גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהממשל מכריז מלחמה על החברות המקומיות ומפיל את הבורסות: מה קורה בסין?

אין שום דרך אחרת לומר זאת - הממשל בסין החליט "למשמע" (Discipline) את ענקיות הטכנולוגיה במדינה ● למה הוא החליט לעשות זאת? מדי פעם קשה להבין דרך עיניים מערביות, אבל להלן כמה השערות בנושא

מצעד בסין / צילום: Reuters, Thomas Peter
מצעד בסין / צילום: Reuters, Thomas Peter

מניות הטכנולוגיה הסיניות נחתכות בימים האחרונים, וחוות את הירידה היומית החדה ביותר מאז המשבר העולמי של 2008. הירידות הן תוצאה ישירה של פעולות הממשל הסיני בחודשים האחרונים. אין שום דרך אחרת לומר זאת - הממשל בסין החליט "למשמע" (Discipline) את ענקיות הטכנולוגיה במדינה. זה כולל בין היתר קנסות, חקירות, סנקציות, רגולציה, הלאמה.

מדוע? הממשל מפרט מגוון סיבות, בין היתר עבירות על חוקי התחרות במדינה, חדירה לפרטיות המשתמשים ובמקרים מסוימים פגיעה פוטנציאלית בביטחון הלאומי.

הנה רשימה חלקית של פעולות שביצע הממשל בזמן האחרון:

הממשל הודיע לענקית המדיה Tencent שעליה לוותר על זכויות הסטרימינג לשירים שבבעלותה; הכריז שחברות למידה אונליין יהפכו לארגונים ללא מטרות רווח, הגביל את פעילותן ואסר עליהן לפרסם את עצמן - בתגובה ירדו מניות הלימודים אונליין בכיותר מ-70%; דחה את ההנפקה של האפליקציה הפופולרית טיקטוק; התלבש על חברות הקריפטו ואסר על שימוש במטבעות קריפטוגרפיים; אם לא די בכך, הממשל הסיר מהחנויות את האפליקציות של חברת התחבורה הטכנולוגית DIDI וכעת מתנהלת חקירה נגד החברה; ביטל את הנפקת ענקית הפיננסים הטכנולוגית Ant Group, ותכלס הלאים את החברה; וקנס במיליארדים את חברת עליבאבא. ברקע, פועל הממשל הסיני להקשות על חברות סיניות להשיג מימון מהמערב.

החברות מנפיקות בארה"ב, ולא כולם מרוצים

בעשור האחרון אנחנו רואים חברות סיניות רבות מנפיקות את מניותיהן בבורסה האמריקאית. המשקיעים אוהבים זאת. מי שפחות נלהב זה הממשל הסיני. סין לא אוהבת בעלות זרה על חברות סיניות ציבוריות, ומטילה על כך מגבלות שונות, בעיקר אם מדובר בסקטורים "רגישים", כלומר טכנולוגיים.

לאורך השנים השתמשו חברות סיניות במנגנון חשבונאי שנקרא VIE, על מנת לעקוף את המיגבלות של הממשל. כך זה עובד:

1. מקימים חברה במקלט מס, כמו איי קיימן, זו ה-VIE.
2. כותבים חוזה בין החברה לבין החברה הסינית שרוצה להנפיק בארה"ב.
3. מנפיקים את ה-VIE בשוק האמריקאי.
4. עכשיו זרים יכולים לקנות את המניות של ה VIE ולחשוב שהם מחזיקים במניות של החברה הסינית.

עד כה העלים עין הרגולטור הסיני, אבל כעת הולכות להתפרסם תקנות חדשות אשר חוסמות את המנגנון הזה.

מה הוביל לבליץ? כמה השערות

אם להתייחס רגע ברצינות לטענות הממשל, סביר מאוד שחברות סיניות אכן נוקטות בפרקטיקות גבוליות, אבל הבליץ המתוזמן על כל כך הרבה חברות בצורה רוחבית מעלה תהיות רבות. נראה כאילו התקבלה החלטה במסדרונות המפלגה הקומוניסטית לטפל בחברות הללו, וייתכן שיש סיבות עמוקות יותר למה שקורה. הנה כמה השערות.

חשוב לציין, אנחנו בוחנים את הדברים דרך עיניים מערביות, ופעמים רבות מחמיצים סיבות שנובעות מפערי התרבות. מאחר ואין שום דרך לאמת את הסיבות למה שקורה עכשיו, ההשערות שמועלות פה הן בגדר ספקולציה בלבד:

ראשית, חשש מפני חוסר יציבות בשווקים הסיניים. בשנים האחרונות סין ניסתה למשוך השקעות זרות פנימה. נראה שב-2020 זה הצליח מעבר למצופה: עלייה של יותר מ-60% בהשקעות במניות סיניות ועלייה של 50% בהשקעת זרים באג"ח של סין.

אבל לפעמים "יותר מדי מדבר טוב - זה רע". כל הכסף הזה שזורם לסין מאיים על יציבות השווקים הפיננסיים. בנוסף, זרם ההון מחו"ל מחזק את המטבע שלה, וזה לא טוב לכלכלה הסינית. לעובדה שהממשל האמריקאי הדפיס השנה 20% מכלל הדולרים שיש בעולם יש קשר הדוק לכך - הדולר נחלש מול היואן המתחזק.

למה לא טוב לסין שהמטבע שלה מתחזק? כי כל עוד הוא חלש זול לקנות מוצרים סיניים - לכן האבטלה שם נמוכה, היצוא גבוה, והכלכלה פורחת. התחזקותו מאיימת על המצב.

כשחברות סיניות יוצאות להנפקה בארה"ב, הדולרים שקונים את המניות הסיניות זורמים לסין. זה מחזק את שער המטבע הסיני. אז אפשר היה אולי לחשוב שהמהלך של הממשל הסיני נועד להחליש את זרם הדולרים למדינה.

אבל יש בעיות עם הרעיון הזה, כי הדולרים מההנפקות הם טיפה בים. ובנוסף, יהיה טפשי מצד סין לעשות מהלך של דה גלובליזציה.

מי כאן הבוס?

סברה נוספת היא שמדובר בהפגנת כוח של השלטון כנגד השוק הפרטי ושכבת המתעשרים במדינה. באופן כללי הממשל הסיני פוחד מאובדן שליטה. השלטון רואה איך יזמים סיניים מתעשרים ופונים למדינות זרות כדי להשיג מימון. אם יש משהו שחשוב לסינים זו השליטה, וההכפפה של כולם למרות השלטון.

בעשורים האחרונים אנחנו שומעים על עשירים סיניים שמבריחים כסף מהמדינה, מחפשים אזרחויות זרות, ושולחים את הילדים שלהם ללמוד בחו"ל. החולשה הגדולה של סין היא שהיא לא קוסמת לסינים שהצליחו. לכן יכול להיות שמדובר בבליץ רוחבי שמזכיר למיליונרים החדשים "מי הבוס".

ענקיות הטכנולוגיה הסיניות הוקמו בזכות (סוג של) יוזמה עצמאית בשוק חופשי. עכשיו הגיע הזמן של הממשל לקחת את המושכות לידיים. הממשל רוצה את מה שיש להן, את המידע, ואת הכסף. נראה שסין מכירה בכוחו של שוק חופשי להרים חברות ענק מתקדמות, ולאחר שהן משגשגות הממשל שם עליהן את ידיו, והופך אותן לכלי.

יש לי קושי גם עם הטיעון הזה, מכיוון שאם סין מראה ליזמים שלה שההצלחה שלהם מולאמת, לא בטוח שהעתיד כל כך ורוד בכל מה שנוגע ליזמות במדינה.

המשקיעים חסרי ודאות - והם רצים למממש

בימים האחרונים פורסמה ברשתות סברה נוספת: המהלכים של הממשל הם חלק ממדיניות התיעוש של סין.

לאחר המלחמה הקרה, שינתה ארה"ב מיקוד - במקום חברות תעשייה, חברות שעשועים ומוצרי צריכה. בארה"ב, חברות טכנולוגיה אינטרנטיות הפונות לצרכנים כדוגמת פייסבוק, אפל, נטפליקס וכו', הן החברות היקרות בשוק, וברוב המקרים שוויין עולה על זה של חברות טכנולוגיה תעשייתיות, המפתחות ציוד וחומרה.

התזה החדשה גורסת שייתכן והממשל הסיני החליט "להעמיד במקום" חברות אינטרנט הפונות לצרכנים, מאחר שבעיניו הן גורפות רווחים עצומים אך לא מייצרות "ערך אמיתי".

יש בסין מי שמאשים את חברות האינטרנט הצרכניות בטמטום ההמונים. אפליקציות כמו טיקטוק או פייסבוק מציעות הסחת דעת מפעילות יצרנית. ייתכן וסין לא מעוניינת להפוך לאומה שתושביה מבלים שעות ברשתות חברתיות, ועושים שופינג אונליין.

נשיא סין התבטא בנושא בשנה שעברה כשאמר "עלינו לזכור את החשיבות הפונדמנטלית של כלכלה ׳אמיתית׳, ולעולם לא לזנוח את התעשייה הסינית". את דברים הללו אמר זמן קצר לפני שהממשל העביר מספר חוקי רגולציות "נגד פגיעה בתחרות".

לא ברור כרגע איך העתיד ייראה, מה שבטוח זה שמשקיעים מממשים בבהלה מניות סיניות, כי לאף אחד לא ברור לאן כל זה הולך.

הכותב הוא משקיע, יזם, ומנהל את קהילת הפייסבוק "Money Talks"

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?