גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בריטניה וטורקיה נכנסות לרשימה האסורה לטיסה. מי עוד על הכוונת?

בדיון בוועדת החוקה שנערך היום אמרה ד"ר שרון אלרעי פרייס: "הרבה מדינות אמורות להיכנס לרשימה האדומה בשבוע הבא" ● לקראת הדיון הוצגו נתונים בנוגע לרשימת המדינות האדומות: מאז מאי הוגשו לוועדת חריגים כ-30 אלף בקשות לטוס למדינות ה"אסורות"; כ-25% מהם אושרו

תור בנתב"ג / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
תור בנתב"ג / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

17:30

ועדת החוקה אישרה כי המדינות טורקיה, בריטניה, קפריסין וגיאורגיה יכללו ברשימה ה"אדומה" כלומר שחל איסור לטוס אליהן אלא באישור ועדת חריגים. מוקדם יותר השבוע דחתה הוועדה את הכנסת המדינות כפי שביקש משרד הבריאות כשהיו"ר ח"כ גלעד קריב דרש לקבל תשובות והבהרות שקיבל היום מנציגי משרד הבריאות שנכחו בדיון. המדינות ייכנסו לרשימה מה-30 ביולי והוועדה קיצרה את תוקפן עד ל-9 באוגוסט (במקום עד ה-12 באוגוסט). הוועדה גם קיצרה את תוקף תקנות התו הירוק שנכנס היום לתוקף ב-18 ימים (עד ה-7.8 במקום ה-25.8) וזאת לאור דרישות הוועדה לקבל תשובה מי יממן את הבדיקות המהירות שיידרשו ממי שאינו מחוסן לרבות ילדים בכניסה למקומות שונים.

ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי פרייס אמרה כי אם המתווה ימשך במתכונתו הנוכחית המדינות הבאות שייכנסו לרשימה האדומה הן יוון, בולגריה ואיחוד האמירויות כשאיטליה וצרפת ייכנסו לרשימה שבאזהרת מסע חמורה. המשמעות של הרשימה שברמת סיכון מרבי (כלומר מדינות אדומות) היא שחל איסור לנסוע אליהן אלא באישור ועדת חריגים ומשמעות הרשימות באזהרת מסע מירבית ובאזהרת מסע חמורה היא שכל השבים מהן מחויבים בבידוד, כולל מחוסנים.

ישראלים רבים שכבר שריינו טיסות ליעדים אלה מודאגים שמא לא יורשו לצאת מן הארץ, כאשר מדובר בחופשה ולא בנסיעה המוגדרת כחיונית. במקרה שחברת התעופה תקיים את הטיסה והיא לא תבוטל ולנוסעים אין כרטיסים ברי ביטול או ביטוח ביטול נסיעה, החברות לא מחויבות להשיב לנוסעים את כספם. אלא שאם יעדי נופש מובהקים, דוגמת יוון, יהפכו לאדומים סביר להניח שהחברות הן שיבטלו את הטיסות. במקרים אלה - חובתן להשיב לנוסעים את כספם.

15:30

הממונה על בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, הזהירה היום (ה') בדיון בוועדת החוקה כי יוון, בולגריה ואיחוד האמירויות צפויות להיכנס לרשימת המדינות האדומות כבר בימים הקרובים.

"אם ממשיכים במודל הנוכחי, יוון, בולגריה ואיחוד האמירויות ייכנסו בשבוע הבא לרשימת המדינות ברמת סיכון מרבי שהיציאה אליהן אסורה", אמרה אלרעי פרייס, והזהירה כי "איטליה וצרפת ייכנסו לאזהרת מסע חמורה".

במסגרת הדיון על תקנות הקורונה אמרה אלרעי פרייס גם כי "רק 10% מהחוזרים מחו"ל עורכים את בדיקת הקורונה השנייה ביום השביעי לחזרתם. אם אנחנו בונים מודלים שמבוססים על זה שאנשים יעשו בדיקות בתדירות מסוימת, ורובם לא עושים, ואין כל-כך אכיפה, אז צריך כרגע להמשיך עם המודל הקיים. אנחנו מבינים את הבעייתיות בהתנהלות הזאת, שרק נכנסות עוד ועוד מדינות בסיכון מרבי, אני אומרת בצורה הכי כנה - הרבה מדינות אמורות להיכנס לרשימת המדינות האדומות בשבוע הבא".

ד"ר אלרעי פרייס התייחסה לשאלת חברי הכנסת על הנתונים של משרד הבריאות בנוגע לטורקיה, ואמרה: " בטורקיה המספר עובר את הרף של מעל 50 לחודש, ונכנסו 131 חולים, ורואים שזה פשוט הולך ועולה. חלק מהעלייה הזו נובע מכך שהרבה אנשים נכנסו לשם, אז גם חזרו הרבה חולים. אם נישאר באותו המודל, הרבה מאוד מדינות יעברו למצב של סיכון מרבי בגלל התחלואה שחוזרת אלינו".

"עלייה אקספוננציאלית בתחלואה המיובאת"

ד"ר אלרעי פרייס התייחסה לנתונים שהציגה בפני חברי הוועדה ואמרה: "כבר הגענו ל-800 אנשים וחולים שנכנסו דרך המעברים בעיקרם מנתב"ג. יש לנו בין 100 ל-250 חולים שנכנסים ביום. זו תחלואה של כל ה-10 ימים אחרי חזרה מחו"ל. בין 50% ל-60% מתגלים כבר בנתב"ג בבדיקה הראשונה, והיתר מתגלים במהלך הבידוד. זו עלייה אקספוננציאלית בתחלואה המיובאת. מה שבאמת מדאיג אותנו זה תחלואה שבאה מכל העולם, בעיקר תחלואה של מחוסנים. מכל העולם שיעור התחלואה החוזרת עומד על בין 0.1% ל-0.6% -".

בפתח הדיון התייחס יו"ר הוועדה, ח"כ גלעד קריב, לדברים שאמרה ד"ר אלרעי פרייס בקבינט הקורונה, ואמר: "אנחנו כאן בוועדה מכבדים את העמדות המקצועיות של משרד הבריאות ואת מציגי ומציגות העמדות הללו. השיח הדמוקרטי מחייב שיח פתוח וביקורתי, טוב שנשמעות עמדות אחרות, אך כאן בוועדה יש לנו אמון מלא ביושרה ובמחויבות המקצועית של כל העוסקים בשמירה על בריאות הציבור. גם אם תהיה מחלוקת, היא מחלוקת לשם שמיים שננהל בכבוד, ונקפיד לעשות כך בעתיד. טוב שנשמעות דעות רבות בשיח הציבורי, שזהו תפקידו, אך עליהן להישמע מתוך כבוד עמוק לאלה המשקיעים את יומם ולילם בהגנה על בריאות הציבור".

12:30

מאז חודש מאי הוגשו כ-30 אלף בקשות של אזרחים שביקשו לטוס לאחת מהמדינות שהטיסה אליהן נאסרה על-ידי משרד הבריאות, כ-25% מתוכן מהן קיבלו אישור. המדינה שהכי הרבה ביקשו לטוס אליה מבין המדינות ה"אסורות" היא רוסיה.

לקראת דיון שיתקיים היום בוועדת החוקה, במסגרתו גם תידון בקשת משרד הבריאות להוסיף ארבע מדינות לרשימת המדינות האדומות, כלומר המוגדרות בסיכון מרבי, הוצגו נתונים לבקשת יו"ר הוועדה, ח"כ גלעד קריב, שמוקדם יותר השבוע מתח ביקורת על בקשת המשרד להוספת המדינות וגם על האכיפה למחויבי הבידוד בחזרתם לישראל.

המדינות שמשרד הבריאות מבקש להוסיף לרשימה הן: בריטניה, קפריסין, טורקיה וגיאורגיה. מדינות אלה צפויות להצטרף מ-30 ליולי למדינות שכבר ברשימה, והן: ספרד, רוסיה, אוזבקיסטן, ארגנטינה, בלרוס, ברזיל, דרום אפריקה, הודו, מקסיקו וקירגיסטן.

במשרד הבריאות מדגישים כי ככל שוועדת החוקה לא תבטל את תיקון התקנות במהלך הדיון, ארבע המדינות האמורות ייכנסו לרשימת המדינות האסורות כמתוכנן. המשמעות של רשימה זו היא שחל איסור לנסוע למדינות שהיא כוללת אלא באישור ועדת חריגים. את ועדת החריגים מפעיל כיום משרד הפנים. כל השבים לישראל ממדינות אלה, כולל מחוסנים ומחלימים, מחויבים להיכנס לבידוד.

בחודשים מאי, יוני ותחילת יולי הוגשו כ-23.9 אלף בקשות לטוס למדינות ה"אסורות", כמעט מחציתן הוגשו כדי לטוס לרוסיה (כ-11.5 אלף). כ-2,600 הגישו בקשה לטוס לאוקראינה, וכ-1,200 הגישו בקשה לטורקיה (שכבר הייתה ברשימה "האסורה" והספיקה לצאת ממנה וכעת מועמדת לשוב אליה.

רק כ-23% מהבקשות שהוגשו - אושרו. כך למשל, לרוסיה אושרו כ-2,200 בקשות - כחמישית מהכמות שהוגשה. שיעור דומה מהבקשות שהוגשו לטוס לאוקראינה אושרו.

במחצית השנייה של חודש יולי, כלומר מ-14 ליולי ועד 28 ביולי, הוגשו עוד 5,237 בקשות, מתוכן אושרו 28%. מתוך סך הבקשות כ-3,100 הוגשו לטוס לרוסיה, מתוכן אושרו כ-20%.

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ קריב, דורש ממשרדי הממשלה לבחון מחדש את הקריטריונים ליציאה מישראל: "כשבקשה להשתתפות של נכדה בלוויה של סבתה מסורבת אוטומטית, זו הפרה של הוראות התקנות", אמר קריב לקראת הדיון והטיח ביקורת: "אתם לא מפרשים במידתיות ראויה את החריג ההומניטרי. אנחנו במציאות אחרת מתחילת המגפה, בה לא מוטל סגר, ויש חיסונים. לא ייתכן שיש אותו דין למצב בו אין חיסונים ולמצב בו היוצא מחוסן. לא ייתכן שלא יהיה הבדל בין מצב של מדיניות סגרים למצב של חיים לצד הקורונה. היציאה מישראל היא זכות חוקתית, והמגבלות עליה צריכות להיות מדתיות ולתכלית ראויה".

גלעד קריב / צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ

קריב המשיך לבקר את אי-אכיפת הבידוד למחויבים הבידוד שחוזרים מחו"ל: "הטלתם איסור וחמישה שבועות. אנחנו שומעים פה שלא אוכפים אותו, כשמחויבי בידוד עולים בנתב"ג לתחבורה הציבורית, ואף אחד לא מונע זאת מהם. אי-אפשר לא לאכוף במקום שהחוק קובע אכיפה ולהחמיר במקום אחר. זה לא מחזיק מים".

עוד כתבות

אולם התצוגה של Walk on plan. תוכנית של הבית בגודל אמיתי / צילום: WOP

לא קונים על עיוור: הטכנולוגיה שמשנה את הדרך שבה אנחנו קונים בתים

הסוף לחוברות מהקבלן ולדירות הדוגמה? פיתוחים טכנולוגיים שמאפשרים לדמות דירות עוד בטרם נבנו, מעניקים לקונים יכולת לראות את סביבת המגורים שלהם - הרבה לפני שהיא נבנתה ● בדקנו שלושה מהם

ירושלים / צילום: Shutterstock

המחירים חזרו לעלות? זה הנתון שיותר מדאיג בשוק הדיור

מחירי הדירות רשמו בחודשים אוקטובר-נובמבר עלייה של 0.7%, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות ● אך הנתונים היותר מדאיגים מגיעים דווקא משוק השכירות: מדד הדיור רשם בחודש דצמבר עלייה של קרוב לאחוז - השיעור הגבוה ביותר מכל מדדי דצמבר ב-15 השנים האחרונות

עידן נסימי / צילום: שי בראל

"אם רוצים להוריד את יוקר המחיה, זה אפשרי. הבעיה היא שלאף אחד אין אינטרס"

עידן נסימי נכנס לתפקידו כמנכ"ל הסופר החברתי מבית ההסתדרות אחרי שניהל את חברת הגז של קבוצת דלק, וכולם סביבו חשבו שזו טעות ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע החליט להצטרף באמצע המלחמה, למה הוא מאמין במותג הפרטי, כיצד התמודד עם הספקים הגדולים, מה חשב כשראה שהקמעונאיות הגדולות "מחקות" אותו - ואיך הרגיש כשארנון בר דוד נעצר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

שוכרים עזבו, בעלת הדירה התנגדה. למה ביהמ"ש קבע שלא הפרו חוזה?

נקבע כי שוכרים רשאים לעזוב את הדירה גם ללא שוכר חלופי, כאשר בעלת הנכס הכשילה את ניסיונם למצוא מחליף ● בריטיש איירווייס תשלם למשפחה פיצוי של כ-26 אלף שקל, לאחר שעקב ביטול טיסה נקלעו למסע בן תשעה ימים בחזרתם הביתה ● ביהמ"ש ביטל העברה של בני זוג, לאחר שההעברה בוצעה בסמוך לצו חדלות הפירעון ● 3 פסקי דין בשבוע 

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

גורם אמריקני: "לא עדכנו את נתניהו על הרכב הוועד המנהל של עזה"

דיווח ברויטרס: בכירים אמריקנים העלו את האפשרות שתחומי מועצת השלום של עזה יתרחבו ויכללו גם את ונצואלה ואוקראינה ● במקביל, הבית הלבן הודיע על מינויים לדירקטוריון המועצה. בין הנציגים: שרים מקטאר וטורקיה, וגם איש עסקים ישראלי ● בישראל סבורים כי התקיפה האמריקנית באיראן לא ירדה מהפרק, וכי ארה"ב מחפשת את העיתוי הנכון ● טראמפ ונתניהו שוחחו אמש שוב בנושא - בפעם השנייה בתוך יומיים ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

"האישה הראשונה של שוק ההון" הורידה פרופיל במשך שנים. עכשיו היא עושה קאמבק

זהבית כהן ידעה בעבר הצלחות עסקיות גדולות לצד מאבקים וסערות מתוקשרות בתנובה, בבית ההשקעות פסגות, בזאפ וחברת ההסעדה שולץ ● לאחר כמה שנים שבהן הורידה פרופיל, חוזרת כהן עם אקזיט מרשים ברשת מקס סטוק, רכישת הענק של אתר יד2 וכניסה לתחום מפתיע ● וגם: איזה רווח הניבה הקרן שהיא מובילה למשקיעיה?

דני אבדיה / צילום: ap, Lynne Sladky

כוכב במחיר מציאה: למה דני אבדיה שווה 40 מיליון דולר לעונה ומרוויח רק 14 מיליון?

דני אבדיה הופך בשבועות האחרונים לאחד השחקנים הבולטים ב־NBA, עם זאת השכר שלו רחוק מלשקף את זה, ואף צפוי לרדת בשתי העונות הבאות ● מומחים לענף עימם שוחחנו מסבירים את הפרדוקס אליו נקלע השחקן, ועל הדרך חולקים מחמאות לכוכב הישראלי, שככל הנראה נמצא בדרך למשחק האולסטאר היוקרתי

בודקים את המיתוס. בעלי חיים / צילום: Shutterstock

ארבעה בעלי חיים שהשפה העברית עושה להן עוול

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: ביטויים רבים שאבו השראה מבעלי החיים, אלא שלא פעם הם נשענו על אבחנה שגויה

מיסטר ביסט / צילום: Represented by ZUMA Press, Inc

האימפריה של היוטיובר המצליח בעולם

הישרדות בארון קבורה והימלטות מלוחמי קומנדו הם רק חלק מהאתגרים בתוכנית המציאות של מיסטר ביסט ● עכשיו היא חוזרת לעונה שנייה עם פרס של 5 מיליון דולר ● איך נראים מאחורי הקלעים בהפקה השנויה במחלוקת? ● וגם: הצצה למפעל הענק של היוטיובר, שכולל חברת סלולר, ליין חטיפים ופארק שעשועים בערב הסעודית

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

המחאה באיראן נעצרה, המשטר עוסק ב"ציד מכשפות"

בכיר אמריקאי במסר לנתניהו: נטפל בעזה בדרך שלנו ● דיווח: טראמפ רוצה שמדינות יתרמו לפחות מיליארד דולר כדי להיות חברות קבע במועצת השלום לעזה ● פורעים יהודיים הציתו מבנים ורכבים בבכפר מוח'מאס. אין עצורים ישראלים ● עדכונים שוטפים

פינגוויני מגלן / צילום: Shutterstock

המפגש הבלתי צפוי עם הפומה לימד את הפינגווין לחשוש לא רק מהים, אלא גם מהיבשה

שינויי האקלים וההתערבות האנושית דוחקים מינים למפגשים שלא היו קיימים בעבר ● כזה הוא המקרה של הפומה, שהייתה רגילה לרדוף אחרי חיות יבשה, וגילתה "מוצר מדף" זמין בהרבה: פינגווין מגלן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מניות הבנייה והגז הובילו את העליות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● מדד ת"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, אותן הוביל סקטור השבבים, בעקבות דוחות חזקים של TSMC ● מחירי הנפט נפלו במעל 4%, בעקבות דיווחים על השהיית התוכנית האמריקאית לתקיפה באיראן ● וגם: האנליסט שמעריך - ה-S&P 500 עשוי לרדת ב-2% בטווח הזמן הקרוב

מומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק / צילום: Shutterstock

השינוי בתקן 21: המומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק

השמאי הממשלתי פרסם הנחיות חדשות לבדיקת כדאיות כלכלית בהתחדשות עירונית. מומחים מסבירים מה משמעות השינויים

ד''ר ג'רמי פוגל ואסף דוקטור ב''הצלחת של הארץ המובטחת''. מסע לאוכל קדום / צילום: יח''צ

הסדרה החדשה שחושפת מה היה בצלחת של היהודים הקדמונים

סדרת הדוקו החדשה של כאן 11 יוצאת למסע תרבותי־קולינרי מהמקרא ועד ימינו, ובוחנת כיצד חומרי הגלם, ההלכות והרגלי האכילה עיצבו את הזהות היהודית - מהלחם והמן במדבר ועד המטבחים היהודיים הגלובליים וארוחת הערב הישראלית

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

המחיר תחרותי, אבל האם זה יספיק? בדקנו את רכב הפרימיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרימיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"בעל הבית היה בצרות": בכמה נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים בירושלים?

ברחוב אריה דולצין, קרוב לגן החיות התנ"כי בירושלים, נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים תמורת 3.13 מיליון שקל • הפנטהאוז עבר שיפוץ ומשקיף לנוף ירוק ופסטורלי לעמק • ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

העסקים עם קושנר, השותף מה-NBA: המיליארדר הישראלי שמונה למועצת השלום בעזה של טראמפ

יקיר גבאי שהונו מוערך על ידי פורבס ב-4.1 מיליארד דולר, הוא איש עסקים שצמח בשוק ההון הישראלי בשנות התשעים והקים אימפריית נדל"ן עסקית בגרמניה באמצעות חברת הנדל"ן המניב אראונדטאון, שבה הוא מחזיק כיום ב-15% מהון המניות

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

טראמפ מאיים בהטלת מכסים על מדינות שיתנגדו להשתלטות על גרינלנד

נשיא ארצות הברית אמר כי הוא שוקל להטיל מכסים על מדינות שיתנגדו למהלך האמריקאי בנוגע לגרינלנד ● “אנחנו צריכים את גרינלנד לצורכי ביטחון לאומי, ולכן ייתכן שאעשה זאת"