גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה אישרה עד כה כ-35 מיליארד שקל למימוש הסכמי גג; כמה דירות הוקמו?

מדוח החשכ"ל לשנת 2020 שפורסם היום עולה עוד כי עלות תוכנית מחיר למשתכן הגיעה לכ-9 מיליארד שקל, רובם עקב הפסדי ההכנסות של רשות מקרקעי ישראל בגין הקרקעות שנמכרו ליזמים בהנחות

בנייה חדשה / צילום: תמר מצפי
בנייה חדשה / צילום: תמר מצפי

כ-35 מיליארד שקל אישרה המדינה עד כה למימוש הסכמי-הגג שמיועדים להקמת 426 אלף יחידות דיור; עד כה אושרה הקמת 197 אלף מהן - כך עולה מדוח החשכ"ל לשנת 2020 שפורסם היום (ג'). מהדוח עולה עוד כי עלות תוכנית מחיר למשתכן הגיעה לכ-9 מיליארד שקל, רובם עקב הפסדי ההכנסות של רשות מקרקעי ישראל בגין הקרקעות שנמכרו ליזמים בהנחות.

הסכמי-גג הם הסכמים שנחתמים בין המדינה, באמצעות רמ"י ומשרד הבינוי והשיכון, לבין רשויות מקומיות, ומטרתם להגדיל את יכולת הממשלה לשווק קרקעות להקמת יחידות דיור בהיקף נרחב ובזמן קצר. הם נועדו לפתור חסמים בתחום התשתיות היישוביות והפיתוח.

החלטה בנושא התקבלה ב-2013, ביוזמת שר האוצר דאז יאיר לפיד, והסכמים ראשונים נחתמו בתקופת כהונתו, ואולם רוב מוחלט של ההסכמים נחתם תחת שר האוצר לשעבר משה כחלון, שהרחיב מאוד אותה ואת עלויותיה: ההחלטה המקורית של הממשלה הייתה לאשר במסגרת ההסכמים הקמת 100 אלף יחידות דיור בלבד, ואולם עם השנים התקבלו החלטות שהגדילו את המספר, וכיום הוא מגיע ל-475 אלף דירות, מהן כאמור אושרו עד כה כ-426 אלף, במסגרת הסכמים עם 32 רשויות מקומיות, לרבות יחידות דיור מוגן. ואולם כשמדובר על אישורי תקציבים, האוצר תיקצב עד כה כ-46% מהדירות הללו - 197.5אלף דירות, כ-8.8 מיליון מ"ר למסחר משרדים ותעסוקה ו-5.9 אלף יחידות דיור למלונאות. אלה תוקצבו ב-34.8 מיליארד שקל.

בחינה של הדברים מעלה כי חלק גדול מהדירות המתוכננות במסגרת הסכמי-הגג, כ-36%, מצויות במחוז הדרום; במרכז עתידית להבנות כ-28% מהדירות המתוכננות; במחוזות חיפה והצפון ביחד יוקמו כחמישית מהדירות; במחוז תל אביב כ-9%; ובירושלים כ-7%.

ואכן, חלק ניכר מהערים הבולטות מבחינת תוספת יחידות דיור - ממוקמות בדרום. אשקלון ואשדוד, שבכל אחת מהן צפויות להבנות למעלה מ-30 אלף דירות חדשות, מהוות כמעט 15% מכלל ההסכמים.

דוגמאות להסכמים שנחתמו: בראש העין אושרו במסגרת הסכמי-הגג 13.6 אלף דירות, ואולם עד כה אושרו תקציבים של כ-2.2 מיליארד שקל ל-5.2 אלף דירות ועוד שטחי תעסוקה; בנתניה קיים הסכם-גג ל-12.3 אלף יחידות דיור, ואולם עד כה אושרו תקציבים של כמיליארד שקל למעט יותר ממחצית מהכמות הזו, וגם לשטחי תעסוקה ומלונאות; ברמת גן נחתמו הסכמים להקמת 9.5 אלף יחידות דיור, דיור מוגן ותעסוקה. עד כה אושרו כ-430 מיליון שקל לכשליש מהכמות הזו.

על-פי הדוח, תוכנית מחיר למשתכן עלתה לקופת המדינה כ-8.9 מיליארד שקל, רובם נובעים מאובדן הכנסות המדינה בעבור הקרקעות, אלה הגיעו לכ-6.7 מיליארד שקל לאורך שנותיה של התוכנית. לאלה היתוספו תוספות שניתנו ליזמים שבנו בפריפריה המרוחקת, שהגיעו ל-1.13 מיליארד שקל עד מרץ השנה, ומענקים שקיבלו רוכשים במקומות שבהם ההנחות היו נמוכות במיוחד, שהגיעו לסכום דומה.

מתחילת יישום תוכנית מחיר למשתכן בסוף 2015, ועד לסוף 2020, פורסמו מכרזים לשיווק קרקעות ליותר מ-133 אלף יחידות דיור, לרבות מכרזים בהם טרם נבחרו זוכים; יזמים זכו רק ב-79.2 אלף מהן, כלומר כ-60% בלבד. ההיענות הלא גבוהה יחסית של היזמים למכרזי הקרקעות מוסברת בכך שרבים מהם התקיימו על קרקעות בפריפריה, והיזמים חששו כי יציפו את הערים הללו בעודפי היצע ולא יוכלו למכור את הדירות.

בנוסף, המדינה העמידה ערבויות לבנקים בגין משכנתאות לזוגות צעירים שרכשו דירות במסגרת התוכנית, והבנקים סירבו לתת להם משכנתה, בהיקף של 2.366 מיליארד שקל, להקמת 2,723 דירות ב-23 פרויקטים בערים כגון עפולה, לוד, קריית מוצקין, אופקים, דימונה, קריית שמונה ועוד.

הדוח מנתח גם את פעילות חברת "דירה להשכיר" - אף היא תוצר של החלטות שהתקבלו באוצר מימי לפיד, ומטרתה להכין תוכניות לדיור וקידום פרויקטים להשכרה ארוכת-טווח.

עד לסוף שנה שעברה שווקו קרקעות ל-4,486 דירות להשכרה ארוכת-טווח ועוד מאות דירות שיימכרו בשוק החופשי דירות רגילות ב-16 פרויקטים, כשאומדן החשכ"ל לאובדן הכנסות המקרקע מגיע ל-1.04 מיליארד שקל.

עוד כתבות

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

מה יהיה מחר בבורסה? / צילום: Shutterstock

הנתון שעשוי לסלול את הדרך לראלי בוול סטריט, ומה צפוי היום בת"א?

לאחר שבוע שיא בבורסה בת"א, המסחר צפוי להיפתח היום בצל העליות בוול סטריט ● האינפלציה הנמוכה וההתאוששות במניות ה-AI מפיחה אופטימיות לגבי ראלי סנטה קלאוס בניו יורק ● המניות הדואליות יחזרו למסחר בת"א בפערי ארביטרז' מעורבים ● חברת הביטוח והקמעונאית שצפויות לרדת ● וגם, הרשימה הלא קטנה של ההפתעות של השנה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הבורסה בתל אביב במרחק של שיא אחד מלרשום הישג שלא נראה בארץ מאז שנות ה־90 ● עסקת הגז הקפיצה את מניות הענף ● בוול סטריט נתוני אינפלציה פיזרו אופטימיות ● וגם: האם תחזיות בתי ההשקעות לשנת 2025 התממשו, ומה עשוי להפוך להזדמנות בשנה החדשה?

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

פיצוץ עז בסמוך לעיר הנמל הדרומית בנדר עבאס, איראן (ארכיון) / צילום: ap, Razieh Pudat

לקראת תקיפה נוספת באיראן?

3 עזתים שחדרו לישראל ב-7 באוקטובר נעצרו ברהט ● הפער בין ישראל וארה"ב שקלטה איראן - והשאלות הפתוחות לגבי תקיפה אפשרית ● צה"ל השלים את פירוז הרצועה בתחומי הקו הצהוב ● עדכונים שוטפים

בכמה נמכר בית פרטי שזקוק לשיפוץ יסודי ביישוב הר אדר / צילום: נועם יונה

המחיר ההתחלתי נשק ל-6 מיליון שקל: בכמה נמכר בית בן 40 בהר אדר?

מחיר השיווק של הנכס, בעל 7.5 חדרים, עמד על 5.8 מיליון שקל ● לבסוף, הוא נמכר תמורת 4.9 מיליון שקל ● "זאת הייתה עסקה לא פשוטה, המוכרים התחילו גבוה אבל הבינו את המצב בשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

שלט של חנות שקונה זהב וכסף בניו יורק / צילום: Reuters, Anthony Behar

איך להשקיע וממה להיזהר: הזהב והכסף הם המנצחים הגדולים של 2025

התשואה השנתית על הזהב ועל הכסף מותירה הרחק מאחור את נאסד"ק, S&P500, האג"ח הממשלתיות והביטקוין ● איך נראית ההשקעה בהם ומתי הם פגיעים? ● כתבה ראשונה בסדרה

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שרית זהבי / צילום: רמי זרנגר

החוקרת שסבורה: חיזבאללה מתכונן לסיבוב הבא, ואיראן שולטת בכל צעד

שיחה עם שרית זהבי, נשיאת מרכז עלמא להנגשת מידע על הזירה הצפונית ● על היכולות הצבאיות והכלכליות של חיזבאללה, השליטה והמעורבות של איראן והגישה של נשיא סוריה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה רביעית בסדרה

נקבע למועד אחר? / צילום: Shutterstock

הבוס שלך כבר לא פנוי בשבילך

אמזון רוצה צוותים גדולים יותר. בנק אוף אמריקה משטח את ההיררכיה ● אמריקה התאגידית מצמצמת שכבות של מנהלים, ועולם העבודה משתנה באופן דרמטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

מרקו רוביו, מזכיר המדינה של ארה''ב / צילום: ap, Mark Schiefelbein

רוביו: "מקווים שהשיחות בין לבנון לישראל יביאו להתקדמות וימנעו עימות"

היום התקיים בנאקורה שבגבול בין ישראל ללבנון הסבב השני של שיחות בין המדינות תחת חסות ארה"ב ● בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

על הצעצוע הכי חם של השנה חתום סטארט־אפ טכנולוגי שלא שמעתם עליו

חברה אלמונית שהתחילה בכלל מאפליקציות וכמעט אזל לה הכסף - הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט ● הרעיון: קונסולת משחקים שגם הורים רוצים לילדים שלהם, וקהל היעד שלה הוא ממש לא הגיימר הסטריאוטיפי

האם המשבר בהייטק הסתיים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח חדש חושף- סיכום השנה בהייטק: שיא בעסקאות לצד שפל במספר המועסקים

דוח חדש חושף כי בשנה החולפת נרשמה לראשונה ירידה שנתית במספר העובדים בענף ההייטק, ובמקביל הג׳וניורים מתקשים להיכנס לשוק למרות שנת שיא פיננסית

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

המשקיעים הזרים נוהרים לבורסה, ואלו המניות האהובות עליהם – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

אנדרו סטנטון ודמותו של וול-E. ''נתיב אחר לגמרי בכביש המהיר'' / צילום: Reuters, Martin Klimek

יוצר "וול-E" של פיקסאר ראה שחורות בנוגע לעבודה בעתיד, וצדק

לבמאי והתסריטאי-המשותף אנדרו סטנטון היה חזון של עולם דיסטופי, שנראה כעת נבואי באופן מטריד ● בראיון כעת הוא אומר שבעיניו הבינה המלאכותית לא תמחק את היוצרים: "המגע האנושי צריך תמיד להיות מעורב איכשהו"

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

מה צפוי למשכירי הדירות / צילום: Shutterstock

באוצר מנסים שוב להטיל חובת דיווח על שכירות: מה צפוי למשכירי הדירות?

התוכנית של משרד האוצר להקים רשם שכירויות ולחייב את כל משכירי הדירות במדינה לדווח על כך, חזרה שוב לטיוטת חוק ההסדרים ● איך זה יעבוד ועל מי זה יחול ● גלובס עושה סדר