גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בריטניה וטורקיה נכנסות לרשימה האסורה לטיסה. מי עוד על הכוונת?

בדיון בוועדת החוקה שנערך היום אמרה ד"ר שרון אלרעי פרייס: "הרבה מדינות אמורות להיכנס לרשימה האדומה בשבוע הבא" ● לקראת הדיון הוצגו נתונים בנוגע לרשימת המדינות האדומות: מאז מאי הוגשו לוועדת חריגים כ-30 אלף בקשות לטוס למדינות ה"אסורות"; כ-25% מהם אושרו

תור בנתב"ג / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
תור בנתב"ג / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

17:30

ועדת החוקה אישרה כי המדינות טורקיה, בריטניה, קפריסין וגיאורגיה יכללו ברשימה ה"אדומה" כלומר שחל איסור לטוס אליהן אלא באישור ועדת חריגים. מוקדם יותר השבוע דחתה הוועדה את הכנסת המדינות כפי שביקש משרד הבריאות כשהיו"ר ח"כ גלעד קריב דרש לקבל תשובות והבהרות שקיבל היום מנציגי משרד הבריאות שנכחו בדיון. המדינות ייכנסו לרשימה מה-30 ביולי והוועדה קיצרה את תוקפן עד ל-9 באוגוסט (במקום עד ה-12 באוגוסט). הוועדה גם קיצרה את תוקף תקנות התו הירוק שנכנס היום לתוקף ב-18 ימים (עד ה-7.8 במקום ה-25.8) וזאת לאור דרישות הוועדה לקבל תשובה מי יממן את הבדיקות המהירות שיידרשו ממי שאינו מחוסן לרבות ילדים בכניסה למקומות שונים.

ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי פרייס אמרה כי אם המתווה ימשך במתכונתו הנוכחית המדינות הבאות שייכנסו לרשימה האדומה הן יוון, בולגריה ואיחוד האמירויות כשאיטליה וצרפת ייכנסו לרשימה שבאזהרת מסע חמורה. המשמעות של הרשימה שברמת סיכון מרבי (כלומר מדינות אדומות) היא שחל איסור לנסוע אליהן אלא באישור ועדת חריגים ומשמעות הרשימות באזהרת מסע מירבית ובאזהרת מסע חמורה היא שכל השבים מהן מחויבים בבידוד, כולל מחוסנים.

ישראלים רבים שכבר שריינו טיסות ליעדים אלה מודאגים שמא לא יורשו לצאת מן הארץ, כאשר מדובר בחופשה ולא בנסיעה המוגדרת כחיונית. במקרה שחברת התעופה תקיים את הטיסה והיא לא תבוטל ולנוסעים אין כרטיסים ברי ביטול או ביטוח ביטול נסיעה, החברות לא מחויבות להשיב לנוסעים את כספם. אלא שאם יעדי נופש מובהקים, דוגמת יוון, יהפכו לאדומים סביר להניח שהחברות הן שיבטלו את הטיסות. במקרים אלה - חובתן להשיב לנוסעים את כספם.

15:30

הממונה על בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, הזהירה היום (ה') בדיון בוועדת החוקה כי יוון, בולגריה ואיחוד האמירויות צפויות להיכנס לרשימת המדינות האדומות כבר בימים הקרובים.

"אם ממשיכים במודל הנוכחי, יוון, בולגריה ואיחוד האמירויות ייכנסו בשבוע הבא לרשימת המדינות ברמת סיכון מרבי שהיציאה אליהן אסורה", אמרה אלרעי פרייס, והזהירה כי "איטליה וצרפת ייכנסו לאזהרת מסע חמורה".

במסגרת הדיון על תקנות הקורונה אמרה אלרעי פרייס גם כי "רק 10% מהחוזרים מחו"ל עורכים את בדיקת הקורונה השנייה ביום השביעי לחזרתם. אם אנחנו בונים מודלים שמבוססים על זה שאנשים יעשו בדיקות בתדירות מסוימת, ורובם לא עושים, ואין כל-כך אכיפה, אז צריך כרגע להמשיך עם המודל הקיים. אנחנו מבינים את הבעייתיות בהתנהלות הזאת, שרק נכנסות עוד ועוד מדינות בסיכון מרבי, אני אומרת בצורה הכי כנה - הרבה מדינות אמורות להיכנס לרשימת המדינות האדומות בשבוע הבא".

ד"ר אלרעי פרייס התייחסה לשאלת חברי הכנסת על הנתונים של משרד הבריאות בנוגע לטורקיה, ואמרה: " בטורקיה המספר עובר את הרף של מעל 50 לחודש, ונכנסו 131 חולים, ורואים שזה פשוט הולך ועולה. חלק מהעלייה הזו נובע מכך שהרבה אנשים נכנסו לשם, אז גם חזרו הרבה חולים. אם נישאר באותו המודל, הרבה מאוד מדינות יעברו למצב של סיכון מרבי בגלל התחלואה שחוזרת אלינו". 

"עלייה אקספוננציאלית בתחלואה המיובאת" 

ד"ר אלרעי פרייס התייחסה לנתונים שהציגה בפני חברי הוועדה ואמרה: "כבר הגענו ל-800 אנשים וחולים שנכנסו דרך המעברים בעיקרם מנתב"ג. יש לנו בין 100 ל-250 חולים שנכנסים ביום. זו תחלואה של כל ה-10 ימים אחרי חזרה מחו"ל. בין 50% ל-60% מתגלים כבר בנתב"ג בבדיקה הראשונה, והיתר מתגלים במהלך הבידוד. זו עלייה אקספוננציאלית בתחלואה המיובאת. מה שבאמת מדאיג אותנו זה תחלואה שבאה מכל העולם, בעיקר תחלואה של מחוסנים. מכל העולם שיעור התחלואה החוזרת עומד על בין 0.1% ל-0.6% -".

בפתח הדיון התייחס יו"ר הוועדה, ח"כ גלעד קריב, לדברים שאמרה ד"ר אלרעי פרייס בקבינט הקורונה, ואמר: "אנחנו כאן בוועדה מכבדים את העמדות המקצועיות של משרד הבריאות ואת מציגי ומציגות העמדות הללו. השיח הדמוקרטי מחייב שיח פתוח וביקורתי, טוב שנשמעות עמדות אחרות, אך כאן בוועדה יש לנו אמון מלא ביושרה ובמחויבות המקצועית של כל העוסקים בשמירה על בריאות הציבור. גם אם תהיה מחלוקת, היא מחלוקת לשם שמיים שננהל בכבוד, ונקפיד לעשות כך בעתיד. טוב שנשמעות דעות רבות בשיח הציבורי, שזהו תפקידו, אך עליהן להישמע מתוך כבוד עמוק לאלה המשקיעים את יומם ולילם בהגנה על בריאות הציבור".

12:30

מאז חודש מאי הוגשו כ-30 אלף בקשות של אזרחים שביקשו לטוס לאחת מהמדינות שהטיסה אליהן נאסרה על-ידי משרד הבריאות, כ-25% מתוכן מהן קיבלו אישור. המדינה שהכי הרבה ביקשו לטוס אליה מבין המדינות ה"אסורות" היא רוסיה.

לקראת דיון שיתקיים היום בוועדת החוקה, במסגרתו גם תידון בקשת משרד הבריאות להוסיף ארבע מדינות לרשימת המדינות האדומות, כלומר המוגדרות בסיכון מרבי, הוצגו נתונים לבקשת יו"ר הוועדה, ח"כ גלעד קריב, שמוקדם יותר השבוע מתח ביקורת על בקשת המשרד להוספת המדינות וגם על האכיפה למחויבי הבידוד בחזרתם לישראל.

המדינות שמשרד הבריאות מבקש להוסיף לרשימה הן: בריטניה, קפריסין, טורקיה וגיאורגיה. מדינות אלה צפויות להצטרף מ-30 ליולי למדינות שכבר ברשימה, והן: ספרד, רוסיה, אוזבקיסטן, ארגנטינה, בלרוס, ברזיל, דרום אפריקה, הודו, מקסיקו וקירגיסטן.

במשרד הבריאות מדגישים כי ככל שוועדת החוקה לא תבטל את תיקון התקנות במהלך הדיון, ארבע המדינות האמורות ייכנסו לרשימת המדינות האסורות כמתוכנן. המשמעות של רשימה זו היא שחל איסור לנסוע למדינות שהיא כוללת אלא באישור ועדת חריגים. את ועדת החריגים מפעיל כיום משרד הפנים. כל השבים לישראל ממדינות אלה, כולל מחוסנים ומחלימים, מחויבים להיכנס לבידוד.

בחודשים מאי, יוני ותחילת יולי הוגשו כ-23.9 אלף בקשות לטוס למדינות ה"אסורות", כמעט מחציתן הוגשו כדי לטוס לרוסיה (כ-11.5 אלף). כ-2,600 הגישו בקשה לטוס לאוקראינה, וכ-1,200 הגישו בקשה לטורקיה (שכבר הייתה ברשימה "האסורה" והספיקה לצאת ממנה וכעת מועמדת לשוב אליה.

רק כ-23% מהבקשות שהוגשו - אושרו. כך למשל, לרוסיה אושרו כ-2,200 בקשות - כחמישית מהכמות שהוגשה. שיעור דומה מהבקשות שהוגשו לטוס לאוקראינה אושרו.

במחצית השנייה של חודש יולי, כלומר מ-14 ליולי ועד 28 ביולי, הוגשו עוד 5,237 בקשות, מתוכן אושרו 28%. מתוך סך הבקשות כ-3,100 הוגשו לטוס לרוסיה, מתוכן אושרו כ-20%.

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ קריב, דורש ממשרדי הממשלה לבחון מחדש את הקריטריונים ליציאה מישראל: "כשבקשה להשתתפות של נכדה בלוויה של סבתה מסורבת אוטומטית, זו הפרה של הוראות התקנות", אמר קריב לקראת הדיון והטיח ביקורת: "אתם לא מפרשים במידתיות ראויה את החריג ההומניטרי. אנחנו במציאות אחרת מתחילת המגפה, בה לא מוטל סגר, ויש חיסונים. לא ייתכן שיש אותו דין למצב בו אין חיסונים ולמצב בו היוצא מחוסן. לא ייתכן שלא יהיה הבדל בין מצב של מדיניות סגרים למצב של חיים לצד הקורונה. היציאה מישראל היא זכות חוקתית, והמגבלות עליה צריכות להיות מדתיות ולתכלית ראויה".

גלעד קריב / צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ

קריב המשיך לבקר את אי-אכיפת הבידוד למחויבים הבידוד שחוזרים מחו"ל: "הטלתם איסור וחמישה שבועות. אנחנו שומעים פה שלא אוכפים אותו, כשמחויבי בידוד עולים בנתב"ג לתחבורה הציבורית, ואף אחד לא מונע זאת מהם. אי-אפשר לא לאכוף במקום שהחוק קובע אכיפה ולהחמיר במקום אחר. זה לא מחזיק מים".

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.6% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם