גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המודל הבריטי יוציא את ישראל מסבך הקורונה? השאלות המדעיות שנותרו פתוחות

מה בדיוק הגורם ליכולת של וירוס הקורונה לפרוץ את ההגנה החיסונית? מהשאלה התמימה הזו נגזרים צעדי המשך רבים

לונדון, השבוע. אי אפשר להניח שהמצב בארץ יחקה בחודשים הקרובים את המודל הבריטי / צילום: Reuters, Henry Nicholls
לונדון, השבוע. אי אפשר להניח שהמצב בארץ יחקה בחודשים הקרובים את המודל הבריטי / צילום: Reuters, Henry Nicholls

מה יוציא את ישראל מסבך הקורונה שאליו היא נכנסת בעיניים פקוחות בימים אלה? חיסון שלישי? חיסון שלישי מותאם וריאנט? מגבלות נוספות? ואולי פשוט להוריד את הראש ולתת לזה לעבור כמו בבריטניה? מסתבר שכמה שאלות בסיסיות לגבי הביולוגיה של הוירוס יכולות להשפיע מאוד גם על שאלות היסוד.

ישנן היום שתי גישות עיקריות שמנסות להשיב לשאלה - מה גורם לווירוס בוריאנט דלתא לעקוף את החיסון.

אנחנו מכירים את הגישה שאומרת שהווירוס קצת שונה בצורה שלו מהווירוס הקודם. לכן, בפשטנות, הוא גם נדבק טוב יותר לתא, וגם לנוגדנים שפותחו מול וריאנט אחר, יותר קשה להידחף בינו לבין התא ולחסום אותו. הוא נדבק קצת אחרת. לכן, לא משנה כמה נוגדנים של החיסון הקודם יהיו בגוף, הוריאנט עדיין יוכל לעקוף אותם, וחייבים חיסון שלישי שמותאם לוריאנט.

גישה אחרת ששמענו השבוע מכמה מומחים אומרת דבר קצת שונה. אם הוריאנט מתחבר לתא יותר טוב, אולי הוא מספיק להדביק הרבה תאים לפני שמערכת החיסון נכנסת לפעולה. במקרה הזה, לא כל כך משנה אם הנוגדנים הם בדיוק בצורה המתאימה או לא, אלא כמה מהר מערכת החיסון יכולה לעלות להתקפה. מהבחינה הזו, מה שהכי חשוב הוא הוותק של החיסון. ככל שהוא יותר טרי, כך הנוגדנים יותר מוכנים, לפחות על פי גישתם של חלק מן החוקרים.

החיסון הייעודי לזן הדלתא עשוי להיות מוכן עד סוף 2021

מה זה משנה בדיוק מה קורה בגוף? יש לכך כמה השלכות. אם מה שחשוב ביותר זו צורת הוריאנט, הרי שהתשובה היא חיסון ייעודי לוריאנט. פייזר כבר החלה לפתח חיסון כזה, ותיכנס לניסוי קליני בשבועות הקרובים. כלומר לפי הקצב בו פיתחה החברה חיסונים לקורונה עד היום, החיסון הייעודי עשוי לנחות פה עד סוף 2021. אם זה החיסון שנותן את התשובה האולטימטיבית, אולי כדאי לחכות לו (אם כי בינתיים עלול לצוץ גם עוד וריאנט).

לעומת זאת, אם החשיבות היא בעיקר לקצב השכפול וטריות הנוגדנים, הרי שכדאי לקחת את המנה השלישית במהירות האפשרית, כלומר ברגע שתוכח כבטוחה, ולאחר מכן יש להיערך לתחזוקה שוטפת של החיסון מעת לעת, עד השגת רף חיסוניות שיחזיק את המחלה על רמות נמוכות ועד השגת חיסנות עדר אצל הלא מחוסנים. 

יש לכך השלכות נוספות. אם הבעיה עם הירידה באפקטיביות של החיסון הנוכחי היא בעיקר בגלל צורת הוריאנט, הרי שאנחנו כנראה הולכים במסלול של בריטניה. הרי יש לנו את אותו וריאנט ואת אותם שיעורי התחסנות. אם השאלה היא מתי ניתנה המנה האחרונה, אי אפשר להניח שהמצב בארץ יחקה בחודשים הקרובים את המודל הבריטי, של תחלואה מפושטת אך מעט תמותה יחסית. לכן אולי צריך לשקול אחרת את הטלת המגבלות, כדי לא להביא את מערכת הבריאות לקריסה.

איך זה שאנחנו עוד לא יודעים מה התשובה? הרי אפשר גם למדל את הצורה של הוירוס, וגם לבדוק אותו במעבדה מול נוגדנים ומול תאים חיים? ובכן, הסיבה היא גם כי המידע נאסף בימים אלה ממש, וגם כי האמת כנראה נמצאת איפה שהוא באמצע.

ישנה ירידה הדרגתית ברמות הנוגדנים אצל רוב המחוסנים

מחקר שערכה פרופ' גילי רגב יוחאי מבית החולים שיבא שפורסם אתמול בלילה, מראה לראשונה קשר בין ירידה בנוגדנים בדם המחוסנים לבין תחלואה חוזרת בקורונה, גם בוריאנט אלפא. מאותה מעבדה מגיעים נתונים נוספים שמראים כי אכן ישנה ירידה הדרגתית ברמות הנוגדנים אצל רוב המחוסנים.

גם פייזר פרסמה נתונים בעבר לגבי ירידה ברמות הנוגדנים, וטענה כי יהיה צורך במנת חיסון נוספת אחרי חצי שנה, אולם העולם לא התייחס לכך כל כך ברצינות, גם כי המחלה הייתה בדעיכה והיה נעים לחשוב שהיא בדרכה החוצה מחיינו, וגם כמובן משום שלפייזר היה אינטרס לנקוט בגישה הזו. מחקרים הראו כי קיימת גם חיסוניות תאית, בנוסף לנוגדנים, והיא כנראה באמת עוזרת לשמר את יעילות החיסון, בעיקר במחלה אחרי שהתסמינים כבר הופיעו, אולם כנראה בכל זאת הזמן שעובר הוא משמעותי.

מאידך, נראה שהזמן הוא לא הכל. אכן ידוע כי וריאנט דלתא מכיל מוטציות שהופכות אותו לפחות דומה לוירוס המקורי שאותו נוגדנים שנוצרו מן החיסון ידעו לחפש. התמונה היא עוד יותר מורכבת משום שידוע כי כאשר חיסון מתחיל לעבוד, הוא יוצר רפרטואר שלם של נוגדנים, מכל מיני סוגים. זה אומר שכתלות בעוצמת החיסון, וגם במזל, יכולים כן או לא להיווצר נוגדנים יעילים יותר או פחות כנגד כל הוריאנטים. זו אחת הסיבות לכך שיעילות החיסון לא יורדת בבת אחת מיעיל ללא יעיל, אלא באופן חלקי כפי שאנחנו רואים בשטח.

העולם הרפואי בישראל ובעולם יצטרך כעת לשנס מתניים ולערוך מחקרים כדי להבין איזה מן המאפיינים של הוירוס הוא משמעותי יותר בתחלואה החדשה. חלק מן המחקרים יצטרכו להתקיים, ככל הנראה, ממש בשטח.

כך, בשבועות האחרונים החל בישראל קמפיין חיסון של מדוכאי חיסון במנה שלישית, והממשלה דנה באפשרות לחסן גם מבוגרים בני 70 ומעלה במנה שלישית, וזאת על פי המלצת הצט"מ (צוות טיפול במגיפות) ולפני שנערך ניסוי קליני מקיף בנושא. המומחים מאמינים כי כל הגנה נוספת על המבוגרים תהיה טובה יותר מן המצב הקיים ומצדיקה את הסיכון במנה נוספת, שכרגע מניסויים ראשוניים, נראה נמוך. עוצמת ההגנה הנוספת שמקבלים המבוגרים וההשפעה שלה על התפתחות המגיפה בארץ, יפתרו כנראה חלק מן החידות. אין כרגע תוכנית לבצע בדיקות סרולוגיות למבוגרים לפני ההחלטה האם לחסן אותם שוב, וזאת כנראה כי מדובר במבצע יקר ומורכב מדי.

על פי ההערכות, מספר המונשמים יטפס בקרוב

חוקרי האוניברסיטה העברית פרסמו שלשום מחקר שהראה כמה נתונים מעניינים לגבי יעילות החיסון במניעת הדבקה, תחלואה ותמותה, וזאת בהשוואה לעקומות המקבילות בבריטניה. על פי החוקרים, גם בבדיקה של קהל בני 65 ומעלה בלבד, לא רואים כרגע בנתונים יעילות של החיסון במניעת הדבקה. עם זאת, יעילות החיסון על פי הנתונים היא 80% במניעת תחלואה קשה לעומת אי חיסון (זאת בהשוואה ל-100% מניעת תחלואה קשה בניסוי הקליני של פייזר מול וריאנט ווהאן המקורי), וכ-90% במניעת תמותה (גם כאן לעומת 100% בניסוי).

עוד אומרים החוקרים שגם מספר המונשמים מתחיל כעת לעלות, כמו בגל המקביל ביולי שעבר. לדברי פרופ' ינון אשכנזי, מומחה למודלים מתמטיים וחבר בקבוצת מומחי הקורונה של האוניברסיטה העברית, "כמו בגל הקודם, רק אחרי 32 ימים רואים עליה במספר המונשמים. אמנם בגל הזה מספר המונשמים נמוך יותר ביחס למספר המאומתים, אבל המגמה עדיין דומה, ואם נמשיך בכיוון שאליו אנחנו הולכים, נצבור מונשמים. זו אולי לא אמורה להיות הפתעה גדולה במיוחד, אבל היו מי שטענו כי בגל הזה החולים מתנהגים אחרת וכמעט לא מתדרדרים למצב שבו הם צריכים הנשמה, ולכן זה לא יהיה מקור ללחץ על מערכת הבריאות. אנחנו מעריכים מתוך הנתונים שלנו שלא כך הדברים יתפתחו".

אשכנזי הוא מן החוקרים הדוגלים כי לפחות באופן חלקי, להיחלשות החיסון עם הזמן ולקצב ההדבקה של הוריאנט יש משמעותי. לכן הוא מדגיש שאי אפשר ללמוד מן המתרחש באירופה, וגם לא מן הירידה הקלה שנראתה בקצב התחלואה בבריטניה לארונה. "ישנה השערה כי הם הגיעו לפיק כל כך גדול במשחקי היורו, שהיו אירוע הדבקה מטורף, שאולי עכשיו אנחנו רואים תיקון. רק אם המגמה הזו תימשך עוד כמה שבועות, נוכל להגיד שיש פה דפוס מעורר תקווה".

הוא מעריך כי על פי הנתונים הישראלים, אנחנו הולכים לכיוון הצפה של מערכת הבריאות, אם לא נשנה כיוון במהירות. "על פי החישובים שלנו אנחנו עלולים להגיע בגל הזה לתמותה של עד 6,000 איש, אלא אם ינקטו צעדי נגד", וכמות החולים קשה וחולי הלונג קוביד כמובן תהיה גדולה יותר. האם זה קורבן סביר לשלם? זו כבר שאלה ערכית.

"הדבר הכי חשוב הוא לחסן את הלא מחוסנים"

מי שמחוסן וייחשף בתקופה הקרוב למחלה בכמות קטנה מאוד של עומס ויראלי, אמור לחזק את החיסון שלו, ויש כבר דוגמאות למחוסנים שאצלם הנוגדנים ירדו ואז עלו. "אבל זה משחק רגיש", אומר אשכנזי. "אנחנו לא יודעים כמה חשיפה בדיוק צריך כדי שמערכת החיסון תופעל אבל לא תהיה תחלואה". בכל זאת, תהליך כזה של חשיפה תת-סיפית, יכול בהחלט לחזק בהדרגה את האפקטיביות של ההגנה באוכלוסיה מחוסנת או מחלימה. "ככה כנראה מגיפות נעלמות בסוף, למרות שכל הזמן נוצרים עוד וריאנטים", אומר אשכנזי.

פרופ' מנפרד גרין, ראש התוכנית הבינלאומית לתואר שני בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, מאמין שמה שקרה בארץ הוא קודם כל הסרת כל המגבלות. "אם יש מבול וסגרתי את החלונות, ואז פתחתי אותם כשהמבול עבר, אני לא צריך להתפלא שכששוב יורד גשם, הבית שלי נרטב. כל עוד החיסון לא אפקטיבי במאה אחוז, אז במספרי תלואה גדולים נראה גם תחלואת מחוסנים. אין דרך אחרת".

גרין מעריך את גודל הציבור הלא מוגן בכ-2.5 מיליון איש, לא מחוסנים, ומחוסנים שכבר אינם מוגנים מספיק. "הדבר הכי חשוב הוא לחסן את הלא מחוסנים", אומר גרין. "לגבי מנה שלישית, מאוד חשוב לעשות את זה אצל מי שאכן יש לו ירידה בנוגדנים". אבל גם בעיניו הכוונה היא לא לבדוק כל אדם ואדם, אלא לאתר פלחי אוכלוסיה שעלולים להיות לא מוגנים. "אישה רזה לא מעשנת לא צריכה מנה שלישית", הוא אומר.

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר