גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה הממשל הסיני מתעלל בחברות ואיזה מסר מרגיע הוא שלח למשקיעים?

אחרי שבוע של קריסה במניות הסיניות, הרגולטורים במדינה שלחו שורה של מסרים מרגיעים למשקיעים הזרים ● אלא שהשלטון הסיני נחוש לקדם את המטרות החברתיות והכלכליות שלו ומוכן לרמוס לצורך זה את השוק החופשי, וגם חלק מהחברות המקומיות

ירידות במדד המניות בהונג קונג, השבוע / צילום: Associated Press, Vincent Yu
ירידות במדד המניות בהונג קונג, השבוע / צילום: Associated Press, Vincent Yu

הרשויות הסיניות ללא ספק נבהלו מהקריסה של המניות הסיניות הנסחרות בארה"ב ובהונג קונג, שאיבדו בתוך ימים מאות מיליארדי דולרים מערכן. הקריסה הגיעה לאחר פרסום שורה של רגולציות אגרסיביות בתחומים שונים, האחרונה שבהן בתחום החינוך הפרטי, שגרמו למשקיעים לברוח בפאניקה מהמניות הסיניות ויצרו את הקריסה החדה ביותר בהן מאז המשבר הפיננסי של 2008.

כדי לעצור את הסחף נכנסו בסין למצב בקרת נזקים. בפגישה שאורגנה במהירות ביום רביעי, אמר סגן יושב ראש רשות ניירות ערך הסינית, פאנג שינגחאי, לנציגי בנקים וגופי השקעה בינלאומיים, כמו גולדמן זאקס ו-UBS, כי הרגולטורים ישקלו מעכשיו את ההשפעה על שוק ההון לפני שיציגו מדיניות עתידית כדי למנוע תנודתיות ויתנו יותר זמן למשקיעים לעכל מהלכים חדשים. פאנג הבהיר גם כי לסין אינה כוונה לפגוע בתעשיות אחרות, מעבר לאלו שכבר עומדות במוקד.

במקביל העיתונות הפיננסית הרשמית יצאה למהלך הסברה נרחב עם שורת טורי פרשנות שנועדו להרגיע את הרוחות. לפי הפרשנויות, למשקיעים הזרים אין מה לפחד מהשקעה בחברות סיניות. "תנודתיות בטווח הקצר לא משנה את התחזית החיובית ארוכת הטווח למניות הנסחרות בסין", נכתב בעיתון Securities Times. "הירידה האחרונה בשוק משקפת במידה מסוימת פירוש שגוי של המדיניות ופורקן רגשי. הבסיס הכלכלי לא השתנה והשוק יתאזן בכל רגע".

אבל האם לאור השבוע הסוער ומלא ההפסדים שעבר על המשקיעים במניות סיניות, כדאי וצריך להאמין למסרי ההרגעה האינטנסיביים המגיעים מבייג'ינג? לא בטוח.

המפלגה היא הבוס

בחודשים האחרונים חברות סיניות ולפעמים מגזרים שלמים עוברים אחד אחרי השני מתקפות רגולטוריות מהרשויות בסין. בהתחלה הייתה זו ענקית הפינטק אנט גרופ של ג'ק מא, שהנפקת הענק שלה בוטלה ימים לפני שאמורה הייתה לצאת לפועל. אחר כך הייתה זו חברת הזמנת הנסיעות דידי צ'ושינג, המקבילה הסינית לאובר, שימים לאחר שהונפקה בוול סטריט הרשויות הסיניות פתחו בחקירה נגדה על ניהול מידע וחסמו את ההורדות של האפליקציות שלה. בסוף הגיעו חברות החינוך הפרטי, חלקן נסחרות בארה"ב, שנאסר עליהן לפתוח מרכזי לימוד חדשים או להפעיל שיעורים פרטיים לחומר מבתי הספר בסופי שבוע וחופשות.

מאחורי מכלול הצעדים האגרסיביים האלו עומדות סיבות רבות, חלקן גלויות יותר וחלקן פחות. יש כאן מרכיב משמעותי של רצון להראות לבוסים החזקים של חברות הטכנולוגיה שהמפלגה הקומוניסטית השולטת היא הבוס האמיתי. יש גם רצון לתקן עיוותים אנטי-תחרותיים בשוק שנתנו כוח גדול מדי לחברות מסוימות על חשבון האחרות.

עם חלק מהצעדים הסינים אפשר אפילו להסכים. אחת הדרישות הרגולטוריות האחרונות הייתה מחברות משלוחי המזון להבטיח שכר מינימום לשליחים, מטרה שקשה לא להזדהות עמה. גם הצעדים נגד חברות החינוך ניתנים להבנה כאשר מסתכלים על העומס הנפשי המוטל על הילדים הסינים, שנדרשים להשתתף בשיעורים ארוכים בסופי שבוע כדי להבטיח שלא יפגרו אחרי חבריהם שלומדים באותם שיעורים. השיעורים הנוספים בסופי שבוע וחופשות מטילים גם מעמסה כלכלית כבדה על ההורים ויוצרים אי-שוויון בין אלו שיכולים לממן אותם לאלו שלא.

 

חזרה למסורת הסוציאליסטית

אלא שגם אם מסכימים עם חלק מהצעדים, אי אפשר לשכוח כי כל אלו קורים בהקשר לשינוי רחב ומשמעותי יותר המתרחש בסין. במשך עשרות שנים, מאז שסין נפתחה לעולם בסוף שנות ה-70, יזמים ועסקים פרטיים קיבלו חופש פעולה נרחב לקדם את פעילותם ולייצר רווח. התפיסה הייתה כי כל עוד אלו אינם מתערבים בפוליטיקה ואינם מאתגרים את השלטון הקומוניסטי, הם יכולים לפעול בשוק יחסית חופשי וקפיטליסטי יחסית, שיצור שגשוג עבור כולם.

מאז עלה לשלטון הנשיא שי ג'ינפינג ב-2012 הוא שב והדגיש את מחויבותו לחזור למסורת הסוציאליסטית ולהעמיד את המדינה והמפלגה, ואת יעדיהן, מעל לכל. כתוצאה מכך כיום נדרשות חברות סיניות ליישר קו לחלוטין עם המטרות של השלטון ומי שלא עושה כן תספוג מתקפה קשה. אבל בזה דברים לא מסתיימים. סין של היום כבר אינה סומכת על השוק החופשי אלא מחזקת את המעורבות הממשלתית בהכוונת הכלכלה והחברה. באופן כללי כאשר סין רוצה לקדם יעדים מסוימים, כמו העלאת הילודה הנמוכה, היא מוכנה לדרוס בדרך את כל מה שנתפס כמפריע, למשל ההוצאות הגבוהות על לימודים פרטיים.

בימים האחרונים סין אמנם הבינה כי הלכה רחוק מדי והבהילה את השווקים באופן שפגע בה, אך התפיסה הרחבה שלה כי היא זאת שצריכה לנתב את הכיוון שבו תלך התעשייה, ולא היזמים והשוק החופשי, לא השתנתה. פרשן סין הוותיק ביל בישופ הגדיר בצורה משעשעת את מסרי ההרגעה הסינים של הימים האחרונים: "המסר הכללי של סין נשמע בערך כך ‘אנחנו מתכוונים להרוס רק תעשייה אחת בכל זמן נתון'".

עלייה בסיכונים

משקיעים זרים נוהרים לשוק הסיני מאז שנפתח לעולם וזה אכן סיפק להם רווחים לא מועטים לאורך השנים. קרנות השקעה זרות כמו סופטבנק היפנית בנו את המוניטין שלהן על זיהוי הזדמנויות בסין, כמו זיהוי מוקדם של הסטארט-אפ הצעיר עליבאבא, שהניב לה תשואות ענק. גם משקיעים מוסדיים ופרטיים רשמו תשואות יפות על השקעה במניות סיניות צומחות.

ההשקעה בסין תמיד הייתה רוויה סיכונים. החברות הסיניות התגלו במקרים רבים כמקור להונאות, שקרנות שורטיסטיות התפרנסו מלזהות ולדווח עליהן. במקביל הממשל הסיני היה ידוע במדיניות ההפכפכה ולא צפויה שלו, כמו הכרזה ביום בהיר אחד על עצירת הההשקה של משחקי וידיאו חדשים בשוק המקומי מטעמים חינוכיים, מה שריסק את המניות בתחום ובראשן הענקית טנסנט.

אבל במצב הנוכחי ההשקעה בשוק הסיני הופכת מסוכנת הרבה יותר מאשר בעבר. למרות מסרי ההרגעה הנוכחיים, הממשל הסיני ימשיך להעדיף את היעדים והמטרות שלו על פני האינטרסים של המשקיעים הזרים. מטרות כאלו יכולות להיות אקזוטיות כמו לרסק חברות הנסחרות בחו"ל כדי שיעבירו את המניות שלהן להיסחר מבית ויעלה כמה שיעלה כל זה למשקיעים הזרים. כפי שהגדיר זאת בבוטות טור פרשנות באתר בלומברג השבוע: "לסין לא אכפת כמה אתה מפסיד".

בשבוע האחרון, על רקע התהפוכות בשווקים, היו משקיעים כמו גורו ההשקעות קאתי ווד מקרן ARK, שהודיעו כי הם מוכרים את ההחזקות שלהם במניות טכנולוגיה סיניות. אולם ההערכה היא שרוב המשקיעים זרים ימשיכו לנסות הלך בין הטיפות, להמשיך להשקיע בסין דרך סקטורים שהסיכוי שיפגעו מרגולציה נמוך יותר, למשל תעשיית השבבים. גם אם השבוע החולף שלח מסר ברור לגבי הסיכונים בהשקעה במניות בסין, הסיכוי להרוויח משוק מתפתח עדיין גדול ועדיין מושך. "אף שזה ייקח קצת זמן למשקיעים לחזור, בסוף תאוות בצע לרוב גוברת על פחד", העריך בישופ.

השפעת הצעדים הרגולטורים האחרונים

● מניית מייטואן נפלה ב־15%
● הודעה שחברות משלוחי מזון חייבות לשלם שכר מינימום לשליחים
● מניית דידי איבדה מחצית מערכה
● נפתחה חקירת אבטחת מידע נגדה ונחסמו חלק מהאפליקציות
● טנסנט נחתכה ב־100 מיליארד דולר
● נחסם ניסיון לרכישה של שירות סטרימינג מתחרה
● חברות החינוך הפרטי צנחו
● חוקים חדשים אוסרים על שיעורים פרטיים בחופשות ובסופי שבוע

עוד כתבות

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה יקבלו 10,000 שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים יקבלו 20 אלף שקל ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; S&P 500 שבר שיא סגירה חדש

הממדים המרכזיים בוול סטריט רשמו עליות קלות, אך נפח המסחר נמוך - לקראת היציאה לחופש ● הפתעה לטובה בצמיחה בארה"ב: הקצב השנתי עלה ל-4.3% ברבעון השלישי ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו" • המדד שעקף את מדדי וול סטריט, ובשוק צופים לו אפסייד נוסף ב-2006

רה''מ לשעבר נפתלי בנט / צילום: יואב דודקביץ , ידיעות אחרונות

על רקע פרשת קטארגייט, בנט תקף את נתניהו

בנט פנה לשב"כ ולמשטרה: "חובתכם למצות את החקירה עד תום" ●  סגנו של ראש השב"כ פורש מתפקידו - בגלל חילוקי דעות קשים עם זיני ● במערכת הביטחון העלו חשש: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

יו''ר ועדת החוקה ח''כ שמחה רוטמן הבוקר הזה, כאן ב', 30.11.25 / צילום: יונתן בלום

רוטמן מאשים את לפיד שבגללו המחירים עלו בחדות. מה הוא שכח לציין?

טכנית, רוטמן צודק: תחת ממשלת בנט־לפיד נרשמה עליית המחירים השנתית הגבוהה בעשור האחרון ● אבל באותה שנה קרה משהו ששם את הכול בהקשר שונה לגמרי ● המשרוקית של גלובס

לארי אליסון / צילום: ap, Eric Risberg

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה לרכישת וורנר ברדרס באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: נשללו הרישיונות של 7 סוכני פינברט שגייסו חוסכים לקרנות האדומות

הממונה על שוק ההון שלל את הרישיונות של 7 סוכני פינברט בתום חקירה שהצביעה על "תמונה חמורה מאוד המעידה על התנהלות שיטתית של הסוכנים שלא בהתאם להוראות הדין" ● פינברט היא אחד מששת המארגנים שגייסו כספי חוסכים לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל, מהן נעלמו 850 מיליון שקל ● בא-כוח הסוכנים: "ההחלטה יוצרת עיוות מוסרי"

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בממשלה הצביעו בעד סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. מה צפוי עכשיו?

הממשלה קיבלה החלטה דרמטית לסגירה סופית של גלי צה"ל, וזאת בניגוד לחוות-הדעת של היועמ"שית ● שר הביטחון כ"ץ הורה על הפסקת המיונים לתחנה, שיבוץ מחדש של חייליה וסיום העסקת האזרחים עובדי צה"ל ● במקביל, שורה של גופים הודיעו כי יעתרו לבג"ץ נגד ההחלטה

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

מימין: אבי אורטל, אר פי אופטיקל; ריצ'י הנטר, מחלבות גד; חיים דנון, UMI; ארז דהבני, בלדי / איור: גיל ג'יבלי

מאטליז בשוק הכרמל לשווי של מיליארדים: ההנפקות הגדולות של 2025

התשואות הגבוהות שהניבו הנפקות ראשוניות בבורסה השנה, יצרו הון לבעלי מניות מרכזיים באותן חברות ● ארז דהבני חולש על מניות בלדי ב־1.3 מיליארד שקל, ואילו קרן מנור אוורגרין מחזיקה מניות אר פי אופטיקל ב־465 מיליון שקל ● וכמה הרוויח מייסד מחלבות גד, עזרא כהן

מספר עובדי ההייטק בישראל במגמת ירידה / צילום: Shutterstock

הנתון החריג שמראה: מספר העובדים בהייטק הישראלי במגמת ירידה

נתונים חדשים מציגים עלייה בשכר הממוצע בענף הייטק הישראלי ● אלא שמאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר: החל מהתכווצות במצבת כוח האדם, דרך קיפאון בקידומים ועד עלייה במשרות הפנויות ● האם המגמה צפויה להמשיך לתוך 2026?

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

4 רפורמות קריטיות: כלכלנים משרטטים את המפתח לצמיחה בשנים הקרובות

על פי תחזית האוצר, הצמיחה ב־2026 צפויה להיות גבוהה מהרגיל, ולאחר מכן לשוב לקצב של 3.5% מהתוצר ● אלא שבמכון אהרון מציגים תמונה פסימית יותר, וטוענים כי ללא רפורמות מבניות במשק - היא תישחק ● על הפרק: גיוס חרדים וקידום השכלה בחברה הערבית

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת ההייטק הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בטהרן, ארכיון / צילום: ap

ההיערכות בישראל לעימות עם איראן, והמסר: לא ניקח סיכון

רה"מ קיים פגישה משולשת עם ראש ממשלת יוון ונשיא קפריסין, כחלק מניסיון לבסס ציר אנטי-טורקי ● ארה"ב פועלת לכינוס ועידה לשיקום רצועת עזה ● הבכיר האמריקאי מאיים: "כנראה שאיראן לא הבינה את המסר" ● ניסוי הטילים באיראן והאיומים: "נגיב באופן נחרץ לכל פעולה עוינת" ● ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הקמת ועדת החקירה הפוליטית לחקר אירועי ה-7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

מלון נורדוי בנחלת בנימין / צילום: גלית חתן

פתאל חנך מלון בן 22 חדרים בת"א: "זה אותו מאמץ עם 5% מהכסף"

מלון נורדוי בתל אביב נפתח לאחר שנה של שיפוצים ושימור מחמיר, בהשקעה של כ–66.5 מיליון שקל שביצעה קבוצת פתאל ● שורד השבי שגיא דקל חן ייקח חלק במהלך של בנק מזרחי טפחות, לצד הפרזנטורים דביר בנדק וחן אמסלם, כך נודע לגלובס ● וגם: אליעזר (צ'ייני) מרום מונה ליו"ר סמארטי א.א.ר טכנולוגיות ● אירועים ומינויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר סמוטריץ' חתם על הצו: ממחר - הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יעלה ל-150 דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים ● סמוטריץ': "אין סיבה שנשלם יקר, יכול להיות פה זול"

קניות באינטרנט. תקרת הפטור ממע''מ תוכפל / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יוכפל: מה עומד להשתנות כבר מחר, ומי ייפגע בדרך?

מחר צפוי להיכנס לתוקף צו שמכפיל את תקרת הפטור ממע"מ, מכס ומס קנייה על חבילות ביבוא אישי, מ־75 דולר ל־150 דולר ● למה הקמעונאים נאבקים במהלך, האם זה באמת יוריד את יוקר המחיה, ומה קורה בעולם? ● גלובס עושה סדר

עליה בארנונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתל אביב, בירושלים וברחובות: אושרו העלאות חריגות בארנונה

לאחר הודעת הממשלה כי גם ב־2026 תוכלנה הרשויות להגיש בקשות חריגות להעלאת ארנונה, מספר עיריות מרכזיות - בהן תל אביב, ירושלים, רחובות, ראשון לציון ורעננה - קיבלו אישור להעלאות בתעריפים