גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדריך למנפיקים בוול סטריט: איך נקבע התמחור וכיצד תדעו שהגעתם לשוק במחיר הנכון?

מתחילת השנה הונפקו 10 חברות ישראליות בבורסות בארה"ב - לא כולן לפי השווי המתוכנן ● מנכ"ל אופנהיימר: "גם אם חברה מתפשרת בהנפקה ואחר כך המניה עולה יפה, התוצאה הסופית היא חיובית: יש כסף בקופה, המניה נסחרת, ועכשיו היא תישפט לפי הביצועים בשוק ההון"

הנפקת אאוטבריין לאחרונה בנאסד"ק / צילום: נועם גלאי
הנפקת אאוטבריין לאחרונה בנאסד"ק / צילום: נועם גלאי

"מחיר המניה ביום ההנפקה באמת לא חשוב בשום צורה, אין לו שום משמעות מבחינתנו. היה חשוב לנו לצאת בדרך המלך וללא קיצורי דרך", כך הסביר השבוע סמנכ"ל האסטרטגיה של חברת הטכנולוגיה אאוטבריין, גלעד דה פריז, את הנסיבות שהובילו למחיר נמוך מהצפוי בהנפקתה בנאסד"ק. הללו כללו לדבריו חששות כלליים בשוק המניות, חששות ספציפיים בשוק האדטק וירידות במניות קבוצת ההשוואה.

אז איך נקבע התמחור לקראת ההנפקה, ואיך יודעים שאכן מגיעים לשוק במחיר המניה הנכון והמתאים? לדברי הראל גילאון, מנכ"ל משותף בבנק ההשקעות אופנהיימר, "חברה נמצאת בקשר עם בנקאים 3-4 שנים לפני שהיא מונפקת, לפעמים אפילו עוד קודם לכן. כל הזמן מדברים, מנהלים איזושהי מערכת יחסים ובוחנים מתי הזמן הנכון - עם הבעלים או אם יש משקיע דומיננטי כמו קרן הון סיכון, לפעמים המשקיע הוא גם בנקאי ההשקעות המוביל. מדברים על השווי, וכמובן שמסתכלים על נתוני החברה והשוק.

"כשהחברות מגיעות ל-IPO (הנפקה ראשונית) מנסים שזה לא יהיה בשווי נמוך מהגיוס האחרון בשוק הפרטי. הרבה פעמים אנחנו גם רואים גיוסים גדולים לפני ההנפקה, שבהם מתקבע שווי שהוא בדיסקאונט ביחס לזה שמכוונים אליו בהנפקה - נניח שחברה רוצה לגייס בשווי של 500 מיליון דולר, ונכנס משקיע גדול ב-450 מיליון דולר".

גילאון מוסיף כי "בתקופה האחרונה, השווי בהנפקות הטכנולוגיה התנתק קצת ממכפילי הרווח ומדברים בעיקר על מכפילי מכירות, כשכמובן כולם צופים שהרווחים יגיעו בהמשך - בעיקר מדובר על חברות ה-SaaS למיניהן (תוכנה כשירות, ש.ח.ו), שבהן במודל של חיי החברה משקיעים המון, מגדילים מכירות על-ידי 'קנייה' של לקוחות בכל מיני אמצעי שיווק אגרסיביים, עד שהמשוואה מתהפכת ומצליחים להרוויח משמעותית מההכנסות. אבל בינתיים, בהנפקה, מסתכלים על הצמיחה במכירות, על השוק, על קבוצת ההשוואה (peer group) ומה עושות החברות המתחרות".

 אין בהכרח קשר בין התפשרות במחיר ההנפקה לביצועי המניה אח"כ

10 חברות ישראליות הונפקו בוול סטריט באמצעות IPO מתחילת 2021, כולן לפי שווי של יותר ממיליארד דולר, ורובן מציגות נכון להיום תשואות חיוביות מאז ההנפקה. לקראת ההנפקות, כל חברה פרסמה כנדרש מהו טווח המחירים למניה אליו היא מכוונת. בין 10 החברות הישראליות שהונפקו עד כה השנה, 4 חברות הנפיקו במחיר גבוה יותר מטווח המחירים אליו כיוונו - חברת הגיימינג פלייטיקה, חברת אבטחת הסייבר סנטינל וואן, מאנדיי המספקת מערכת הפעלה לעבודה וסימילרווב המנתחת התנהגות גולשים באינטרנט.

עוד 4 חברות הנפיקו בתוך טווח המחירים המבוקש - גלובל-אי המספקת טכנולוגיה לעולם האי-קומרס, ווקמי שפיתחה תוכנה לפישוט תוכנות ארגוניות מורכבות, חברת האדטק טרמור וקלטורה, המספקת פתרונות וידיאו לארגונים (אם כי במקרה שלה, היה ניסיון קודם לצאת לשוק בטווח מחירים גבוה יותר, והיא נאלצה לדחות את ההנפקה בשל קשיים בשוק).

עד כה, רק 2 מהחברות הישראליות שיצאו להנפקה ראשונית בוול סטריט השנה נאלצו להתפשר ולהנפיק במחיר נמוך יותר מהמתוכנן - חברת התובלה הימית צים שהנפיקה בינואר, וחברת המלצות התוכן אאוטבריין שעשתה זאת בשבוע שעבר. מניית צים התאוששה לאחר כניסה ברגל שמאל לשוק הציבורי וזינקה מאז בכ-140%, הוכחה לכך שאין הרבה קשר בין ההתפשרות במחיר ההנפקה לבין הביצועים במניה לאחר מכן. 

 

"אם מגייסים 'כשצריך', זה כבר יכול להיות אגרסיבי"

גילאון אומר כי כאשר מוגש התשקיף, ולפעמים עוד לפני כן, החברה נפגשת עם משקיעים ומדברת על שוויים. "לפעמים מדברים עם המשקיעים בצורה ישירה, ולפעמים הפידבק מהמשקיעים מגיע אחר כך לבנקאים. לפעמים גם יוצאת מזה עסקת pre-IPO (גיוס לפני ההנפקה, ש.ח.ו)".

בכל מקרה לדבריו, "אומרים ש'מגייסים כשאפשר, לא כשצריך', כי כשצריך לגייס לפעמים כבר צריך להתפשר. אם מגייסים כשאפשר, אז יש קופת מזומנים מלאה שמאפשרת לחברה להתפתח בלי לחץ תזרימי. בחברות טכנולוגיה קל מאוד לגייס 'כשאפשר' - באג"ח להמרה או מניות - ואילו בביוטק שהיום קצת פחות אופנתי, יש פחות תלות במה עושה שוק המניות אבל מגיעים לפעמים לנקודה שחייבים עוד כסף. ואז הגיוסים יותר אגרסיביים, עם דילול יותר גבוה, דיסקאונט יותר עמוק או הנפקת כתבי אופציות".

גילאון מציין שני מונחים שקשורים לנושא: "יש מונח שנקרא TTW, Testing the water - עושים את זה לפעמים לפני שפורסם תשקיף, באים ומדברים עם המשקיעים לא תחת אג'נדה של הנפקה, אלא מציגים את החברה. כמו שהורה לתינוק מכניס את המרפק ובודק את חום המים כדי לבדוק שהמים מספיק טובים לתינוק, החברה בודקת האם השוק מספיק טוב. מונח אחר הוא Non Deal Roadshow - אין עסקה על הפרק, אבל כן בודקים את הדופק של השוק. זה קורה לעיתים גם לאחר שהחברה כבר הונפקה".

הראל גילאון / צילום: איל יצהר

בסופו של דבר, בהנפקה, לאחר שבוצע רוד שואו - מתחילים לרכז את ההזמנות מהמשקיעים. "כאן, כל הכוכבים צריכים להסתדר", אומר גילאון. "שההזמנות יגיעו, ובצורה משמעותית; ושלא יהיו רגישות למחיר - כלומר, אם החברה מכוונת לטווח של 10-12 דולר, שלא יגידו 'אנחנו מוכנים לקנות אבל רק ב-10 דולר', אלא 'אנחנו רוצים להשקיע 10 מיליון דולר' או 'רוצים לקנות 100 אלף מניות', לצורך העניין.

"ככל שהבוק (ספר ההזמנות בהנפקה) פחות רגיש למחירים, הוא יותר חזק. אוספים את ההזמנות, ואם הן מצטברות וההנפקה הופכת להיות oversubscribed (זוכה לביקושי יתר, ש.ח.ו), בשלב הזה - יש משקיעים שנוטים להגדיל את ההשקעה כי אולי זה יקדם אותם, או שהחברה יכולה להגדיל את היקף ההנפקה, או להעלות את מחיר המניה בהנפקה". מקרה כזה היה  לאחרונה בחברת סנטינל וואן, שלקראת ההנפקה העלתה את טווח המחירים המבוקש מ-26-29 דולר למניה ל-31-32 דולר, ולבסוף אף הנפיקה במחיר גבוה יותר של 35 דולר.

"כשהמניה מזנקת, זו תמיד כותרת טובה. חשוב שכולם ירוויחו"

במקרים אחרים, אין עדכון על העלאת טווח המחירים אך המחיר בהנפקה גבוה יותר מהמבוקש - כך למשל בחברת מאנדיי, הטווח היה 125-140 דולר, והמחיר נקבע על 155 דולר. "הכול בעצם מתפתח תוך כדי הרוד שואו", אומר גילאון. "אם החתם המוביל רואה שמצטברות הזמנות איכותיות ויש אור ירוק מהמשקיעים שמוכנים לשלם יותר, יעלו את מחיר ההנפקה בעצה אחת עם החברה והמשקיעים הקיימים בה".

יש מקרים שבהם המניות מזנקות בעשרות אחוזים ביום המסחר הראשון. אז מה, המשקיעים בחברות טרם ההנפקה הם פראיירים שיכלו לכוון יותר גבוה?
"לא הייתי קורא לזה פראיירים, כי המשקיעים הם לרוב קרנות הון סיכון שההנפקה מתבצעת בפי 10 על ההשקעה שלהן. חשוב מאוד בתעשייה לתת אפשרות שכולם ירוויחו. החברה רוצה לגייס 200 מיליון דולר - היא מגייסת 200 מיליון דולר; עלתה 20%-30%-40% ביום המסחר הראשון - כולם מרוויחים: החברה גייסה כסף, החתמים סביר להניח יממשו אופציה לרכוש עוד מניות; הקרנות לא מכרו עדיין את המניות כי יש להן חסימה, וכך גם העובדים שמחזיקים במניות, ובהמשך יוכלו לבצע הנפקה משנית שכוללת הצעת מכר.

"זה כמובן מקרה עדיף על מקרה שבו נכנס המון כסף לחברה והמניה ירדה או מחזיקה בקושי סביב מחיר ההנפקה, כי אז הדינמיקה סביב החברה הרבה פחות חיובית. כשהמניה מזנקת, זו תמיד כותרת טובה".

מהצד השני, יש הנפקות שנסגרות מתחת לטווח המחירים המבוקש. יש יותר כאלה בזמן האחרון?
"אין לי סטטיסטיקה, אבל אולי זה שהשוק קצת מגמגם תורם לכך. עדיין יש מניות שעולות בצורה חדה, וכל נייר ונייר הוא בפני עצמו. גם אם חברה מתפשרת בהנפקה ואחר כך המניה עולה יפה, התוצאה הסופית היא חיובית: יש כסף בקופה, המניה נסחרת, ועכשיו היא תישפט לפי הביצועים בשוק ההון".

עוד כתבות

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

29 מתוך 30 חברות קרוזים הפסיקו את פעילותן בישראל, והן לא ממהרות לחזור

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

פעילות כוחות צה''ל, שב''כ ומג''ב בטולכרם / צילום: דובר צה''ל

מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, לוחם הימ"מ שנפצע בטולכרם

בתוך דקות - יותר מ-20 מטרות חיזבאללה הותקפו מהאוויר ומהקרקע, בהן מחסני אמל"ח • במקביל: אזעקות הופעלו בשורת יישובים בגולן - אך התבררו כהתרעת שווא • בצל המבצע ברפיח, גורם ישראלי לרויטרס: "לא רואים פריצת דרך במו"מ לעסקה" • עדכונים שוטפים

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בתל אביב; מדד הבנקים יורד ב-1.5%, טבע מזנקת ב-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.2%, ות"א 90 משיל מערכו 0.5% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים