גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המסר שלי לאנשים עם 500 אלף שקל ששוכבים בבנק: 'תקנו נכס, תזרמו עם השוק'"

הפודקאסט "כסף בקיר" חוזר לשניים מהמרואיינים הבולטים מהעבר, לראות איפה הם היום: מעין ברגר, שהשקיעה בנדל"ן בבאר שבע וגם מעבר לים; ושי סטולר שהסתבך ב-2014 עם השקעה בחריש ● מה קרה להשקעות שלהם, ומה הם למדו מהן? ● האזינו

מעין ברגר ושי סטולר / צילום: אורי סקופ, שלומי יוסף
מעין ברגר ושי סטולר / צילום: אורי סקופ, שלומי יוסף

ב-2014 הצטרפו שי סטולר ואשתו לקבוצת רכישה בת מאות חברים בחריש. תמורת 1.06 מיליון שקל, כך הובטח לשניים, הם יקבלו דירת חמישה חדרים. זמן לא רב לאחר מכן החלו החריקות, שבסופו של דבר הביאו לעיכוב משמעותי במסירת המפתח לעומת התוכניות המקוריות. את סטולר פגשנו לראשונה במאי 2019, במסגרת "כסף בקיר" - פודקאסט השקעות הנדל"ן של גלובס, אז הוא עדיין המתין לסיום הבנייה. כעת שבנו אליו כדי לשמוע כיצד התפתחה ההשקעה שלו בדירה בחריש. לדבריו, את המפתח הוא קיבל לפני קצת יותר משנה ומאז הדירה מושכרת.

"אני שמח לספר שהדירה שלי היום מושכרת לזוג עם ארבעה ילדים. זו משפחה שהגיעה מירושלים אחרי שהחליטה לשנות פאזה, והאמת שאני מאוד מבסוט".

למרות שעברו כשש שנים וחצי מאז שנכנסת להשקעה ועד שקיבלת את המפתח, אתה שמח?

"זו הייתה חתיכת נפילה מבחינתנו. אם לומר בכנות, הרגשנו שעלינו על אונייה שנמצאת באזור סוער מאוד, והיו חלקים בדרך שחשבנו שלא נגיע לחוף מבטחים. זו האמת. אני הייתי שנה בוועד אז הכרתי את הפרטים, את המספרים, את ההתרחשויות. זה באמת היה פרויקט מאוד מורכב של 705 יח"ד. למזלנו בנק לאומי ליווה אותנו והוא בנק חזק וגדול. מאוד עזר שיש לנו גב".

האם חריש היא שוק של משכירים?

כמי שמכיר כעת היטב את השטח, ביקשנו מסטולר שיתאר לנו את שוק ההשכרות בימים אלה. "מטבעי אני אופטימי, אבל לא ידעתי שזה יהיה כה מוצלח" הוא מספר בחיוך. "פרסמתי את הדירה ברשתות החברתיות ופרסמתי גם ביד2 וקיבלתי למעלה ממאה פניות.

לאורך תקופה ארוכה המחירים הנמוכים בחריש הצביעו על כך שהמצב יכול להיות קשה עבור בעלי דירות.

"יש פער מאוד גדול בין השיח ברשתות החברתיות והביקורתיות לבין מה שקורה בשטח. יש בשיח הזה בווטסאפ ובפייסבוק איזושהי הקצנה שהיא לא באמת הסיפור האמיתי ולכן כשאני מדבר עם אנשים על השקעות אני אומר שאתה לא יכול להשקיע מרחוק. אתה בטח שומע סיפורים על אנשים שהשקיעו מרחוק בכל מיני מדינות באירופה, בארה"ב, ולא ראו מה הם קנו בכלל. אני נגד זה. אני חושב שצריך לעשות את עבודת הרגליים אין לזה תחליף".

בכמה פרסמת את הדירה ובכמה היא הושכרה בסוף?

"פרסמתי אותה ב-2,850 שקל, והשכרתי אותה ב-2,700. זה משאיר אותי בכמה מאות שקלים מעל המשכנתה".

אם היו מאה פניות, למה התפשרת על המחיר?

"מבחינתי לא פחות חשוב מהמחיר זה למי אתה משכיר. לצערי שמעתי על מקרים, לא רק בחריש, שהדיירים התגלו כבעייתיים, ולא רצינו להיכנס לסיטואציה הזאת. היה חשוב לנו להתחבר ב"ווייב" למי שאנחנו משכירים וזה היה חלק מהשיקולים".

לדבריו, על רקע העלייה בביקוש שהוא מזהה ביישוב, שהביא לעליית מחירים, הוא מתכוון להעלות את שכר הדירה בקרוב לרמה של 2,800-2,900 שקל.

לצד סטולר, עוד מאות מחברי הקבוצה קיבלו במקביל את המפתח לדירתם החדשה וניסו להשכיר את הדירות. סטולר מספר כי הוא דווקא התכונן להצפת השוק בדירות להשכרה, על ידי זיהוי מוקדם של קהל היעד הפוטנציאלי שלו.

"כשאתה משקיע בדירה אתה צריך להבין מראש מי קהל היעד שאתה מתכנן להשכיר לו, ובכמה תוכל להשכיר את הדירה. למשל, האם זה אזור שהוא בחיתולים או אזור ישן כשהדירה שלך חדשה. צריך להבין מה היתרונות היחסיים שלך. כשאנחנו קנינו את הדירה להשקעה, אמנם הופתענו מחלק מהדברים בתהליך, אבל דמיינו בדיוק את המשפחה ששוכרת מאיתנו כיום את הדירה", הוא אומר. "משפחה דתית עם כמה ילדים, ולכן עשינו התאמות. למשל, בתכנון הגדלנו את חדר השינה של ההורים כדי שהוא יהיה נוח יותר. גם במטבח השקענו יותר - עשינו כיור כפול, יותר ארונות ומשטחים לבישולים. תיארנו לעצמנו שתגיע משפחה גדולה ובקטע הזה זה היה ממש מדויק.

"חשבנו גם על הנושא של הקומה - בחרנו בכוונה בקומה השנייה כדי שאנשים לא יהיו תלויים במעלית שבת. אני מניח שהאופציות שלנו מול קהל היעד שהגיע לחריש היו גדולות יותר מכיוון שעשינו את ההתאמות הנדרשות".

"רק לא להתמהמה"

מעין ברגר התארחה בפרק הראשון של הפודקאסט "כסף בקיר" שעלה לאוויר בינואר 2019, וסיפרה על כך שהיא ואחותה התאומה השקיעו בגיל צעיר בנדל"ן בבאר שבע ומשם התגלגלו להשקעות נוספות בארצות הברית. מה קרה אתה מאז? היא ילדה תינוק, עברה לדירה חדשה בבעלותה בראשון לציון, והמשיכה להשקיע בנדל"ן, בעיקר מעבר לים.
בתחילת 2019 היית עם השקעה של נכס אחד בלוס אנג'לס, שהשקעת בו חמישים אלף דולר ועוד שני נכסים במיאמי בהשקעה של 60 ו-80 אלף דולר כל אחד. מה קרה להם מאז?

"שלוש ההשקעות האלה היו דרך חברת אס.די.בי מעבר לים. אלה היו השקעות שלא מצריכות ממני המון התערבות. זה לשים כסף והחברה מתפעלת וקוראת לי לבוא לקחת את הכסף ואת התשואה. הפרויקט בלוס אנג'לס כבר הסתיים. קיבלנו גם את הקרן וגם את הריבית. התשואה היא סביב 10% בשנה (תרגום שנתי של הרווח שמתקבל בסוף הפרויקט). זה המון יחסית לארץ.

מה לגבי הפרויקטים במיאמי?

"התחלנו לקבל איזושהי פעימה של כסף מפרויקט אחד, אבל ישנם עיכובים בגלל הקורונה. לכן אני תמיד אומרת לאנשים: כשאתם משקיעים, אל תהיו לחוצים על הכסף. יש בלת"מים".

השקעת בארץ וגם בחו"ל. על בסיס החוויה שלך, היכן עדיף להשקיע בנקודת הזמן הנוכחית, אמצע 2021?

"אם משווים רק תשואות. אז התשואה בחו"ל יותר גבוהה מאשר בישראל. אבל עליית המחיר זה משהו שאי אפשר לערער עליו. בישראל - בסוף - יש יותר אנשים שצריכים דירות מאשר היצע".

הכל נשמע מאוד קל ופשוט מפיך.

"זה ממש לא קל. אבל צריך להבין שמי שיש לו כסף היום חייב להיכנס לתוך הגלגל הזה. אנשים אומרים לי: 'יש לי 500 אלף שקל'. והם לא עושים עם הכסף הזה כלום. הוא שוכב בבנק כבר לפחות שנתיים. אז אני אומרת - תקנו משהו, רק לא להתמהמה. אני אומרת את זה בקלות כי אני מאמינה שפשוט צריך לזרום עם השוק. מי שלא ינסה להשקיע, לא יידע לעולם לא הצלחה ולא כישלון".

זווית אחרת / השקעה בחריש? הבעיות היסודיות לא נפתרו

אני עדיין לא מוצא שום סיבה אמיתית שמישהו יבוא לגור בחריש, למעט המחיר כמובן. דיברנו הרבה פעמים על כך שמחיר נמוך לא הופך את המקום למציאה עבור משקיעים. אנחנו נמצאים במהלכן של עליות מחירים מטורפות בכל הארץ, אז גם חריש נהנית מזה, וסיפור שהתחיל רע מאוד עבור שי הופך למכרה זהב.
יכול להיות שחריש מתחילה להתפתח, ובעתיד יהיה קל יותר להשכיר את הדירות.
הביקושים למקום הם תולדה של תעסוקה ולתוכן שיש לו לספק לבני המקום. לאורך כביש 65 יש את אור עקיבא שיש שם בנייה מטורפת, ומזרחה אחרי ואדי ערה יש את רובע יזרעאל בעפולה. אני לא רואה משהו שמצדיק אובייקטיבית את העליות. לא קרתה שם מהפכה והבעיות היסודיות לא נפתרו.

אריק מירובסקי

עוד כתבות

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

CNN: תקיפה של ארה"ב באיראן אינה צפויה בקרוב

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?