גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמריקה חוזרת למסכות, וביידן חוזר להתחנן בפני 100 מיליון סרבני חיסון

"הקיץ הנורמלי" הסתיים הרבה לפני סוף הקיץ ● המרכז למניעת מחלות מידבקות מנחה את התושבים בשני שלישים של מחוזות ארה"ב לחזור ולעטות מסכות במקומות סגורים, חודשיים וחצי לאחר שביטל את ההנחיה הקודמת ● גם רפובליקאים החלו לדרוש מבוחריהם להתנהג באחריות ולהתחסן

אמריקה חוזרת למסכות / אילוסטרציה: גלובס
אמריקה חוזרת למסכות / אילוסטרציה: גלובס

הניצחון המלא על קוביד-19 היה קצר-ימים. אקט השחרור של תחילת הקיץ מפנה מקום להחמרה מחודשת ולזהירות גוברת. הישראלים היו כנראה הראשונים שהבחינו בזה. צו שחרור המסכות שלהם החזיק מעמד עשרה ימים. בארה"ב, השחרור נמשך כמעט חודשיים וחצי. המרכז הממשלתי למניעת מחלות מידבקות (CDC) פטר את אמריקה מחובת העטייה ב-13 במאי.

ג'ו ביידן מיהר להכריז, "זה יום גדול לאמריקה". המילים ההן נמתחו למחרת לרוחב עמודיהם הראשונים של עיתונים ממדינת וושינגטון בצפון מערב עד מיין בצפון מזרח. למרבה הסקרנות, הן לא נראו על עמודיהם של רוב העיתונים במדינות הדרום. שם, המונים התקלפו ממסכותיהם עוד קודם, או לא טרחו לעטות אותן מלכתחילה.

ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, NumenaStudios

"היום הגדול" הגיע אל קיצו ב-27 ביולי. CDC הנחתה את התושבים, כולל המחוסנים, בשני שלישים של המחוזות (counties) בארה"ב, לחזור ולעטות מסכות ב"מקומות ציבוריים סגורים". שני השלישים האלה נבחרו על יסוד הגידול במספר ההידבקויות ועל יסוד תפוצתו של וריאנט הדלתא בין המאומתים (לפחות אחד מכל חמישה). במחוזות האלה, נספרו 50 מאומתים לכל מאה אלף תושבים בשבוע שעבר.

 

"שני שלישים של המחוזות" אינם שקולים כנגד "שני שלישים של האוכלוסייה". הרבה יותר מחוזות כפריים מעירוניים נמצאים ביניהם. זו גם החלוקה הפוליטית בארה"ב: יותר מחוזות כפריים תומכים ברפובליקאים.

ההקבלה לא מקרית. אזורים רפובליקאיים נפגעים יותר מאזורים דמוקרטיים; לא מפני שלנגיף יש העדפות אידיאולוגיות, אלא מפני שהציות להנחיות והיקף ההתחסנות נמצאים בפיגור קבוע בין הרפובליקאים.

המדינות הרפובליקאיות המסרבות להתחסן

הנשיא שהבטיח "קיץ נורמלי" נאלץ לנשוך ביום ג' את שפתיו. הוא הודיע כי ממשלו שוקל להטיל את חובת החיסון על כל עובדי הממשלה הפדרלית (שני מיליון ויותר). חלק חשוב מאוד של הממשלה, המשרד לחיילים משוחררים הקדים להודיע שהוא יחייב את כל עובדיו להתחסן. למשרד הזה כפופים כמעט 1,300 מתקנים רפואיים, המשרתים יותר מתשעה מיליון חיילים משוחררים.

לפני עשרה ימים הנשיא הכריז, כי קוביד הוא "המגפה של הלא-מחוסנים". הוא ואנשיו מוסיפים לעמוד על דעתם, שהלא-מחוסנים מתחייבים בנפשם ובנפש זולתם, אבל הסטטיסטיקה של הימים האחרונים מראה שחלקם של המחוסנים בין הנדבקים החדשים אינו מבוטל.

נתוני CDC, נכון ליום ד' בבוקר, מראים, כי 163.3 מיליון אמריקאים, או 49.2% מן האוכלוסייה, מחוסנים חיסון מלא (שתי זריקות ברוב המקרים, זריקה אחת במקרים של מחוסני J&J). 56.9% קיבלו לפחות זריקה אחת, או 69.1% מן הבוגרים, בני 18 ומעלה. חיסון מלא ניתן ל-60.1% מן הבוגרים ול-79.8% מבני 65 ומעלה.

מפת CDC מראה, כי שיעורי הלא-מחוסנים הם הגבוהים ביותר בחמש מדינות דרומיות (פלורידה היא הגדולה בהן) ובמדינה אחת במערב התיכון (מיזורי). מייד אחריהן באה קבוצה של תשע מדינות, בדרום ובמערב. ב-13 מ-15 המדינות האלה יש מושלים רפובליקאים. ב-14 מ-15 המדינות, הרפובליקאים שולטים באסיפות המחוקקות.

ואמנם, ההתנגדות לחיסונים ולהגבלות התנהגות הגיעו אל שיאן במדינות הרפובליקאיות, הן בהתנהלות יחידים והן בעמדותיהם הפומביות של מנהיגים פוליטיים. אפילו אכיפת מסכות עוררה התנגדות הפגנתית מצד אנשי ימין, שראו בה איום על חופש הפרט.

הזדרזותם של מושלים ימניים לבטל את חובת העטייה עוררה בתחילת מארס את חמתו של הנשיא, שהוא איש מהיר חימה. הנשיא הכריז שמושלי טקסס ומיסיסיפי נגועים ב"הלוך מחשבה של האדם הקדמון (ניאנדרטלי)". המושלים ותומכיהם לעגו לנשיא, כאשר נתוני השבועות הבאים הצדיקו לכאורה את האופטימיות שלהם; וכאשר הממשלה הפדרלית עצמה הסירה את ההגבלות.

"מן הדין שלאנשים יהיה שכל ישר"

הוויכוח על המסכות היה כאין וכאפס לעומת הוויכוח על החיסונים. כאן התפתחה מלחמת תרבות לכל דבר, שקשה מאוד למקם אותה בקונטקסט של היגיון צרוף. מעט מאוד חברות דמוקרטיות בעולם, אם בכלל, חזו בדרגה כזו של פוליטיזציה של מדע ושל רפואה.

בישראל, ממשלת ימין הנחתה את המערכה לטובת החיסון. פוליטיקאים מן הימין היו מליצי היושר של החיסונים באירופה. הצביון הימני של מתנגדי החיסונים בארה"ב לא היה אפוא מובן מאליו, אלא באותו המובן שבו החברה האמריקאית נקלעה אל שסע פוליטי ותרבותי, הניכר כמעט בכל עניין ציבורי.

בימים האחרונים השתנה כיוון נשיבת הרוח. מושלים ומחוקקים רפובליקאיים, שהעדיפו שתיקה על פני הרמת קול, התחילו להרים את קולם לטובת חיסונים.

מושלת מדינת אלבמה, למשל, הרחיקה לכת. כאשר עיתונאי שאל אותה על התרבות ההידבקויות המאומתות במדינה הדרומית הזו, המושלת קיי אייבי (Ivey) השיבה: "החבר'ה (folks) שלא התחסנו פוגעים בכולנו. הבה נהיה חד משמעיים בעניין הזה. אנשי התקשורת, אני רוצה שתתחילו לדווח על העובדות. ההידבקויות החדשות הן בגלל החבר'ה שלא התחסנו. כמעט 100% מהאשפוזים החדשים הם של חבר'ה שלא התחסנו. והמוות בוודאי מתרחש בקרב אלה שלא התחסנו. החבר'ה האלה בוחרים אורח-חיים של הכאבה עצמית. אנחנו חייבים להביא את החבר'ה האלה לקבל חיסון".

המושלת אייבי הוסיפה וייסרה את הלא-מחוסנים. "מן הדין שלאנשים יהיה שכל ישר. הגיע הזמן להטיל את האשמה על אנשים לא מחוסנים, לא על אנשים רגילים... אני עשיתי כל שלאל ידי. אני יכולה לעודד אתכם לעשות משהו, אבל אינני יכולה להכריח אתכם לטפל בעצמכם".

זה מונולוג שכמותו לא בקע מפי מנהיג רפובליקאי בשנה וחצי הראשונות של משבר הקורונה. זה ביטוי לחוכמת הניסיון, גם אם נצברה הרבה יותר מדיי לאט; וגם לדרגת הייאוש של מנהיגה פוליטית, המנסה לנהל דו-שיח רציונלי עם בוחריה, ומגלה פעם אחר פעם את קוצר ידה.

"אני מצטערת, מאוחר מדי"

היא השמיעה את הדברים יום אחד לאחר שראיון עם רופאה בבית חולים באלבמה היכה גלים על הרשת החברתית. הרופאה סיפרה על חולים במצב אנוש, המתחננים לחיסון לפני שהם מצונררים לצורך הנשמה. היא מחזיקה בידם, ואומרת להם, "אני מצטערת, מאוחר מדי".

רשת סי.בי.אס ראיינה חולה במדינה הדרומית של לואיזיאנה. הוא לקה בקוביד, ואושפז עם דלקת ריאות. המראיין שאל אותו אם היה מתחסן, אילו הקדים לדעת מה מצפה לו. "בשום פנים ואופן לא", השיב החולה. הוא עומד בהתנגדותו לחיסון, מפני שהממשלה זוממת "לדחוף את סדר יומה אל תוך גרוני".

ביום ו' שעבר הראה סקר של AP, כי 80% מן האמריקאים שעדיין לא התחסנו אינם מתכוונים להתחסן. 64% אינם מאמינים, שהחיסונים יוכלו להגן עליהם מפני וריאנטים של הנגיף.

"ככל שמתרבות ידיעותינו על הנגיף ועל וריאנט הדלתא", אמר הנשיא ביום ג', "כך גוברות דאגותינו. יש רק דבר אחד שאנחנו יודעים בוודאות - אם מאה מיליון האנשים האחרים היו מתחסנים, היינו נמצאים בעולם אחר לגמרי".

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב