גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה הממשל הסיני מתעלל בחברות ואיזה מסר מרגיע הוא שלח למשקיעים?

אחרי שבוע של קריסה במניות הסיניות, הרגולטורים במדינה שלחו שורה של מסרים מרגיעים למשקיעים הזרים ● אלא שהשלטון הסיני נחוש לקדם את המטרות החברתיות והכלכליות שלו ומוכן לרמוס לצורך זה את השוק החופשי, וגם חלק מהחברות המקומיות

ירידות במדד המניות בהונג קונג, השבוע / צילום: Associated Press, Vincent Yu
ירידות במדד המניות בהונג קונג, השבוע / צילום: Associated Press, Vincent Yu

הרשויות הסיניות ללא ספק נבהלו מהקריסה של המניות הסיניות הנסחרות בארה"ב ובהונג קונג, שאיבדו בתוך ימים מאות מיליארדי דולרים מערכן. הקריסה הגיעה לאחר פרסום שורה של רגולציות אגרסיביות בתחומים שונים, האחרונה שבהן בתחום החינוך הפרטי, שגרמו למשקיעים לברוח בפאניקה מהמניות הסיניות ויצרו את הקריסה החדה ביותר בהן מאז המשבר הפיננסי של 2008.

כדי לעצור את הסחף נכנסו בסין למצב בקרת נזקים. בפגישה שאורגנה במהירות ביום רביעי, אמר סגן יושב ראש רשות ניירות ערך הסינית, פאנג שינגחאי, לנציגי בנקים וגופי השקעה בינלאומיים, כמו גולדמן זאקס ו-UBS, כי הרגולטורים ישקלו מעכשיו את ההשפעה על שוק ההון לפני שיציגו מדיניות עתידית כדי למנוע תנודתיות ויתנו יותר זמן למשקיעים לעכל מהלכים חדשים. פאנג הבהיר גם כי לסין אינה כוונה לפגוע בתעשיות אחרות, מעבר לאלו שכבר עומדות במוקד.

במקביל העיתונות הפיננסית הרשמית יצאה למהלך הסברה נרחב עם שורת טורי פרשנות שנועדו להרגיע את הרוחות. לפי הפרשנויות, למשקיעים הזרים אין מה לפחד מהשקעה בחברות סיניות. "תנודתיות בטווח הקצר לא משנה את התחזית החיובית ארוכת הטווח למניות הנסחרות בסין", נכתב בעיתון Securities Times. "הירידה האחרונה בשוק משקפת במידה מסוימת פירוש שגוי של המדיניות ופורקן רגשי. הבסיס הכלכלי לא השתנה והשוק יתאזן בכל רגע".

אבל האם לאור השבוע הסוער ומלא ההפסדים שעבר על המשקיעים במניות סיניות, כדאי וצריך להאמין למסרי ההרגעה האינטנסיביים המגיעים מבייג'ינג? לא בטוח.

המפלגה היא הבוס

בחודשים האחרונים חברות סיניות ולפעמים מגזרים שלמים עוברים אחד אחרי השני מתקפות רגולטוריות מהרשויות בסין. בהתחלה הייתה זו ענקית הפינטק אנט גרופ של ג'ק מא, שהנפקת הענק שלה בוטלה ימים לפני שאמורה הייתה לצאת לפועל. אחר כך הייתה זו חברת הזמנת הנסיעות דידי צ'ושינג, המקבילה הסינית לאובר, שימים לאחר שהונפקה בוול סטריט הרשויות הסיניות פתחו בחקירה נגדה על ניהול מידע וחסמו את ההורדות של האפליקציות שלה. בסוף הגיעו חברות החינוך הפרטי, חלקן נסחרות בארה"ב, שנאסר עליהן לפתוח מרכזי לימוד חדשים או להפעיל שיעורים פרטיים לחומר מבתי הספר בסופי שבוע וחופשות.

מאחורי מכלול הצעדים האגרסיביים האלו עומדות סיבות רבות, חלקן גלויות יותר וחלקן פחות. יש כאן מרכיב משמעותי של רצון להראות לבוסים החזקים של חברות הטכנולוגיה שהמפלגה הקומוניסטית השולטת היא הבוס האמיתי. יש גם רצון לתקן עיוותים אנטי-תחרותיים בשוק שנתנו כוח גדול מדי לחברות מסוימות על חשבון האחרות.

עם חלק מהצעדים הסינים אפשר אפילו להסכים. אחת הדרישות הרגולטוריות האחרונות הייתה מחברות משלוחי המזון להבטיח שכר מינימום לשליחים, מטרה שקשה לא להזדהות עמה. גם הצעדים נגד חברות החינוך ניתנים להבנה כאשר מסתכלים על העומס הנפשי המוטל על הילדים הסינים, שנדרשים להשתתף בשיעורים ארוכים בסופי שבוע כדי להבטיח שלא יפגרו אחרי חבריהם שלומדים באותם שיעורים. השיעורים הנוספים בסופי שבוע וחופשות מטילים גם מעמסה כלכלית כבדה על ההורים ויוצרים אי-שוויון בין אלו שיכולים לממן אותם לאלו שלא.

 

חזרה למסורת הסוציאליסטית

אלא שגם אם מסכימים עם חלק מהצעדים, אי אפשר לשכוח כי כל אלו קורים בהקשר לשינוי רחב ומשמעותי יותר המתרחש בסין. במשך עשרות שנים, מאז שסין נפתחה לעולם בסוף שנות ה-70, יזמים ועסקים פרטיים קיבלו חופש פעולה נרחב לקדם את פעילותם ולייצר רווח. התפיסה הייתה כי כל עוד אלו אינם מתערבים בפוליטיקה ואינם מאתגרים את השלטון הקומוניסטי, הם יכולים לפעול בשוק יחסית חופשי וקפיטליסטי יחסית, שיצור שגשוג עבור כולם.

מאז עלה לשלטון הנשיא שי ג'ינפינג ב-2012 הוא שב והדגיש את מחויבותו לחזור למסורת הסוציאליסטית ולהעמיד את המדינה והמפלגה, ואת יעדיהן, מעל לכל. כתוצאה מכך כיום נדרשות חברות סיניות ליישר קו לחלוטין עם המטרות של השלטון ומי שלא עושה כן תספוג מתקפה קשה. אבל בזה דברים לא מסתיימים. סין של היום כבר אינה סומכת על השוק החופשי אלא מחזקת את המעורבות הממשלתית בהכוונת הכלכלה והחברה. באופן כללי כאשר סין רוצה לקדם יעדים מסוימים, כמו העלאת הילודה הנמוכה, היא מוכנה לדרוס בדרך את כל מה שנתפס כמפריע, למשל ההוצאות הגבוהות על לימודים פרטיים.

בימים האחרונים סין אמנם הבינה כי הלכה רחוק מדי והבהילה את השווקים באופן שפגע בה, אך התפיסה הרחבה שלה כי היא זאת שצריכה לנתב את הכיוון שבו תלך התעשייה, ולא היזמים והשוק החופשי, לא השתנתה. פרשן סין הוותיק ביל בישופ הגדיר בצורה משעשעת את מסרי ההרגעה הסינים של הימים האחרונים: "המסר הכללי של סין נשמע בערך כך ‘אנחנו מתכוונים להרוס רק תעשייה אחת בכל זמן נתון'".

עלייה בסיכונים

משקיעים זרים נוהרים לשוק הסיני מאז שנפתח לעולם וזה אכן סיפק להם רווחים לא מועטים לאורך השנים. קרנות השקעה זרות כמו סופטבנק היפנית בנו את המוניטין שלהן על זיהוי הזדמנויות בסין, כמו זיהוי מוקדם של הסטארט-אפ הצעיר עליבאבא, שהניב לה תשואות ענק. גם משקיעים מוסדיים ופרטיים רשמו תשואות יפות על השקעה במניות סיניות צומחות.

ההשקעה בסין תמיד הייתה רוויה סיכונים. החברות הסיניות התגלו במקרים רבים כמקור להונאות, שקרנות שורטיסטיות התפרנסו מלזהות ולדווח עליהן. במקביל הממשל הסיני היה ידוע במדיניות ההפכפכה ולא צפויה שלו, כמו הכרזה ביום בהיר אחד על עצירת הההשקה של משחקי וידיאו חדשים בשוק המקומי מטעמים חינוכיים, מה שריסק את המניות בתחום ובראשן הענקית טנסנט.

אבל במצב הנוכחי ההשקעה בשוק הסיני הופכת מסוכנת הרבה יותר מאשר בעבר. למרות מסרי ההרגעה הנוכחיים, הממשל הסיני ימשיך להעדיף את היעדים והמטרות שלו על פני האינטרסים של המשקיעים הזרים. מטרות כאלו יכולות להיות אקזוטיות כמו לרסק חברות הנסחרות בחו"ל כדי שיעבירו את המניות שלהן להיסחר מבית ויעלה כמה שיעלה כל זה למשקיעים הזרים. כפי שהגדיר זאת בבוטות טור פרשנות באתר בלומברג השבוע: "לסין לא אכפת כמה אתה מפסיד".

בשבוע האחרון, על רקע התהפוכות בשווקים, היו משקיעים כמו גורו ההשקעות קאתי ווד מקרן ARK, שהודיעו כי הם מוכרים את ההחזקות שלהם במניות טכנולוגיה סיניות. אולם ההערכה היא שרוב המשקיעים זרים ימשיכו לנסות הלך בין הטיפות, להמשיך להשקיע בסין דרך סקטורים שהסיכוי שיפגעו מרגולציה נמוך יותר, למשל תעשיית השבבים. גם אם השבוע החולף שלח מסר ברור לגבי הסיכונים בהשקעה במניות בסין, הסיכוי להרוויח משוק מתפתח עדיין גדול ועדיין מושך. "אף שזה ייקח קצת זמן למשקיעים לחזור, בסוף תאוות בצע לרוב גוברת על פחד", העריך בישופ.

השפעת הצעדים הרגולטורים האחרונים

● מניית מייטואן נפלה ב־15%
● הודעה שחברות משלוחי מזון חייבות לשלם שכר מינימום לשליחים
● מניית דידי איבדה מחצית מערכה
● נפתחה חקירת אבטחת מידע נגדה ונחסמו חלק מהאפליקציות
● טנסנט נחתכה ב־100 מיליארד דולר
● נחסם ניסיון לרכישה של שירות סטרימינג מתחרה
● חברות החינוך הפרטי צנחו
● חוקים חדשים אוסרים על שיעורים פרטיים בחופשות ובסופי שבוע

עוד כתבות

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

בהיקף 255 מיליון דולר: הפועלים יממן התרחבות של נופר אנרגיה בארה"ב

הבנק יממן קניית צבר ייצור סולארי בארה"ב בהיקף של ג'יגהוואט אחד ● בנק הפועלים לא יהיה חלק מקונסורציום, אלא יהיה המממן הבלעדי של החוב ● תנאי ההלוואה טרם פורסמו

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

ההצעה להרחיב את הפטור ממע"מ מוכיחה שאין לח"כים משנה סדורה

שר האוצר זרק עוד הצעה ● בצבא לא רוצים את עקבות הפיצה ● ובענף הבנייה מרגישים היטב את המתח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

מתוך קמפיין בנק לאומי

לאומי עורר שיח ברשת - אבל במדד אחד זה השתלם לו

הפרסומת החדשה של בנק לאומי נמצאת כבר בשבוע הראשון לעלייתה לאוויר במקום הראשון בזכירות והשני באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע החמישי שייכת לבנק הפועלים

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: רשות החשמל יוצאת למבצע פינוי מקום ברשת

רשות החשמל מנסה "לנקות" את הרשת מפרויקטים שלא יוצאים לפועל, ומציעה ליזמים החזר של עד 50 מיליון שקל ● בכך, היא מנסה לפתור את העומס על רשת החשמל ולתת מקום לפרויקטים חדשים ● ואיך ימנעו בעיות כאלה בעתיד?

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א