גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזוס לנאס"א: תבחרו בי על פני מאסק ואוותר על 2 מיליארד דולר בעלויות הנחיתה על הירח

בזוס מציע לכסות חלק ניכר מעלויות החוזה לבניית כלי שינחית אסטרונאוטים על הירח עליו הוא מתחרה מול spaceX ● המבקרים: אמזון התחמקה מתשלום מס בגובה 2.3 מיליארד דולר ב־2020

בזוס לאחר הנחיתה של החללית / צילום: Reuters, Blue Origin/Handout
בזוס לאחר הנחיתה של החללית / צילום: Reuters, Blue Origin/Handout

מייסד חברת החלל, בלו אוריג'ין, ג'ף בזוס הציע ביום שני לכסות מכיסו שני מיליארד דולר בעלויות של נאס"א, בתמורה לקבלת חוזה לבניית חללית שתנחית אסטרונאוטים על הירח. בארה"ב יש מי שמבקרים את בזוס על כך שהוא "מוותר רק לכאורה על כסף", שכן אמזון התחמקה מלשלם סכום דומה בהיקף של 2.3 מיליארד דולר למס הכנסה פדרלי ב־2020.

על פי דיווח ב־CNBC, בזוס הודיע ש"בלו אוריג'ין" תוותר לנאס"א על כל התשלומים עד לעלות של שני מיליארד דולר בשנה הפיסקלית הנוכחית והשתיים הבאות. עוד אמר כי "בלו אוריג'ין" גם תממן בעצמה תוכנית משלה לחללית שתחוג מעל כדור הארץ במסלול נמוך. בתמורה, החברה ביקשה חוזה בסכום קבוע מהסוכנות הממשלתית.

ברקע ההצהרה של בזוס מתקיים מאבק של "בלו אוריג'ין" ב־spaceX של אלון מאסק על אותו חוזה. שתי החברות מתחרות על עסקה לבנות כלי לנחיתה על הירח לטיסה שמתוכננת לשנת 2024. בחודש אפריל נאס"א העניקה ל־SpaceX את החוזה אך "בלו אוריג'ין" מחתה על ההחלטה הזו במשרד האחריותיות של ממשלת ארה"ב (Government Accountability Office - GAO), צעד שעשוי לגרום לנאס"א לפתוח מחדש את המכרז.

סוכנות האחריותיות צפויה לפרסם את החלטתה לגבי התביעה מצד בלו אוריג'ין עד אמצע שבוע הבא, ב־4 באוגוסט.

לא מציע דחיית תשלומים

"ההצעה הזו אינה לדחיית תשלומים", הבהיר בזוס, "אלא לוויתור קבוע ומיידי על התשלומים האלו. ההצעה נותנת לממשלה זמן לבצע את הפעולות הנחוצות להדביק את הקצב", כתב בזוס במכתב פתוח לראש נאס"א, ביל נלסון.

באפריל השנה העניקה נאס"א חוזה לחברת SpaceX של אלון מאסק בשווי 2.89 מיליארד דולר לבנות את כלי הנחיתה המאויש הבא לירח. לפני שהחברה של מאסק נבחרה, נתנה נאס"א חוזי מחקר ופיתוח לתקופת זמן של 10 חודשים להתחיל בפיתוח כלי נחיתה על הירח לשלוש חברות - SpaceX, בלו אוריג'ין, והחברה Dynetics.

"במקום הגישה הזו של חברה מפתחת אחת, נאס"א צריכה לאמץ את האסטרטגיה הראשונה שלה של תחרותיות", אמר בזוס שמנהל מסע מיוחצן היטב בתקופה האחרונה לקבלת חוזי טילים וחלל מהממשל, הפנטגון ונאס"א. "ללא תחרות, זמן קצר אל תוך החוזה, תמצא עצמה נאס"א עם מעט אפשרויות בזמן שהיא מנסה לעשות משא ומתן על תאריכי יעד שהחמיצה, שינויים בעיצוב ועלויות חורגות".

שנת המגפה עשתה טוב לאמזון ולבזוס, שהונו זינק בעשרות אחוזים ביחס ישר לעלייה בצריכה הקמעונאית באינטרנט עקב הסגרים וחוקי הריחוק החברתי. בכל קנה מידה, הצמיחה של אמזון בשנת המגפה הייתה מדהימה.

הרווח בעולם של אמזון לפני מס לשנת 2020 עמד על 24 מיליארד דולר, עלייה של 73% לעומת 14 מיליארד דולר בשנה שקדמה למגפה; מכירותיה בתקופת הקורונה עלו ב־38% לעומת השנה הקודמת. רווחיה של החברה בארה"ב בשנת 2020 הייתה 20 מיליארד דולר. החברה דיווחה על תשלום מס הכנסה פדרלי בגובה 1.8 מיליארד דולר - פחות מחצי משיעור מס החברות הפדרלי שעומד על 21% או 4.1 מיליארד דולר. כלומר בשנה שעברה אמזון נמנעה מתשלום של 2.3 מיליארד דולר מסים.

בזוס, המייסד ומנכ"ל אמזון, טס לחלל מוקדם יותר החודש בטיסה המאוישת הראשונה של הטיל New Shepard שבנתה "בלו אוריגי'ן". הוא ושלושת הנוסעים האחרים בטיסה ריחפו במצב של אפס כוח כבידה במשך כשתי דקות לפני שהחללית חזרה לכדור הארץ, בטיסה שארכה 10 דקות ו־10 שניות.

בזוס והמיליארדר ריצ'רד ברנסון הם שני היזמים היחידים בשוק של הטסת תיירים לקצה החלל. טיסת Virgin Galactic של ברנסון, שגם היא נערכה לאחרונה עם נוסעים, מכרה מקומות בטיסה במחיר שבין 20 0 ל־250 אלף דולר לכרטיס.

תעשייה של מיליארדי דולרים

התיירות היא רק רכיב אחד בשוק תעשיית החלל המוערך בלא פחות מ־420 מיליארד דולר בשנה לפי דוח של "Space Foundation"מסוף 2020 והוא נותן תעסוקה ל־183 אלף איש בארה"ב בלבד. אבל הפרופיל הגבוה שלה התיירות, משמעותו שיש לה השפעה נרחבת על תעשיית החלל.

על פי הערכות של "מורגן סטנלי", פיתוח טכנולוגי מהיר יאפשר נחיתות שגרתיות על הירח, כריית מחצבים על אסטרואידים ותיירות לחלל, מה שיוביל את שוק החלל לגדול פי שלושה לצפי של יותר מטריליון דולר במכירות שנתיות עד 2040.

על פי דיווחיה, בלו אוריג'ין כבר מכרה כרטיסים בכמעט 100 מיליון דולר לטיסות מאוישות מתוכננות לקצה החלל. החברה פועלת לבניית עוד מנועי טילים כדי לשלוח תיירים ב"תדירות גבוהה מאוד" לדברי בזוס.

עוד כתבות

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: שלומי יוסף

פרופ' רוני גמזו: "תמיד ארגיש החמצה שלא הייתי מנכ"ל הכללית"

יו"ר מגדל אחזקות, מנכ"ל בית החולים איכילוב בעבר, אמר עוד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "הפער בין שיבא לאיכילוב הוא רק בכותרות; ברמת הרופאים והרפואה לא רק שאין פער - איכילוב מוביל"

גבי בוגנים / צילום: פזית אסולין

הרוכשת מצאה טעות של 20 מיליון שקל, והמוכר טוען: ״לא ביצעה בדיקת נאותות"

לאחר שרכשה את השליטה בחברת התוכנה ב־93 מיליון שקל, טוענת אקסל כי סינאל רשמה בעבר הכנסות יתר של 20 מיליון שקל בשל הפרשה שגויה ● המוכר: "אולי רוצים לשפר תנאי העסקה"

יו'' אגד אמיר לוי / צילום: שלומי יוסף

יו"ר אגד אמיר לוי על הנפקה אפשרית: "זו חברה קלאסית לשוק ההון"

אמיר  לוי התארח בוועידת ישראל לעסקים של גלובס וקרא למנות בדחיפות ממונה חדש לאגף התקציבים, להימנע מתוספות מוגזמות לתקציב הביטחון - ורמז כי אגד במסלול להנפקה, אחרי השבחתה: "אנחנו מחזקים את הממשל התאגידי" ● על משבר התחבורה בישראל: "צריך לשטוף את המדינה עם נתיבי תחבורה ציבורית ולצאת במכרז אגרות הגודש"

אריק טראמפ / צילום: ap, Daniel Ceng

מפולת הקריפטו עלתה למשפחת טראמפ מיליארד דולר. הבן אריק: "זו הזדמנות"

לפי בלומברג, קריסת שוק הקריפטו חתכה את ההון של המשפחה ל-6.7 מיליארד דולר בחודשיים ● אבל אלו שהשקיעו בעסקי הקריפטו של המשפחה הפסידו הרבה יותר ● אריק, הבן של הנשיא שמוביל את פעילות הקריפטו, משדר שעסקים כרגיל, "מעולם לא הייתי שורי יותר לגבי שוק הקריפטו"

אפליקציית X / צילום: Shutterstock

תומכי טראמפ ו"עיתונאים מעזה": הפיצ'ר החדש ב-X שחושף חשבונות מזויפים

הפיצ'ר החדש יתמודד עם חשבונות מזויפים כשהמטרה המרכזית היא להציג את המידע על החשבון ובעיקר היכן הפרופיל מבוסס, כמה פעמים החשבון שינה את שם המשתמש שלו, מתי המשתמש הוריד את האפליקציה וכדומה ● בהמשך יעלה פיצ'ר שיציג אזהרה אם בחשבון ישתמשו ב-VPN כדי להסוות את המיקום, במטרה לבלום את מי שינסה לטשטש את המיקום של החשבון

אביטל פרדו בוועידת ישראל לעסקים

אביטל פרדו, שותף מייסד בפאגאיה: "בתוך עשור נוכל להפוך לאחת מחברות האשראי הצרכני הגדולות בעולם"

אביטל פרדו סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על השוק התנודתי, מעבר החברה ממודל יוניקורן למוסד פיננסי – והאתגר של השנים הבאות ● בנוסף, הכריז כי "היתרון התחרותי האמיתי של ה-AI עוד לא נחשף"

ענת לוין, ליאת חזות ולימור בקר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה לכסף שלכם ב-2026? שלוש מנהלות השקעות בכירות עונות

פאנל המנכ"ליות הבכירות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס סימן את 2026 כשנה של הכרעות ● לימור בקר מהמילטון ליין צופה שחלק גדול מהצמיחה העתידית בכלל לא יקרה בבורסה - אלא בחברות הפרטיות ● ענת לוין מבלקרוק סבורה שבקרוב נבין באילו מחברות הבינה המלאכותית הסיכון עולה על כדאיות ההשקעה ● וליאת חזות מהפועלים אקוויטי חושבת שדווקא העובדה שהרבה רוכשים ישבו על הגדר בשוק המגורים מייצרת הזדמנות

דרור בין בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "נדרשת עליית מדרגה בהשקעות דיפטק, הן גל הצמיחה הבא של ההייטק בישראל ובעולם"

בהרצאה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר דרור בין מנכ"ל רשות החדשנות, כי 2025 רושמת כבר עתה את שיא האקזיטים בישראל בהיקף של 71 מיליארד דולר ● לצד זאת, בין הזהיר מפני הירידה במספר הסטארט-אפים החדשים וקרא לגוון את ההשקעות בהייטק כך שלא יתמקדו רק בסייבר ובתוכנה

מימין: אלה לוי וינריב, שרית זוסמן ושירה שפירא / צילום: רמי זרנגר

"להחליט לשים זרקור על הדברים הטובים": שירה שפירא ושרית זוסמן בשיחה על שכול והכוח להמשיך הלאה

חברי הילדות ענר שפירא ז"ל, רס"ל בן זוסמן ז"ל והירש גולדברג פולין ז"ל, הפכו לסמל לגבורה בעקבות אירועי 7.10 ● האימהות של שניים מהם, שירה שפירא ושרית זוסמן, הגיעו לוועידת ישראל לעסקים של גלובס כדי לספר עליהם, על הדרך להמשיך הלאה ועל החשיבות של עשייה חיובית בחברה

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

חשש מהרווח בטווח הקצר: מניית וויקס איבדה חצי מהשווי בתוך חודשיים

דוחות Wix שפורסמו בשבוע שעבר שעבר עקפו את התחזיות, והחברה גם העלתה מעט את התחזית שלה להמשך השנה ● עם זאת, המשקיעים שמו דגש על הגידול בהשקעות שלוחץ על שולי הרווח, והמניה נפלה בשלושת ימי המסחר האחרונים ב-25%

מנכ''ל דוראל, יוני חנציס, בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל קבוצת דוראל: "כל מתקן אנרגיה מתחדשת שנכנס לפעולה מוריד לכולם את חשבון החשמל"

יוני חנציס שוחח במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס על החשיבות של תחום האנרגיה המתחדשת למשק החשמל וכן על פעילותה של דוראל בארץ ובעולם ● "שוק החשמל העולמי חייב אגירה לשעות שאחרי שהשמש שוקעת. בלי זה, לא נוכל לוותר על התלות באנרגיה קונבנציונלית"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תדמית הפקות

הצהרת רה"מ נתניהו על חיסול רמטכ"ל חיזבאללה: "לא נאפשר לחיזבאללה להוות איום על מדינת ישראל"

צה"ל תקף מהאוויר את המחבל עלי טבטבאי, רמטכ"ל חיזבאללה בפועל • לשכת רה"מ: "ישראל נחושה לפעול להשגת מטרותיה בכל מקום ובכל זמן" ● האחריות למחדל 7 באוקטובר: ראש אמ"ן שלומי בינדר יסיים את תפקידו לבקשתו, ובנוסף, האלופים עודד בסיוק, אהרון חליוה וירון פינקלמן הודחו • גם מפקד 8200 לשעבר יוסי שריאל וקמ"ן אוגדת עזה במלחמה סא"ל א' יודחו ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל בזק, ניר דוד, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל בזק: "ביטול ההפרדה המבנית יעשה שינוי משמעותי וישפיע על יוקר המחיה"

ניר דוד, מנכ"ל בזק, אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "ישראל יכולה להפוך לצומת תקשורת עולמי, וזו הזדמנות גדולה" ● הוא הוסיף כי המשקיעים הזרים חוזרים לישראל: "הפוטנציאל עומד להתפוצץ"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האם שוק המניות האמריקאי יחזור לעלות, או שהריבאונד עדיין רחוק?

אחרי הירידות החדות שנרשמו בוול סטריט ביום חמישי האחרון, והעליות ביום שלמחרת, אנליסטים ששוחחו עם מרקטווץ' הסבירו כי התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● לדברי אחד מהם: "המשקיעים רודפים אחרי רצפים של עליות, כיסי אוויר. זה שם את השוק על מסלול מאוד בלתי־יציב"

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן, בוועידת ישראל לעסקים 2025

מנכ"ל שיכון ובינוי: "אסור להכניס חברות בבעלות ממשלה זרה לפרויקטי תשתית אסטרטגיים"

עמית בירמן, מנכ"ל שיכון ובינוי, הזהיר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "אנחנו ב-6 באוקטובר של השתלטות מדינות זרות על התשתיות הלאומיות האסטרטגיות של המדינה. אסור לתת לזה לקרות"

מימין: אסף זגריזק, יודפת אפק-ארזי, ינקי קוינט ורועי כחלון בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

רועי כחלון: "עובדים מסביב לשעון על הנפקת התעשייה האווירית"

במסגרת פאנל "תשתיות לישראל" בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנהל רמ"י ינקי קוינט אמר כי "מחירי הדירות יכולים להגיע לרמה שזוג צעיר יוכל לרכוש דירה בעלות סבירה" ● יו"ר נת"ע, יודפת אפק-ארזי: "פרויקט המטרו זה גיים צ'יינג'ר עשורים קדימה"

אולם התצוגה החדש של טסלה בקריית אתא / צילום: יח''צ טסלה

הנתונים מגלים: הישראלים קונים פחות מכוניות חשמליות

הרכב החשמלי הוא הסגמנט החסכוני והירוק בשוק, אך ב־2025 נרשמה ירידה במכירות שלו ● הסיבות: שחיקת הטבות מיסוי והפופולריות של רכבי הפלאג־אין, בעיקר עבור ציי רכב ● למרות המגמה, בטסלה מרחיבים את ההשקעות בישראל, ורק לאחרונה חנכו אולם מכירות חדש בתל אביב ומרכז בקריית אתא

יונתן לבנדר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

"האמנות האמיתית היא AI, וזה ישנה את עולם הבריאות"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, הציג סגן השותף המנהל וראש מערך הייעוץ של KPMG, את האופן שבו הטכנולוגיות החדשות, ובעיקר ה-AI, משנים ועתידים לשנות את חוקי המשחק ● לדבריו, ישראל מובילה באימוץ אך מעוכבת בידי רגולציה

חנות נייקי בהמבורג, גרמניה, שמפעילה ריטיילורס / צילום: באדיבות החברה

חולשת נייקי ממשיכה להכות בריטיילורס: הרווח נחתך ביותר מחצי

מפעילת חנויות נייקי בארץ ובאירופה אמנם הציגה צמיחה בהכנסות, אך המשיכה להציג חולשה בפעילות המרכזית שהביאה לשחיקה משמעותית בשורת הרווח ● המכירות בחנויות זהות של נייקי ירדו בכ-10% במהלך הרבעון החולף

קורנליוס קורנליו בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

שגריר קפריסין: "הביקורת על ישראל עצומה, אבל רק כאן מבינים את המציאות של המדינה"

שגריר קפריסין בישראל, קורנליוס קורנליו, אומר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי היחסים הכלכליים בין המדינות רחוקים ממיצוי - לא רק תיירות ונדל"ן אלא גם הייטק ואנרגיה ● עוד אמר: "אל תשכחו שיש לכם חברים באיחוד האירופי, חשוב לא לסגור דלת לאיחוד"