גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקיות הטכנולוגיה שוב שברו שיאים. אז למה המשקיעים בכל זאת חוששים?

אפל, מיקרוסופט וגוגל סיימו את הרבעון החולף עם רווח נקי של 57 מיליארד דולר או 620 מיליון דולר פר יום ● הגיוון הרב בתחומי הפעילות העסקית של הענקיות, שמתבסס על רכישות שביצעו לאורך השנים, אפשר להן לצלוח מכשולים כמו המחסור העולמי בשבבים ● האם הצמיחה האדירה תימשך?

טים קוק, מנכ"ל אפל / צילום: Shutterstock, John Gress Media Inc
טים קוק, מנכ"ל אפל / צילום: Shutterstock, John Gress Media Inc

לאחר פרסום הדוחות השבוע של מיקרוסופט, אלפבית (החברה-האם של גוגל) ואפל, ירדו שתיים משלוש המניות במסחר המאוחר בוול סטריט. בעוד מניית אלפבית  עלתה ב-3%, מיקרוסופט  איבדה 2% ואפל  כמעט 1%. הירידות ביטאו את החשש של המשקיעים כי כל כך טוב פשוט לא יכול להימשך לאורך זמן. הדוחות של שלוש ענקיות הטכנולוגיה לחודשים אפריל-יוני שוב שברו שיאים מבחינת הכנסות ורווח, והשאלה מתי הצמיחה האדירה הזאת תאט, הטרידה כך נראה חלק מהמשקיעים.

שלוש החברות ניפצו ברבעון החולף את תחזיות האנליסטים והציגו צמיחה בהכנסות שנעה בין 21% (במקרה של מיקרוסופט), דרך 36% (לאפל) ועד ל-62% (אצל אלפבית-גוגל). בשורה התחתונה הרווח הנקי של שלוש החברות עלה בשיעור אפילו גבוה יותר, של בין 47% למיקרוסופט, 93% לאפל ו-166% אצל אלפבית. בסך הכל רשמו שלושת ענקיות הטק רווח נקי משותף כמעט בלתי נתפס של קרוב ל-57 מיליארד דולר בשלושה חודשים. המשמעות היא רווח נקי יומי של בערך 620 מיליון דולר.

סיבות לדאגה: המחסור בשבבים והתפשטות דלתא

מי שינבור עמוק בדוחות ובהצהרות שאחריהן יכול למצוא פה ושם נקודות מעוררות דאגה למשקיעים. המחסור העולמי בשבבים פגע במכירות של מחשבים ניידים ומערכות הפעלה ליצרני מחשבים אצל מיקרוסופט, למשל. אותו מחסור הוביל את אפל לאובדן הכנסות של כ-3 מיליארד דולר.

במקביל, הצמיחה של מיקרוסופט בתחום משחקי הווידיאו האטה מעט ביחס לתקופת השיא של סגרי הקורונה, כשכל מה שאפשר היה לעשות זה להישאר בבית ולשחק. גם בקצב ההצטרפות המסחרר לשירותי מחשוב הענן נרשמה מעט האטה ברבעון.

 

מעבר לכך, התפשטות וריאנט הדלתא מאיימת על החזרה לשגרה שאפשרו החיסונים בארה"ב ובאירופה ובמקרה של אפל עלולה להוביל לדחייה בהשקת הדגמים החדשים של אייפון 13, המתוכננת לחודש ספטמבר. "הדרך לשיקום תהיה מפותלת", התייחס מנכ"ל אפל טים קוק לכך לאחר פרסום הדוחות.

אולם מעבר לנקודות קטנות אלו, דוחות הרבעון החולף הם ביטוי מוחשי לכוח העצום של ענקיות הטכנולוגיה וההשפעה האדירה שלהן על חיינו. כוח והשפעה אלו גברו משמעותית במהלך השנה וחצי של הקורונה, שכחלק גדול יותר מהחיים של כולנו עבר למרחב האינטרנטי והדיגיטלי, המגרש הביתי של ענקיות הטכנולוגיה. גם אם לא ברור כרגע מתי העולם יצא מהמגפה, כבר ברור שענקיות הטכנולוגיה הן המנצחות הגדולות ביותר שלה וניצחון זה ימשיך להדהד גם אם וכאשר הקורונה תעלם.

דוגמה אחת לכך היא ההכנסות של גוגל מפרסום דיגיטלי שזינקו ברבעון החולף ב-69%. גם לאחר פתיחה מלאה של הכלכלה וחזרה לשגרה בעולם של פוסט-קורונה, ברור שיותר כסף יושקע בערוצי פרסום דיגיטלי על חשבון ערוצים מסורתיים בהשוואה לסטנדרט בעולם של לפני המגפה. גוגל, שהיא המובילה הבלתי מעורערת בפרסום דיגיטלי עם כ-30% מהשוק העולמי, תמשיך להיות כמובן המרוויחה הגדולה ממגמה זו.

ותודה לגיוון

אחת הסיבות המרכזיות לכך שענקיות הטכנולוגיה התחזקו כל כך במהלך המגפה היא הגיוון האדיר בפעילויות העסקיות שלהן. גיוון זה מתבסס בין השאר על שורת הרכישות שביצעו הענקיות לאורך השנים ובמהלך הקורונה הוכחו כמשתלמות במיוחד.

אף שמיקרוסופט נפגעה בהכנסות ממכירת ווינדוס ומהאטה בצמיחה ממשחקי וידיאו, החברה הצליחה לפצות על אלו בצמיחה במכירות של שירותי מחשוב ענן ושירותי אופיס. גם ההכנסות מפרסום של לינקדאין, הרשת החברתית שמיקרוסופט רכשה ב-2016 בסכום עתק, צמחו ב-46% ברבעון האחרון. מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה ציין כי בשלוש השנים האחרונות הפכו שלוש יחידות עסקיות של החברה- לינקדאין, גיימיניג ואבטחה - לעסקים שמגלגלים הכנסה שנתית של מעל 10 מיליארד דולר.

סאטיה נאדלה / צילום: Reuters

אפל רשמה את הרבעון החזק ביותר לחודשים אפריל-יוני ב-45 שנות קיומה. הישג זה הושפע מעלייה של 50% במכירות האייפונים של החברה, ברבעון שנחשב מסורתית חלש יחסית בתחום זה, בשל הקרבה להשקה של דגמים חדשים. אך מעבר להצלחה הנמשכת של דגמי האייפון 12, אפל רשמה גם רבעון שיא במכירות של מחשבי מק ואייפודים. אפל היא כבר מזמן לא רק חברת מוצר והענקית המשיכה לצמוח בהכנסותיה משירותים כמו טלוויזיה, מוזיקה וענן, שהגיעו לשיא של 17.5 מיליארד דולר ברבעון, עלייה של 33%.

ההכנסות של גוגל מפרסום גדלו כתוצאה מהפתיחה היחסית של ענפים כמו קמעונאות ותיירות ואלו באו לידי ביטוי במיוחד בהכנסות של אתר הסרטונים יוטיוב, שהיה המגזר הצומח ביותר של הענקית. יוטיוב, רכישה של גוגל אי שם מ-2006, רשם הכנסות של 7 מיליארד דולר ברבעון, עלייה של 84% שביטאה את ההעדפה של המפרסמים לפרסום בווידיאו. גם מחלקת שירותי הענן של גוגל צמחה ב-54% וצמצמה את ההפסד התפעולי שלה מ-1.42 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד ל-591 מיליון דולר כעת.

סונדאר פיצ'אי, מנכ

חמש חברות מחזיקות בכוח עצום

מיקרוסופט, אלפבית ואפל שוות יחד מעל 6 טריליון דולר לאחר שמניותיהן זינקו במהלך תקופת הקורונה. כשמצרפים להן גם את אמזון ופייסבוק, שצפויות להראות מגמות דומות של צמיחה בדוחות שיפרסמו השבוע, השווי של החמישה עולה כבר מעל ל-9 טריליון דולר. שווי זה מהווה כרבע ממדד S&P 500, שכולל בתוכו את 500 החברות הגדולות בארה"ב.

ריכוז כוח כלכלי עצום זה, שכנראה לא היה כמותו בהיסטוריה, מעלה תהיות משמעותיות לגבי היכולת לפתח חדשנות מחוץ לחברות הענק והיכולת של גופים אחרים להתחרות מול מפלצות אלו. אחרי זמן ארוך של חוסר פעולה, שאפשרה לענקיות האינטרנט לגדול ולהתרחב ללא מפריע, בשנים האחרונות הרגולטורים והמחוקקים, תחילה באירופה ומאוחר יותר בארה"ב, מתעוררים להבין את הסכנה בריכוז העוצמה החריג.

כל ענקיות הטכנולוגיה מתמודדות כיום עם מאמצים כאלו ואחרים לרסן את כוחן. גוגל, למשל, נתבעת בארבע תביעות הגבלים עסקיים שונות בארה"ב, אחת על ידי משרד המשפטים ועוד שלושה על ידי קואליציות שונות של תובעים כלליים במדינות. במקביל החברה נתבעת ונחקרת על ידי רשויות ורגולטורים נוספים ברחבי העולם.

אלא שתהליכים אלו ייקחו לכל הפחות שנים רבות עד שיביאו לתוצאות ונראה שלפחות כרגע הם לא מאוד מטרידים את המשקיעים. עם כל כך הרבה עוצמה בידיים, קשה לי לראות מי ואיך יכול לרסן את ענקיות הטכנולוגיה, שיישארו דומיננטיות מאוד בחיינו גם בעשורים הבאים.

עוד כתבות

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל לוחץ מטה, הטיסות והפירות דוחפים מעלה: מה צפוי היום במדד

בשוק מעריכים כי המחירים עלו בכ-0.5% באוקטובר, וזאת על רקע צפי להשפעות מקזזות ● גם רכיב ההלבשה וההנעלה זוכה לחודש חזק עם תחילת החורף - "זה עשוי להיות הגורם הדומיננטי החודש", אומר יוני פנינג מבנק מזרחי ● וגם: איך המדד ישפיע על החלטת הריבית בסוף החודש?

ההפגנה בכיכר הבימה בתל אביב, הערב (ש') / צילום: פאולינה פטימר

לפני הדיון בממשלה: המונים בדרישה לוועדת חקירה ממלכתית

ההפגנה מתקיימת בהובלת "מועצת אוקטובר - ארגון משפחות שכולות ופעילים שמובילים את המאבק להקמת הוועדה - ובמהלכה ינאמו, בין היתר, המפכ"ל לשעבר רוני אלשיך ● לקראת פגישתו בשבוע הבא עם יורש העצר הסעודי, טראמפ אמר לכתבים: "אני מקווה שהסעודים יצטרפו בקרוב להסכמי אברהם" ● עדכונים שוטפים

נדל''ן בתל אביב / צילום: Shutterstock

שוק הנדל"ן התל אביבי חזר 4 שנים לאחור

נתוני הלמ"ס מראים כי לא רק שמחירי הדירות יורדים: הציבור מחפש היום דירות זולות ● זאת בעוד שבשוק, במיוחד במרכז הארץ, יש היצע דירות יקרות ● חוסר איזון כזה לא יכול להגמר טוב

בית המשפט העליון / צילום: אוריה תדמור

בג"ץ הוציא צו על תנאי נגד החוק להגבלת התקציב של לשכת עורכי הדין

השופטים הקפיאו את יישום החוק שדרש מהלשכה לקצץ מיידית כ-20% מדמי החבר ל-2025 ואסר עליה לממן את פעילותה הציבורית באמצעות דמי החבר ● בג"ץ שוקל גם להורות על דחיית כניסתו של החוק לתוקף עד אחרי הבחירות הבאות ללשכת עוה"ד, הצפויות ב-2027

פרנץ' טוסט בגוטל'ה / צילום: מיכל אורדן

כך הפך יישוב קטן וחינני בישראל לעיירה תוססת עם סודות מקומיים

ארוחות בוקר שמשתרך אליהן תור ארוך, קוראת בקלפים, 3,000 זוגות נעליים מיניאטוריות מכל העולם וחנות קונספט לכלים נדירים ● ביקור באבן יהודה ● חגית אברון תופרת יום

גלולת הקסם של כוכבי הוליווד / צילום: PA - Jordan Strauss, Evan Agostini, Jordan Strauss

הגלולה שמשגעת את אמריקה, הרופאים שידם קלה על ההדק - והביקורת

היא פותחה כדי להפחית לחץ דם וקצב לב אבל בשנים האחרונות הפכה פרופרנולול לתרופת ההרגעה שהסלבס לא זזים בלעדיה - על השטיח האדום, לפני הופעות וגם בדייטים וחתונות ● אפילו הרופאים כבר לא מהססים, עם זינוק של 28% במספר המרשמים, למרות שב-FDA התכוונו למשהו אחר לגמרי

''חוברת ההתגוננות האזרחית'' שפורסמה בשבדיה בשנה שעברה כהכנה לציבור למקרה של משבר או מלחמה / צילום: ap, Mimmi Montgomery

בסקנדינביה לוקחים צעד אחורה מהשאיפה ל"חברה ללא מזומנים"

מדינות צפון אירופה, שהובילו את מהפכת התשלומים הדיגיטליים, משנות כיוון בזהירות ● הביטחון הכלכלי והחשש ממתקפות סייבר ומתרחיש של מלחמה אזורית - מחזירים את המזומן למרכז השיח ● במקביל, האיחוד האירופי מגביר רגולציה על עסקאות במזומן לצמצום הון שחור

איך בני 80 שומרים על מוח צעיר / צילום: Shutterstock

במכון ויצמן עשו מחקר ענק על הזדקנות, והממצאים מפתיעים

פרופ' מרסל משולם מאוניברסיטת נורת'ווסטרן חקר במשך שנים אלצהיימר ואז החליט לשנות כיוון ולחקור דווקא את הסוד של הסופר־אייג'רים ● פרופ' אורי אלון ממכון ויצמן חיפש את "צוק ההזדקנות" של נשים והופתע בעצמו מהממצאים ● ופרופ' ודים גלדישב, מבית החולים של הרווארד, גילה מה קורה כשמחברים בין איברים של עכבר צעיר ועכבר זקן ● שלושה חוקרי הזדקנות מספרים לגלובס על הממצאים המטלטלים והמשמעות שלהם לעתיד, וגם עונים על השאלה איך אפשר להאט הזדקנות כבר היום

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; הביטקוין ירד אל מתחת ל-95 אלף דולר

מניית גאוזי נופלת בנאסד"ק ביותר מ-30% לשפל של כל הזמנים, לאחר שהחברה דיווחה שבית המשפט המסחרי בצרפת הורה על פתיחת הליכי חדלות פירעון ● וולמארט יורדת ביותר מ-1% לאחר שמנכ"ל החברה, דאג מקמילן, הודיע ​​כי יפרוש מתפקידו ב-1 בפברואר ● הביטקוין ממשיך לרדת ● ארה"ב ודרום קוריאה פרסמו את פרטי הסכם הסחר ביניהן, הכולל השקעה קוריאנית של 350 מיליארד דולר

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

ההפסד הגדול של החוסכים בקופות הגמל להשקעה

המכה לקופות הגמל להשקעה ● שר האוצר מדבר על הורדת מסים שכבר התקזזה ● ואם הממשלה לא מטפלת, הערים ייכנסו לתמונה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חדלות פירעון / אילוסטרציה: Shutterstock

האם קיימת זכות "למכר עצמי" של דירה ממושכנת בהליך חדלות פירעון?

פסק דין שניתן לאחרונה מדגיש כי חייבים ונושים צריכים להבין שהליך חדלות פירעון משנה את מסגרת הזכויות והשליטה בנכסים

מתקן התפלה באשקלון / צילום: יח''צ

מחיר המים יעלה פחות מהצפוי בינואר - אך ההתייקרות הגדולה פשוט נדחית

רשות המים קבעה עלייה של כ־2.5%, שמסתכמת אמנם בתוספת שלושה שקלים בחודש למשק בבית ממוצע - אך מדובר במחיר הגבוה ביותר שנרשם בעשור האחרון ● ואולם, במקור המחיר צפוי היה לטפס בשיעור גבוה יותר של כ־7%, שהתמתן בעקבות דחייה של עלויות התפלה והשקעות לשנים הבאות

אוניות בתעלת סואץ / צילום: שלטונות נמל סואץ

אחרי הכרזת החות'ים על "פתיחת הים האדום": בענף הרכב נערכים לחזרת ההובלה הישירה מהמזרח

בימים האחרונים מתבצעת בדיקה מול יצרניות רכב גדולות מהמזרח על חידוש קווי ההובלה דרך תעלת סואץ, צעד אשר צפוי לחסוך עלויות הובלה של כ־1,000 דולר לרכב ● הערכה: אימוץ תקינת האמירויות יכול לחסוך עד עשרות אלפי שקלים למכונית ● וגם: טסלה מרחיבה נוכחות בישראל, דגם הפרימיום הסיני שבדרך והיונדאי המפוארת שתתחרה במכוניות שרד גרמניות • השבוע בענף הרכב 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: צילום מסך מאתר אפל

דיווח: באפל נערכים לפרישתו של טים קוק כבר בשנה הבאה

 לאחר יותר מ-14 שנה בתפקיד, באפל מגבירים את ההכנות לעידן שאחרי טים קוק, וייתכן שכבר בתחילת השנה תכריז החברה על זהות המנכ"ל הבא, לפי דיווח של פייננשל טיימס ● ג'ון טרנוס, ראש תחום הנדסת החומרה, נחשב למועמד המוביל

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארון החטוף החלל הועבר לישראל

ישראל רוצה לגבש הסכם סיוע ביטחוני חדש וארוך טווח עם ארה"ב ● זעזוע בעולם מאלימות המתנחלים - והביקורת החריפה על אוזלת-היד של הרשויות ● דיווחים פלסטיניים: תקיפות מהאוויר בעיר עזה, כוחות צה"ל פתחו באש בח'אן יונס ● דיווח מלבנון: מטוסי חיל האוויר של צה"ל הפציצו בעיירה עייתרון ● עדכונים שוטפים

איזה אצטדיון כדורגל בארץ הוא היחיד הקרוי על שם אישה? / צילום: Shutterstock

איזה אצטדיון כדורגל בארץ הוא היחיד הקרוי על שם אישה?

כיצד נוהגים האופוסומים להתגונן מטורפים, באיזה שיר של אהוד בנאי מוזכרות כבשים ובמטבח המולקולרי, איך נקראת השיטה להכנת כדורים קטנים ממיצים? ● הטריוויה השבועית

יעל אבירם רוזנפלד / צילום: כפיר זיו

המנהלת שמחליטה מי יקבל משרה באנבידיה: "אני תמיד אומרת - תעזו"

יעל אבירם רוזנפלד, שמובילה את תחום הגיוס של ענקית השבבים בישראל, מגלה מה החברה מחפשת דווקא במועמדים צעירים - ומדוע סקרנות, גמישות ויכולת למידה חשובות יותר מניסיון ● בראיון לגלובס היא מדברת על האיזון בין טכנולוגיה לאנושיות, ועל החוסן שנדרש כדי להחזיק מעמד בעולם שמשתנה כל הזמן

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה השנתי באוקטובר ללא שינוי - 2.5%; מחירי הדירות יורדים חודש שביעי ברציפות

מדד המחירים לצרכן עלה באוקטובר ב-0.5%, כאשר עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות והלבשה והנעלה ● מחירי הדירות ירדו באוגוסט-ספטמבר ב-0.3% בהובלת מחוזות חיפה ומרכז ● יוני פנינג, מזרחי טפחות: "הסתברות של 90% להורדת ריבית על ידי בנק ישראל" ● הדולר מתחזק מול השקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הפעם זה יצליח? המדינה נחושה לצמצם את השימוש שלנו במזומן

טיוטת חוק ההסדרים מחזירה את הניסיון להגביל החזקה של מזומן ל־200 אלף שקל בלבד ● מאז שנת 2014 מנסה המדינה לצמצם את השימוש בשטרות כדי לפגוע בהון השחור שמזין גם את ארגוני הפשיעה, אך נבלמה שוב ושוב על ידי המפלגות החרדיות ● מה שונה הפעם, ואיזו יוזמה שנגנזה דווקא הצליחה להשאיר חותם?

מאיה שוורץ, מנכ''לית איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים / צילום: באדיבות איגוד ההייטק

הבחירות להתאחדות התעשיינים: מדוע נפסלה מנכ"לית איגוד ההייטק?

מועמדותה של מאיה שוורץ נפסלה מההתמודדות לנשיאות התאחדות התעשיינים בשל טענות לחוסר ניסיון מספק - מה שהשאיר מועמד אחד בלבד: אברהם נובוגרוצקי ● שוורץ, מצידה, מכנה את המהלך "לא דמוקרטי" והודיעה כי תערער עליו לבית המשפט