גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבטחות ומציאות: כך נעלמו העצמאים מחוק ההסדרים

ממשלת בנט–לפיד הבטיחה לעצמאים רשת ביטחון סוציאלית, אלא שזו נעדרת מחוק ההסדרים הקרוב ● איך מגזר של חצי מיליון עובדים נשאר מאחור? באוצר לא מבינים על מה המהומה, ובממשלה מבטיחים לטפל בנושא אחרי העברת התקציב

נפתלי בנט, יאיר לפיד ואביגדור ליברמן / צילום: Reuters
נפתלי בנט, יאיר לפיד ואביגדור ליברמן / צילום: Reuters

"הממשלה תפעל לחיזוק המגזר הפרטי, בדגש על עסקים קטנים ובינוניים, ולשם כך תעמיד רשת ביטחון לעצמאים", כך נכתב בקווי היסוד של ממשלת השינוי. המשפט הזה היה חלק מההבטחות של המפלגות השונות להקים רשת ביטחון סוציאלית לעצמאים בישראל, הכלולות בשורת ההסכמים הקואליציוניים להקמת ממשלת בנט-לפיד.
ביום ראשון עתידה הממשלה לאשר את התקציב לשנים 2021-2022 וחוק ההסדרים הנלווה לו, אך בין שלל הרפורמות הגדולות בחוק ההסדרים נראה שנשכחה רפורמה אחת שהייתה אמורה לתקן עוול היסטורי שנעשה לעצמאים - אותה רשת ביטחון סוציאלית לעצמאים.

אחרי הקורונה: התקוות התנפצו

דמי אבטלה לעצמאים הייתה אחת ההבטחות הגדולות של הממשלה הקודמת למשק. סקטור העצמאים מונה כ-500 אלף עצמאים, מעסיקים ובעלי עסקים קטנים, אשר מעסיקים בעצמם כ-1.5 מיליון שכירים. מאבקם לזכויות סוציאליות, התעצם מראשית משבר הקורונה ובמקביל נערכו כל העת פגישות של ראשי הארגונים עם שרי האוצר לשעבר (משה כחלון ואחריו ישראל כ"ץ), נציגי אגף התקציבים ונציגי משרד ראש הממשלה, ואף עם ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו. כולם הבטיחו להם הכל: השוואת זכויות העצמאים לאלה של השכירים, מבחינת זכאותם לדמי אבטלה וחופשות. ההבטחה הזאת הפכה לאחת מהבטחות הבחירות הפופולריות של המפלגות הגדולות, שכולן החליטו פתאום שהם רוצים לתקן עוול היסטורי שקיים בישראל עשרות שנים, ומקפח את העצמאים.

הכוח שהיה לעצמאים בשיאה של המחאה, כשהם היו מאוחדים בסבלם, היתרגם גם לכוח פוליטי, שהוביל בין היתר את אביר קארה, מי שייסד את תנועת העצמאים "אני שולמן", להתמודד על מקום בכנסת. קארה קיבל מקום של כבוד במפלגת קדימה ועם הקמת הממשלה הפך לסגן שר במשרד ראש הממשלה. בנוסף, בקווי היסוד של הממשלה שולבו חלק מההבטחות לעצמאים, בהם ההבטחה לחוקק רשת ביטחון סוציאלית.

כך נולדו בלב העצמאים ציפיות ותקוות שהנושאים שמעניינים אותם יטופלו. כעת, חלק מארגוני העצמאים, טוענים כי לא רק שהממשלה לא מקיימת את ההבטחות שלה, אלא בחוק ההסדרים היא אף מערימה עליהם קשיים.

לדברי נשיא לשכת העצמאים בישראל, עו"ד רועי כהן, "שנים אנחנו זועקים, והקורונה טרפה את כל הקלפים - אנשים קורסים ועולם כמנהגו נוהג. שוב חוק הסדרים ושוב העצמאים בחוץ. אנחנו רגע לפני תקופת החגים, 'התו הירוק' חזר עם כל מה שהוא טומן בחובו, ואיתו המגבלות שכבר נושפות בעורפנו. נשאלת השאלה איך, אחרי כמעט שנתיים של משבר כלכלי, של קריסה המונית של עסקים, ממשלת ישראל מרשה לעצמה לפרסם חוק הסדרים שלא כולל כמעט שום בשורה למען העצמאים והעסקים הקטנים, ושוב מתעלמת מהם. דמי אבטלה לעצמאים ורשת ביטחון סוציאלית בדיוק כמו לשכירים זה צו השעה.

גם יו"ר פורום העצמאים בהסתדרות, רמי בז'ה טוען, כי "ספר התקציב וחוק ההסדרים לא כוללים אף חלק מ'התוכנית הלאומית' לרשת ביטחון סוציאלי לעצמאים, ובתקציב אין שום בשורה לבעלי העסקים הקטנים והבינוניים, שעדיין מתמודדים עם השלכות המגפה והפחד מהגבלות נוספות שיגיעו בשבועות הקרובים בעקבות העלייה בתחלואה. לא ייתכן שלפני חודשיים כל הפוליטיקאים שמרכיבים את הקואליציה נפגשו איתנו, והביעו תמיכה בחקיקת דמי אבטלה לעצמאים והענקת רשת ביטחון סוציאלית לבעלי העסקים, והיום שותקים".

"אי אפשר לעשות מהפכה בחודש"

באוצר לא מבינים על איזו "שתיקה" או "הבטחות שווא" מדברים חלק מארגוני העצמאים. לטענתם חוק ההסדרים הנוכחי הוא החוק הטוב ביותר שהיה אי פעם לעצמאים, וההוכחה לכך הן בין היתר הרפורמות להפחתת הרגולציה, הרפורמה בשירותי הכבאות, הרפורמות בייבוא ועוד. לדברי גורם באוצר, "חוק ההסדרים הנוכחי הוא חוק שנועד למגזר העסקי. הוא רצוף הטבות וכלים שיאפשרו לאותם עסקים, בדגש על עסקים קטנים ועצמאים, לצמוח. כל הרפורמה ברגולציה היא לטובת העסקים עם דגש על עסקים קטנים ובינוניים, וכך גם הרפורמה בכבאות וברישוי. גם הרפורמה בייבוא שתאפשר לייבואנים קטנים להתחיל לייבא ולהתחרות ביבואנים הגדולים, אחרי שהיא מבטלת את המגבלות של מכון התקנים, נועדה לסייע למגזר העסקי. זה עולם אחר לגמרי שמשרת את העסקים הקטנים. זה חוק הסדרים שהוא סופר טוב לעצמאים, עם מלא רפורמות מעולות עבורם".

באשר לרשת הביטחון הסוציאלית אומר אותו גורם כי זה לא דבר שניתן להכניס לחוק ההסדרים. "על רשת ביטחון סוציאלית אין הסכמה בכלל גם בין העצמאים עצמם. השולמנים למשל לא רוצים דמי אבטלה לעצמאים, לעומת לה"ב שכן רוצה דמי אבטלה לעצמאים. הממשלה אמרה שהיא תבחן את הקמת רשת ביטחון התנדבותית, והיא תעשה את זה, אבל מצפים שהמדינה תעשה את זה תוך 40 יום? הממשלה אמרה שהיא תבחן את הנושא והיא תבחן אותו. לא ניתן תוך חודש לעשות מהפכה שאין עליה בכלל הסכמה, גם בקרב הציבור שלכאורה דורש אותה. לכן, את נושא רשת הביטחון הממשלה והאוצר יבחנו לעומק בהמשך. בקרב העצמאים אין קונצנזוס מה הם רוצים. הם בעצמם לא מסכימים על מודל אחד של זכויות סוציאליות".

"חוק ההסדרים: תרגום של מחאת העצמאים"

גם ח"כ אביר קארה, סגן שר במשרד ראש הממשלה, שנושא את דגל העצמאים, לא מבין את הטענות. "מצער אותי לחשוב שיש לי חברים שהלכו להקים את פורום העצמאים בהסתדרות תוך התעלמות מהעובדה שההסתדרות היא לא חלק מהפתרון אלה חלק מהבעיה", אומר קארה. לדבריו, "חוק ההסדרים הוא החוק הכי מרחיק לכת שנכתב אי פעם בישראל לטובת העצמאים. מעולם לא היה חוק כל כך טוב לעצמאים. זה חוק שתרגם את המחאה של העצמאים למדיניות כלכלית של ממשלה. ממשלת ישראל עוסקת בהפחתה רצינית של רגולציה בהקמת רשות הרגולציה. כל בעל עסק טוען שקשה לו ומציקים לו, ויש היטלים אגרות קנסות ורישוי שמטילים עליו, פיקוח מיותר ודרישות מוגזמות וכל הדברים האלה מוסרים עכשיו. לומר שאין התייחסות לעצמאים בתקציב המדינה ובחוק ההסדרים זה להיות מנותק".

באשר לרשת הביטחון אומר קארה, כי "את המונח רשת ביטחון לעצמאים אני תבעתי ובהסכם הקואליציוני הכנסנו אותו, והממשלה מחויבת לו. אנחנו עובדים על הנושא הזה ביתר שאת, אבל צריך להבין שדברים שלא קרו 72 שנה אי אפשר להעביר ב-42 יום. אנחנו נעביר תקציב ואחרי שנעביר אותו נעבוד על זה כדי שעד סוף השנה תהיה רשת ביטחון וולנטרית לעצמאים. אבל בואו קודם כל נעביר תקציב, כי אם אין תקציב אין ממשלה. הנושא של רשת ביטחון הוא בטיפול אישי שלי ואני דואג לזה".

קארה מוסיף, כי בתכנית שתתגבש לאחר שיעבור חוק ההסדרים יוכל כל עצמאי שיבחר בכך להוציא לעצמו תלושי שכר ולהפריש סכומים לטובת דמי אבטלה ולקבל זכויות כמו שכיר. "אנחנו רוצים שכל עצמאי שרוצה יוכל להוציא לעצמו תלוש משכורת כמו שכיר, ולקבל את הזכויות כמו שכיר. יש לזה הסכמה מאוד רחבה בקואליציה וגם באופוזיציה, ונעביר את זה. זה יחול על עצמאים שירצו בכך. אנחנו לא נדרוש מאדם לשלם את ההפרשות לדמי אבטלה. יש פה עבודה פוליטית שצריכה להיעשות אבל זה לא ירד מהפרק. אי אפשר ביום אחד לתקן עוולות של 100 שנה. נעביר את חוק ההסדרים, ואז נסיים את הפעילות שלנו ברשת הביטחון לעצמאים. אלה דברים שהתחייבנו עליהם ונעמוד בהם".

את עו"ד כהן זה לא מספק. לדבריו, "רישוי עסקים ורפורמה בייבוא הם צעדים הגיוניים ושקולים בדרך להורדת יוקר המחיה והפחתת הרגולציה במגזר העסקי, אבל הם לא העיקר, ושוב קיבלנו חוק הסדרים בלי שום פרק על העצמאים. צריך לנקוט בצעדים אקוטיים יותר כדי לסייע לעצמאים והעסקים להתאושש ממשבר הקורונה ולעמוד שוב על הרגליים. צעדים כמו הרחבת העוסק הפטור, פחת מואץ, קיזוז הפסדים לאחור , הכרה בהוצאות וההכרחי מכולם - דמי אבטלה לעצמאים".

גם בז'ה מרגיש כי כל המילים הגבוהות לא מגיעות כסיוע אמיתי לעצמאים. "ברישוי עסקים ורגולוציה מתקנים ביורוקרטיה ואני מברך על זה אבל אנחנו מבקשים קודם כל רשת ביטחון סוציאלית לעצמאים. אנחנו מצפים שיהיה אזכור וביטוי לתנאים סוציאלים לעצמאים בחוק ההסדרים".

בשורה התחתונה כרגע אין דמי אבטלה לעצמאים בחוק ההסדרים וגם לא יהיו. האם זה ישתנה לאחר שחוק ההסדרים יעבור? האם יהיה כאן שינוי היסטורי או שההיסטוריה תחזור על עצמה וכל ההבטחות לעצמאים ייעלמו? התשובה תתקבל בנובמבר, אחרי שנדע מה יעלה בגורל הממשלה, והאם הצליחה או לא הצליחה להעביר תקציב.

האוצר: "ארגוני העצמאים היו מעורבים"

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "חוק ההסדרים המובא השנה לאישור הממשלה הינו רחב ומקיף בהשוואה לשנים קודמות וכולל רפורמות יסוד רבות אשר יביאו לשיפור ניכר בצמיחת הכלכלה הישראלית בדגש על עידוד פעילות המגזר העסקי, ובדגש רב יותר על פעילות העסקים הקטנים והבינוניים.

"בין התוכניות המרכזיות שצפויות לסייע לעסקים ניתן למנות את רפורמת יסוד במבנה הרגולציה בישראל, רפורמה ברישוי עסקים, רפורמה בכבאות, רפורמה להגברת התחרות בבנקים, ועוד. עוד יודגש כי מרבית הרפורמות הוכנו במשותף ובתמיכת ארגוני העצמאים".

עוד כתבות

גרג אייבל, מנכ''ל ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"אף אחד לא עושה את זה": המחליף של באפט בהתחייבות מדהימה

גרג אייבל שנכנס בתחילת ינואר לתפקיד מנכ"ל ברקשייר האת'ווי הודיע כי ירכוש בכל משכורתו מניות של החברה שבראשה הוא עומד ● ומה חשב על כך באפט?

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

למה התקצר זמן ההתרעה לפני אזעקה?

שבע דקות מרגע ההתרעה הראשונה ועד האזעקה? לאחרונה היו מקרים שבהם הזמן עמד על דקה או שתיים בלבד ● הסיבה: יש מי שדואג לקצר את הזמן ● שאלת השעה, מדור חדש

עו''ד ארז ספיר / צילום: גדי סיירה

"הלם": היזמים שדורשים עוד כסף אחרי שכבר קניתם דירה

המלחמה עם איראן תפסה את ענף ההתחדשות העירונית בתקופה מאתגרת של קיפאון בשוק, ויש יזמים שמבקשים לפתוח חוזים חתומים עם דיירים לאחר שהפרויקט הופך לא כלכלי ● עו"ד ארז ספיר, המייצג דיירים, עם עצות פרקטיות לבעלי דירות

בנין משרד האוצר בירושלים / צילום: רפי קוץ

שר האוצר מודיע על מתווה חל"ת חדש. מי הזכאים?

על רקע הביקורת הציבורית, החליט שר האוצר כי כל עוד מערכת החינוך סגורה, אחד ההורים במשפחות עם ילדים מתחת לגיל 14 יוכל לצאת לחל"ת ● אלא שגורמים המעורבים בגיבוש מתווה הפיצויים לעסקים טוענים כי מדובר בשינוי כיוון מפתיע, לאחר שבאוצר סירבו עד כה להכיר בחל"ת במקרים שבהם סגירת המשק לא נמשכה לפחות שבועיים

מיקי פדרמן / צילום: AI

המניה ממשיכה לזנק, ובעל השליטה הרוויח 10 מיליארד שקל בשבוע

מניית הענקית הביטחונית נסקה ב־22% מתחילת המבצע באיראן והפכה לישראלית בעלת השווי הגדול ביותר ● בעל השליטה מחזיק כעת מניות ששוות 56 מיליארד שקל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אחים החליטו לחלק ביניהם דירות שקיבלו בירושה. האם הם חייבים במס?

ביהמ"ש פטר את וויזאייר מפיצוי לנוסעים על טיסה שבוטלה בזמן מבצע עם כלביא ● מועצה מקומית חויבה להשיב להורה חלק משכר לימוד בעקבות ביטול יום פעילות במעון ● ונקבע כי העברת דירות בין אח ואחות אינה פטורה מהיטל השבחה כשמדובר בהחלפת זכויות ● 3 פסקי דין בשבוע

בניין ''הטיל'' בחיפה לאחר הפגיעה. חזרה חלקית רק במאי / צילום: Reuters, Florion Goga

הבניין האייקוני בחיפה נפגע עוד בסבב הקודם מול איראן. מה מעכב את השיפוץ?

ברקע מבצע "שאגת הארי" נמשכות עבודות השיקום במתחם קריית הממשלה שבעיר התחתית בחיפה, שנפגע מפגיעת טיל איראני ביוני האחרון ● איזה בניין נהרס ויוקם מחדש, באיזה בניין נדרשת עוד שנה לפחות של שיפוצים, ולאיזה בניין צפויים ראשוני העובדים לשוב בעוד כחודשיים

הכוורת של טראמפ במלחמה / צילום: AP

הכוורת של טראמפ במלחמה: מאחורי הקלעים של קבלת ההחלטות במאר־א־לאגו

בזמן שבחמ"ל המאולתר בפלורידה גיבשו את פקודת התקיפה בטהרן, בחוץ התגבשה אופוזיציה פנימית ● המאחורי הקלעים במאר־א־לאגו: מהתפקיד של רוביו והגסת', דרך דמותה המכריעה של סוזי ויילס, ועד למתח מול הבדלנות של ואנס וגברד - והלוחש על האוזן, טאקר קרלסון

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

שווי של 20 מיליארד דולר? פולימרקט והמתחרה שלה מנסות לגייס הון

פלטפורמות שווקי החיזוי פולימרקט וקאלשי מנהלות שיחות עם משקיעים לגיוסי הון חדשים שעשויים להכפיל את שוויין בתוך חודשים, כך נחשף בוול סטריט ג׳ורנל ● במקביל, גוברת הביקורת הרגולטורית בארה"ב על פעילותן ועל האפשרות להמר על אירועים פוליטיים וצבאיים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיעיבו על המסחר היום בת"א, והאם מחירי הנפט יהיו ה"ברבור השחור" של 2026?

המלחמה נגד איראן הזניקה את מחירי הנפט, ובעולם מתגברות החששות מסטגפלציה ● הבורסה בת"א סיכמה את שבוע הלחימה הראשון עם מפגן של עוצמה, אך ייתכן שהמגמה לא תימשך ● מדד המחירים לצרכן בארה"ב יפורסם כשוול סטריט בנקודה רגישה ● וגם: הכלכלן האמריקאי הבכיר שמעריך - הזינוק במחירי הנפט עשוי דווקא להקריס את האינפלציה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

צוותי חיל האוויר שמשתתפים בתקיפות באיראן / צילום: דובר צה''ל

הממריץ שטייסים לוקחים בגיחות לאיראן מעורר מחלוקת בקרב רופאים

בצה"ל אישרו שטייסים המבצעים גיחות לאיראן נעזרים בתרופה מודפיניל כדי לשמור על ערנות ● איך היא פועלת, ומה הסכנות שרופאים מזהירים מהן?

מדדי ת''א המצטיינים מתקשים למשוך השקעות / אילוסטרציה: Shutterstock

המון תשואה, מעט כסף: מדדי ת"א הלוהטים מתקשים למשוך השקעות

למרות התשואות הגבוהות של המדדים הסקטוריאליים בבורסה בת"א, מעט כסף יחסית זורם לקרנות הסל שעוקבות אחר המדדים המצטיינים ● "אנו רואים שאין מורה נבוכים לציבור הרחב בכל הקשור להשקעות סקטוריאליות", מסביר יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר בבורסה

קניות / צילום: שירה ספיר

ענפי השיווק תחת מגבלות החירום: מה הכי נפגע, ואיפה דווקא נרשמה עלייה

הנחיות החירום של פיקוד העורף והפעלת המשק במתכונת מצומצמת משפיעות על פעילות הצרכנים והעסקים: הצריכה נחלשה והקניונים חוזרים לפעילות בזהירות, בעוד בענפי התיירות והאופנה נרשמות ירידות חדות ● מנגד, המרכזים המסחריים השכונתיים והחנויות החיוניות נהנים מעלייה בביקושים

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

היכונו לראלי בוול סטריט: האנליסט האופטימי ושש סיבות אפשריות לשינוי המגמה

הבורסה בניו יורק סיכמה את השבוע הראשון של המלחמה נגד איראן באדום, כאשר ברקע מרחפות דאגות מפני הזינוק במחירי הנפט, התחממות אפשרית של האינפלציה ונתונים חלשים משוק העבודה ● ובכל זאת, אנליסט בבנק ההשקעות ג'פריס מונה שש סיבות המצביעות על כך ששוק המניות האמריקאי מוכן להתאוששות

עשן בדוחא לאחר מתקפה איראנית

איראן פוגעת במכ"מים שעליהם מבוססת מערכת ההגנה האמריקאית

טהרן מבצעת תקיפות רבות באמצעות רחפני תקיפה חד־כיווניים ומכוונת למערכות המכ"ם שעליהן נשענות מערכות ההגנה האווירית האמריקאיות באזור ● לפי גורמים אמריקאים ותצלומי לוויין, נפגעו מתקנים בכמה מדינות והיכולת לזהות שיגורי טילים נפגעה

משקיעים חדשים / עיצוב: גלובס

משקיעים חדשים? קבלו כמה עצות זהב שאולי יהיו שוות לכם הרבה כסף

בשנים האחרונות נראים מצטרפים חדשים להשקעות בבורסה, בעיקר במניות, מכל הגילאים והמגזרים ● זו כמובן תופעה חיובית וראינו את השפעותיה על המדדים בת"א, אבל לא מיותר להזהיר את אותם משקיעים טירונים לגבי הסכנות והמלכודות, וגם לייעץ איפה לשים דגשים

זירת הסייבר: מתקיפות אקראיות למבצע מתוזמן / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

מתקיפות אקראיות למבצע מתוזמן: כך השתנתה זירת הסייבר בצל ההסלמה מול איראן

בזמן שעיני הציבור נשואות לשמיים, זירת הסייבר רותחת עם זינוק חד במספר המתקפות על ישראל ● תוך ניצול החרדה והלחץ הציבורי, התוקפים יוצאים במבצעים מורכבים הכוללים אפליקציות מזויפות והודעות פישינג מתוחכמות ● המומחים ממליצים: "להניח שכל הודעה היוצרת תחושת דחיפות היא חשודה עד שיוכח אחרת"

ספינת מטען / צילום: ap, Noah Berger

הרוכשת של צים מקפיצה את מחירי התובלה לארץ. והיא לא היחידה

בימים האחרונים הפעילו רוב חברות הספנות הבינלאומיות הגדולות את הסעיפים בחוזים, שמאפשרים להם להטיל "תוספות חירום" למחירי הובלת המכולות והמטענים בשל מצב המלחמה במזרח התיכון ● התאחדות התעשיינים – "המדינה צריכה לקחת אחריות"

בנייה במרכז הארץ / צילום: Shutterstock

"עלייה בבקשות לחדלות פירעון ובחזרת צ'קים": את מי מטרידים קשיי הקבלנים

בעוד שבבנק ירושלים ובפנינסולה טוענים לעלייה בסיכון וקשיי תזרים של לווים בענף הבנייה, בלאומי והפועלים טוענים לפגיעה מינורית אם תתרחש ירידה חדה במחיר הדירות ● מידרוג: "נותני האשראי הקטנים נשארים עם מה שהגדולים משאירים ואלה הפרויקטים הפחות איכותיים"

מערכות הגנה של אלביט / צילום: Christian Thiel

קפיצה של 55% בארבעה חודשים: איך כדאי להשקיע בסקטור הלוהט של הבורסה?

המערכה הישראלית־אמריקאית מול איראן הקפיצה את המניות הביטחוניות בת"א שנהנות ממומנטום שיא בשנים האחרונות ● איך אפשר להיחשף לתחום הלוהט, האם עדיף לבחור מניה מנצחת או קרן סל, ובמה עדיף להשקיע, טנקים או מל"טים? גלובס עושה סדר