גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי ג'ורג' חורש וגיורא אקרשטיין: הטייקון הבא שמעביר את הנכסים לילדים

דנון, בעל 50% מיבואנית הרכב UMI, העביר את רוב מניות ההון בחברה הפרטית קומסקו לידי שלושת ילדיו, אך הותיר לעצמו את מלוא מניות ההצבעה ● את החזקותיו ב-UMI רכש דנון ב-2018 לפי שווי חברה של 900 מיליון שקל

דגם שברולט שמייבאת UMI. בעיגול: חיים דנון / צילום: יוטיוב
דגם שברולט שמייבאת UMI. בעיגול: חיים דנון / צילום: יוטיוב

חיים דנון, מבעלי יבואנית הרכב יוניברסל מוטורס (UMI) ובעלי החברה הפרטית קומסקו, יבואנית ציוד הנדסי וכלי עבודה כבדים, מצטרף לשורה של בעלי הון בולטים במשק שהעבירו עסקים בשווי של מאות מיליוני שקלים ויותר לבני הדור הבא.

דנון ביצע באחרונה שינוי במבנה ההחזקות בחברת קומסקו הולדינגס, שבאמצעותה הוא מחזיק במניות UMI, ובמסגרתו הועברו 72% מהזכויות ההוניות בחברה לשלושת ילדיו - ערן דנון, אפרת טלר וענבר דנון-לאוב, בחלוקה שווה ביניהם - בעוד שהאב נותר עם החזקה של 28% מקומסקו.

את העדכון בנושא פרסמה UMI בסוף השבוע האחרון, אחרי שהעברת המניות בוצעה כבר בסוף חודש אפריל. עוד עולה ממנו, כי דנון הותיר בידיו את מלוא זכויות ההצבעה בקומסקו.

דנון (75) הצטרף לשותפות ב-UMI בשנת 2018, אז רכש מידי שותפתו, משפחת עיני, 50% מהמניות, תמורת כ-450 מיליון שקל, לפי שווי חברה של סביב 900 מליון שקל.

דנון, באמצעות קומסקו, ומשפחת עיני, באמצעות חברת המזרח, מחזיקים כיום ב-UMI בשותפות שווה, והיא נסחרת בבורסה באמצעות אג"ח בלבד (חוב בהיקף של כ-1.1 מיליארד שקל בתשואות של עד 1.5%).

UMI מייבאת ומשווקת בישראל את דגמי המכוניות מתוצרת ג'נרל מוטורס (GM), ובראשם שברולט, וכן קאדילק, ואת דגמי מכוניות איסוזו (טנדרים ומשאיות), וכן פועלת בשוק ההשכרה והליסינג, באמצעות הזיכיון למותג אוויס.

בשנה שעברה נפגעה UMI ממשבר הקורונה, אולם באופן חלקי בלבד, ובהמשך, הגאות שהחלה בענף הרכב פיצתה על הירידה בפעילות בתקופות הסגר וההגבלות. בסיכום שנתי נשחקו הכנסות החברה ב-2% ל-3 מיליארד שקל, ובזכות צמצום ניכר בהוצאות המימון צמח הרווח הנקי השנתי ב-34% ל-155 מיליון שקל.

בהמשך, בסיכום הרבעון הראשון של השנה הנוכחית, טיפסו הכנסות UMI ב-35% והתקרבו ל-1.2 מיליארד שקל, והרווח הנקי שלה קפץ ביותר מ-40%, והגיע ל-101 מיליון שקל.

היתר להחזקה של עד 15% מהפניקס

לצד עסקי הרכב המסורתיים שלה דיווחה החברה לאחרונה על קבלת היתר להחזקת עד 15% מאמצעי השליטה בקבוצת הביטוח הפניקס. כיום מחזיקה UMI בכ-5% ממניות הפניקס, שנרכשו בתחילת השנה.

דוחותיה הכספיים של UMI חושפים, כי בסיכום שנת 2020 שילמה החברה דמי ניהול של 10 מיליון שקל לקומסקו ולחברת המזרח (בחלקים שווים) - הסכום המקסימלי שלו הן זכאיות - עיקרם בתגמול משתנה שנגזר מתוצאות החברה.

כניסתו של דנון לשותפות ב-UMI נעשתה פחות משנתיים לאחר שמכר באמצעות קומסקו את החזקותיו במתחרה קרסו מוטורס, יבואנית רכבי רנו וניסאן, תמורת כ-320 מיליון שקל.

להשקעה בקרסו מוטורס נכנס דנון בהנפקתה בשנת 2011, ולאחר מכן הגדיל את ההחזקות בה עד שהגיע ל-12% מההון. מימוש המניות בשנת 2017 נעשה בתקופת שבה נסחרה המניה במחיר שיא, ששיקף לקרסו מוטורס שווי של 2.7 מיליארד שקל - כמעט כפול משווייה הנוכחי.

באמצעות קומסקו עצמה מייבא דנון לישראל כ-270 דגמים שונים של ציוד מכני הנדסי (צמ"ה) מכמה יצרנים מוכרים, בהם ג'יי.סי.בי (JCB), פוטיין (POTAIN) וטסאאב (TESAB), ומציע כלים לתחומי הבנייה, התשתיות והחקלאות, בהם מחפרונים, מעמיסים, עגורנים ועוד.

אל קומסקו, שנוסדה בשנת 1963, הצטרף דנון כמנהל מכירות בשנת 1970 אחרי קריירה צבאית ענפה, ב-1982 מונה למנכ"ל שלה וב-1993 רכש אותה מהחברה האנגלית שהחזיקה בה. כיום משמש דנון כיו"ר קומסקו, ומי שמנהל אותה הוא בנו, ערן דנון, המשמש גם כדירקטור ב-UMI.

אקרשטיין נשאר עם 15% מהחברה

מהלך העברת מניותיו של דנון בקומסקו לילדיו מגיע בהמשך למה שנראה כטרנד של העברת נכסים שביצעו כמה בעלי הון מוכרים במשק ובשוק ההון, עקב שילוב נסיבות של גיל מתקדם ושינויים ארגוניים בחברות שבבעלותם, בין היתר בדרך של הנפקת מניות בבורסה.

בהקשר זה עלה לאחרונה לכותרות התעשיין הוותיק גיורא אקרשטיין, שהחליט לקראת הנפקת המניות הראשונית של קבוצת המוצרים לבנייה אקרשטיין, שהושלמה בחודש שעבר, לחלק 80% ממניות החברה בין ארבעת בני משפחתו.

אחרי שנתחים מאותן החזקות נמכרו במסגרת ההנפקה תמורת כ-150 מיליון שקל, נותרו כיום בידיו של אקרשטיין עצמו כ-15% מהון החברה, בשווי שוק של כ-200 מיליון שקל, ובנתחים דומים מחזיקים בת זוגו סטפני (שולה) ושלושת הילדים - קרין, מאיה וצביקה.

זמן קצר לפני אקרשטיין היה זה איש העסקים ג'ורג' חורש, מעשירי ישראל, שהעברת הבעלות בחלק מרכזי מעסקיו נחשפה במסגרת טיוטת התשקיף של תחנת הכוח דליה חברות אנרגיה.

הנפקתה בבורסה של דליה נכשלה, אולם טיוטת התשקיף שפרסמה לקראת המהלך שקידמה חשפה כי חורש העביר לשני ילדיו - אנדרו ורוקסן חורש - את הבעלות בחברות יוניון השקעות ופיתוח, החולשת על עסקי האנרגיה והמסחר של חורש.

יוניון השקעות מחזיקה בשלל פעילויות, שבין הידועות שבהן נכללות שותפות ברשת הדראגסטורים סופרפארם, רשת האופנה H&M בישראל, רשת המוצרים המוזלים דייסו וחברת הגזים התעשייתיים מקסימה, שנסחרה בעבר בבורסה.

בתחום האנרגיה, מלבד החזקה של כ-20% מהונה של דליה עוד החזיקה יוניון עד לאחרונה בנתח ממניות חברת האנרגיה הירוקה הבורסאית סאנפלאואר, שנמכרו לקרן קיסטון כחלק ממכירת השליטה בחברה על-ידי רוני בירם וגיל דויטש.

ההחזקה המרכזית של חורש היא חברת יוניון מוטורס, יבואנית רכבי טויוטה - מסוכנויות הרכב המובילות בישראל.

 

קובי מימון: דרך נאמנות בגיברלטר

לפני כשנה היה זה איש העסקים קובי מימון שהעביר את החזקותיו בקבוצת אקויטל לידי שלושת בניו - אורי, ניר ודן מימון - שהפכו לנהנים מכוח נאמנות בשם דה גייט סטלמנט (The Gate Settlement) שהקים אביהם בגיברלטר, ואשר מחזיקה במניות אקויטל.

אקויטל היא בעלת השליטה בחברת הנדל"ן איירפורט סיטי ובשותפות חיפושי הגז והנפט ישראמקו, והיא נסחרת בבורסה בשווי שוק נוכחי של יותר מ-3 מיליארד שקל.

העברת החזקותיו של מימון באקויטל לבניו נעשתה זמן קצר לאחר שהעביר נתח של כ-6% מהון החברה, בשווי שוק נוכחי המתקרב ל-200 מיליון שקל, לידי הנאמנות שהקים בגיברלטר, וכן העביר לנאמנות את זכויותיו וחובותיו בקשר להחזקות בקבוצת יחק להשקעות, המחזיקה בגרעין השליטה באקויטל.

העברות נכסים בולטות נוספות שביצעו אנשי עסקים ושוק הון ותיקים בשנים האחרונות בבורסה כוללות העברת חלק מההחזקות של צדיק בינו בחברה השולטת בבנק הבינלאומי לילדיו, והעברת החזקותיו של מוזי ורטהיים המנוח, שהעביר לילדיו את מניותיו בבנק מזרחי טפחות ובחברה המרכזית למשקאות, יצרנית קוקה קולה בישראל.

עוד כתבות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון