גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"להוציא את הקרקעות בצפון ובדרום מידי רמ"י"

סדנה יוצאת דופן שקיימו שר השיכון החדש זאב אלקין ומנכ"ל משרדו אביעד פרידמן עם בכירים בענף, העלתה כמה פתרונות אפשריים למשבר הדיור

זאב אלקין, שר הבינוי והשיכון / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט
זאב אלקין, שר הבינוי והשיכון / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

כיצד צריך לנהל משרד ממשלתי? האם ניתן בכלל לשנות את אופן התנהלותו בעשורים האחרונים, ולהפוך אותה למשהו אחר, טוב יותר? או שמה שהיה הוא שיהיה? שאלות כאלה ונוספות ביקשו שר הבינוי והשיכון החדש, זאב אלקין ומנכ"ל המשרד אביעד פרידמן לפתור, שעה שזימנו במהלך ייחודי את כל בכירי משרדם לכנס בן יומיים ברמת רחל, על מנת לנסות ללמוד מניסיון העבר.

"כשבן גוריון עמד להיות ראש ממשלה ושר ביטחון במדינת ישראל המתגבשת והבין שהוא לא מבין בזה, הוא עשה סמינר בבית הבראה, שבו כינס את כל האנשים הרלוונטיים, וישב ולמד. והנגזרת של זה הייתה הבסיס למדיניות הביטחון של מדינת ישראל, שמאז עודכנה 16 פעמים", אומר פרידמן. "אני כבר הרבה שנים לא פועל במגזר הציבורי, אלא בעולם היזמות וההייטק, ושם יש חשיבות לעולם של סיעור מוחות וחשיבה.

"התפיסה המקובלת בישראל היא שמי שהיה לפני לא שווה כלום, ומי שיהיה אחרי הוא לא רלוונטי. אני לא חי בתפיסות האלה וגם השר לא. הרעיון הוא לשמוע את האנשים שהיו שם לפנינו, ולנסות להבין מהם, היכן הם טעו, מה יכלו לעשות יותר טוב, ואיזו עצה טובה יש להם לתת לנו לדרך, וגם לשמוע גם דברים קשים".

בכנס השתתפו כ-30 מבכירי המשרד מכל המחוזות, וגם אנשי אגף התקציבים, החשב הכללי ורמ"י, וכן עיתונאים. בין המשתתפים היו שרי השיכון לשעבר מאיר שטרית ואורי אריאל; מבין המנכ"לים השתתפו אריה בר, שהיה פעמיים מנכ"ל משרד השיכון; שלמה בן אליהו, שכיהן בעברו כראש המחלקה להתיישבות בסוכנות היהודית, כמנכ"ל רמ"י, כמנכ"ל משרד הבינוי בתקופתו של השר אורי אריאל, וכמנכ"ל משרד החקלאות ופיתוח הכפר; אביגדור יצחקי שהיה מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יו"ר ועדת הכספים, ויו"ר מטה הדיור; ובני דרייפוס מנכ"ל משרד השיכון בתקופת יואב גלנט.

אביעד פרידמן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רפי קוץ

"לרמ"י יש תירוצים מכאן ועד להודעה חדשה"

לגלובס נודע כי אחד מהדברים לגביהם שרר קונצנזוס בקרב רוב המשתתפים היה הביקורת החריפה על תפקודה של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). "רמ"י לא ידעה באף שנה לספק את הביקוש ותירוצים היו מכאן ועד להודעה חדשה. פעם אין תב"ע, פעם ראשי הערים מתנגדים. לא משנה מה שעשו עם רמ"י - החליפו מנכ"ל, עשו רפורמות - היא לא עמדה בביקושים", אמר שלמה בן אליהו.

הוא הציע לעשות עם רמ"י דברים דומים שעשו לוועדות התכנון והבנייה בזמנו: "כשגילתה המערכת שאין לה יכולת להשפיע על מערכות התכנון, בא המחוקק ועשה להן מעקפים - ות"ל, ותמ"ל. מדוע לא ניתן לומר שקרקעות שנמצאות בצפון או בדרום, או ששייכות למגזר הכפרי - יתוכננו וישווקו על ידי משרד השיכון? מדוע רמ"י עוסקת כל כך הרבה בשיווק הקרקעות בקיבוץ האון על הכנרת, כשכל הענף בוער? הלא לא צריכה להיות שם בכלל. צריך להבין: מכרזי השיא ברמת השרון נובעים אך ורק מסיבה אחת: שאף אחד לא מאמין שרמ"י יכולה לשווק קרקעות נוספות ברמת השרון בשנים הקרובות. ולכן היזמים מוכנים לשלם, והבנקים מוכנים ללוות והשמאים מוכנים לתת דוחות אפס ברמות כל כך גבוהות".

בנוגע למכרזי השיא ברמת השרון, בכיר אחר לשעבר במשרד המליץ בחום להנהלת המשרד הנוכחית להפסיק באופן מיידי עם מכרזי הקרקעות היקרות במרכז, שכן הם עלולים רק לסחוף את שוק הדירות כלפי מעלה. "יש שאלה, האם לחדש את מחיר למשתכן ולמכור את הקרקעות הללו ליזמים שימכרו דירות ב-3 מיליון שקל, כמו שהיה בגליל ים, ומשך ביקורת ציבורית, או אולי לייעד רק למשפרי דיור. אני אומר - קודם כל חייבים לעצור את המכרזים, כי הם מכניסים את המדינה לסחרור של מחירים, ונדמה לי שבממשלה לא מבינים שתוצאות המכרזים הללו הם סמן למחירי הקרקעות, למחירי הדירות, להיטלי ההשבחה ולכל השוק באזור הזה".

"יש עשרות אלפי משרדים שאפשר להוציא מדירות"

"אני מכיר את כל האנשים שמדברים כל הזמן רק על ‘היצע’, ‘היצע’, ‘היצע’", אמר אותו בכיר. "כאלה הם אנשי התאחדות הקבלנים בוני הארץ. הם לא רוצים באמת לפתור את הבעיה. ואם רוצים ללמוד מהעבר, צריך להודות, שגם כשהוגדל ההיצע - המחירים לא ירדו. לפחות לא בכמויות ששווקו ונבנו אצלנו. יכול להיות שאם היו מציעים 200 אלף דירות, זה היה משפיע, אבל אנחנו לא שם בכלל.

"אנשים מתייחסים להיצע כאל מספר טכני, וזה לא כך. מאחרי המספר הזה עומדות תשתיות ותוכניות שצריך להכין ולעשות, ומחלפים וכבישים ומט"שים, וצריך להודות שהשוק הישראלי מתקשה לעבור את ה-50 אלף התחלות בנייה בשנה. זה המצב. וגם כשחצו את רף ה-55 אלף דירות, יצאו בכתבות על המשרד, שהבנייה נעשית בשכונות מרוחקות, ושאין פיתוח ושאנשים מתגוררים באתרי בנייה.אני לא חושב שניתן למתוח יותר את החבל מבחינה זו, וגם אם יכלו - זה לא היה מוריד לבד מחירים.

"צריך לטפל בביקוש באמצעות מיסוי על משקיעים, בהעדפה לדיור בהישג יד או למשפרי דיור, תלוי בערכי הקרקע".

ולבסוף, הבכיר לשעבר צוחק כשהוא שומע על הרעיון להסב משרדים לעשרות אלפי יחידות דיור. "אנחנו חיים בעולם הפוך. יש היום עשרות אלפי משרדים שממוקמים בדירות מגורים. תפנו אותם ותשלחו אותם לאייש את מגדלי המשרדים. תפסיקו כבר עם השימושים החורגים. מה שקורה כאן זה כמו חלם".

והיה בכיר לשעבר שיעץ לצוות החדש שלא לעשות תוכנית דיור חדשה, או תוכנית כלשהי, כי בכל פעם שמתחילים בדבר כזה, הא הסביר, לוקח שנתיים עד שהיא ממומשת, ובסוף היא נכשלת. ולכן הציע להנהלה החדשה לעשות שימוש מושכל בתוכניות ישנות. "זו חשיבה שקשה לי מאוד לקבל אותה, אבל אני שומע את הדברים", אומר פרידמן. "זה היה ניסיון מעניין ואנחנו רוצים לצאת משם לאיזושהי תוכנית", סיכם.

עוד כתבות

קנצלר גרמניה פרידריך מרץ / צילום: ap, Francois Walschaerts

דיווח: גרמניה תסיר בשבוע הבא את אמברגו הנשק על ישראל

עפ"י דיווח בסוכנות הידיעות הגרמנית, הממשלה המקומית מתכוונת להסיר את האמברגו שהטילה על משלוחי הנשק לישראל בקיץ האחרון ● ההחלטה, שנובעת מהפסקת האש ברצועת עזה, תיכנס לתוקף לשבוע הבא ● ברלין היא ספקית הנשק השנייה בגודלה לישראל ואחראית לכ-30% מהיבוא הביטחוני הישראלי בעשור האחרון

צילום: Shutterstock

מה גורם לעלייה בסרטן המעי הגס? מחקר חדש מציע אפשרות לא צפויה

מחקר שפורסם בכתב-העת הרפואי המוביל "לנסט" הראה עלייה בשיעור המקרים של סרטן המעי הגס בקרב צעירים בני פחות מגיל 50 ● הסיבות עשויות להיות קשורות לאורח החיים, אך מחקר אחר טוען כי הסיבה עשויה להיות רעלן

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות תטיל קנס של 25 מיליון שקל על יפאורה וליימן שליסל

הממונה על התחרות פרסמה להערות הציבור הודעות מוסכמות על כוונות החיוב שהוטלו במסגרת הסכמות עם יפאורה תבורי וליימן שליסל בגין הפרת חוק המזון והפארם ● הסכום מצטרף לסכומי אכיפה של למעלה מ-142 מיליון שקל שהוטלו על הספקים הגדולים

עו''ד אלדד כורש / צילום: איל יצהר

חמש שנים אחרי שהצטרף למשרד פישר, עו"ד אלדד כורש עוזב

כורש עזב ב־2021 את משרד עמית, פולק, מטלון והצטרף למשרד פישר עם למעלה מ־40 עורכי דין, אשר לפחות חלקם צפויים לעזוב איתו ● משרד פישר: "הוחלט שכורש ושותפיו ייפרדו מהפירמה" ● כורש: "החלטה משותפת ולא פשוטה, אך בנסיבות העניין היא ההחלטה הנכונה"

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

מחבר "השקעות לעצלנים" רכש פנטהאוז ב-21 מיליון שקל בתל אביב

תמיר מנדובסקי רכש דירה שצופה לפארק הירקון בת"א וכוללת 5 חדרים בגודל 217 מ"ר, מרפסת גג של 71 מ"ר ובריכה פרטית ● לפני מספר חודשים, במהלך מבצע "עם כלביא", נפגעה הדירה אותה שכר מנדובסקי ברמת גן מטיל איראני

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: כדיה לוי

באוצר בוחנים הנפקת אג"ח באחת הכלכלות הגדולות במזרח

לגלובס נודע כי אגף החשב הכללי במשרד האוצר בוחן הנפקת איגרות חוב ממשלתיות של ישראל ביפן במטבע הין המקומי ● לצורך כך, בשבוע שעבר ביקר החשב הכללי יהלי רוטנברג בטוקיו עם אנשיו, שם נפגשו עם עשרות נציגי קרנות ומשקיעים

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

הנהלת הכללית מתייצבת: אלו הבכירים שקיבלו תפקידים חדשים

דירקטוריון קופ"ח כללית אישר היום מינויים חדשים בהנהלה - ביניהם סמנכ"לית חטיבת בתי החולים ומנהל המרכז הרפואי רבין ● המינויים מגיעים אחרי תקופה של מאבק בין קופת החולים למשרד הבריאות ואחרי בחירתו של ד"ר איתן וירטהיים למנכ"ל ● מאחורי הקלעים, לגלובס נודע כי המאבק בין הצדדים עדיין לא תם

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

נכנסים מהדלת האחורית: איך הסינים ממשיכים לזכות במיזמי תשתית עצומים בישראל

למרות המגמה העולמית להתנתק מסין בתחום התשתיות הקריטיות, חברות מבייג'ינג שותפות בהקמת מיזמים מרכזיים בישראל • שר האנרגיה אלי כהן: "ברגע שאין עמדה מצד המל"ל, כמוה כהסכמה"

מל''ט ההרון של התעשייה האווירית / צילום: אלון רון, התעשייה האווירית

באוצר דורשים דיבידנד עצום, במשרד הביטחון מתנגדים, והנפקת תע"א מתרחקת

במסגרת המו"מ להנפקה, משרד האוצר דורש מהתעשייה האווירית דיבידנד של מיליארד דולר והנפקת חוב בסכום דומה - מהלך שלטענת משרד הביטחון עלול לרוקן את ההנפקה ממשמעותה הכלכלית ● בצירוף המתח הפוליטי והיעדר יו"ר כבר שנה, ההנפקה הולכת ומתרחקת

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Lev Radin/Si

הנשיא טראמפ מאשר: ארה"ב תמכור מטוסי F-35 לסעודיה

נתניהו: "אני רואה בחומרה רבה את ההתפרעויות האלימות והניסיון לקחת את החוק לידיים על ידי קומץ קיצוני" ● ממצא שאותר בעזה יועבר לישראל: "לא מדובר בחלל חטוף" ● מדינת ישראל הגישה בקשה לפסילת תובע בית הדין ICC, כרים ח'אן, וביטול הצווים הנוגעים לישראל ● בישראל מעריכים: ההצבעה במועצת הביטחון של האו"ם על "נתיב למדינה פלסטינית" לא תהיה מחייבת ● עדכונים שוטפים

אקזיט / אילוסטרציה: Shutterstock

עובדת עם קטאר וסעודיה: החברה האמריקאית שקנתה את לוקוסוויו הישראלית בחצי מיליארד דולר

חברת לוקוסוויו, שפיתחה מערכות לניהול בניית תשתיות חשמל וגז, נמכרה ב-525 מיליון דולר באקזיט מרשים, לאחר שגייסה 75 מיליון דולר ● הרוכשת היא חברת אייטרון, ספקית מערכות תוכנה וחומרה לניהול תשתיות אנרגיה ומים

בנין בנק דיסקונט יהודה הלוי ת''א , רחוב יהודה הלוי 23 , תל אביב / צילום: איל יצהר

נותר באותה הרמה: הרווח הנקי של בנק דיסקונט 1.1 מיליארד שקל ברבעון

הבנק בניהולו של אבי לוי נמצא בהליכי מכירת שליטתו בחברת כרטיסי האשראי כאל ואף פתח במהלך חשבונאי להגדרת הפעילות שלה בהתאם בדוחות ● בנטרול רכיבים מסוימים, בעיקר המס המיוחד שהוטל על הבנקים וההפרשות שנבעו בשל השינוי בכאל, הרווח הנקי עלה ב-4.2% ביחס לשנה שעברה והסתכם ב-1.24 מיליארד שקל

רפי בן עמי, המנכ''ל החדש של מיטרוניקס / צילום: מיכה לובטון

אחרי שאיבדה 95% מהשיא: זה המנכ"ל החדש של מיטרוניקס

רפי בן עמי, שכיהן עד לאחרונה כמנהל הפעילות של חברת השבבים אפלייד מטיריאלס ישראל, נקרא להוציא את חברת הרובוטים לניקוי בריכות מהמשבר אליו נקלעה ● הוא יחליף בתפקיד את שרון גולדנברג, מנכ"ל החברה ב-4 השנים האחרונות

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

2.3 מיליארד דולר: אלביט הודיעה על עסקת ענק עם לקוח בינלאומי

אלביט הודיעה הבוקר על עסקת ענק אסטרטגית עם לקוח בינלאומי בסך 2.3 מיליארד דולר, אך לא חשפה את זהותו ואף לא ציינה באילו מערכות מדובר ● העסקה, שתתפרס על פני 8 שנים, גבוהה בקנה-מידה היסטורי ומצטרפת לשורת עסקאות ענק של חברות ישראליות ביטחוניות

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

השבבים, האופציות ושער הדולר: ההשקעות של שיאניות התשואה בגמל

חברות הביטוח כלל ומנורה התברגו בצמרת טבלת התשואות מתחילת השנה, בעיקר בשל חשיפה גבוהה לישראל ו"פוזיציה לא גדולה על שבבים מאסיה" ● נובמבר נראה בינתיים חיובי בארץ, אבל וול סטריט צבועה באדום בוהק, ובשוק מנסים להעריך: האם החשש מבועה טכנולוגית מוצדק

רוברט אנטוקול מנכ''ל ומייסד פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

סבב פיטורים שני בפלייטיקה השנה: עלול להשפיע על מאות אנשים

חברת הגיימינג הישראלית יוצאת לסבב פיטורים נוסף בשבועות הקרובים, שעשוי להשפיע על מאות עובדים - ככל הנראה בין10% ל-20% מתוך מעל ל-3,000 ● הקיצוצים בחברה החלו כבר ב-2022, אז הועסקו בחברה מעל ל- 4,000 איש ● בחברה הסתפקו בתגובה קצרה: ״בהתאם למדיניות החברה, איננו נוהגים להתייחס לנושאים מסוג זה"

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

קרן ההון־סיכון האירופית שהשקיעה בוויקס ובווקמי עוזבת את ישראל

לפי גורמים, קרן ההון־סיכון האירופית מנגרוב לא מתכוונת להמשיך להתנהל בישראל, ובכלל, במתכונת שהייתה נהוגה בעשור האחרון - בין היתר עקב שינוי מבנה השותפויות הגלובלי שלה ● עם זאת, גורמים מדגישים כי צמצום הנוכחות הפיזית בארץ אינו שולל את המשך ההשקעות בחברות ישראליות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי / צילום: דוברות בנק ישראל

בנק ישראל משחרר את החבל: הבנקים יוכלו להגדיל את הדיבידנדים שיחלקו

הבנק הבינלאומי הודיע כי יחלק דיבידנד בסכום של 75% מהרווח הנקי ברבעון, חלקו מעודפי הרווח שלו ● בנק ישראל: "בנק עם עודפי הון גבוהים יכול לחלק דיבידנד נוסף, בכפוף לדרישות ההון ולשמירה על יחסי הון הולמים התואמים את סביבת הסיכונים הנוכחית"

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל ואילן סיגל, מנכ''ל פלאפון / צילום: רמי זרנגר

"שחקנית של מחיר": המכשול של פלאפון בדרך לרכישת הוט מובייל

פלאפון חתמה על מזכר עקרונות לרכישת חברת הסלולר מהוט תמורת 2.1 מיליארד שקל ● רשות התחרות עלולה להתנגד למהלך, שכן הוט מובייל נתפסת כחברה התורמת להורדת מחירים בשוק

פיטר תיל, יזם ומיליארדר. משקיע בולט בחד הקרן / צילום: ap, Rebecca Blackwell

אחרי סופטבנק: גם פיטר ת'יל חיסל את כל החזקותיו באנבידיה ברבעון השלישי

קרן Thiel Macro מכרה מניות של אנבידיה בכ־100 מיליון דולר, כך לפי דיווח בבלומברג ● העיתוי למכירה היא על רקע חשש גובר מבועת AI וכמו כן מהלך דומה של סופטבנק בשבועות האחרונים