גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

מחקלאות ורטיקלית ועד תאורה חכמה: החברות שינסו להנפיק בשוק סלקטיבי

טיוטות התשקיף של מיזמי טכנולוגיה מפסידים הנושאים הערות "עסק חי" ממשיכות לזרום לבורסה, חרף הסיכויים הפוחתים להשלים את המהלך ללא קיצוץ ניכר במחיר ● "השוק כבר לא רותח, אבל עדיין נותרה בו אש", טוען גורם בשוק ההנפקות

פיוצ'ר קרופס, המפתחת טכנולוגיה להשבחת גידולים חקלאיים / צילום: אתר החברה
פיוצ'ר קרופס, המפתחת טכנולוגיה להשבחת גידולים חקלאיים / צילום: אתר החברה

כפי שנכתב כאן לא פעם בעת האחרונה, שוק ההנפקות הראשוניות בת"א מראה סימני רגיעה וסלקטיביות גוברת, לאחר גל יוצא דופן של יותר מ-70 הנפקות מתחילת השנה. ולמרות זאת, טיוטות תשקיף של מועמדות חדשות להצטרף למסחר ממשיכות לשטוף את הבורסה המקומית.

"בציר" התשקיפים של השבוע החולף כולל רצף אקלקטי של חברות ממגוון תחומי פעילות, שחלקן (כמו רבות מהמנפיקות בגל הנוכחי) מתהדרות ברעיון טכנולוגי יוצא דופן, באחרות מעורבים אנשי שוק הון מוכרים, ומרביתן מגיעות עם הערות "עסק חי" מצד רואי החשבון, הפסדים ניכרים וללא הכנסות משמעותיות.

עם זאת, בעוד שבתחילת השנה חברות מסוג זה "עברו" את השוק בדרכן לבורסה ללא קושי מיוחד, הרי שלאחרונה הן מתקבלות בחשדנות גדולה יותר מצד הגופים המוסדיים, מה שבא לידי ביטוי בקיצוץ ניכר בתמחור, או לחלופין בקשיים בהשלמת ההנפקה כמתוכנן.

בשוק החיתום מדגישים, כי "עד לפרסום טיוטת תשקיף ציבורית יש תהליך שנמשך כמה חודשים, כך שפרסום חלק ניכר מטיוטות התשקיף כעת אינו מעיד על מצב השוק הנוכחי. לאותן חברות סיכויים פחות טובים להשלים את ההנפקה ללא קיצוץ גדול במחיר, ביחס למה שקיוו להשיג מוקדם יותר השנה".

לדברי אחד הפעילים בשוק, "אמנם ניתן להגיד שהשוק מתקרר, אבל זה ביחס למה שהיה מוקדם יותר השנה. אם בתחילת השנה הוא רתח, אז הוא כבר לא בנקודת הרתיחה, אבל עדיין יש בו אש.

"נראה שהמוסדיים מתחילים להיות יותר בררניים, בעיקר כפונקציה של גודל החברה המנפיקה. השוק פה כולל מעט שחקנים משמעותיים, ואם ה-10 הגדולים מביניהם מחליטים שלא להשקיע בחברות מתחת לרף שווי מסוים, אין להן שוק אחר שהן יכולות לגשת אליו, וזה בהרבה מקרים סוגר להן את הדלת לבורסה".

פרמטר הגודל הוא קריטי עבור החברות שהנפקתן עומדת על הפרק, ושבמרבית המקרים מעוניינות לגייס כמה עשרות מיליוני שקלים, לפי שווי שבדרך כלל מתחיל באזור 100 מיליון שקל ויכול להגיע לכמה מאות מיליוני שקלים בודדות.

מוצר שילהיב המשקיעים לגבי פוטנציאל הצמיחה

כאמור, החברות האחרונות שהגישו טיוטות תשקיפים בת"א מביאות עמן ערב רב של פעילויות, שהמאחד ביניהן הוא בדרך כלל הניסיון להביא לשוק מוצר שילהיב את המשקיעים לגבי פוטנציאל הצמיחה העתידי שלהן.

מדובר בחברת קונטגארד, העוסקת בייעול שרשראות אספקה; בחברת המכשור הרפואי פאלם וואן; בחברת פיוצ'ר קרופס המפתחת טכנולוגיה להשבחת גידולים חקלאיים; בחברת טונדו סמארט הפועלת בתחום הבקרה לחיסכון בעלויות חשמל; ובחברת צבר סולאר מתחום האנרגיה הסולארית (פוטו-וולטאית).

עניין נוסף שמשותף להן, כאמור, הוא שלב פעילות מוקדם יחסית, הבא לידי ביטוי בהפסדים שהן מציגות על הכנסות של מיליוני שקלים בודדים בשנה (מלבד צבר סולאר, המציגה קצב הכנסות של כ-20 מיליון שקל בשנה).

בעניין זה אומרים היום בשוק החיתום, כי "חברות ללא הכנסות או עם הכנסות זניחות, שאין להן ודאות לגבי צמיחה בעתיד, לא צריכות להגיע לבורסה. בתקופה טובה אפשר להנפיק כאלה חברות, בתקופה רעה אי אפשר, ואלה שיגיעו עכשיו לשוק יידרשו להתגמש במחיר כדי להצטרף למסחר".

 

צבר סולאר - היחידה עם הכנסות משמעותיות ובלי "עסק חי"

כאמור, בין המוזכרות יוצאת דופן צבר סולאר, שמלבד ההכנסות המשמעותיות שהיא מציגה, היא גם היחידה מבין החברות שלדוחותיה לא מצורפת הערת "עסק חי" מצד רואי החשבון.

צבר סולאר, המתרכזת בהקמה ותחזוקת מתקנים לייצור חשמל מאנרגיה סולארית, נוסדה כבר בשנת 2009 ובהגעתה לבורסה היא מקווה ליהנות מהביקושים הגבוהים לחברות מתחומי האנרגיה הירוקה, המהוות חלק ניכר מכלל ההנפקות שבוצעו בבורסה בשנה האחרונה.

בין בעלי השליטה והשותפים בצבר סולאר כמה שמות מוכרים, בהם היו"ר אריאל אבן, בעברו מנכ"ל חברת הנדל"ן רבד וקרן ריט 1, ובועז שורץ, לשעבר מנכ"ל דויטשה בנק ישראל. בין המשקיעים בחברה נמנית גם כלל ביטוח, המחזיקה כיום כ-11% מהונה.

מלבדה, החברות העומדות על הפרק גוררות בדוחותיהן שלל הערות רואי חשבון המובילות למסקנה דומה - חשש לגבי יכולתן להמשיך ולפעול כ"עסק חי".

אצל טונדו סמארט, רואי החשבון שלה מעלים סימני שאלה באשר להמשך הפעילות כבר בתקופה הקרובה. בין היתר הם מציינים כי המשך פעילות המו"פ, הייצור והשיווק של מוצריה בשנה הקרובה נתמך בין היתר גם בהלוואות מיועץ ההנפקה - רוני אהרון מנשה, שהעניק לה יותר מ-1.5 מיליון שקל, נוסף ליתרות המזומנים שיש לה ולהכנסות חזויות.

מקורות מימון אלו, לפי רואי החשבון "מאפשרים לדעת ההנהלה את המשך פעילות החברה לתקופה של כחמישה חודשים".

טונדו, שבשליטת משפחת סעדי ואחרים, נוסדה בשנת 2018 והיא מפתחת ומשווקת "בקרים לניהול ושליטה ביישומי עיר חכמה (המבוססים על טכנולוגית IOT - אינטרנט של הדברים), אותם היא משלבת על-בסיס תשתית התאורה והחשמל במרחב הציבורי".

אופטימיות מסוימת לגבי פאלם וואן

מנפיקה פוטנציאלית נוספת שעתידה לוט בערפל היא חברת החקלאות פיוצ'ר קרופס, העוסקת בתחום החקלאות הוורטיקלית, ובמסגרת זו "פיתחה טכנולוגיה המאפשרת השבחת גידולים חקלאיים בתנאים מבוקרים, במבנים סגורים ורב קומתיים... לייצור המוני". פעילותה מבקשת להציע "חקלאות מדויקת, מבוקרת ויעילה, המאפשרת לגדל גידולים איכותיים עם חיי מדף ארוכים יותר, בכל מקום בעולם ובכל עונה של השנה".

רואי החשבון של החברה מפנים את תשומת לב המשקיעים לכמה גורמי סיכון, בהם "חוסר ודאות ביחס ליכולתה להגדיל את היקף ההכנסות באופן משמעותי ולעבור לרווחיות, וכן ביחס ליכולתה לגייס מספיק כספים מהבעלים הקיימים או ממשקיעים חיצוניים לצורך המשך מימון פעילותה ומימוש תוכניתה העסקית".

אצל פאלם וואן, רואי החשבון מנסים, לצד ההערות אודות הפסדיה, תזרים מזומנים שלילי וגירעון בהון החוזר - גם לשדר נימה אופטימית בציינם כי החברה "פועלת להמשך הגדלת המכירות, גידול שהחל ברבעון הרביעי של 2020 ומתבטא גם בגידול ברווחיות הגולמית".

למרות זאת, הערת "עסק חי" עדיין מלווה את דוחותיה, אחרי הפסדים של כ-3.5 מיליון דולר בשנתיים, שבהן הכנסותיה הצטברו לפחות מ-8 מיליון דולר.

את פאלם וואן ייסד המנכ"ל ובעל השליטה אבי לזר, והיא מייצרת ומשווקת מכשיר נייד בתחום האבחון הנשימתי ותפקודי הריאות. בין המשקיעים בה קרן OurCrowd וכמה משקיעים זרים.

רואי החשבון של חברת קונטגארד מפנים את תשומת לב המשקיעים לצורך שלה לגייס מקורות מימון נוספים בעתיד, "בהתבסס על יתרות המזומנים.... ובשים לב לקצב שריפת המזומנים הנוכחי".

קונטגארד נוסדה בשנת 2013 על-ידי יפתח נתיב ואביתר כהן הב-רון, והיא מציעה פלטפורמה המאפשרת קבלת החלטות "לייעול שרשרת האספקה והקטנת הסיכונים הכרוכים בשילוח". יו"ר החברה הוא דוד מחלב, בעברו בין היתר נשיא ומנכ"ל חברת הטכנולוגיה פוינטר.

עוד כתבות

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; הנאסד"ק קפץ בכ-2%, אינטל זינקה בחדות

מניות השבבים זינקו, אינטל קפצה בעקבות עסקת ענק מסתמנת עם אפל ● הדולר התחזק לשיא של מעל שנה, אחרי החלטת הריבית הניצית של הפד אמש ● אחרי שעלתה בעשרות אחוזים מאז ההנפקה, SpaceX ירדה יום שני ברציפות ● הביטקוין ירד במעל 2% ונסחר סביב 63 אלף דולר ● הקוספי והניקיי רשמו אבני דרך היסטוריות ופרצו את רמות ה-9,000 וה-71,000 נקודות

סבסטיאן קורץ ושלו חוליו / צילום: Courtesy: eclipse media

הגיוס שמקפיץ את חברת הסייבר של שלו חוליו לשווי של 3 מיליארד דולר

חברת הסייבר דרים סקיוריטי שהקים שלו חוליו עם קנצלר אוסטריה לשעבר סבסטיאן קורץ, הגיע לשווי של 3 מיליארד דולר עם גיוס הון חדש של 260 מיליון דולר ● על פי ההערכה, קצב ההכנסות השנתי של החברה חצה לאחרונה את רף 100 מיליון הדולר

עו''ד משה שמעוני, יו''ר מקורות / צילום: שלומי יוסף

מקורות גייסה 1.75 מיליארד שקל באג"ח; ביקושים פי 3 מהמתוכנן

המרווח כ־77 נקודות בסיס מעל אג"ח ממשלתיות במח"מ דומה ● הכספים יממנו את ההשקעות של החברה במשק המים, לרבות חיבור אזורים מרוחקים ומנותקים ● היו"ר משה שמעוני: "הגיוס יאפשר לחברה להמשיך את תוכנית ההשקעות הקריטית לפיתוח משק המים בתקופה המאופיינת באתגרים אקלימיים"

כרטיס FlyAll של כאל / צילום: יח''צ כאל

כאל מכריזה על 50 אלף מצטרפים לפליי אול, אבל הדרך לנתוני פליי קארד עוד ארוכה

חברת כרטיסי האשראי הגיע בפחות משבועיים ל-50 אלף לקוחות בכרטיס שמחליף את שיתוף הפעולה שלה עם מועדון הנוסע המתמיד של אל על, שעבר לישראכרט ● כאל השקיעה כ-8 מיליון דולר במתנות הצטרפות במטרה למשוך לקוחות

תל אביב. ''הדירה בנורדאו הושכרה תוך חמש שעות'' / צילום: Shutterstock

אות אזהרה ממדד מאי: הקיפאון ברכישות והמשבר בהייטק מתדלקים את השכירות

התרחקות המשקיעים, הקיפאון בשוק הרכישה והביקוש הקשיח לממ"דים פוגעים בהיצע של דירות להשכרה ● גל התייקרויות נוסף עלול להגיע לקראת הקיץ

מושיקו גמליאלי. ''אנחנו אוהבים לייצר מוסדות'' / צילום: אסף קרלה

המסעדה האיטלקית המיתולוגית של תל אביב חוזרת קלילה ושמחה יותר

פרונטו התל אביבית כבר ידעה כמה גלגולים. עכשיו הבעלים החדשים מכניסים אליה פאן וקלילות: "בעשור האחרון פרונטו הייתה מקום שבאים אליו פעם בשנה. עכשיו היא מקום לבוא אליו פעמיים־שלוש בשבוע"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב ומוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

למה נתניהו וטראמפ כל כך התנגדו להסכם הגרעין של אובמה?

שמונה שנים אחרי שעזב את הסכם הגרעין, נשיא ארה"ב חותר שוב להבנות עם איראן ● מה באמת היה באותו הסכם שטראמפ השמיץ, ומה קרה לאחר שהוא בחר לעזוב אותו? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

זום גלובלי / צילום: Reuters

לאחר שהגיע להסכם עם איראן: טראמפ מנחית מכה על הנפט הרוסי

על פי דיווח ברויטרס, ארה"ב ניהלה מבצע חשאי להעברת חביות נפט דרך הורמוז • בתוך כך, טראמפ מטיל מחדש סנקציות על רוסיה ● ולראשונה באמריקה הלטינית - חקיקה נגד מילת נשים ● זום גלובלי

בית במושב / אילוסטרציה: Shutterstock

האם נישלה את בנה מנחלה במושב. ביהמ"ש לא אהב את זה

40 שנה אחרי שמונה כבן ממשיך ובנה את ביתו במשק, גילה הבן כי אמו המנוחה נישלה אותו והעבירה את הזכויות לאחותו ● השופטים קבעו כי מוסד "הבן הממשיך" חזק יותר מצוואה והותירו את הנחלה, השווה מיליונים, בידי הבן ● "חזרה ממתנה אינה נעשית בסתר"

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על תשלם 50 מיליון שקל בגין הטענות בקרטל המטענים לפני 3 עשורים

ההחלטה על הפיצוי התקבלה במסגרת הסכם פשרה בבקשה לתביעה ייצוגית, בה נטען כי אל על וחברות נוספות היו צד לקרטל עולמי שבאמצעותו תואמו רכיבים שונים של מחירי שילוח מטען אווירי ● לאורך ההליך ואף במסגרת הסכם הפשרה, אל על הכחישה ודחתה את הטענות נגדה

מנכ''ל אפל היוצא, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

אפל צפויה לייקר את מוצריה. טים קוק: "העלאות מחירים הן בלתי נמנעות"

מנכ"ל אפל היוצא אמר בראיון לוול סטריט ג'ורנל כי הזינוק בביקוש לשבבי זיכרון עבור מערכות בינה מלאכותית הקפיץ את עלויות הרכיבים והוביל את החברה להיערך להעלאות מחירים ● קוק לא פירט מתי ייכנסו ההתייקרויות לתוקף והן עשויות לחול על אייפונים, מחשבי מק ואייפדים ● לפי הדיווחים, הצפי להתייקרות הוא עד כ-270 דולר במכשירי אייפון פרו העתידיים

הספר AIvertising / צילום: כריכת הספר

המושג החמקמק שנקרא יצירתיות בעידן ה־AI

הספר AIvertising מבוסס על דיאלוגים בין אדם למכונה, ורלוונטי לא רק לאנשי שיווק ופרסום ● ד"ר דן ערב מסביר מדוע

עו״ד כרמית יוליס, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה(משפט אזרחי) / צילום: איל יצהר

התיקון בחוק שיגן על צרכנים שנפלו קורבן להונאה בכרטיס אשראי

משרד המשפטים מקדם תיקון לחוק שירותי תשלום שיחייב השבת כספים גם במקרים שבהם לקוחות מסרו קודים סודיים בעקבות הונאה ● במקביל, חברות האשראי יחויבו לשתף מידע אחת עם השנייה על שיטות העוקץ לצורך מניעת מקרים דומים

אלכס סקלר / צילום: תמר מצפי

"זה הפרויקט המשמעותי בחיי": ראיון עם המיליארדר שמציף את הארץ בשלטים נגד צביקה נווה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מאחורי שלטי החוצות שהוצבו לפני כשבוע בדרכים נגד החוקר הפרטי צביקה נווה, עומד המיליארדר אלכס סקלר ● בשביל סקלר, המאבק החריג הזה הוא לא עוד משימה: "זה הפרויקט המשמעותי בחיים שלי" ● בראיון לגלובס הוא מתעקש שזה לא בגלל שנווה נשוי לגרושתו, מודה שכבר השתמש בטקטיקת השלטים, ומכריז: "הצעתי מיליון דולר פרס למי שיביא ראיית זהב נגד נווה"

אושרי לוגסי, מנכ''ל משותף באונדס (OAS) / צילום: אונדס

מנכ"ל אונדס, החברה שמזעזעת את השוק הביטחוני, מדבר לראשונה

אחרי סדרת רכישות שהזניקה את שווי החברה הביטחונית ל־4.75 מיליארד דולר, תא"ל (במיל') אושרי לוגסי חושף את האסטרטגיה מאחורי המהלכים שמטריפים את המתחרות ● בריאיון ששודר בכנס TECH IL הוא מסביר מדוע הוא לא חושש מ"השתלטות אמריקאית", ואיך בכוונתו להפוך את שדה הקרב לרובוטי, מהיר וזול

ה-SpaceX הבאה? שתי מניות חלל עם אפסייד של עד 61%

שבוע שעבר ייזכר בהיסטוריה של שוק ההון, כאשר SpaceX הונפקה בשווי של למעלה מטריליון דולר ● כעת, כשהטירוף סביב מניית החלל מייצר באזז חסר תקדים בוול סטריט, האנליסטים כבר מסמנים שתי חברות קטנות יותר בסקטור עם פוטנציאל זינוק אדיר

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

חצי שנה אחרי הכניסה לנופר: לאומי פרטנרס מציפה רווח של 250 מיליון שקל

בעקבות עלייה של מעל 115% במניית חברת האנרגיה המתחדשת, החליטה זרוע ההשקעות של לאומי לפרק את השותפות עם עופר ינאי, ולעבור להשקעה ישירה בנופר ● במסגרת המהלך, תפרע נופר את חובותיה ללאומי באמצעות גיוס מגופים אחרים

טראמפ ונתניהו / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ מצמץ ראשון אפילו במונחי אובמה

נשיא ארה"ב יצא למערכה במטרה להפעיל לחץ חסר תקדים על טהרן, אך המשבר במצר הורמוז והחשש מהשלכות כלכליות גלובליות שינו את סדר העדיפויות ● התוצאה: הסכם שעשוי להחזיר את איראן חזקה ועשירה יותר

בכמה זינקו מחירי השכירות החודש?

מה המשמעות של המונח החדש שמשתלט על וול סטריט? ● בכמה קרסה מניית אודיטי טק בשנה האחרונה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בתל אביב ננעלה בירוק, לאחר שלושה ימים של ירידות

לאחר שנפתחה בירידות חדות והתקרבה לטריטוריית "תיקון", הבורסה שינתה כיוון וננעלה בעליות של קרוב ל-1% ● פריורטק זינקה, שוקלת הנפקה של חברת הבת אקסס ● נקסט ויז'ן נפלה לאחר שמייסדיה דיווחו על מימושים ● טאואר טיפסה לאחר שהודיעה על אבן דרך בשותפות עם חברת השבבים מארוול