גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאומי: "טבע ממשיכה להתייצב, אך הסיכונים עדיין גבוהים"

חוסר הוודאות סביב הסוגיה המשפטית, טוענים בלאומי פרטנרס, "מעיב מאד על מניית טבע, בעיקר בשל החשש מקנס כספי כבד, לאור מצבה הפיננסי השברירי ממילא"

אתר טבע בכפר סבא / צילום: סיון פרג'
אתר טבע בכפר סבא / צילום: סיון פרג'

מניית טבע זינקה לאחר פרסום דוחות הרבעון השני ב-12% במחזור מסחר גבוה בבורסת ניו יורק, והתקרבה שוב למחיר של 10 דולר שממנו ירדה לפני כחודש. החברה פירסמה תוצאות פושרות למדי לרבעון השני ואף הפחיתה את תחזית ההכנסות השנתית שלה בשל השפעות מגפת הקורונה על עסקיה. עם זאת, המשקיעים העדיפו להתייחס לאופטימיות ששידרה הנהלת החברה בנוגע לאפשרות של פשרה בהליכים המשפטיים שנוגעים לשיווק משככי כאבים אופיואידיים. שווי השוק של טבע הוא 11 מיליארד דולר.

מנכ"ל החברה קאר שולץ התייחס לנושא בשיחת הוועידה כשנשאל על הסכם הפשרה עליה דווח לאחרונה (שטבע אינה צד לו, אלא רק שלוש חברות הפצה גדולות וג'ונסון אנד ג'ונסון ) ואמר כי להערכתו ברור לכולם שפשרה היא טובה משום שאחרת יתנהלו כ-3,000 משפטים, תהליך שיכול להיגרר לאורך 10-20 שנה.

"מצב פיננסי שברירי ממילא"

החשיפה להליכים המשפטיים הללו, שהיקפה מוערך בכמה מיליארדי דולרים, מעיקה על מניית טבע כבר מספר שנים. ב-2019 טבע חתמה על מתווה לפשרה, אך עוד כה הפשרה לא אושרה סופית ושולץ אמר בשיחת הוועידה שטבע נמצאת בדיאלוג עם התובעים מהמדינות השונות בארה"ב וכי "אנחנו אופטימיים שאפשר להגיע לפשרה בשנה הבאה".

מרב פישר-שרוני, אנליסטית הפארמה של לאומי פרטנרס כתבה בהקשר זה כי "ההתקדמות מול החברות האחרות מעידה אולי על נכונות מצד התובעים להתכנס להסכם ולסיים את הפרשה. חוסר הוודאות סביב סוגיה זו מעיב מאד על מניית טבע בשנתיים האחרונות, בעיקר בשל החשש שיוטל עליה קנס כספי כבד, אשר יעיב על התנהלותה, לאור מצבה הפיננסי השברירי ממילא. נכון להיום קשה מאד להעריך כיצד תסתיים פרשה זו עבור טבע ומה תהיינה ההשלכות".

לדבריה, טבע ממשיכה להתייצב מבחינה פיננסית, אך הסיכונים עדיין גבוהים וקיים חוסר ודאות ממשי לגבי ההתפתחויות בצד המשפטי. עם זאת להערכתה, התארכות ההליכים המשפטיים תומכת ביכולת החברה להמשיך לשפר את מצב עם ייצור תזרים פנוי של מעל 2 מיליארד דולר בשנה. בשל חוסר הוודאות המלצתה למניה נשארת "החזק" במחיר יעד של 12.5 דולר, שגבוה ב-25.1% מהמחיר הנוכחי.

בבנק הפועלים סבורים כי "התוצאות הפושרות ברבעון השני, והנמכת הצפי להמשך השנה, מתחברים לחולשה שאחזה במניית טבע בחודשים האחרונים". האנליסט ירון פרידמן מעריך כי החולשה נובעת בעיקר מהחשש מפני פרשת האופיואידיים ופחות מהתוצאות העסקיות של טבע. להערכתו, הפחתת התחזיות אינה דרמטית ובסך-הכול טבע ממשיכה במסלול שמאפיין אותה בשנים האחרונות - של שיפור עסקי איטי אך עקבי, טיפול בחוב וייצוב ואף חזרה לצמיחה מתונה.

פרידמן מוסיף כי "החברה ממשיכה לטפל באופן נחוש בסוגיית החוב, כשרק לפני מספר ימים היא פרעה סדרת אג"ח בכ-1.5 מיליארד דולר, והיא צפויה לפרוע עוד כ-1.1 מיליארד דולר בנובמבר הקרוב. לחברה פירעונות של כ-2.1 מיליארד דולר ב-2022, אותם להערכתנו יש ביכולתה לשלם מהתזרים השוטף ממקורותיה הפנימיים".

ב-2023 כבר צפויים פירעונות של 4.5 מיליארד דולר ולגביהם מעריך פרידמן כי טבע תוכל להשיג את האמצעים לפירעונם, וסביר שתפעל להחלפת האג"ח בהנפקת אג"ח לטווח ארוך יותר. "בסך-הכול הסיכון הפיננסי עודנו גבוה, אך הטיפול בו נמשך", הוא כותב. "אנו עדיין ממתינים לראות התקדמות בטיפול בפרשת האופיואידים, שתהווה הקטליזטור המשמעותי ביותר למניה בטווח הקצר והבינוני. מאחר ואנו מעריכים, כי טבע צועדת לקראת פשרה, להערכתנו בטווח הקצר או הבינוני, אנו נותרים בהמלצת 'תשואת יתר' למניה. אנו ממשיכים לראות בהשקעה במניית טבע כהשקעה בסיכון גבוה, וזאת בשל אי הודאות המשפטית של החברה, והמשך האתגרים הפיננסיים והעסקיים עמם מתמודדת החברה".

בגולדמן זאקס כתבו כי העלייה במניה מיוחסת לנושא האופיואידיים, וכי בטבע מעריכים שהפשרה שתיחתם בסופו של דבר לא תהיה שונה במבנה שלה מהמתווה של 2019 (שכולל העברת תרופות בשווי 23 מיליארד דולר לאורך 10 שנים ורכיב מזומן בסך 250 מיליון דולר). "ההנהלה ציינה שתסכים להגדיל את רכיב המזומן בתמורה להארכת תקופת התשלומים, וצופה שעוד תובעים יצטרפו לפשרה במטרה למנוע עלויות משפטיות", כתבו האנליסטים ניית'ן ריץ' ולינדסי גולוב מגולדמן זאקס. הם נשארים בהמלצה נייטרלית על מניית טבע במחיר יעד של 11 דולר, 10.1% מעל המחיר הנוכחי.

עוד כתבות

ספארי רמת גן / צילום: תמר מצפי

הספארי ברמת גן יעבור דירה. מה ייבנה במקומו?

עיריית רמת גן והממשלה הגיעו להסכם לפיו הספארי ברמת גן יועבר לפארק אריאל שרון בעלות של 500 מיליון שקל ● עפ"י ההסכם, יוקם מחלף נוסף מהעיר רמת גן לכביש 4, ומתוכננת הקמת שכונת מגורים חדשה עם אלפי יחידות דיור

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ראש הממשלה נתניהו במסיבת עיתונאים: "אם איראן תתקוף את ישראל, נגיב בעוצמה"

דיווח: ההיערכות של טורקיה למקרה שהמשטר האיראני ייפול ● בריטניה עשויה לספק תמיכה צבאית מוגבלת - ויחד עם צרפת גם להגן על מדינת ישראל מפני מתקפה איראנית ● במהלך המבצע הגדול לאיתור גואילי צה"ל השמיד מנהרת חמאס ● שירותי הביטחון של אזרבייג'אן סיכלו פיגוע טרור של דאעש נגד שגרירות ישראל בבאקו ● דיווחים שוטפים

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי מניות השבבים מישראל שמובילות את העליות בוול סטריט

נובה וקמטק, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

במתכונת חריגה: חברת התעופה שמודיעה על חידוש הטיסות לישראל

חברות התעופה הזרות מוצאות את הדרך להמשיך לפעול בישראל חרף המצב הביטחוני שמעלה חששות בקרב צוותי האוויר ● כך, KLM מחדשת את טיסותיה לישראל החל ממחר - אבל עם עצירת ביניים בקפריסין

רכבי BYD לקראת יצוא מסין / צילום: Reuters, CFOTO

הרכבים הנחשקים שנעלמו מאולמות התצוגה

שנת 2026 נפתחת במחסור בהיצע של דגמי כלי רכב חשמליים חדשים ● בין הסיבות: עליית מס הקנייה, הצטברות רכבי "אפס ק"מ" ומלחמת מחירים ● לפי חלק מהיבואנים, מדובר בהקפאת יבוא זמנית ● הצפי הוא שהדבר יוביל לירידה בנתח השוק של כלי הרכב החשמליים

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

לוגו נתג''ז

דירקטוריון נתג"ז מינה מנכ"ל ללא ניסיון בתפקיד או בתחום תשתיות ואנרגיה

דירקטוריון נתג"ז דיווח לבורסה על בחירתו במנכ"ל חדש: קובי נודלמן, עד לאחרונה סמנכ"ל כוח-האדם של דואר ישראל ● לנודלמן אין ניסיון כמנכ"ל חברה ולא ניסיון בשום חברה בתחום התשתיות והאנרגיה; אם ייפסל, ימונה מ"מ המנכ"ל, סמנכ"ל ההנדסה שלמה קרסנר

ביטלי הטיסות פוגעים בענף התיירות / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

עם העיניים לאיראן: חברות התעופה מבטלות טיסות, וענף התיירות נפגע

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידות בכל הענפים בהשוואה לשבוע הקודם, אך בעיקר בתחום הטיסות

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

"עוף מרוט" ו"פאול" של 50 מיליון שקל: דנקנר מתייחס לפרשה ששלחה אותו לכלא

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, שריצה בעבר עונש מאסר על הרצת מניות, העיד בתביעה הייצוגית שהוגשה נגדו בפרשה ● לדבריו, הוא "נגרר" אליה על ידי שותפו לשעבר, איתי שטרום ● עוד טען דנקנר כי העונש שספג היה חמור יותר משטרום רק כי היה "דג שמן"

רצי מרתון / אילוסטרציה: ap, Michael Sohn

גם מרתון לא יעזור לכם: מקסימום הקלוריות שאפשר לשרוף נחשף

האם הכושר הגופני של אדם וקצב שריפת הקלוריות שלו יכולים להשתפר ללא סוף? מחקר שפורסם בכתב-העת "Current Biology" עונה על השאלה הזו בשלילה

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

דיווח: הודו תסכים להפחית מכסים על כלי רכב אירופיים

הסכם סחר מתגבש בין האיחוד האירופי להודו עשוי להוביל להפחתה חדה במכסים על יבוא סחורה אירופית, כחלק ממהלך רחב יותר לפתיחת שווקים הדדית

ישראל מזין, מייסד ומנכ''ל ממסיקו / צילום: דורון לצטר

היזם הסדרתי חוזר: סטארט-אפ הסייבר ממסיקו גייס 37 מיליון דולר

ממסיקו, המפתחת פתרונות להגנה מפני אתרים מזויפים והונאות השתלטות על חשבונות, הודיעה היום על השלמת סבב גיוס A ● המייסד והמנכ"ל ישראל מזין: "ארגונים השקיעו מיליארדים בהגנה על המערכות הפנימיות שלהם. אנחנו מגנים על החוליה החלשה הזו באמצעות מניעה מוקדמת, ולא תגובה מאוחרת למתקפה"

טקס האוסקר יעבור ליוטיוב החל משנת 2029 / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הופכת יוטיוב לשחקנית טלוויזיה חזקה בשוק צפוף ותחרותי

בחודש החולף חתמה פלטפורמת שיתוף הווידאו הגדולה בעולם על שתי עסקאות משמעותיות, שיביאו אליה את האוסקר ותכנים ייעודיים של ה-BBC ● בשוק מסבירים כי מדובר בשינוי גלובלי גדול, שעבור מותגי התוכן הוותיקים מהווה "ביטוח נגד חוסר רלוונטיות"

אילוסטרציה: Shutterstock

הבית נרשם על שם האישה משיקולי מס, הגרוש דרש לקבל את הזכויות. מה קבע בית המשפט?

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי בית מגורים שנרשם פורמלית על שם אישה בתקופת נישואיה, שייך למעשה לאמה שמימנה את רכישתו ושיפוצו במלואם - ולכן לבעלה לשעבר של הבת אין כל זכות בנכס ● האם הסבירה כי רשמה את בתה כבעלת הנכס כדי לשלם מס רכישה מופחת; ביהמ"ש עמד על הבעייתיות שבכך, אך קבע כי הדבר לא משליך על התוצאה

"הזדמנויות כלכליות חדשות": למה נשיא בואינג גלובל ביקר בטכניון?

ד"ר ברנדון נלסון, נשיא בואינג גלובל, השיק את מרכז החדשנות של בואינג והטכניון לדלק סילוני בר קיימא ● סוכנות C, מקבוצת פובליסיס, הוכרזה כאחת משלוש סוכנויות התוכן הטובות בעולם לשנת 2025 ● ושורדת השבי נועה ארגמני התארחה בכנס Cybertech Global 2026 ● אירועים ומינויים

מונית של חברת Uber / צילום: Shutterstock

התחרות תגדל, ומה עם המחירים? סימני השאלה סביב הכניסה האפשרית של אובר

מליאת הכנסת נתנה אור ירוק ראשוני לחוק התחבורה השיתופית, אך הדרך להפעלת השירות בישראל עוד ארוכה ● סימני השאלה לגבי המודל רבים, כשהמבחן יהיה בהורדת מחירי הנסיעה ● עוד על הסוגיה - בכנס "תשתיות לעתיד" של גלובס שייערך ביום ד'

רכבת הרים / צילום: Shutterstock

הכי רחוק מפארק שעשועים: מניית פוםוום נפלה בקרוב ל-60% בשל אובדן לקוח מהותי

פוםוום, שכבר סיפקה לא מעט אכזבות מאז הנפקתה בת"א, תפסיק לספק שירותי תיעוד ב-15 פארקי שעשועים של חברת מרלין באירופה ובארה"ב, החל מהרבעון השני של השנה ● הפעילות המופסקת מהווה מעל 40% מההכנסות והרווח הגולמי של חברת הטכנולוגיה

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

ארה"ב מטילה סנקציות על 6 עמותות צדקה בעזה שמזרימות כספים לחמאס

ארה"ב הטילה סנקציות על שש עמותות צדקה, שלפי מידע מודיעיני משמשות ככיסוי אזרחי להעברות כספים ולמימון הזרוע הצבאית של חמאס ● כך ארגון הטרור שומר על זרימת הכסף לרצועה

סניף של רשת מגה ספורט / צילום: יח''צ

עשרות לקוחות חשבו שהם קונים ברשת הספורט וגילו שמדובר בהונאה

עמודים מזויפים המתחזים למגה ספורט פועלים בטיקטוק ובפייסבוק ומציעים הנחות חריגות על נעלי ספורט ● הרשת פנתה למשטרה, למטא ולטיקטוק בעקבות מאות פניות מלקוחות שפרטי האשראי שלהם נמסרו והזמנותיהם לא סופקו ● רשות הסייבר הלאומית: "האירוע מטופל"