גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חצי טריליון אירו בנזקים: מתנדבים נוהרים מרחבי גרמניה לסייע לנפגעי השיטפונות

"שעתה היפה של גרמניה" – יש מי שמכנים את הפגנת הסולידריות של אלפי גרמנים וחברות שנוהרים לאזור האסון בדרום־מערב המדינה ותורמים כסף, מזון, גנרטורים, משאבות וסיוע פיזי בפינויים ● אולם יש גם צדדים פחות טובים שכוללים גניבת ציוד ומפלגות שמנסות לעשות הון פוליטי ציני על גבי האסון

אנשים מפנים את ההריסות בעמק אהר בגרמניה, השבוע / צילום: Reuters, CHRISTIAN MANG
אנשים מפנים את ההריסות בעמק אהר בגרמניה, השבוע / צילום: Reuters, CHRISTIAN MANG

את תחילת השבוע העביר פרידר ל', בן יותר מ־70, בפינוי האשפה הרבה, הסחף והבוץ מהבתים והרחובות בעיירה ארויילר שבעמק האר, אחד ממוקדי השיטפונות הקטלניים, שפקדו את גרמניה החודש. הוא נסע מביתו שליד מינכן, לן לילה אצל קרובי משפחה בבון ויצא לדרך מוקדם ביום ראשון כדי לסייע לתושבי האזור. הוא לא היה לבד. אלפי מתנדבים זרמו בימים האחרונים מרחבי גרמניה לאזור שנפגע באחד מאסונות הטבע הגדולים ביותר שידעה המדינה בעשורים האחרונים.

באמצעות פוסטים בפייסבוק, או אפילו באופן מאולתר ללא קבוצה מגובשת, הגיעו מתנדבים רבים לכפרים ולעיירות שבאזור, כאשר תרומות של מי שתייה ומזון נשלחות מרחבי גרמניה וחברות שולחות בחינם גנרטורים ומשאבות כדי לפנות את המרתפים המוצפים. קבלנים עצמאים העוסקים בבנייה ובשיפוץ השעו את תכניות חופשת הקיץ שלהם ונהרו לאזור כדי לסייע. טרקטורים ודחפורים של חקלאים מהאזור עבדו מסביב לשעון בפינוי כמויות האשפה האדירות. למעשה, מספר המתנדבים היה גדול כל כך, ודרכי הגישה מצומצמות כל כך אחרי היסחפותם של כמה גשרים, עד כי פקקים של שעות נרשמו בכניסה לעמק האר.

180 קורבנות ו־150 נעדרים

אסון השיטפונות שאירע לפני קרוב לשבועיים עדיין מעסיק את הגרמנים. קרוב ל־180 קורבנות נרשמו עד כה, והרשויות עדיין מגדירות כ־150 בני אדם כ"נעדרים". כמה נהרות באזורים שונים בגרמניה וגם מעבר לגבול עלו על גדותיהם במהירות, לאחר ימים של גשם בלתי פוסק, והרשויות המקומיות מדברות על "אירוע של פעם בהיסטוריה" ועל כך שמערכות ההתראה לא היו מסוגלות להתמודד עם התסריט הנדיר. פעמוני הכנסיות צלצלו להתראה כמה דקות לפני השיטפון בעמק האר, למשל, וגם סירנות נשמעו בכמה אזורים ובכמה כפרים. בעיירות הגדולות מכבי האש אפילו הספיקו לעבור ולקרוא לתושבים להתרחק מהנהר או לעבור לקומה גבוהה. אבל ההתראה לא עבדה באופן מקיף והרשויות נכשלו בהצלת מאות בני אדם.

סוגיה זו מרכזת את מרבית הזעם של התושבים לצד הביקורת על מיעוט הכוחות שנשלחו לסייע לתושבים. לפי הערכות ראשוניות, הנזק שנגרם כתוצאה מהשיטפונות עומד על כ־560 מיליארד אירו. לשכת המסחר הגרמנית העריכה את הנתונים, ואמרה כי הם כוללים נזק למבנים, אך גם אובדן של מכונות, תשתיות ותעשייה. כ־1,600 עסקים נפגעו ברמה כזו או אחרת מהשיטפונות, רובם עסקים קטנים. בנוסף, אובדן ההכנסות של תעשיית התיירות של העמק שעונת הקיץ היא הזמן שבה הייתה אמורה לשגשג - במיוחד עם ההגבלות על נסיעות לחו"ל בשל מגפת הקורונה - מעצים את הנזק הכלכלי כתוצאה מאסון השיטפונות.

תושבים מקומיים ומתנדבים מפנים את ההריסות בכפר מאישוס, בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Christoph Reichwein

"אחרי הקורונה, השיטפונות האלה היו הרסניים לכלכלה המקומית, ובמיוחד לבעלי המסעדות ומקומות הלינה לאורך עמק האר", אמר דובר לשכת הסחר והתעשייה הגרמנית (IHK). השלטונות הבטיחו עזרה מהירה "ללא ביורוקרטיה", וכל עסק כבר קיבל או יקבל בימים הקרובים מענק חירום של 5,000 אירו.

30 אלף איש איבדו בתיהם

"אני מבין את הזעם ואת הרגשות הקשים", אמר תומאס לינרץ, האחראי על שירותי החירום במדינת המחוז ריינלנד־פפאלץ, שבה נרשמו מרבית הקורבנות, "חלק איבדו בני משפחה. החיים שלהם בהריסות. אבל אני חייב לומר שזה היה אירוע שאף אחד לא היה יכול לצפות, המים עלו במהירות רבה מאוד". הוא סיפר כי גובה המים היה יותר מכפול בהשוואה לשיטפונות הקודמים. לפי הערכות, כ־30 אלף בני אדם איבדו את בתיהם, חלק מהם באופן זמני עד שישוקמו וחלק באופן קבוע. אין קליטה סלולרית בחלקים גדולים של העמק וגם תשתיות החשמל והמים נפגעו.

שר הפנים הגרמני הורסט זיהופר אמר בתגובה כי הממשלה תתכנן ותבצע ברמה הפדרלית הקמה של מערכת התראה באמצעות טלפונים ניידים, שתוכל להזהיר במקרה של שיטפונות נוספים. הוא לא סבור כי השיטפונות מצדיקים רפורמה מן היסוד בשירותי החירום של גרמניה, או במערכת ההתראות מפני אסונות טבע.

לא רק הצד הטוב של גרמניה מוצג באמצעות ההתגייסות האזרחית הגדולה והנהירה מערבה, לסייע לתושבי האזור. התושבים המקומיים דיווחו גם על סוחרי גרוטאות ש"חוטפים" מהמדרכות ציוד שהם השאירו שם לייבוש. גם מפלגת הימין "אלטרנטיבה לגרמניה" קפצה על העגלה, והיא מנסה לנכס את ההתגייסות ההמונית לטובת התושבים. תחקיר של המגזין "שפיגל" הציג פעילים של המפלגה המגייסים באמצעות האינטרנט מתנדבים לפינוי ההריסות ומבטיחים לתושבים טיפול בילדים ואספקת מזון, תוך כדי שהם מדגישים את הכישלון של הרשויות בהתמודדות עם אתגר הניקוי והבנייה מחדש. גם פעילים נגד הגבלות הקורונה מעורבים בקמפיינים האינטרנטיים לסייע לתושבים, מצא התחקיר. הארגונים השונים מפיצים מידע כוזב באזור לגבי החלטת הממשלה לצמצם את הכוחות שיישלחו לאזור, והעובדה כי אין כמעט קליטה של רשת סלולרית, או תשתיות חשמל, גורמת לכך שתושבים רבים נמצאים בחשיכה מבחינת מידע עדכני.

בחיפוש אחר מסקנות פוליטיות

התקשורת הגרמנית גם תוהה בימים אלו אילו מסקנות פוליטיות, אם בכלל, יסיקו תושבי גרמניה כתוצאה מאסון הטבע. "הירוקים", המקדמים אג'נדה הקוראת להתייחס להתחממות הגלובלית כאיום מיידי שיש להיערך אליו, נזהרים שלא לקשר את השיטפונות באופן ישיר לשינויי האקלים. תנועת "ימי שישי למען העתיד" עם זאת, קיימה עצרת זיכרון למתים באסון וקראה להם קורבנות של שינויי האקלים. אל ההשלכות הפוליטיות מצטרפת תקרית התיעוד המביך של מועמד הנוצרים־דמוקרטים (CDU) לראשות הממשלה, ארמין לאשט, כשהוא צוחק במהלך ביקור שהיה אמור להיות עגום באזור האסון. הוא מיהר להתנצל על כך.

שיטפונות קיץ הוכיחו בעבר כי הם עשויים לשחק תפקיד פוליטי. העובדה כי גרהרד שרדר "ירד לשטח" במגפי גומי במהלך השיטפונות המסיביים שאירעו במזרח גרמניה בקיץ 2002 נחשבת לאחת הסיבות שהצליח להיבחר מחדש לתפקיד הקאנצלר. נכון לסקר המקיף האחרון, שפורסם בסוף השבוע, המפלגה השמרנית (CDU/CSU) בראשות לאשט נחלשה ב־2% לעומת השבוע שעבר, וזוכה ל־27% תמיכה, אך שומרת על יתרון שך 10% על "הירוקים", שנחלשו גם הם וזוכים ל-17.5% תמיכה. שיעור דומה מהציבור אמר בסקר כי יצביע ל"סוציאל־דמוקרטים" (SPD) ורק המפלגה הליברלית שבאופוזיציה (FDP), התחזקה משמעותית וזוכה ל־13%, חודשיים לפני הבחירות הכלליות שיתקיימו ב־26 בספטמבר.

סוף השיקום לא נראה באופק בעיר באד נוינהאר, גרמניה, השבוע / צילום: Reuters, WOLFGANG RATTAY

בנוסף לאסון הטבע עצמו, גרמנים רבים מצביעים על השנים בהן המדינה שמרה על תקציב מאוזן ונמנעה מלבצע השקעות גדולות בתחומי התשתיות או החירום, וחשים כי הגיע הזמן לשינוי. מגפת הקורונה והצורך בתוכניות חילוץ ותמיכה למשק הביאו את הכלכלה הגדולה באירופה לזנוח את המדיניות הזו, אולם פרשנים פוליטיים תוהים אם הדבר ישתקף בירידה בתמיכה בלאשט, שנחשב ל"ממשיך־דרכה" של מרקל, שהובילה אותה.

הקאנצלרית עצמה כבר סיירה באזור האסון, ואמרה כי המצב "סוריאליסטי". היא הבטיחה להושיט עזרה פיננסית ולוגיסטית לכפרים ולעסקים, שרבים מהם לא רכשו ביטוח נגד סוג כזה של אסון טבע.

עוד כתבות

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר האיראני יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים מוכן, אבל האוצר לא ממהר להכריז עליו

מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים היה מוכן עוד לפני המלחמה, אך במשרד האוצר מתכוונים להמתין כשבוע, לפני שיוצאים בבשורה למשק ● במגזר העסקי קצת פחות סבלניים, ויו"ר נשיאות המגזר מוכן להמתין לכל היותר יומיים-שלושה

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה