גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקיות הטכנולוגיה שוב שברו שיאים. אז למה המשקיעים בכל זאת חוששים?

אפל, מיקרוסופט וגוגל סיימו את הרבעון החולף עם רווח נקי של 57 מיליארד דולר או 620 מיליון דולר פר יום ● הגיוון הרב בתחומי הפעילות העסקית של הענקיות, שמתבסס על רכישות שביצעו לאורך השנים, אפשר להן לצלוח מכשולים כמו המחסור העולמי בשבבים ● האם הצמיחה האדירה תימשך?

טים קוק, מנכ"ל אפל / צילום: Shutterstock, John Gress Media Inc
טים קוק, מנכ"ל אפל / צילום: Shutterstock, John Gress Media Inc

לאחר פרסום הדוחות השבוע של מיקרוסופט, אלפבית (החברה-האם של גוגל) ואפל, ירדו שתיים משלוש המניות במסחר המאוחר בוול סטריט. בעוד מניית אלפבית  עלתה ב-3%, מיקרוסופט  איבדה 2% ואפל  כמעט 1%. הירידות ביטאו את החשש של המשקיעים כי כל כך טוב פשוט לא יכול להימשך לאורך זמן. הדוחות של שלוש ענקיות הטכנולוגיה לחודשים אפריל-יוני שוב שברו שיאים מבחינת הכנסות ורווח, והשאלה מתי הצמיחה האדירה הזאת תאט, הטרידה כך נראה חלק מהמשקיעים.

שלוש החברות ניפצו ברבעון החולף את תחזיות האנליסטים והציגו צמיחה בהכנסות שנעה בין 21% (במקרה של מיקרוסופט), דרך 36% (לאפל) ועד ל-62% (אצל אלפבית-גוגל). בשורה התחתונה הרווח הנקי של שלוש החברות עלה בשיעור אפילו גבוה יותר, של בין 47% למיקרוסופט, 93% לאפל ו-166% אצל אלפבית. בסך הכל רשמו שלושת ענקיות הטק רווח נקי משותף כמעט בלתי נתפס של קרוב ל-57 מיליארד דולר בשלושה חודשים. המשמעות היא רווח נקי יומי של בערך 620 מיליון דולר.

סיבות לדאגה: המחסור בשבבים והתפשטות דלתא

מי שינבור עמוק בדוחות ובהצהרות שאחריהן יכול למצוא פה ושם נקודות מעוררות דאגה למשקיעים. המחסור העולמי בשבבים פגע במכירות של מחשבים ניידים ומערכות הפעלה ליצרני מחשבים אצל מיקרוסופט, למשל. אותו מחסור הוביל את אפל לאובדן הכנסות של כ-3 מיליארד דולר.

במקביל, הצמיחה של מיקרוסופט בתחום משחקי הווידיאו האטה מעט ביחס לתקופת השיא של סגרי הקורונה, כשכל מה שאפשר היה לעשות זה להישאר בבית ולשחק. גם בקצב ההצטרפות המסחרר לשירותי מחשוב הענן נרשמה מעט האטה ברבעון.

 

מעבר לכך, התפשטות וריאנט הדלתא מאיימת על החזרה לשגרה שאפשרו החיסונים בארה"ב ובאירופה ובמקרה של אפל עלולה להוביל לדחייה בהשקת הדגמים החדשים של אייפון 13, המתוכננת לחודש ספטמבר. "הדרך לשיקום תהיה מפותלת", התייחס מנכ"ל אפל טים קוק לכך לאחר פרסום הדוחות.

אולם מעבר לנקודות קטנות אלו, דוחות הרבעון החולף הם ביטוי מוחשי לכוח העצום של ענקיות הטכנולוגיה וההשפעה האדירה שלהן על חיינו. כוח והשפעה אלו גברו משמעותית במהלך השנה וחצי של הקורונה, שכחלק גדול יותר מהחיים של כולנו עבר למרחב האינטרנטי והדיגיטלי, המגרש הביתי של ענקיות הטכנולוגיה. גם אם לא ברור כרגע מתי העולם יצא מהמגפה, כבר ברור שענקיות הטכנולוגיה הן המנצחות הגדולות ביותר שלה וניצחון זה ימשיך להדהד גם אם וכאשר הקורונה תעלם.

דוגמה אחת לכך היא ההכנסות של גוגל מפרסום דיגיטלי שזינקו ברבעון החולף ב-69%. גם לאחר פתיחה מלאה של הכלכלה וחזרה לשגרה בעולם של פוסט-קורונה, ברור שיותר כסף יושקע בערוצי פרסום דיגיטלי על חשבון ערוצים מסורתיים בהשוואה לסטנדרט בעולם של לפני המגפה. גוגל, שהיא המובילה הבלתי מעורערת בפרסום דיגיטלי עם כ-30% מהשוק העולמי, תמשיך להיות כמובן המרוויחה הגדולה ממגמה זו.

ותודה לגיוון

אחת הסיבות המרכזיות לכך שענקיות הטכנולוגיה התחזקו כל כך במהלך המגפה היא הגיוון האדיר בפעילויות העסקיות שלהן. גיוון זה מתבסס בין השאר על שורת הרכישות שביצעו הענקיות לאורך השנים ובמהלך הקורונה הוכחו כמשתלמות במיוחד.

אף שמיקרוסופט נפגעה בהכנסות ממכירת ווינדוס ומהאטה בצמיחה ממשחקי וידיאו, החברה הצליחה לפצות על אלו בצמיחה במכירות של שירותי מחשוב ענן ושירותי אופיס. גם ההכנסות מפרסום של לינקדאין, הרשת החברתית שמיקרוסופט רכשה ב-2016 בסכום עתק, צמחו ב-46% ברבעון האחרון. מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה ציין כי בשלוש השנים האחרונות הפכו שלוש יחידות עסקיות של החברה- לינקדאין, גיימיניג ואבטחה - לעסקים שמגלגלים הכנסה שנתית של מעל 10 מיליארד דולר.

סאטיה נאדלה / צילום: Reuters

אפל רשמה את הרבעון החזק ביותר לחודשים אפריל-יוני ב-45 שנות קיומה. הישג זה הושפע מעלייה של 50% במכירות האייפונים של החברה, ברבעון שנחשב מסורתית חלש יחסית בתחום זה, בשל הקרבה להשקה של דגמים חדשים. אך מעבר להצלחה הנמשכת של דגמי האייפון 12, אפל רשמה גם רבעון שיא במכירות של מחשבי מק ואייפודים. אפל היא כבר מזמן לא רק חברת מוצר והענקית המשיכה לצמוח בהכנסותיה משירותים כמו טלוויזיה, מוזיקה וענן, שהגיעו לשיא של 17.5 מיליארד דולר ברבעון, עלייה של 33%.

ההכנסות של גוגל מפרסום גדלו כתוצאה מהפתיחה היחסית של ענפים כמו קמעונאות ותיירות ואלו באו לידי ביטוי במיוחד בהכנסות של אתר הסרטונים יוטיוב, שהיה המגזר הצומח ביותר של הענקית. יוטיוב, רכישה של גוגל אי שם מ-2006, רשם הכנסות של 7 מיליארד דולר ברבעון, עלייה של 84% שביטאה את ההעדפה של המפרסמים לפרסום בווידיאו. גם מחלקת שירותי הענן של גוגל צמחה ב-54% וצמצמה את ההפסד התפעולי שלה מ-1.42 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד ל-591 מיליון דולר כעת.

סונדאר פיצ'אי, מנכ

חמש חברות מחזיקות בכוח עצום

מיקרוסופט, אלפבית ואפל שוות יחד מעל 6 טריליון דולר לאחר שמניותיהן זינקו במהלך תקופת הקורונה. כשמצרפים להן גם את אמזון ופייסבוק, שצפויות להראות מגמות דומות של צמיחה בדוחות שיפרסמו השבוע, השווי של החמישה עולה כבר מעל ל-9 טריליון דולר. שווי זה מהווה כרבע ממדד S&P 500, שכולל בתוכו את 500 החברות הגדולות בארה"ב.

ריכוז כוח כלכלי עצום זה, שכנראה לא היה כמותו בהיסטוריה, מעלה תהיות משמעותיות לגבי היכולת לפתח חדשנות מחוץ לחברות הענק והיכולת של גופים אחרים להתחרות מול מפלצות אלו. אחרי זמן ארוך של חוסר פעולה, שאפשרה לענקיות האינטרנט לגדול ולהתרחב ללא מפריע, בשנים האחרונות הרגולטורים והמחוקקים, תחילה באירופה ומאוחר יותר בארה"ב, מתעוררים להבין את הסכנה בריכוז העוצמה החריג.

כל ענקיות הטכנולוגיה מתמודדות כיום עם מאמצים כאלו ואחרים לרסן את כוחן. גוגל, למשל, נתבעת בארבע תביעות הגבלים עסקיים שונות בארה"ב, אחת על ידי משרד המשפטים ועוד שלושה על ידי קואליציות שונות של תובעים כלליים במדינות. במקביל החברה נתבעת ונחקרת על ידי רשויות ורגולטורים נוספים ברחבי העולם.

אלא שתהליכים אלו ייקחו לכל הפחות שנים רבות עד שיביאו לתוצאות ונראה שלפחות כרגע הם לא מאוד מטרידים את המשקיעים. עם כל כך הרבה עוצמה בידיים, קשה לי לראות מי ואיך יכול לרסן את ענקיות הטכנולוגיה, שיישארו דומיננטיות מאוד בחיינו גם בעשורים הבאים.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה