גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזכות הקנאביס הרפואי: כך הפכו בתי המרקחת לעסק בשווי של מיליוני שקלים

סדרת עסקאות של חברות קנאביס מקומיות לרכישת והקמת בתי מרקחת מעניקה חיים חדשים לתחום, שנחשב לאפור ולא רווחי במיוחד ● סמנכ"ל הפיתוח של חברת לאון פארם, שבית המרקחת שלה בפתח תקווה ייצר אשתקד הכנסות של כ-20 מיליון שקל: "אנחנו מחזירים את הרוקח למעמדו"

בית מרקחת מוכר קנאביס מרשת קוקיז / צילום: רשת גבעול
בית מרקחת מוכר קנאביס מרשת קוקיז / צילום: רשת גבעול

בשבוע שעבר הודיעה חברת שיח מדיקל , העוסקת בגידול ושיווק של קנאביס רפואי, על רכישה של בית מרקחת מתמחה בקנאביס, כדי להיכנס גם לפעילות קמעונית בתחום. השליטה בבית המרקחת נרכשה ב-3 מיליון שקל באמצעות מזומן ומניות, כלומר לפי שווי של כ-6 מיליון שקל לסניף.

מדובר בחוליה נוספת בשרשרת של עסקאות רכישה, המעידות כי לאחר עשור שבו בתי המרקחת הפרטיים נאבקו על קיומם, תחום הקנאביס הרפואי מהווה עבורם קרש הצלה והזדמנות ייחודית.

"קנאביס הוא עסק טוב, והוא עזר מאוד לכמה בתי מרקחת פרטיים למשוך את עצמם מעלה. אין פלא שהיום יש כבר 160 בתי מרקחת עם רישיונות לקנאביס לעומת 120 בתחילת השנה", אומר יוגב שריד, מנכ"ל שיח.

יוגב שריד, מנכ"ל שיח / צילום: יח"צ

מי שמובילה את המגמה מבין חברות הקנאביס היא חברת אינטרקיור (בראשות היו"ר אהוד ברק, ראש הממשלה לשעבר) שכבר מפעילה, על פי דוחותיה האחרונים, יותר מעשרה בתי מרקחת תחת המותגים "גבעול" (בעיקר), "קוקיז" ו"למונייד", וממשיכה להקים סניפים במרץ. חלוצה נוספת בתחום הייתה חברת קאנומד , שרכשה בתי מרקחת ב-2020 - עוד לפני שהשיקה מוצרים משלה.

גם יתר החברות הפועלות בתחום אינן קופאות על השמרים: חברת IMC הודיעה על רכישת בית מרקחת בלוד מידי חברת הקנאביס פנאקסיה; קאנומד רכשה 55% מבית מרקחת בחולון תמורת 2 מיליון שקל; טוגדר יצרה שותפות עם רשת גוד פארם להקמת רשת בתי מרקחת ייעודיים; פארמוקן שותפה להקמת בית מרקחת באילת; יוניבו רכשה בית מרקחת במרכז הארץ; ואילו חברת לאון פארם הפרטית, שממוקדת בעולם בתי המרקחת לקנאביס, החלה במיזוג עם חברת וונטייז הבורסאית.

לאון פארם, עולה מהדיווח לבורסה, הייתה בית המרקחת הפרטי הראשון בישראל שקיבל רישיון לממכר קנאביס, בתחילת 2019. בית המרקחת בפתח תקווה נחשב לגדול בישראל בתחום, משרת מעל 3,000 מטופלי קנאביס בחודש ומייצר הכנסות של 18-20 מיליון שקל בשנה החולפת.

שמירה על נקודת מפגש עם הלקוח

עליית הפופולריות של בתי המרקחת קשורה בכמה מגמות: רצון של חברות הקנאביס לשמור על נקודת מפגש עם הלקוח, נדידה הדרגתית של הלקוחות מבתי מרקחת כלליים לכאלה המתמחים בתחום ומיקוד של החברות בשוק הישראלי לאור הקושי לפעול בחו"ל, ואולי גם הכנה ללגליזציה.

לדברי שריד: "עד כניסתה לתוקף של אסדרת הקנאביס החדשה (באפריל 2019, ג' ו'), חברות הגידול פעלו ישירות מול הלקוח. ראינו ושמענו אילו מוצרים עשו לו טוב יותר או פחות. יצרנו מאגר מידע של 10,000 מטופלים, וזה עזר לנו להגיע לאיכות מוצרים טובה.

"אסדרת הקנאביס חייבה להעביר את הקמעונות לבתי המרקחת. הרגשנו שזו נקודה שחשוב לנו לחזור אליה ולתת טיפול ללקוח הסופי. בנוסף, בתי המרקחת לקנאביס הם שוק בצמיחה".

הייתם אחת החברות הראשונות שמוצריה שווקו בסופרפארם. האם כוחן של הרשתות הגדולות בשוק הקנאביס ירד?
"אנחנו עדיין חזקים מאוד בכל הרשתות, כולל סופרפארם, אבל למדנו את הכוח של בתי המרקחת הפרטיים הממוקדים בתחום הזה. בבית מרקחת ייעודי יש קשר בין הרוקח והלקוח ויש אהבה של הרוקח לתחום הזה. 

בבתי המרקחת המתמחים בקנאביס עדיין כ-50% מההכנסות מגיעות ממוצרים אחרים. "אני מאמין שתהיה התמקצעות נוספת", אומר שריד, "בסופו של דבר בתי המרקחת המתמחים ירשמו 85%-90% מההכנסות שלהם מקנאביס, וייראו פחות כמו בית ממכר לתרופות". 

בתי המרקחת גוזרים עמלה של כ-20%-30% ממחיר הקנאביס לצרכן. יתר ההכנסות מתחלקות בין היצרניות (ריבוי, גידול, עיבוד, שינוע והפצה). בתחילת הדרך, כל אחת מן החברות התמחתה באחד או שניים מן השלבים. היום רבות יותר רוצות לשלוט בכל שרשרת הערך.

השוק הישראלי הפך אטרקטיבי יותר

אם בעבר ההערכה הייתה כי רוב ההכנסה של חברות הקנאביס המקומיות תגיע משיווק של מוצרים לחו"ל, והשוק הישראלי יהיה רק הערת אגב, הרי שהיום התפיסה הזו השתנתה מאוד. היצוא לחו"ל התעכב, וגם כשהוא נפתח, לא ניכרה התנפלות על כל מוצר של כל חברה ישראלית. בהשוואה לאיטיות במימוש האופציה הבינלאומית, השוק הישראלי הפך יותר אטרקטיבי.

אינטרקיור הכריזה על הקמת רשת בתי מרקחת לפני כשנה אבל המשא-ומתן החל זמן רב לפני כן, בערך במקביל לכניסתה לתחום. רמי לוי, מנהל הפעילות בישראל, טוען: "זיהינו שאין רשת בתי מרקחת מתמחה בקנאביס לא רק בארץ אלה בכל בעולם, וכחלק ממהלך האינטגרציה החלטנו להקים אותה ובהמשך להתמקד בגבעול ובמותגים הנוספים של רשת בתי המרקחת שלנו, קוקיז ולמונאייד. הרשת היא חלק מאסטרטגיית הצמיחה והמובילות של אינטרקיור מהגנטיקה עד למטופל, והיא ממשיכה לצמוח בקצב גבוה ומצרפת עוד בתי מרקחת. לעומת רשתות הפארם שלצד פעילותן גם מוכרות קנאביס, גבעול ממוקדת במטופלי הקנאביס, ובה ניתן למצוא את המלאי המקצועי והרחב ביותר, והסניף בנוי לתת שירות ברמה הכי גבוהה". 

אתם נותנים עדיפות לזנים שלכם בבית המרקחת שלכם?
"יש בגבעול מבחר של כל הזנים המובילים, ואין העדפה לזנים ספציפיים. משפחת קוקיז המבוקשת ביותר נמכרת כרגע בבלעדית ברשת בית המרקחת גבעול". 

המטרה: רשת ארצית עם 25 סניפים

התוכניות למיזוג רשת לאון פארם לתוך חברת וונטייז מאפשרות להביט על פעילות רשת בתי המרקחת בנפרד משאר המרכיבים של חברת הקנאביס. הבעלים, לאון גרנט, היה בעל בית מרקחת בפתח תקווה, שנלחם על קיומו, עד שהפך לאחד ממובילי התחום.

לדברי מנכ"ל הרשת עקיבא טישלר, "נכנסו משקיעים שאמרו שהם רוצים 'כמו לאון' אבל בפריסה ארצית". מדיווח החברה עולה כי אייל זילברמן, שייסד ומכר בעבר את חברת קוואליטסט במאות מיליוני דולרים, השקיע כ-10 מיליון שקל עבור 65% מהמניות.

כיום פועלת החברה להפוך לרשת ארצית, עם הקמה של 11 סניפים נוספים, ומטרתה להגיע ל-25 סניפים ברחבי הארץ, במטרה להחזיק לפחות 10% מהשוק, עם יעד רווח תפעולי של 6%-8% מהמחזור.

סמנכ"ל הפיתוח של החברה, מקס גאוזמן: "התחלנו את הפרויקט לפני ארבע שנים, זיהינו את המגמה לפני כולם. חשוב לנו לבנות את העסק סביב המטופל. ברשת פארם אתה מקבל שירות ולא ייעוץ. אנחנו מחזירים את הרוקח למעמדו".

עקיבא טישלר, מנכ"ל החברה: "בתור רשת ריטייל מתמקצעת בקנאביס, אנחנו יוצרים את החנויות קצת יותר כיפיות. אנחנו מכוונים את עצמנו לאפשרות של לגליזציה עתידית ומייצרים בזהירות תרבות סביב הנושא. בגדול, עד 2025 אנחנו מדברים פה על שוק קנאביס של 2 מיליארד שקל".

תעודת זהות - לאון פארם

עיסוק: רשת בתי מרקחת מתמחה בקנאביס
היסטוריה: בית המרקחת הוקם על ידי לאון גרנט, והיה אחת הראשונים למכור קנאביס. כיום עם סניף דגל בפתח תקווה ו-11 סניפים נוספים בהקמה
נתונים: הסניף משרת כיום מעל 3,000 מטופלי קנאביס בחודש, וייצר ב-2020 הכנסות של 18-20 מיליון שקל. איש העסקים אייל זילברמן השקיע 9.9 שקל תמורת 65% מהחברה
עוד משהו: שואפת ליעד של רווח תפעולי של 6%-8% מהמחזור

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר