גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל מול גל רביעי: התוכניות של שאשא-ביטון ונתניהו נוסו בעולם?

שרת החינוך הציגה תוכנית לבידוד מקוצר לתלמידים וטענה כי המהלך כבר מתרחש במדינות אחרות ● ראש האופוזיציה נזף בממשלה שמתמהמהת עם החיסון השלישי וטען כי יש מדינות שבהן הוא עומד לצאת לדרך תוך ימים ● מה באמת עושים מעבר לים? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

יפעת שאשא ביטון, תקווה חדשה המהדורה המרכזית, רשת 13, 26.7.21 / צילום: דוברות הכנסת
יפעת שאשא ביטון, תקווה חדשה המהדורה המרכזית, רשת 13, 26.7.21 / צילום: דוברות הכנסת

השבוע מספר הנדבקים היומי ומספר החולים קשה הלכו ועלו והבהירו סופית כי ישראל נכנסת למה שניתן לכנות "גל רביעי". מה צריך לעשות כדי להתמודד עם עליית התחלואה ואיך מתמודדים עם הסיטואציה בעולם? כצפוי, השיח הרפואי-מקצועי בעניינים הללו נשטף מהר מאוד על ידי גל התבטאויות של פוליטיקאים שנעזרו בדוגמאות ממדינות אחרות כדי להצדיק את תוכניות הפעולה שלהם או כדי לבקר את התנהלות הממשלה הנוכחית. בוודאי לא תופתעו לשמוע שלא תמיד הם דייקו.

שאשא-ביטון והבידודים לילדים

שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון עמדה השבוע במוקד של כמה ראיונות בולטים. במהלך ראיון במהדורה המרכזית של חדשות 13 היא דיברה על התוכנית שלה שתאפשר לבתי ספר לפעול באופן כמעט רגיל באמצעות בידוד מקוצר לילדים. "אנחנו ניסינו לבחון מה קורה במדינות אחרות", היא סיפרה, "וזיהינו שיש מדינות שמבודדות את המאומת. ומי שבא איתו במגע, כשאנחנו מדברים על ילדים, יכול להיבדק, ואם הוא שלילי הוא חוזר לספסל הלימודים וממשיכים לנטר אותו פעם ביום, פעם ביומיים. בכל מדינה זה משתנה".

במילים אחרות, לטענת שאשא-ביטון, לא רק שתלמיד שבא במגע עם חולה מאומת לא צריך להיכנס לבידוד של שבוע כמו שנדרש מכל מבוגר, מדובר בעניין מקובל בעולם, אולי עם ניואנסים מעט שונים בין מדינה למדינה.

אלא שהמציאות לא בדיוק עולה בקנה אחד עם התמונה שציירה שרת החינוך. ככל שהצלחנו לברר המדיניות שמוצעת על ידה לא נוסתה עד כה בשום מדינה, והמדינה היחידה שמתכוונת להנהיג נוהל כזה היא אנגליה - שהפכה את עצמה לסוג של שפן ניסיונות עולמי - שם הוא ייכנס לתוקף החל מאמצע אוגוסט.

הקלות מסוימות לתלמידים מצאנו גם בצרפת, שם אושרו לאחרונה הקלות נרחבות. אמנם תלמידים בגילאי היסודי שבאו במגע עם חולה מאומת נאלצים להיכנס לבידוד של שבוע לפחות, אבל החל מהשבוע, תלמידים מחוסנים בחטיבות הביניים ובתיכונים יוכלו להמשיך להגיע לכיתות גם אם באו במגע עם חולה מאומת. כלומר, גם לאחר ההקלות הצרפתיות נשמרת שם ההבחנה בין מחוסנים ללא מחוסנים - שבהכרח מוציאה מהתמונה ילדים צעירים - עניין שלא בא לידי ביטוי בהצעתה של שאשא-ביטון.

מדינה נוספת שאפשר אולי להזכיר בהקשר הזה היא סינגפור, שם, על פי בדיקתנו, תקופת הבידוד המדויקת לא מצוינת בהנחיות משרד הבריאות, והתלמידים רשאים לחזור לספסל הלימודים לאחר שסיפקו בדיקת קורונה שלילית.

 

מעבר לכך לא מצאנו כל זכר למודל מהסוג שמציעה שרת החינוך. באיטליה, ספרד ונורווגיה תקופת הבידוד לתלמידים "החשודים" היא בת עשרה ימים לפחות. בשוודיה, עוד מדינה ליברלית בתחום הקורונה, הבידוד לתלמידים ממשיך להיות בן שבוע. גם בגרמניה, שם כל מחוז קובע מדיניות בנפרד, רוב בתי הספר ימשיכו להנהיג בידודים רגילים, בני שבוע לפחות, וכך גם בעוד מדינות שנבדקו על ידינו.

פנינו למשרד החינוך אך שם לא הצליחו לספק לנו דוגמאות למדינות שכבר נקטו במדיניות כזאת או מתכננות להנהיג בידודים מקוצרים של 48 שעות מלבד אנגליה.

נתניהו והחיסון השלישי

גם ראש האופוזיציה בנימין נתניהו ביקש ללמד מה עושות מדינות בעולם. השבוע, בישיבת סיעה של הליכוד, הוא קרא להביא לישראל 2 מיליון מנות חיסון נוספות ולחסן במנה שלישית את בני ה-50 ומעלה. נכון, אין אישור של ה-FDA, אבל לפי נתניהו, מדינות אחרות לא נתנו לזה לעצור אותן. "יש ממשלות בעולם שכבר הולכות... לתת את החיסון השלישי בעוד ימים אחדים, הם לא מחכים ל-FDA".

