גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי ג'ורג' חורש וגיורא אקרשטיין: הטייקון הבא שמעביר את הנכסים לילדים

דנון, בעל 50% מיבואנית הרכב UMI, העביר את רוב מניות ההון בחברה הפרטית קומסקו לידי שלושת ילדיו, אך הותיר לעצמו את מלוא מניות ההצבעה ● את החזקותיו ב-UMI רכש דנון ב-2018 לפי שווי חברה של 900 מיליון שקל

דגם שברולט שמייבאת UMI. בעיגול: חיים דנון / צילום: יוטיוב
דגם שברולט שמייבאת UMI. בעיגול: חיים דנון / צילום: יוטיוב

חיים דנון, מבעלי יבואנית הרכב יוניברסל מוטורס (UMI) ובעלי החברה הפרטית קומסקו, יבואנית ציוד הנדסי וכלי עבודה כבדים, מצטרף לשורה של בעלי הון בולטים במשק שהעבירו עסקים בשווי של מאות מיליוני שקלים ויותר לבני הדור הבא.

דנון ביצע באחרונה שינוי במבנה ההחזקות בחברת קומסקו הולדינגס, שבאמצעותה הוא מחזיק במניות UMI, ובמסגרתו הועברו 72% מהזכויות ההוניות בחברה לשלושת ילדיו - ערן דנון, אפרת טלר וענבר דנון-לאוב, בחלוקה שווה ביניהם - בעוד שהאב נותר עם החזקה של 28% מקומסקו.

את העדכון בנושא פרסמה UMI בסוף השבוע האחרון, אחרי שהעברת המניות בוצעה כבר בסוף חודש אפריל. עוד עולה ממנו, כי דנון הותיר בידיו את מלוא זכויות ההצבעה בקומסקו.

דנון (75) הצטרף לשותפות ב-UMI בשנת 2018, אז רכש מידי שותפתו, משפחת עיני, 50% מהמניות, תמורת כ-450 מיליון שקל, לפי שווי חברה של סביב 900 מליון שקל.

דנון, באמצעות קומסקו, ומשפחת עיני, באמצעות חברת המזרח, מחזיקים כיום ב-UMI בשותפות שווה, והיא נסחרת בבורסה באמצעות אג"ח בלבד (חוב בהיקף של כ-1.1 מיליארד שקל בתשואות של עד 1.5%).

UMI מייבאת ומשווקת בישראל את דגמי המכוניות מתוצרת ג'נרל מוטורס (GM), ובראשם שברולט, וכן קאדילק, ואת דגמי מכוניות איסוזו (טנדרים ומשאיות), וכן פועלת בשוק ההשכרה והליסינג, באמצעות הזיכיון למותג אוויס.

בשנה שעברה נפגעה UMI ממשבר הקורונה, אולם באופן חלקי בלבד, ובהמשך, הגאות שהחלה בענף הרכב פיצתה על הירידה בפעילות בתקופות הסגר וההגבלות. בסיכום שנתי נשחקו הכנסות החברה ב-2% ל-3 מיליארד שקל, ובזכות צמצום ניכר בהוצאות המימון צמח הרווח הנקי השנתי ב-34% ל-155 מיליון שקל.

בהמשך, בסיכום הרבעון הראשון של השנה הנוכחית, טיפסו הכנסות UMI ב-35% והתקרבו ל-1.2 מיליארד שקל, והרווח הנקי שלה קפץ ביותר מ-40%, והגיע ל-101 מיליון שקל.

היתר להחזקה של עד 15% מהפניקס

לצד עסקי הרכב המסורתיים שלה דיווחה החברה לאחרונה על קבלת היתר להחזקת עד 15% מאמצעי השליטה בקבוצת הביטוח הפניקס. כיום מחזיקה UMI בכ-5% ממניות הפניקס, שנרכשו בתחילת השנה.

דוחותיה הכספיים של UMI חושפים, כי בסיכום שנת 2020 שילמה החברה דמי ניהול של 10 מיליון שקל לקומסקו ולחברת המזרח (בחלקים שווים) - הסכום המקסימלי שלו הן זכאיות - עיקרם בתגמול משתנה שנגזר מתוצאות החברה.

כניסתו של דנון לשותפות ב-UMI נעשתה פחות משנתיים לאחר שמכר באמצעות קומסקו את החזקותיו במתחרה קרסו מוטורס, יבואנית רכבי רנו וניסאן, תמורת כ-320 מיליון שקל.

להשקעה בקרסו מוטורס נכנס דנון בהנפקתה בשנת 2011, ולאחר מכן הגדיל את ההחזקות בה עד שהגיע ל-12% מההון. מימוש המניות בשנת 2017 נעשה בתקופת שבה נסחרה המניה במחיר שיא, ששיקף לקרסו מוטורס שווי של 2.7 מיליארד שקל - כמעט כפול משווייה הנוכחי.

באמצעות קומסקו עצמה מייבא דנון לישראל כ-270 דגמים שונים של ציוד מכני הנדסי (צמ"ה) מכמה יצרנים מוכרים, בהם ג'יי.סי.בי (JCB), פוטיין (POTAIN) וטסאאב (TESAB), ומציע כלים לתחומי הבנייה, התשתיות והחקלאות, בהם מחפרונים, מעמיסים, עגורנים ועוד.

אל קומסקו, שנוסדה בשנת 1963, הצטרף דנון כמנהל מכירות בשנת 1970 אחרי קריירה צבאית ענפה, ב-1982 מונה למנכ"ל שלה וב-1993 רכש אותה מהחברה האנגלית שהחזיקה בה. כיום משמש דנון כיו"ר קומסקו, ומי שמנהל אותה הוא בנו, ערן דנון, המשמש גם כדירקטור ב-UMI.

אקרשטיין נשאר עם 15% מהחברה

מהלך העברת מניותיו של דנון בקומסקו לילדיו מגיע בהמשך למה שנראה כטרנד של העברת נכסים שביצעו כמה בעלי הון מוכרים במשק ובשוק ההון, עקב שילוב נסיבות של גיל מתקדם ושינויים ארגוניים בחברות שבבעלותם, בין היתר בדרך של הנפקת מניות בבורסה.

בהקשר זה עלה לאחרונה לכותרות התעשיין הוותיק גיורא אקרשטיין, שהחליט לקראת הנפקת המניות הראשונית של קבוצת המוצרים לבנייה אקרשטיין, שהושלמה בחודש שעבר, לחלק 80% ממניות החברה בין ארבעת בני משפחתו.

אחרי שנתחים מאותן החזקות נמכרו במסגרת ההנפקה תמורת כ-150 מיליון שקל, נותרו כיום בידיו של אקרשטיין עצמו כ-15% מהון החברה, בשווי שוק של כ-200 מיליון שקל, ובנתחים דומים מחזיקים בת זוגו סטפני (שולה) ושלושת הילדים - קרין, מאיה וצביקה.

זמן קצר לפני אקרשטיין היה זה איש העסקים ג'ורג' חורש, מעשירי ישראל, שהעברת הבעלות בחלק מרכזי מעסקיו נחשפה במסגרת טיוטת התשקיף של תחנת הכוח דליה חברות אנרגיה.

הנפקתה בבורסה של דליה נכשלה, אולם טיוטת התשקיף שפרסמה לקראת המהלך שקידמה חשפה כי חורש העביר לשני ילדיו - אנדרו ורוקסן חורש - את הבעלות בחברות יוניון השקעות ופיתוח, החולשת על עסקי האנרגיה והמסחר של חורש.

יוניון השקעות מחזיקה בשלל פעילויות, שבין הידועות שבהן נכללות שותפות ברשת הדראגסטורים סופרפארם, רשת האופנה H&M בישראל, רשת המוצרים המוזלים דייסו וחברת הגזים התעשייתיים מקסימה, שנסחרה בעבר בבורסה.

בתחום האנרגיה, מלבד החזקה של כ-20% מהונה של דליה עוד החזיקה יוניון עד לאחרונה בנתח ממניות חברת האנרגיה הירוקה הבורסאית סאנפלאואר, שנמכרו לקרן קיסטון כחלק ממכירת השליטה בחברה על-ידי רוני בירם וגיל דויטש.

ההחזקה המרכזית של חורש היא חברת יוניון מוטורס, יבואנית רכבי טויוטה - מסוכנויות הרכב המובילות בישראל.

 

קובי מימון: דרך נאמנות בגיברלטר

לפני כשנה היה זה איש העסקים קובי מימון שהעביר את החזקותיו בקבוצת אקויטל לידי שלושת בניו - אורי, ניר ודן מימון - שהפכו לנהנים מכוח נאמנות בשם דה גייט סטלמנט (The Gate Settlement) שהקים אביהם בגיברלטר, ואשר מחזיקה במניות אקויטל.

אקויטל היא בעלת השליטה בחברת הנדל"ן איירפורט סיטי ובשותפות חיפושי הגז והנפט ישראמקו, והיא נסחרת בבורסה בשווי שוק נוכחי של יותר מ-3 מיליארד שקל.

העברת החזקותיו של מימון באקויטל לבניו נעשתה זמן קצר לאחר שהעביר נתח של כ-6% מהון החברה, בשווי שוק נוכחי המתקרב ל-200 מיליון שקל, לידי הנאמנות שהקים בגיברלטר, וכן העביר לנאמנות את זכויותיו וחובותיו בקשר להחזקות בקבוצת יחק להשקעות, המחזיקה בגרעין השליטה באקויטל.

העברות נכסים בולטות נוספות שביצעו אנשי עסקים ושוק הון ותיקים בשנים האחרונות בבורסה כוללות העברת חלק מההחזקות של צדיק בינו בחברה השולטת בבנק הבינלאומי לילדיו, והעברת החזקותיו של מוזי ורטהיים המנוח, שהעביר לילדיו את מניותיו בבנק מזרחי טפחות ובחברה המרכזית למשקאות, יצרנית קוקה קולה בישראל.

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

סביר שתהיה מערכה משותפת עם ישראל ורחבה מהקודמת וזה יכול להיות בקרוב מאוד ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם