גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היחסים מתחממים, ההזדמנויות גדלות: 20 שנה לאחר שהוקם, ישראל זוכה למעמד משקיפה באיחוד האפריקאי

מאז 2002 ישראל מנסה לזכות במעמד רשמי כמשקיפה באיחוד האפריקאי, ועכשיו מאמצים אלה נשאו פרי ● המהלך יוכל לבסס את מעמד המדינה ביבשת המתפתחת ולממש את הפוטנציאל האדיר שגלום בשיתוף פעולה ישראלי-אפריקאי

כינוס האיחוד האפריקאי באדיס אבבה / צילום: Shutterstock, Dereje
כינוס האיחוד האפריקאי באדיס אבבה / צילום: Shutterstock, Dereje

ברחבי יבשת אפריקה, זוכים היזמים ואנשי העסקים הישראלים למעמד מיוחד. מי שכבר פעל באחד השווקים המקומיים לבטח זוכר את ההתפעלות מהפיכתה של ישראל למעצמה טכנולוגית-יזמית כנגד כל הסיכויים, ואת ההערצה לדפוסי החשיבה היצירתית ולנחישות הישראלית המפורסמת. אך למרות כל אלו, היחסים העסקיים בין סקטור היזמות והחדשנות הישראלי לבין יבשת אפריקה נותרו מוגבלים, עם מספר מצומצם של יזמים וחברות ישראליות הפועלים בתחום, ומספר אפילו יותר מצומצם של משקיעים הישראלים, באזור שמציג אחת מהזדמנויות ההשקעה המבטיחות ביותר בעולם כיום.

הסיבות ליחסים המוגבלים רבות ומגוונות. על אף הקרבה הגיאוגרפית, יזמים ומשקיעים ישראלים רבים חוששים מהמרחק התרבותי בינם לבין היבשת המתפתחת. אחרים נרתעים מהתשתיות המוגבלות, או חוששים מהמוניטין הרע שיצא למדינות אפריקאיות רבות לאורך השנים. כך או אחרת, השורה התחתונה זהה, והפוטנציאל האדיר הטמון בשיתוף פעולה ישראלי-אפריקאי בתחומי החדשנות וההשקעות נותר, ברובו, לא ממומש.

כעת, כל זה עשוי סוף סוף להשתנות. ממש כמו הסיבות ליחסים המוגבלים בשנים האחרונות, כך גם הסיבות לשינוי רבות. לעניין הגובר של היזמים והמשקיעים הישראלים בשוק האפריקאי אחראים, בין היתר, עליית קרנם של תחומים מועדפים על היזמים הישראלים (במיוחד תחומי האנרגיה, החקלאות, והמים) בשוק האפריקאי, עלייה חדה בהיקף כספי הסיוע המוזרמים ליבשת המתפתחת, ומספרם הגדל של חדי הקרן האפריקאיים - המכונים "קרנפים לבנים", עליהם אכתוב בהמשך.

כעת, מצטרף גורם נוסף, משמעותי במיוחד, אשר "בושל" על ידי גורמים ישראלים רבים במשך כמעט 20 שנה - כשישראל זוכה למעמד רשמי במסגרת האיחוד האפריקאי, בדרך לחיזוק משמעותי של היחסים במגוון תחומים, ובמיוחד בתחומי היזמות והחדשנות.

מאמץ בן 20

היחסים בין מדינת ישראל למדינות אפריקה החלו, למעשה, הרבה לפני הקמת המדינה. כבר בספרו המפורסם "אלטנוילנד", הזכיר חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל, את העמים האפריקאים השונים, וקיווה כי מדינת היהודים החדשה תוכל לסייע להם במאבקם להגדרה לאומית ולהשגת שוויון. מאז, ידעו היחסים עליות ומורדות, אשר נבעו, כמעט תמיד, משיקולים פוליטיים כאלו ואחרים.

אחד היעדים שסומנו על ידי ישראל כדי לחזור ולחזק את היחסים היה השגת המעמד הרשמי במסגרת האיחוד האפריקאי. בניגוד לחיזוק היחסים עם מדינה אחרת בכל פעם, האיחוד האפריקאי מאגד תחתיו 46 מדינות שונות, ומאפשר גישה נוחה, אמינה ויציבה לממשלות, לגורמים רשמיים אמינים, לשווקי ענק, ולהזדמנויות אדירות.

מאז הקמתו בשנת 2002, מנסה ישראל לזכות במעמד רשמי כמשקיפה באיחוד, אך לאורך כמעט 20 שנה, מאמצים אלו לא נשאו פרי.

כעת, כאמור, המצב משתנה, וישראל זוכה סוף סוף למעמד רשמי במסגרת האיחוד. המשמעות הפוליטית של המהלך ברורה, אך המשמעות לתחומי היזמות והחדשנות גדולה ומשמעותית אפילו יותר. אם היזמים, המשקיעים, ואנשי העסקים הישראלים ידעו לנצל את ההזדמנות החדשה, הם יוכלו להנות מנקודת כניסה בטוחה ונוחה הרבה יותר לאחד השווקים הגדולים ובעלי הפוטנציאל הגבוה ביותר בעולם, הן לצמיחה והן להשפעה על חייהם של מאות מילונים.

הדרך לאימפקט ישראלי בהיקף חסר תקדים

המעמד הישראלי החדש במסגרת האיחוד האפריקאי יאפשר ליזמים ולמשקיעים לפעול יותר בקלות ברחבי היבשת, אך זהו לא השינוי היחיד. במציאות בה טכנולוגיות זולות מאפשרות פתרונות תשתיתיים בקנה מידה אדיר ובקצב מהיר הרבה יותר מאי פעם בעבר, השוק כולו משתנה בקצב אדיר, יוצר ביקוש חסר תקדים לחדשנות ויזמות, ומאפשר הזדמנויות בקנה מידה עצום ליזמים ולמשקיעים הישראלים.

כך, למשל, לפי קרן המטבע הבינ"ל, 90,000 בני אדם ברחבי אפריקה מתחברים לרשת האינטרנט מדי יום (!). פתרונות סולאריים מאפשרים למאות מיליונים ליהנות מחשמל בבית בפעם הראשונה, ומאפשרים גם לצפות בטלוויזיה או להטעין מכשיר סלולארי מבלי לצאת מהבית.

בכל שנה 20 מיליון עובדים פוטנציאליים מצטרפים לשוק העבודה ביבשת, מחפשים אחר הזדמנויות תעסוקתיות. המספרים הולכים ונערמים, ומציגים תמונה ברורה של מציאות משתנה, אשר יוצרת צורך אדיר בפתרונות חדשניים וטכנולוגיות פורצות דרך. פתרונות כאלו יאפשרו לא רק הזדמנויות עסקיות בקנה מידה עצום, אלא גם הזדמנויות לאימפקט חיובי על חייהם של מאות מיליוני לקוחות, באופן שקשה אפילו לדמיין בשווקים אחרים ברחבי העולם.

הזדמנויות אלו היו רלוונטיות לאורך שנים, אך, כאמור, נותרו הרחק מעיניהם של היזמים והמשקיעים הישראלים. כעת, בכל יום שעובר, יזמים נוספים מבינים עד כמה משמעותי הפוטנציאל, ומפנים את מבטם אל עבר שוק הענק המתפתח.

הפיכתה של ישראל למשקיפה רשמית במסגרת האיחוד האפריקאי תוכל להרחיב את המגמה אפילו יותר, לבסס את מעמדה ביבשת המתפתחת, ולא פחות חשוב, לספק ליזמים ולמשקיעים הישראלים סיוע, תמיכה ותחושת ביטחון, בדרך לאימפקט ישראלי בהיקף חסר תקדים.

עוד כתבות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?