האירוניה היא שלאחר דבריו של נתניהו, שנאמרו כביקורת על הממשלה, התברר שאכן יש לפחות מדינה אחת שככל הנראה לא תחכה ל-FDA - קוראים לה ישראל (ועוד קודם לכן, בזמן שנתניהו השמיע את הביקורת שלו, ישראל כבר חילקה מנות למי שמוגדרים כמדוכאי חיסון, ועל פי אמצעי התקשורת בארץ ובעולם הייתה למדינה הראשונה לתת מנה שלישית של חיסון מסוג mRNA).

אבל יו"ר האופוזיציה הרי דיבר על חיסון שלישי עוד לפני ההמלצה שגיבש בעניין משרד הבריאות בישראל. לאילו מדינות הוא התכוון? לאחר שלא קיבלנו דוגמאות או מראי מקום מדוברו של נתניהו חיפשנו בעצמנו. גילינו כי בבריטניה שירותי הבריאות הלאומיים קיבלו בתחילת יולי אישור להתחיל לתכנן מתן מנה שלישית לבני 50 ומעלה לפני בוא החורף. אבל נכון לכתיבת שורות אלו, שום תוכנית כזו עוד לא הוצגה. בספרד, שרת הבריאות קרולינה דריאס אמרה ש"הכל מצביע על כך" שיהיה צורך במנה שלישית. בארה"ב, אנתוני פאוצ'י אמר דברים דומים. אבל בינתיים זה רק בתיאוריה.

במילים אחרות, בניגוד לדברי נתניהו, מדינות בולטות שאזרחיהן קיבלנו שני חיסוני mRNA וכעת עומדים לקבל - "בעוד ימים אחדים" - את המנה השלישית אין ממש בנמצא. מה כן יש?

בקוויבק שבקנדה תינתן מנה שלישית לנוסעים שהסטטוס שלהם כמחוסנים לא מוכר בעולם. הכוונה היא למי שבשתי המנות הראשונות קיבלו חיסונים מסוגים שונים, פרקטיקה שבמדינות רבות בעולם מסרבים להכיר בה כמספיקה כדי לזכות בסטטוס מחוסן.

בהונגריה, בטורקיה וברפובליקה הדומיניקנית התחילו במתן מנות שלישיות, אלא ששם החיסון הנפוץ הוא החיסון הסיני, Sinovac. חלק מהמחקרים מראים, באופן ראשוני, שהחיסון הזה שמבוסס על נגיף מומת יוצר תגובה חיסונית חלשה משמעותית מפייזר, ושמנה שלישית מעלה באופן דרסטי את החיסוניות.

נתב"ג והווריאנט הבריטי

נתניהו לא רק תקף את התנהלות הממשלה הנוכחית, אלא גם התפאר בהתנהלות הממשלה שבראשה עמד. כשנשאל השבוע במהלך ראיון בערוץ 20 אם היה סוגר כעת את נתב"ג, הוא השיב: "ברגע שהיה הווריאנט הבריטי אני סגרתי מייד, תוך כמה שעות".

אלא שממשלת נתניהו לא סגרה את נתב"ג כמה שעות לאחר גילוי הווריאנט הבריטי. הבדיקה הזאת כבר נעשתה על ידינו בעבר ונחזור על עיקריה בקצרה. המוטציה הבריטית התגלתה בדצמבר 2020. הבריטים הכריזו על קיומה ב-14 בדצמבר, כשהחשש היה שהזן החדש מדבק יותר מקודמיו ולכן יכול לגרום להתפרצות מחודשת של תחלואה.

מה עשו בישראל ומתי? מפרוטוקול ישיבת ועדת החוקה של הכנסת שהתקיימה ב-22 בדצמבר עולה כי ב-18 בדצמבר נחתם צו שאומר שכל המדינות יוגדרו אדומות החל מה-26 בחודש, ללא קשר לזן הבריטי. בעקבות המידע על הווריאנט החליט קבינט הקורונה להקדים את מימוש הצו בשלושה ימים - כלומר הוא נכנס לתוקפו יותר משבוע לאחר הדיווח של שר הבריאות הבריטי.

היו גם צעדים נקודתיים מוקדמים יותר שננקטו על ידי ממשלת נתניהו. כך, למשל, בבוקר ה-20 בדצמבר החליטה הממשלה כי נוסעים שהגיעו מבריטניה בשתי הטיסות שנחתו באותו היום ילקחו לבידוד במלונית או, לחילופין, יוכלו לבחור לחזור למדינת המוצא של הטיסה. אבל גם כאן מדובר על מהלכים שבוצעו שישה ימים לאחר הדיווח הראשוני, ולא תוך כמה שעות.

אגב, לזכות ממשלת נתניהו אפשר לציין כי מבדיקה אחרת שערכנו במשרוקית בעבר עלה כי גם מדינות אחרות, כמו צרפת, גרמניה, הולנד ועוד, הכריזו על הנחיות חדשות בעקבות הזן הבריטי פחות או יותר באותו הזמן שבו עשתה זאת ישראל.

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"