גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בריטניה וטורקיה נכנסות לרשימה האסורה לטיסה. מי עוד על הכוונת?

בדיון בוועדת החוקה שנערך היום אמרה ד"ר שרון אלרעי פרייס: "הרבה מדינות אמורות להיכנס לרשימה האדומה בשבוע הבא" ● לקראת הדיון הוצגו נתונים בנוגע לרשימת המדינות האדומות: מאז מאי הוגשו לוועדת חריגים כ-30 אלף בקשות לטוס למדינות ה"אסורות"; כ-25% מהם אושרו

תור בנתב"ג / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
תור בנתב"ג / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

17:30

ועדת החוקה אישרה כי המדינות טורקיה, בריטניה, קפריסין וגיאורגיה יכללו ברשימה ה"אדומה" כלומר שחל איסור לטוס אליהן אלא באישור ועדת חריגים. מוקדם יותר השבוע דחתה הוועדה את הכנסת המדינות כפי שביקש משרד הבריאות כשהיו"ר ח"כ גלעד קריב דרש לקבל תשובות והבהרות שקיבל היום מנציגי משרד הבריאות שנכחו בדיון. המדינות ייכנסו לרשימה מה-30 ביולי והוועדה קיצרה את תוקפן עד ל-9 באוגוסט (במקום עד ה-12 באוגוסט). הוועדה גם קיצרה את תוקף תקנות התו הירוק שנכנס היום לתוקף ב-18 ימים (עד ה-7.8 במקום ה-25.8) וזאת לאור דרישות הוועדה לקבל תשובה מי יממן את הבדיקות המהירות שיידרשו ממי שאינו מחוסן לרבות ילדים בכניסה למקומות שונים.

ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי פרייס אמרה כי אם המתווה ימשך במתכונתו הנוכחית המדינות הבאות שייכנסו לרשימה האדומה הן יוון, בולגריה ואיחוד האמירויות כשאיטליה וצרפת ייכנסו לרשימה שבאזהרת מסע חמורה. המשמעות של הרשימה שברמת סיכון מרבי (כלומר מדינות אדומות) היא שחל איסור לנסוע אליהן אלא באישור ועדת חריגים ומשמעות הרשימות באזהרת מסע מירבית ובאזהרת מסע חמורה היא שכל השבים מהן מחויבים בבידוד, כולל מחוסנים.

ישראלים רבים שכבר שריינו טיסות ליעדים אלה מודאגים שמא לא יורשו לצאת מן הארץ, כאשר מדובר בחופשה ולא בנסיעה המוגדרת כחיונית. במקרה שחברת התעופה תקיים את הטיסה והיא לא תבוטל ולנוסעים אין כרטיסים ברי ביטול או ביטוח ביטול נסיעה, החברות לא מחויבות להשיב לנוסעים את כספם. אלא שאם יעדי נופש מובהקים, דוגמת יוון, יהפכו לאדומים סביר להניח שהחברות הן שיבטלו את הטיסות. במקרים אלה - חובתן להשיב לנוסעים את כספם.

15:30

הממונה על בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, הזהירה היום (ה') בדיון בוועדת החוקה כי יוון, בולגריה ואיחוד האמירויות צפויות להיכנס לרשימת המדינות האדומות כבר בימים הקרובים.

"אם ממשיכים במודל הנוכחי, יוון, בולגריה ואיחוד האמירויות ייכנסו בשבוע הבא לרשימת המדינות ברמת סיכון מרבי שהיציאה אליהן אסורה", אמרה אלרעי פרייס, והזהירה כי "איטליה וצרפת ייכנסו לאזהרת מסע חמורה".

במסגרת הדיון על תקנות הקורונה אמרה אלרעי פרייס גם כי "רק 10% מהחוזרים מחו"ל עורכים את בדיקת הקורונה השנייה ביום השביעי לחזרתם. אם אנחנו בונים מודלים שמבוססים על זה שאנשים יעשו בדיקות בתדירות מסוימת, ורובם לא עושים, ואין כל-כך אכיפה, אז צריך כרגע להמשיך עם המודל הקיים. אנחנו מבינים את הבעייתיות בהתנהלות הזאת, שרק נכנסות עוד ועוד מדינות בסיכון מרבי, אני אומרת בצורה הכי כנה - הרבה מדינות אמורות להיכנס לרשימת המדינות האדומות בשבוע הבא".

ד"ר אלרעי פרייס התייחסה לשאלת חברי הכנסת על הנתונים של משרד הבריאות בנוגע לטורקיה, ואמרה: " בטורקיה המספר עובר את הרף של מעל 50 לחודש, ונכנסו 131 חולים, ורואים שזה פשוט הולך ועולה. חלק מהעלייה הזו נובע מכך שהרבה אנשים נכנסו לשם, אז גם חזרו הרבה חולים. אם נישאר באותו המודל, הרבה מאוד מדינות יעברו למצב של סיכון מרבי בגלל התחלואה שחוזרת אלינו".

"עלייה אקספוננציאלית בתחלואה המיובאת"

ד"ר אלרעי פרייס התייחסה לנתונים שהציגה בפני חברי הוועדה ואמרה: "כבר הגענו ל-800 אנשים וחולים שנכנסו דרך המעברים בעיקרם מנתב"ג. יש לנו בין 100 ל-250 חולים שנכנסים ביום. זו תחלואה של כל ה-10 ימים אחרי חזרה מחו"ל. בין 50% ל-60% מתגלים כבר בנתב"ג בבדיקה הראשונה, והיתר מתגלים במהלך הבידוד. זו עלייה אקספוננציאלית בתחלואה המיובאת. מה שבאמת מדאיג אותנו זה תחלואה שבאה מכל העולם, בעיקר תחלואה של מחוסנים. מכל העולם שיעור התחלואה החוזרת עומד על בין 0.1% ל-0.6% -".

בפתח הדיון התייחס יו"ר הוועדה, ח"כ גלעד קריב, לדברים שאמרה ד"ר אלרעי פרייס בקבינט הקורונה, ואמר: "אנחנו כאן בוועדה מכבדים את העמדות המקצועיות של משרד הבריאות ואת מציגי ומציגות העמדות הללו. השיח הדמוקרטי מחייב שיח פתוח וביקורתי, טוב שנשמעות עמדות אחרות, אך כאן בוועדה יש לנו אמון מלא ביושרה ובמחויבות המקצועית של כל העוסקים בשמירה על בריאות הציבור. גם אם תהיה מחלוקת, היא מחלוקת לשם שמיים שננהל בכבוד, ונקפיד לעשות כך בעתיד. טוב שנשמעות דעות רבות בשיח הציבורי, שזהו תפקידו, אך עליהן להישמע מתוך כבוד עמוק לאלה המשקיעים את יומם ולילם בהגנה על בריאות הציבור".

12:30

מאז חודש מאי הוגשו כ-30 אלף בקשות של אזרחים שביקשו לטוס לאחת מהמדינות שהטיסה אליהן נאסרה על-ידי משרד הבריאות, כ-25% מתוכן מהן קיבלו אישור. המדינה שהכי הרבה ביקשו לטוס אליה מבין המדינות ה"אסורות" היא רוסיה.

לקראת דיון שיתקיים היום בוועדת החוקה, במסגרתו גם תידון בקשת משרד הבריאות להוסיף ארבע מדינות לרשימת המדינות האדומות, כלומר המוגדרות בסיכון מרבי, הוצגו נתונים לבקשת יו"ר הוועדה, ח"כ גלעד קריב, שמוקדם יותר השבוע מתח ביקורת על בקשת המשרד להוספת המדינות וגם על האכיפה למחויבי הבידוד בחזרתם לישראל.

המדינות שמשרד הבריאות מבקש להוסיף לרשימה הן: בריטניה, קפריסין, טורקיה וגיאורגיה. מדינות אלה צפויות להצטרף מ-30 ליולי למדינות שכבר ברשימה, והן: ספרד, רוסיה, אוזבקיסטן, ארגנטינה, בלרוס, ברזיל, דרום אפריקה, הודו, מקסיקו וקירגיסטן.

במשרד הבריאות מדגישים כי ככל שוועדת החוקה לא תבטל את תיקון התקנות במהלך הדיון, ארבע המדינות האמורות ייכנסו לרשימת המדינות האסורות כמתוכנן. המשמעות של רשימה זו היא שחל איסור לנסוע למדינות שהיא כוללת אלא באישור ועדת חריגים. את ועדת החריגים מפעיל כיום משרד הפנים. כל השבים לישראל ממדינות אלה, כולל מחוסנים ומחלימים, מחויבים להיכנס לבידוד.

בחודשים מאי, יוני ותחילת יולי הוגשו כ-23.9 אלף בקשות לטוס למדינות ה"אסורות", כמעט מחציתן הוגשו כדי לטוס לרוסיה (כ-11.5 אלף). כ-2,600 הגישו בקשה לטוס לאוקראינה, וכ-1,200 הגישו בקשה לטורקיה (שכבר הייתה ברשימה "האסורה" והספיקה לצאת ממנה וכעת מועמדת לשוב אליה.

רק כ-23% מהבקשות שהוגשו - אושרו. כך למשל, לרוסיה אושרו כ-2,200 בקשות - כחמישית מהכמות שהוגשה. שיעור דומה מהבקשות שהוגשו לטוס לאוקראינה אושרו.

במחצית השנייה של חודש יולי, כלומר מ-14 ליולי ועד 28 ביולי, הוגשו עוד 5,237 בקשות, מתוכן אושרו 28%. מתוך סך הבקשות כ-3,100 הוגשו לטוס לרוסיה, מתוכן אושרו כ-20%.

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ קריב, דורש ממשרדי הממשלה לבחון מחדש את הקריטריונים ליציאה מישראל: "כשבקשה להשתתפות של נכדה בלוויה של סבתה מסורבת אוטומטית, זו הפרה של הוראות התקנות", אמר קריב לקראת הדיון והטיח ביקורת: "אתם לא מפרשים במידתיות ראויה את החריג ההומניטרי. אנחנו במציאות אחרת מתחילת המגפה, בה לא מוטל סגר, ויש חיסונים. לא ייתכן שיש אותו דין למצב בו אין חיסונים ולמצב בו היוצא מחוסן. לא ייתכן שלא יהיה הבדל בין מצב של מדיניות סגרים למצב של חיים לצד הקורונה. היציאה מישראל היא זכות חוקתית, והמגבלות עליה צריכות להיות מדתיות ולתכלית ראויה".

גלעד קריב / צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ

קריב המשיך לבקר את אי-אכיפת הבידוד למחויבים הבידוד שחוזרים מחו"ל: "הטלתם איסור וחמישה שבועות. אנחנו שומעים פה שלא אוכפים אותו, כשמחויבי בידוד עולים בנתב"ג לתחבורה הציבורית, ואף אחד לא מונע זאת מהם. אי-אפשר לא לאכוף במקום שהחוק קובע אכיפה ולהחמיר במקום אחר. זה לא מחזיק מים".

עוד כתבות

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות שוב נופלות, הבנקים עולים

המניות הדואליות עולות ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכות ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

"יכולות קטלניות": הנשק האיראני שכבר מוכן למקרה של מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בוול סטריט ג'ורנל מעריכים שלאיראן יש מספיק טילים כדי להגיב בחריפות על מתקפה נגדה, לפי דיווח של רויטרס שלב ב' ברצועת עזה יכלול רכישה מסיבית של כלי נשק של חמאס, והמחאה העצובה של משפחות המפגינים שנהרגו באיראן • כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט ברמת אפעל / הדמיה: viewpoint

לא רק דירות: גינדי מציעה תנאי תשלום 20־80 על משרדים ותשואה של 8%

חברת גינדי החזקות מבטיחה לשלם לקונים 8% על סכום המקדמה למשך 3 שנים, ואחר־כך על התשלום הכולל למשך עוד שנתיים ● החסרונות: התשואה הכוללת לשנים אלה אינה גבוהה, והמשקיע חייב להביא בחשבון תקופות אי־תפוסה, וכן דמי ניהול וארנונה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש 

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

טראמפ חשף כי שוחח עם איראן: "אמרתי להם - בלי גרעין, ותפסיקו להרוג מפגינים"

הנשיא אישר כי בכוונתו להמשיך להיות בקשר עם גורמים באיראן • "יש לנו הרבה ספינות שנעות לכיוון איראן כרגע, זה יהיה נחמד אם לא נצטרך להשתמש בהן", אמר • דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ שוקל אפשרויות תקיפה נרחבות בהרבה נגד איראן - בהן גם פשיטות קומנדו על אתרי הגרעין • עוד על פי הדיווח, ישראל דוחפת לכך שארה"ב תצטרף אליה למתקפה משותפת על מערך הטילים הבליסטיים ● עדכונים שוטפים

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

דיווח: טראמפ הכריע - זה האיש שיעמוד בראש הפד

הנשיא דונלנד טראמפ אמר כי יודיע היום רשמית מי יעמוד בראשות הבנק המרכזי ● בוול סטריט ג׳ורנל מדווחים כי הוא בחר בקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר