גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההפתעה שמסתתרת בחוק ההסדרים ועשויה לשנות את כללי המשחק במגזר הציבורי

החזר הוצאות רכב במגזר הציבורי מביא לכך שעובדי משרדי הממשלה מחזיקים יותר כלי רכב ביחס לשאר המשק, כך עולה מסקירה של הכלכלנית הראשית באוצר ● מה תוקע את שינוי המודל שמוסיף אלפי כלי רכב לכבישים הפקוקים, והאם עכשיו יש סיכוי אמיתי לפתרון

עובדי משרדי הממשלה מחזיקים יותר כלי רכב ביחס לשאר המשק / צילום: כדיה לוי
עובדי משרדי הממשלה מחזיקים יותר כלי רכב ביחס לשאר המשק / צילום: כדיה לוי

9,200 כלי רכב פרטיים נוספים בפקקים בכבישי ישראל - זהו המחיר של מודל החזר הוצאות רכב (אחזקה, ביטוח רכב ואגרה שנתית) של כ-50% מעובדי המגזר הציבורי (עובדי ענף המינהל). הנתון הזה, שמופיע בסקירה שפרסמה הכלכלנית הראשית באוצר, שירה גרינברג, מעלה שוב אל קדמת הבמה את אחת הבעיות הגדולות במודל השכר של עובדי הציבור: הקשר הגורדי שנקשר בין בעלות על רכב לבין זכאותם של עובדי המגזר הציבורי להשתתפות המעסיק בהוצאות הנסיעה לעבודה. הכלכלנית הראשית קבעה בסקירה, כי המודל - המחייב את העובדים להיות בעלים של רכב כדי להיות זכאים להשתתפות בנסיעות לעבודה - "מתמרץ עובדים להחזקת רכב פרטי, תורם לגודש בכבישים וכרוך בהשפעות שליליות כגון רעש, זיהום, ובלאי בתשתיות".

החזר הוצאות רכב נפוץ גם בחלקים נוספים במגזר הציבורי, בהם חברות ממשלתיות והשלטון המקומי, כך שגם מספר הרכבים שעולים על הכביש בעקבות מודל "החזר רכיב הרכב" גבוה משמעותית, ואולי אף יותר מכפול, אבל נדמה שאף אחד כבר לא מופתע כאשר אחת לכמה חודשים מתפרסמים נתונים שמלמדים על כך שהמדינה מתמרצת את עובדיה להצטרף לפקקים ולהעמיס על כבישי ישראל, גם במקרים בהם לעובד יש אפשרות להגיע לעבודה בתחבורה ציבורית נגישה, ואפילו אם הם גרים במרחק הליכה ממקום עבודתם.

קל להאשים את העובדים

בימים בהם הפקקים הפכו לשיחת היום ומשרד האוצר מנסה לקדם במסגרת חוק ההסדרים הטלת "אגרת גודש" על כלי רכב שנכנסים ויוצאים מהערים בשעות שיא העומס כדי להקל על העומס בכבישים ולעודד שימוש בתחבורה ציבורית, קשה שלא לתהות למה הוא לא מתמודד עם הבעיה "מבית" - עם אלפי הרכבים של עובדי המגזר הציבורי שמצטרפים לפקקים.

התשובה לשאלה הזאת עוברת דרך משולש של אינטרסים, שבקודקודיו נמצאים העובדים, ההסתדרות ומשרד האוצר.

הכי קל לבוא בטענות אל העובדים ולומר "הם אשמים. למה הם קונים רכב אם הם לא חייבים?", אבל כמה עובדים במשק היו מוכנים לוותר על הטבה של כ-2,500 שקל בחודש, תשלום מלא של הביטוח ואגרות הרכב, וגם נוחות של נסיעה ברכב הפרטי אל מול השימוש בתחבורה הציבורית המקרטעת בישראל?

לדברי י', העובד בשירות הציבורי מזה 25 שנה, רכיב החזר הוצאות הרכב "מכריח" את עובדי השירות הציבורי לרכוש רכב וביטוח. "אם האוצר לא יתנה את קבלת אחזקת רכב לקיום של רכב, אז הרבה עובדי מדינה היו נפטרים מהרכב שלהם. רכיב אחזקת רכב נועד לשפר את תנאי העבודה של עובדי המדינה שהם נמוכים גם ככה. אם לא היו קושרים בין הבעלות על רכב לזכאות להשתתפות בנסיעות לעבודה אולי הייתי שוקל לא להחזיק שני רכבים בבית. מצב של אי התניה פותח את האפשרות לחשוב".

מו"מ בין האוצר להסתדרות

אז בינתיים העובדים מנצלים את ההטבה שמגיעה להם, מוסיפים עוד אלפי רכבים לכביש ועומדים עם כל עם ישראל בפקקים. ואיפה האוצר? למה הוא לא עוצר את זה? כאן מתחיל הסיפור האמיתי שעובר דרך המשאים ומתנים של האוצר וההסתדרות על שינוי מבנה השכר של עובדי המדינה ומסתיים (בינתיים) בפרק מסתורי שנעלם בעמוד 280 לטיוטת חוק ההסדרים לשנים 2021-2022.

שנים מנסים באגף השכר באוצר, בראשות קובי בר נתן, לשנות את מבנה השכר של עובדי המדינה, בין היתר כדי שעליות שכר ישקפו ביצועים ויכולות ולא ותק וגם כדי לתקן את העובדה שרכיב החזר הוצאות הרכב מעודד רכישת רכב פרטי.

לדברי גורם באוצר, "אין שום כוונה לבטל לעובדי המדינה הטבה של 2,000 שקל. זה חיתוך שכר. וכמובן שההסתדרות תתנגד. הבעיה עם הכסף הזה היא שזה מותנה בבעלות על רכב וזה גורם לתמריץ מאוד גדול לעובדי מדינה להיות בעלים על רכב. צריך לנתק בין הבעלות על הרכב לבין הסכום הזה. אנחנו רוצים ליישם מודל שיהיה רכיב שכר שמכסה התניידות לעבודה, לפי סכום שיסוכם בהסכמי שכר, בלי התניית רכישת ביטוח והצגה של בעלות על רכב. כך, מי שיכול ונוח לו יקנה רכב ומי שלא יסע בתחבורה ציבורית ועדיין ייהנה מהשתתפות המעסיק בהוצאה".

אז למה זה לא מתקדם? עד כה ההסתדרות התנגדה לשנות את מרכיב החזק הוצאות הרכב למגזר הציבורי. מעבר לכך, שינוי הרכיב הזה עלול להוביל לכך שהמדינה תיאלץ לזקוף את השווי של הרכיב בפנסיות של העובדים, כאשר כרגע הסכום הזה לא נזקף לפנסיה. במציאות של הוראות החוק הקיימות בעניין חישוב הפנסיה התקציבית קיים חשש ששינוי רכיב החזר הוצאות הרכב יביא לקביעה כי יש לכלול את רכיבי השכר הללו במשכורת הקובעת לחישוב הפנסיה התקציבית. חשש זה מהווה חסם משמעותי, שמונע מהמעסיקים במגזר הציבורי לבצע את השינויים הללו.

התיקון שעשוי לשנות 

וכאן אנחנו מגיעים לעמוד 280 בטיוטת חוק ההסדרים בו חבוי שינוי שעלול לפתור את הבעיה - תיקון לחוק שיאפשר לקבוע בהסכם קיבוצי שרכיב שכר לא ייכלל במשכורת הקובעת לחישוב קצבה בפנסיה תקציבית. הפרק הזה שכמעט נעלם מעיני הציבור חושף כי במסגרת דיונים שהתקיימו מול הסתדרות העובדים הכללית החדשה הביעה ההסתדרות נכונות להסכים לכך שנושא הכללתו של רכיב שכר במשכורת הקובעת בפנסיה תקציבית יוכל להיקבע על ידי הצדדים למשא ומתן קיבוצי ולא רק בהתאם להגדרות שבחוק.

לדברי גורם באוצר, "התשלומים בגין הוצאות רכב אשר מעודדים רכישה של רכבים פרטיים ונסיעה בהם, ויוצרים השלכות בתחום התחבורה, התשתיות והגנת הסביבה, הם הדוגמא הקלאסית לכך".

במילים אחרות, אם התיקון הזה יעבור בחוק ההסדרים, זה יסלול את הדרך לקבוע השתתפות מעסיק ברכיב "התניידות" לעבודה של עובד במגזר הציבורי מבלי שהסכום הזה ייזקף לפנסיה - מה שלא ניתן לעשות היום.

לדברי גורם באוצר, "בעבר לא ניתן היה לגעת ברכיב החזקת הרכב כי ההסתדרות התנגדה וגם היתה התנגדות מצידה לקבוע שיהיה אפשר להוסיף בהסכם הקיבוצי רכיבים שלא יכללו בפנסיות, אבל עכשיו אנחנו בשיח חדש, את ההסתדרות מובילים אנשים חדשים והמו"מ הוא הזדמנות לצדדים להגיע להבנות סביב הדבר הזה. יש כוונות לגעת גם ברכיב של הרכב. זה עלה בעבר ולא הגענו להסכמות עם ההסתדרות ועכשיו נראה שבשלה העת להגיע להבנות. אולי יש עכשיו פריצת דרך בעסקת החבילה, ואם לא נצליח לגבש אותה אז בהסכמי השכר הבאים".

האופטימיות של האוצר נתקלת במציאות בה עסקת החבילה תקועה ונדמה כי גורלה נחרץ. מעבר לכך, גם אם ישונה מודל החזר הוצאות הרכב לעובדי הציבור עדיין תיוותר בעיה לאותם עובדים שאינם גרים קרוב לעבודה והתחבורה הציבורית לא נותנת להם מענה נח, ולכן השיח הזה צריך להתנהל תמיד במקביל לשיח על ההשקעה של המדינה בתשתיות. עד שלא יהיו בישראל תשתיות מתאימות ותחבורה ציבורית מתקדמת יתכן ששינוי רכיב השכר יוריד כמה מכוניות של עובדי ציבור מהכביש, אבל לא ברור כמה. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?