גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקלאות ורטיקלית ועד תאורה חכמה: החברות שינסו להנפיק בשוק סלקטיבי

טיוטות התשקיף של מיזמי טכנולוגיה מפסידים הנושאים הערות "עסק חי" ממשיכות לזרום לבורסה, חרף הסיכויים הפוחתים להשלים את המהלך ללא קיצוץ ניכר במחיר ● "השוק כבר לא רותח, אבל עדיין נותרה בו אש", טוען גורם בשוק ההנפקות

פיוצ'ר קרופס, המפתחת טכנולוגיה להשבחת גידולים חקלאיים / צילום: אתר החברה
פיוצ'ר קרופס, המפתחת טכנולוגיה להשבחת גידולים חקלאיים / צילום: אתר החברה

כפי שנכתב כאן לא פעם בעת האחרונה, שוק ההנפקות הראשוניות בת"א מראה סימני רגיעה וסלקטיביות גוברת, לאחר גל יוצא דופן של יותר מ-70 הנפקות מתחילת השנה. ולמרות זאת, טיוטות תשקיף של מועמדות חדשות להצטרף למסחר ממשיכות לשטוף את הבורסה המקומית.

"בציר" התשקיפים של השבוע החולף כולל רצף אקלקטי של חברות ממגוון תחומי פעילות, שחלקן (כמו רבות מהמנפיקות בגל הנוכחי) מתהדרות ברעיון טכנולוגי יוצא דופן, באחרות מעורבים אנשי שוק הון מוכרים, ומרביתן מגיעות עם הערות "עסק חי" מצד רואי החשבון, הפסדים ניכרים וללא הכנסות משמעותיות.

עם זאת, בעוד שבתחילת השנה חברות מסוג זה "עברו" את השוק בדרכן לבורסה ללא קושי מיוחד, הרי שלאחרונה הן מתקבלות בחשדנות גדולה יותר מצד הגופים המוסדיים, מה שבא לידי ביטוי בקיצוץ ניכר בתמחור, או לחלופין בקשיים בהשלמת ההנפקה כמתוכנן.

בשוק החיתום מדגישים, כי "עד לפרסום טיוטת תשקיף ציבורית יש תהליך שנמשך כמה חודשים, כך שפרסום חלק ניכר מטיוטות התשקיף כעת אינו מעיד על מצב השוק הנוכחי. לאותן חברות סיכויים פחות טובים להשלים את ההנפקה ללא קיצוץ גדול במחיר, ביחס למה שקיוו להשיג מוקדם יותר השנה".

לדברי אחד הפעילים בשוק, "אמנם ניתן להגיד שהשוק מתקרר, אבל זה ביחס למה שהיה מוקדם יותר השנה. אם בתחילת השנה הוא רתח, אז הוא כבר לא בנקודת הרתיחה, אבל עדיין יש בו אש.

"נראה שהמוסדיים מתחילים להיות יותר בררניים, בעיקר כפונקציה של גודל החברה המנפיקה. השוק פה כולל מעט שחקנים משמעותיים, ואם ה-10 הגדולים מביניהם מחליטים שלא להשקיע בחברות מתחת לרף שווי מסוים, אין להן שוק אחר שהן יכולות לגשת אליו, וזה בהרבה מקרים סוגר להן את הדלת לבורסה".

פרמטר הגודל הוא קריטי עבור החברות שהנפקתן עומדת על הפרק, ושבמרבית המקרים מעוניינות לגייס כמה עשרות מיליוני שקלים, לפי שווי שבדרך כלל מתחיל באזור 100 מיליון שקל ויכול להגיע לכמה מאות מיליוני שקלים בודדות.

מוצר שילהיב המשקיעים לגבי פוטנציאל הצמיחה

כאמור, החברות האחרונות שהגישו טיוטות תשקיפים בת"א מביאות עמן ערב רב של פעילויות, שהמאחד ביניהן הוא בדרך כלל הניסיון להביא לשוק מוצר שילהיב את המשקיעים לגבי פוטנציאל הצמיחה העתידי שלהן.

מדובר בחברת קונטגארד, העוסקת בייעול שרשראות אספקה; בחברת המכשור הרפואי פאלם וואן; בחברת פיוצ'ר קרופס המפתחת טכנולוגיה להשבחת גידולים חקלאיים; בחברת טונדו סמארט הפועלת בתחום הבקרה לחיסכון בעלויות חשמל; ובחברת צבר סולאר מתחום האנרגיה הסולארית (פוטו-וולטאית).

עניין נוסף שמשותף להן, כאמור, הוא שלב פעילות מוקדם יחסית, הבא לידי ביטוי בהפסדים שהן מציגות על הכנסות של מיליוני שקלים בודדים בשנה (מלבד צבר סולאר, המציגה קצב הכנסות של כ-20 מיליון שקל בשנה).

בעניין זה אומרים היום בשוק החיתום, כי "חברות ללא הכנסות או עם הכנסות זניחות, שאין להן ודאות לגבי צמיחה בעתיד, לא צריכות להגיע לבורסה. בתקופה טובה אפשר להנפיק כאלה חברות, בתקופה רעה אי אפשר, ואלה שיגיעו עכשיו לשוק יידרשו להתגמש במחיר כדי להצטרף למסחר".

 

צבר סולאר - היחידה עם הכנסות משמעותיות ובלי "עסק חי"

כאמור, בין המוזכרות יוצאת דופן צבר סולאר, שמלבד ההכנסות המשמעותיות שהיא מציגה, היא גם היחידה מבין החברות שלדוחותיה לא מצורפת הערת "עסק חי" מצד רואי החשבון.

צבר סולאר, המתרכזת בהקמה ותחזוקת מתקנים לייצור חשמל מאנרגיה סולארית, נוסדה כבר בשנת 2009 ובהגעתה לבורסה היא מקווה ליהנות מהביקושים הגבוהים לחברות מתחומי האנרגיה הירוקה, המהוות חלק ניכר מכלל ההנפקות שבוצעו בבורסה בשנה האחרונה.

בין בעלי השליטה והשותפים בצבר סולאר כמה שמות מוכרים, בהם היו"ר אריאל אבן, בעברו מנכ"ל חברת הנדל"ן רבד וקרן ריט 1, ובועז שורץ, לשעבר מנכ"ל דויטשה בנק ישראל. בין המשקיעים בחברה נמנית גם כלל ביטוח, המחזיקה כיום כ-11% מהונה.

מלבדה, החברות העומדות על הפרק גוררות בדוחותיהן שלל הערות רואי חשבון המובילות למסקנה דומה - חשש לגבי יכולתן להמשיך ולפעול כ"עסק חי".

אצל טונדו סמארט, רואי החשבון שלה מעלים סימני שאלה באשר להמשך הפעילות כבר בתקופה הקרובה. בין היתר הם מציינים כי המשך פעילות המו"פ, הייצור והשיווק של מוצריה בשנה הקרובה נתמך בין היתר גם בהלוואות מיועץ ההנפקה - רוני אהרון מנשה, שהעניק לה יותר מ-1.5 מיליון שקל, נוסף ליתרות המזומנים שיש לה ולהכנסות חזויות.

מקורות מימון אלו, לפי רואי החשבון "מאפשרים לדעת ההנהלה את המשך פעילות החברה לתקופה של כחמישה חודשים".

טונדו, שבשליטת משפחת סעדי ואחרים, נוסדה בשנת 2018 והיא מפתחת ומשווקת "בקרים לניהול ושליטה ביישומי עיר חכמה (המבוססים על טכנולוגית IOT - אינטרנט של הדברים), אותם היא משלבת על-בסיס תשתית התאורה והחשמל במרחב הציבורי".

אופטימיות מסוימת לגבי פאלם וואן

מנפיקה פוטנציאלית נוספת שעתידה לוט בערפל היא חברת החקלאות פיוצ'ר קרופס, העוסקת בתחום החקלאות הוורטיקלית, ובמסגרת זו "פיתחה טכנולוגיה המאפשרת השבחת גידולים חקלאיים בתנאים מבוקרים, במבנים סגורים ורב קומתיים... לייצור המוני". פעילותה מבקשת להציע "חקלאות מדויקת, מבוקרת ויעילה, המאפשרת לגדל גידולים איכותיים עם חיי מדף ארוכים יותר, בכל מקום בעולם ובכל עונה של השנה".

רואי החשבון של החברה מפנים את תשומת לב המשקיעים לכמה גורמי סיכון, בהם "חוסר ודאות ביחס ליכולתה להגדיל את היקף ההכנסות באופן משמעותי ולעבור לרווחיות, וכן ביחס ליכולתה לגייס מספיק כספים מהבעלים הקיימים או ממשקיעים חיצוניים לצורך המשך מימון פעילותה ומימוש תוכניתה העסקית".

אצל פאלם וואן, רואי החשבון מנסים, לצד ההערות אודות הפסדיה, תזרים מזומנים שלילי וגירעון בהון החוזר - גם לשדר נימה אופטימית בציינם כי החברה "פועלת להמשך הגדלת המכירות, גידול שהחל ברבעון הרביעי של 2020 ומתבטא גם בגידול ברווחיות הגולמית".

למרות זאת, הערת "עסק חי" עדיין מלווה את דוחותיה, אחרי הפסדים של כ-3.5 מיליון דולר בשנתיים, שבהן הכנסותיה הצטברו לפחות מ-8 מיליון דולר.

את פאלם וואן ייסד המנכ"ל ובעל השליטה אבי לזר, והיא מייצרת ומשווקת מכשיר נייד בתחום האבחון הנשימתי ותפקודי הריאות. בין המשקיעים בה קרן OurCrowd וכמה משקיעים זרים.

רואי החשבון של חברת קונטגארד מפנים את תשומת לב המשקיעים לצורך שלה לגייס מקורות מימון נוספים בעתיד, "בהתבסס על יתרות המזומנים.... ובשים לב לקצב שריפת המזומנים הנוכחי".

קונטגארד נוסדה בשנת 2013 על-ידי יפתח נתיב ואביתר כהן הב-רון, והיא מציעה פלטפורמה המאפשרת קבלת החלטות "לייעול שרשרת האספקה והקטנת הסיכונים הכרוכים בשילוח". יו"ר החברה הוא דוד מחלב, בעברו בין היתר נשיא ומנכ"ל חברת הטכנולוגיה פוינטר.

עוד כתבות

אסים מוניר. מקורב לטראמפ / צילום: ap

פקיסטן היא המתווכת המפתיעה של וושינגטון מול טהרן. איך זה קרה?

בזמן שהמתווכות המסורתיות במפרץ נשחקות תחת משקל האינטרסים הישנים, פקיסטן בנתה ציר עוקף ● השילוב בין הקשר האישי של מפקד הצבא עם טראמפ, לבין הצורך הביטחוני הדחוף בגבול איראן, הפך את אסלאמאבאד למי שמסוגלת לדבר עם שני הצדדים במקביל

זוהר לוי, מנכ''ל אמפא / צילום: תמר מצפי

מבצעי המימון ושיעורי התפוסה: אמפא מציגה דוחות שנתיים לראשונה

חברת אמפא, שהפכה לציבורית במהלך השנה האחרונה, מציגה רווח של 208 מיליון שקל - עלייה משמעותית ביחס ל-2024 ● החברה תחלק דיבידנד של 50 מיליון שקל

זירת נפילה בנהריה / צילום: כבאות והצלה לישראל

הבורסה מסכמת חודש של מלחמה: הענפים שנחבטו, המניות שזינקו והמדד שהפתיע

המערכה מול איראן אמנם נפתחה באופטימיות גדולה בשוק המקומי, אך זו התמתנה בצל חוסר הוודאות הגובר ומלחמת האנרגיה המתהווה ● אילו מדדים ומניות כיכבו, מי אכזבו, ואיך זה שמניית בז"ן זינקה למרות פגיעת הטיל האיראני, בזמן שהמניות הביטחוניות דווקא ירדו?

שרית קלברס פתאל (באמצע), עם משפחתה / צילום: פרטי

חמולה בממ"ד: "אני בן 69, לא ציפיתי לגדל תינוקת בגילי"

כשאין ממ"ד, המסגרות של הילדים מושבתות והמשק עובד כרגיל - יותר ויותר אנשים עוזבים להורים, כדי לקבל הגנה, עזרה וגם תמיכה נפשית ● כך, בבתים רבים בישראל גרות היום משפחות כמו בקומונה, בשלושה דורות לפחות ● איך חולקים בנטל הכלכלי, מהן ההשלכות הרגשיות ומה זה עושה לנו כחברה?

תקיפות צה''ל בטהרן / צילום: Reuters, Anadolu via Reuters Connect

בכיר באיראן מודה: "הפצצת מפעלי הפלדה הנחיתו מכה קשה על הכלכלה"

דובר צה"ל הודיע כי בשתי תקריות אתמול והלילה בדרום לבנון שני קצינים נפצעו קשה ושבעה נפצעו בינוני ● השיגור שבוצע מתימן יורט מחוץ לגבולות הארץ, ולא דווח על נפגעים • ירי משולב מאיראן ומלבנון: אזעקות הופעלו בצפון • דיווח: 10 חיילים אמריקנים נפצעו במתקפה איראנית בסעודיה ● עדכונים שוטפים

אייפון 17e, הסמארטפון המוזל החדש של אפל / צילום: יח''צ

האייפון המוזל החדש פשוט לא מספיק משתלם

האייפון 17e מכוון לכל מי שמעוניין בסמארטפון טוב, אך לא במחירי אפל היוקרתיים ● אמנם החברה הטמיעה בו את המעבד המתקדם ביותר שלה וגם המסך אינו גדול מדי, אך בשורה של פרמטרים מדובר בפשרה משמעותית

לאיזו חברה ביטחונית הצטרף ראש המוסד לשעבר כמשקיע?

כמה עובדים היו מגויסים למילואים בכל רגע נתון בשנת 2025, וגם: איזה שיא שבר בית ההשקעות מיטב בחודש שעבר? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס, מדור חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

"לא יהיה לכם כסף לאפיקומן לילדים": המכתב שצפויים לקבל מאות אלפי שכירים בשבוע הבא

מתווה החל"ת שאושר מותיר עובדים רבים ללא מענה, מעכב תשלומים ומעמיק את הפער בין המגזר הציבורי לפרטי ● באיגוד לשכות המסחר מחריפים את המאבק עם מכתב שיצורף לתלושי השכר: "לא יהיה כסף לאפיקומן לילדים – בגלל ההחלטות בירושלים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kyle Mazza

רוצים לדעת מה דונלד טראמפ הולך לעשות? תסתכלו על המדד הזה

מקסימיליאן יוליר מחטיבת המחקר של דויטשה בנק פיתח את "מדד הלחץ של טראמפ", מדד שימושי לאומדן רמת הלחץ שבה נמצא הנשיא האמריקאי ● כעת, המדד הזה ברמתו הגבוהה מאז "יום השחרור" ● האם "הרגעה מילולית" אופיינית בדרך?

ישראלים מתמגנים בחניון תת-קרקעי בתל אביב בעת התקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

טילים ללא הפסקה: כך מצליחה איראן לשגר למרות ההפצצות

תוך פחות מיממה נשמעו 2,500 אזעקות, יותר מכל יום בשבוע האחרון • "איראן היא מדינה ענקית. כך שלא בעיה מבחינתה למצוא אתרים כדי לשלוח מהם טילים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

היום הגרוע ביותר מזה שנה: המסחר בתל אביב ננעל בירידות חדות

מגמה שלילית בת"א: מדד ת"א 35 צלל ב-3.8%, ת"א 90 איבד 2.5% ● גם המדדים המרכזיים באירופה נסחרים באדום ● מנכ"ל בלקרוק סבור כי המשקיעים מעריכים בחסר את הסיכונים מהמשבר, ומחיר חבית נפט יכול להגיע ל־150 דולר ● חוסר הוודאות בנוגע למלחמה משפיע על שוקי החוב בעולם ● חברת המחקר Renaissance מעריכה שהמצב הגיאופוליטי יעורר את שוק ההנפקות הביטחוניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

הישראליות בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מאבק בתוך המשפחה: בעלי מניות ברדקום דורשים להדיח חמישה דירקטורים

קבוצת בעלי מניות, המחזיקה בכ-19% מהון המניות בחברה, דורשים להדיח חמישה דירקטורים מכהנים ולמנות שלושה אחרים ● בין חברי הקבוצה, נמצאים יורשיו של המייסד והיו"ר לשעבר, זהר זיסאפל ז"ל, ובין הדירקטורים שהם מבקשים להחליף נמצאת מי שהייתה בת זוגו של אביהם, רחל בן-נון

בינה מלאכותית / אילוסטרציה: Shutterstock

למה הדלפה של מודל AI אחד של אנתרופיק הפילה את כל מניות הסייבר?

המודל החדש של אנתרופיק שנחשף בטעות הציג יכולות פנומנליות בכתיבת קוד מורכב ובאיתור חולשות אבטחה, מה שגרם לחששות מפני שינוי דרמטי במאזן הכוחות המסורתי לטובת האקרים ● אנתרופיק מיהרה לחסום את הגישה למאגר הקבצים הפתוח ולהבהיר כי מדובר בכשל נקודתי אבל התגובה בשווקים הייתה מיידית: מניות סייבר מובילות רשמו צניחה חדה

כריך קרואסון ב''מטרלו'' / צילום: שניר (סופגי) גואטה

מרמת הגולן לבודפשט ושוב ארצה: מקדש הקרואסונים חזר מטרלו

מטרלו שיגע את הפודיז אבל נסגר בחרבות ברזל, גם היעד הבא בהונגריה לא צלח: "אנשים אוכלים קרואסון בסכין ומזלג. זה לא בשבילי", אומר עדי פרץ ● השבוע הוא פתח מחדש בבנימינה: "פחד אלוהים כל ההייפ"

הדמיית הפרויקט ברזיאל, רמת גן. הזמן עבד נגדה / צילום: מתוך אתר קרדן נדל''ן

סדק קטן בדוחות קרדן נדל"ן מצביע על הקריסה הגדולה בשוק המגורים

משפט חריג שהתחבא בהערת שוליים בדוחות קרדן נדל"ן מספר בצורה מושלמת את סיפורו של הנדל"ן למגורים בחודשים האחרונים ● ואם בארזים נפלה שלהבת - חברה יציבה בשווי מיליארד שקל בבורסה והון עצמי של 750 מיליון שקל - מה יגידו אזובי הקיר

קמפיין הפועלים

הרבה יותר מדמות של "ארץ נהדרת": בנק הפועלים שוב לוקח את הדאבל

הפרסומת הזכורה והאהובה ביותר, גם השבוע, שייכת לבנק הפועלים, "אירנה" (ליאת הר לב) והילה קורח - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● אל על זוכה לתשומת לב עם פרסומת רזה, והטיזר של שופרסל נועל את הטבלה

מיכל בצר / צילום: רמי זרנגר

מנהלת השיווק של תנובה עוברת לסלקום

כחמישה חודשים אחרי שסיימה את תפקידה כמנהלת השיווק של תנובה, מיכל בצר מצטרפת לסלקום כסמנכ”לית השיווק של החברה ● במקביל: רב בריח זוכה בפרויקט המטרו בבוגוטה בהיקף של כ-12 מיליון שקל ומרחיבה את פעילותה הבינלאומית ● אירועים ומינויים

נפט / צילום: Shutterstock

טראמפ חשף: המתנה שקיבלתי מאיראן

נשיא ארה״ב סיפר כי איראן אפשרה ל-10 מיכליות נפט לעבור במצרי הורמוז כמחווה של רצון טוב כחלק מהשיחות בין המדינות ● בכך סתר את ההכחשה המתמשכת של איראן בנוגע למגעים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"נמוך משמעותית ממחיר השוק": בכמה רכש משקיע דירה בדימונה?

דירת שלושה חדרים, בשטח של 47 מ"ר בדימונה נמכרה תמורת 350 אלף שקל ● הבניין נבנה בשנות ה־70, הדירה לא משופצת אך במצב טוב ● המוכר הוא משקיע מהמרכז והקונים גם הם משקיעים מהמרכז

בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

באוצר סוף סוף מבינים שלעסקים לא נשאר אוויר

שש שנים והמענה לעסקים מתבושש ● חייבים לבזר את תשתיות החשמל ● ולציבור נשאר רק להביט לשמיים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק