההולך וגובר לפרסם למשתמשי אפל - ובעליית מחירי הפרסום כתוצאה מכך.

"עליית מחירים מטורפת שתוציא שחקנים"

"החל מאמצע יוני - הזמן שבו ההגבלות של אפל החלו להשפיע על השוק - אנחנו רואים עליית מחירים מטורפת בעלויות הפרסום, דבר שמעלה בכ-30% את מחירי הקמפיינים", אומר מנהל שיווק בכיר בחברה גדולה שביקש שלא לפרסם את שמו. "הנפגעות הישירות הן חברות מוטות פרסום דיגיטלי המעודדות משתמשים להוריד אפליקציות או להיכנס לעמודי נחיתה, כמו גם מפרסמים קטנים שלא יוכלו לעמוד בעלייה הזו במחירי הפרסום. כעת כולם מחכים על הגדר לראות האם מפרסמים קטנים ייצאו מהשוק או יקטינו תקציבים".

איירון סורס, שהייתה ההנפקה הישראלית הגדולה ביותר מאז ומעולם בבורסה בניו יורק, היא אחת מהחברות המושפעות ביותר מהמהלך של אפל. כאחת מרשתות הפרסום במובייל הגדולות בעולם, היא נאלצה להעלות את המחיר על מיקומים של פרסומות באפליקציות בשיעור ניכר, עלות שמתגלגלת בין השאר ליצרניות האפליקציות. גם בפייסבוק, שדווקא יצאה מעורה והתנגחה באפל על המהלך וטענה שהוא יפגע בעסקים קטנים, עלו מחירי הפרסום בתקופה האחרונה בכ-30%, כך נודע לגלובס.

עם או בלי קשר לכך, שוויין של רוב חברות הפרסום שהונפק בוול סטריט בשבועות האחרונים נפל משמעותית. מניית איירון סורס נפלה בכ-20%, אאוטבריין נאלצה לחתוך בשווי טרם ההנפקה בשבוע שעבר, ומאז ירדה מנייתה בכחצי אחוז.

"חברות האפליקציות, בעלי האתרים וגם סוכנויות הפרסום מודאגות ממה שקורה - אפל נוטלת מהן ערוץ הפצה שנסמכו עליו במשך שנים רבות", אומר לגלובס ראס ג׳פרי, מנהל השותפויות בחברת דודא הישראלית, שמסייעת לעסקים קטנים ובינוניים להקים ולעצב אתרים במובייל ובמחשב האישי. "זה מתסכל כשאתה לא יכול להשתמש בכלי מרכזי כל כך לעסק שלך, והעסקים שאנחנו עובדים איתם רואים את המהלך כמשהו שללא ספק יפגע בהם. זה מאוד מדאיג".

"זה כרגע לא מביא לעצירה של קמפיינים, אבל בהחלט לבחינה שלהם מחדש", אומר ברק ויטקובסקי, סמנכ"ל המוצר של אפספלייר, "בתקופה זו כולם בוחנים את התשואה שהם גוזרים מהקמפיינים השיווקיים שלהם, את מחירי המודעות שהם מוכרים או קונים. זה בהחלט לא אומר שלא יהיה שינוי גדול יותר בטווח הארוך".

"זה כרגע הנושא שבראש מעייניהם של מנהלי השיווק של מון אקטיב, פלייטיקה, פלאריום, אבל גם מנהלים בחברות בינוניות ובעיקר בחברות קטנות", אומר לגלובס בכיר בחברת פרסום דיגיטלי גדולה. "זה לא הסיפור של כל אחת מהחברות האלה, אלא הסיפור של עתיד הפרסום הדיגיטלי, תחום הפרטיות ושיקולים של חברות ענק".

שדרגו למערכת שמעודדת חסימה

עד כמה השינוי של אפל הוא חד ופתאומי ניתן לראות בדפוסי השדרוג של המשתמשים למערכת ההפעלה של אפל iOS 14.5, שמעודדת את המשתמשים לחסום את עצמם בפני אמצעי המעקב של המפרסמים.

ויטקובסקי מגלה לגלובס כי בתוך שלושה שבועות עלה שיעור המשתמשים החסומים מ-30% ל-60% מכלל משתמשי אפל. איתי כהן, סגן נשיא לשיווק ואסטרטגיה בחברת טכנולוגיית הפרסום Fyber, מזהה כבר 80% משתמשים ששידרגו למערכת ההפעלה המתקדמת. "בחודש הראשון קצב עדכוני הגרסה היה איטי, ופתאום בתחילת יוני ראינו קפיצה גבוהה, כשאפל דחפו את העדכון למשהו כמו 30% מהמשתמשים תוך שבוע. מאז זה עולה באופן עקבי".

המשתמשים שטרם שידרגו מהווים בינתיים קבוצת ניסוי עבור כל תעשיית הפרסום שממנה יהיה ניתן להשליך לגבי הכלל, אך זה נתון מספיק כדי להכניס את השוק לדריכות רבה, היות והוא חי על זמן שאול וצפוי להצטמצם במהירות. לפי סוכנות הפרסום Yellowhead, שיעור המשתמשים שחוסמים את עצמם באפליקציות פינטק ומסחר אלקטרוני כפול משיעור המשתמשים החסומים בתחום הגיימינג.

לפי פייבר, רק כ-20% מתוך לקוחות אפל ששדרגו את מערכת ההפעלה שלהם אפשרו באופן אקטיבי גישה למפרסמים לעקוב אחר מאפייניהם.

לקוחות אפל הם אומנם המיעוט שבעוגת החשיפות לפרסומות דיגיטליות, רק 26% מכלל המשתמשים, אך הם נחשבים משתמשים נחשקים על ידי המפרסמים. בשוקי המפתח, דוגמת ארה"ב, אפל מחזיקה ב-60% מכלל השוק, הפוך למתרחש בשאר מדינות העולם.
"החלק היחסי של משתמשי אפל בתקציבי הפרסום היה גדול יותר, כי למשתמשים שלהם כוח קנייה גדול יותר", אומר לגלובס כהן. "טרם השינויים במערכות ההפעלה, שיעור תקציבי הפרסום שטירגט משתמשי אפל עמד על 55% מכלל התקציבים. בשבועות האחרונים הוא כבר ירד ל-50%. אנחנו מגדירים זאת כתקופת מעבר והציפייה שלנו שהשוק ילמד להתאים את עצמו למציאות החדשה".

"האינטרנט צמח כמוצר צריכה זול, כמעט חינמי. באה אפל ומובילה כאן גישה שבה האינטרנט נצרך בתשלום", אומר בכיר בחברת פרסום דיגיטלי גדולה. "יש כאן מלחמה בין אפל לפייסבוק ולגוגל, ומי שנפגע מכך הם הצרכנים שנאלצים לשלם על יותר שירותים, לקבל פרסומות פחות ממוקדות, ועסקים קטנים שבבת אחת נחתך עבורם ערוץ הכנסות משמעותי", אומר הבכיר. "הציבור צריך להחליט מה הוא מעדיף: לשלם על שירותים באינטרנט, או לקבל אותו בחינם ולהיחשף לפרסומות שמתאימות לו".

אפל, פייסבוק וגוגל רבות - ולעזאזל עם כל השאר

ברקע המגבלות של אפל עומדת המלחמה בין ענקיות האינטרנט על הנתונים השייכים למשתמשים. כאשר אפל מגבילה את הקשר בין המפרסם או השירות לבין המשתמש הפוטנציאלי, היא מושכת את השטיח מתחת לרגליהן של חברות כמו גוגל ופייסבוק שהאפליקציה שלהן נמצאות על מכשיריה.

אבל חברת אפל רחוקה מלראות רק את טובת המשתמש; האינטרסים שעומדים מאחורי המהלך כוללים לא רק הגנה על פרטיות אלא גם נגיסה מהנתח של המתחרות בשלוש דרכים מרכזיות.

ראשית, היא ממשיכה לאסוף מידע על המאפיינים הדמוגרפיים וההתנהגות של משתמשיה גם ללא הודעת "פוש" יזומה.

כלומר, את המגבלה שהיא משיתה על מתחרותיה, היא איננה מחילה על עצמה.
משתמש שמעוניין לבקש מאפל לחדול ממעקב שכזה, נדרש להיכנס לחלון הגדרות הפרטיות במערכת ההפעלה שלו ולכבות באופן פעיל את שיתוף הנתונים עם אפל.

שנית, בימים אלה מגדילה אפל באופן משמעותי את רשת הפרסום שלה, כך שהיא תהפוך לשחקן משמעותי יותר בשוק הפרסום במובייל. עמודי המשרות הפתוחות באתר אפל מרמזים על הקפיצה בגיוסים לתפקידים שקשורים בתחום הפרסום.

שלישית, על ידי הוצאה מהמשחק של חברות הבנויות של הכנסות מפרסום, אפל מחזקת את האפליקציות והשירותים בתשלום, המבוססים על רכישת טובין וירטואלי.

אפליקציות בתשלום, או הכוללות אפשרות לשלם על טובין וירטואלי, מכניסות לאפל 30% מכל עסקה - נתח גדול ביותר, גם ביחס למה שנוטלות חברות האשראי על עסקאות סליקה.

"יש גבול לכמה תוכל להסתמך על אנדרואיד"

כמו תמיד, החברות הגדולות ימצאו דרכים חדשות ויצירתיות לעקוף את ההגבלות. החברות הישראליות כבר מצאו מספר שיטות המתבססות על סטטיסטיקה והסקה ממדגמים קטנים, כגון ניסוי על גיאוגרפיות שונות או אוכלוסיות שונות והשלכה מהן על כלל משתמשי אפל, חלק מהטכנולוגיות אף מפותחות על ידי חברות ישראליות כמו אפספלייר. אחרים פונים לפרסום כלפי משתמשי אנדרואיד בלבד, אך "יש גבול לכמה תוכל להסתמך על אנדרואיד בלבד, שוק שכולל בעיקר משתמשים ממדינות מתפתחות עם כח קנייה קטן באופן יחסי. בסופו של דבר תצטרך למצוא דרך חדשה לאפיון משתמשי אפל", אומר לגלובס בכיר בחברת פרסום דיגיטלי גדולה.

עוד כתבות

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

שר החוץ של עומאן, סייד באדר בן חמד אל-בוסעידי, נפגש עם סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר, לקראת השיחות העקיפות בין ארה''ב לאיראן, בז'נבה / צילום: Reuters, via REUTERS

הזעקה שניסתה להגיע לחדרי הדיונים: הגולים האיראנים בז'נווה מול "השטיח האדום" של המשטר

הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● בכיר איראני לאל-ג'זירה: "יישום האיומים האחרונים של חמינאי נגד ארה"ב מוכן ברמה המבצעית ונמצא בהישג יד ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה