גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"להוציא את הקרקעות בצפון ובדרום מידי רמ"י"

סדנה יוצאת דופן שקיימו שר השיכון החדש זאב אלקין ומנכ"ל משרדו אביעד פרידמן עם בכירים בענף, העלתה כמה פתרונות אפשריים למשבר הדיור

זאב אלקין, שר הבינוי והשיכון / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט
זאב אלקין, שר הבינוי והשיכון / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

כיצד צריך לנהל משרד ממשלתי? האם ניתן בכלל לשנות את אופן התנהלותו בעשורים האחרונים, ולהפוך אותה למשהו אחר, טוב יותר? או שמה שהיה הוא שיהיה? שאלות כאלה ונוספות ביקשו שר הבינוי והשיכון החדש, זאב אלקין ומנכ"ל המשרד אביעד פרידמן לפתור, שעה שזימנו במהלך ייחודי את כל בכירי משרדם לכנס בן יומיים ברמת רחל, על מנת לנסות ללמוד מניסיון העבר.

"כשבן גוריון עמד להיות ראש ממשלה ושר ביטחון במדינת ישראל המתגבשת והבין שהוא לא מבין בזה, הוא עשה סמינר בבית הבראה, שבו כינס את כל האנשים הרלוונטיים, וישב ולמד. והנגזרת של זה הייתה הבסיס למדיניות הביטחון של מדינת ישראל, שמאז עודכנה 16 פעמים", אומר פרידמן. "אני כבר הרבה שנים לא פועל במגזר הציבורי, אלא בעולם היזמות וההייטק, ושם יש חשיבות לעולם של סיעור מוחות וחשיבה.

"התפיסה המקובלת בישראל היא שמי שהיה לפני לא שווה כלום, ומי שיהיה אחרי הוא לא רלוונטי. אני לא חי בתפיסות האלה וגם השר לא. הרעיון הוא לשמוע את האנשים שהיו שם לפנינו, ולנסות להבין מהם, היכן הם טעו, מה יכלו לעשות יותר טוב, ואיזו עצה טובה יש להם לתת לנו לדרך, וגם לשמוע גם דברים קשים".

בכנס השתתפו כ-30 מבכירי המשרד מכל המחוזות, וגם אנשי אגף התקציבים, החשב הכללי ורמ"י, וכן עיתונאים. בין המשתתפים היו שרי השיכון לשעבר מאיר שטרית ואורי אריאל; מבין המנכ"לים השתתפו אריה בר, שהיה פעמיים מנכ"ל משרד השיכון; שלמה בן אליהו, שכיהן בעברו כראש המחלקה להתיישבות בסוכנות היהודית, כמנכ"ל רמ"י, כמנכ"ל משרד הבינוי בתקופתו של השר אורי אריאל, וכמנכ"ל משרד החקלאות ופיתוח הכפר; אביגדור יצחקי שהיה מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יו"ר ועדת הכספים, ויו"ר מטה הדיור; ובני דרייפוס מנכ"ל משרד השיכון בתקופת יואב גלנט.

אביעד פרידמן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רפי קוץ

"לרמ"י יש תירוצים מכאן ועד להודעה חדשה"

לגלובס נודע כי אחד מהדברים לגביהם שרר קונצנזוס בקרב רוב המשתתפים היה הביקורת החריפה על תפקודה של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). "רמ"י לא ידעה באף שנה לספק את הביקוש ותירוצים היו מכאן ועד להודעה חדשה. פעם אין תב"ע, פעם ראשי הערים מתנגדים. לא משנה מה שעשו עם רמ"י - החליפו מנכ"ל, עשו רפורמות - היא לא עמדה בביקושים", אמר שלמה בן אליהו.

הוא הציע לעשות עם רמ"י דברים דומים שעשו לוועדות התכנון והבנייה בזמנו: "כשגילתה המערכת שאין לה יכולת להשפיע על מערכות התכנון, בא המחוקק ועשה להן מעקפים - ות"ל, ותמ"ל. מדוע לא ניתן לומר שקרקעות שנמצאות בצפון או בדרום, או ששייכות למגזר הכפרי - יתוכננו וישווקו על ידי משרד השיכון? מדוע רמ"י עוסקת כל כך הרבה בשיווק הקרקעות בקיבוץ האון על הכנרת, כשכל הענף בוער? הלא לא צריכה להיות שם בכלל. צריך להבין: מכרזי השיא ברמת השרון נובעים אך ורק מסיבה אחת: שאף אחד לא מאמין שרמ"י יכולה לשווק קרקעות נוספות ברמת השרון בשנים הקרובות. ולכן היזמים מוכנים לשלם, והבנקים מוכנים ללוות והשמאים מוכנים לתת דוחות אפס ברמות כל כך גבוהות".

בנוגע למכרזי השיא ברמת השרון, בכיר אחר לשעבר במשרד המליץ בחום להנהלת המשרד הנוכחית להפסיק באופן מיידי עם מכרזי הקרקעות היקרות במרכז, שכן הם עלולים רק לסחוף את שוק הדירות כלפי מעלה. "יש שאלה, האם לחדש את מחיר למשתכן ולמכור את הקרקעות הללו ליזמים שימכרו דירות ב-3 מיליון שקל, כמו שהיה בגליל ים, ומשך ביקורת ציבורית, או אולי לייעד רק למשפרי דיור. אני אומר - קודם כל חייבים לעצור את המכרזים, כי הם מכניסים את המדינה לסחרור של מחירים, ונדמה לי שבממשלה לא מבינים שתוצאות המכרזים הללו הם סמן למחירי הקרקעות, למחירי הדירות, להיטלי ההשבחה ולכל השוק באזור הזה".

"יש עשרות אלפי משרדים שאפשר להוציא מדירות"

"אני מכיר את כל האנשים שמדברים כל הזמן רק על ‘היצע’, ‘היצע’, ‘היצע’", אמר אותו בכיר. "כאלה הם אנשי התאחדות הקבלנים בוני הארץ. הם לא רוצים באמת לפתור את הבעיה. ואם רוצים ללמוד מהעבר, צריך להודות, שגם כשהוגדל ההיצע - המחירים לא ירדו. לפחות לא בכמויות ששווקו ונבנו אצלנו. יכול להיות שאם היו מציעים 200 אלף דירות, זה היה משפיע, אבל אנחנו לא שם בכלל.

"אנשים מתייחסים להיצע כאל מספר טכני, וזה לא כך. מאחרי המספר הזה עומדות תשתיות ותוכניות שצריך להכין ולעשות, ומחלפים וכבישים ומט"שים, וצריך להודות שהשוק הישראלי מתקשה לעבור את ה-50 אלף התחלות בנייה בשנה. זה המצב. וגם כשחצו את רף ה-55 אלף דירות, יצאו בכתבות על המשרד, שהבנייה נעשית בשכונות מרוחקות, ושאין פיתוח ושאנשים מתגוררים באתרי בנייה.אני לא חושב שניתן למתוח יותר את החבל מבחינה זו, וגם אם יכלו - זה לא היה מוריד לבד מחירים.

"צריך לטפל בביקוש באמצעות מיסוי על משקיעים, בהעדפה לדיור בהישג יד או למשפרי דיור, תלוי בערכי הקרקע".

ולבסוף, הבכיר לשעבר צוחק כשהוא שומע על הרעיון להסב משרדים לעשרות אלפי יחידות דיור. "אנחנו חיים בעולם הפוך. יש היום עשרות אלפי משרדים שממוקמים בדירות מגורים. תפנו אותם ותשלחו אותם לאייש את מגדלי המשרדים. תפסיקו כבר עם השימושים החורגים. מה שקורה כאן זה כמו חלם".

והיה בכיר לשעבר שיעץ לצוות החדש שלא לעשות תוכנית דיור חדשה, או תוכנית כלשהי, כי בכל פעם שמתחילים בדבר כזה, הא הסביר, לוקח שנתיים עד שהיא ממומשת, ובסוף היא נכשלת. ולכן הציע להנהלה החדשה לעשות שימוש מושכל בתוכניות ישנות. "זו חשיבה שקשה לי מאוד לקבל אותה, אבל אני שומע את הדברים", אומר פרידמן. "זה היה ניסיון מעניין ואנחנו רוצים לצאת משם לאיזושהי תוכנית", סיכם.

עוד כתבות

חוף נחשולים / צילום: Shutterstock

חול כמו בסהרה ומים כמו בתאילנד: החופים היפים ביותר בישראל והתוספת הקולינרית

שלוחה חדשה של מותג מיתולוגי ובייקרי חלומי ● דיונות זהובות ומוסד שיפודים ● מפרצונים תכולים וקפה ● והספוט שחייבים קשרים כדי להיכנס אליו ● ארבעה חופים מרהיבים ומשהו טעים ליד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Yuki Iwamura

מאיומים, למעשים: טראמפ הכריז על מכס נוסף של 100% על ייבוא מסין

טראמפ הודיע כי המכסים החדשים יתווספו לכל מכס קיים וייכנסו לתוקף ב-1 בנובמבר ● כבר בתגובה לאיום של נשיא ארה״ב נפלה הבורסה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

לאחר הביקור בישראל: טראמפ יקיים פסגה במצרים עם מנהיגים ערבים ואירופים בנושא עזה

טראמפ ינחת ביום שני ב-09:20 בבוקר, ולאחר מכן ינאם בכנסת ● שעות ספורות לפני כניסת הפסקת האש לתוקפה, רס״ל (מיל׳) מיכאל נחמני נפל בצפון הרצועה ● בכירים אמריקנים: טראמפ העניק ערבויות לחמאס כי לא יאפשר לישראל לחדש את המלחמה ● חשש לחדירת מחבלים ביישוב כוכב השחר שבשומרון ●  כבר ביממה הקרובה כוחות צה"ל יחלו בנסיגה מהעיר עזה לעבר הקו הצהוב ● 48 חטופים, 735 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חגי זיס, מנכ''ל אוטוטוקס / צילום: דניאל דנילוב

סין חוקרת עוד רכישה של חברה ישראלית, וזו החברה האמריקאית שנפגעת

סין פותחת בחקירת הגבלים עסקיים נוספת, הפעם סביב עסקת הרכישה של אוטוטוקס הישראלית על ידי חברת השבבים האמריקאית קוואלקום

השקל הפך למטבע החזק בעולם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

היכונו לשער דולר של 3 שקלים: עד לאן יתחזק המטבע הישראלי

השקל זכה בתואר "המטבע החזק ביותר" בשבוע האחרון, לאחר ששבר שיא בן שלוש שנים מול הדולר ● זה קרה עוד לפני החתימה הרשמית על הסכם, וכעת המגמה צפויה להתחזק ● בשוק יש מי שמעריך: שער הדולר יירד מתחת ל-3 שקלים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

איומי המכסים של טראמפ חוזרים: S&P 500 ביום הגרוע מאז אפריל

נאסד"ק נפל ב-3% ● טראמפ: "סין מחזיקה את העולם בשבי בתחום המתכות", מאיים בצעדים נגדיים נגדה ● אמזון ירדה ב-4% ● מחיר אונקיית כסף בשיא של 45 שנה ● ישראליות בוול סטריט: מניות השבבים נובה, קמטק וטאואר נפלו ● עקב רכישת אוטוטוקס הישראלית: חקירת הגבלים עסקיים נגד קוואלקום בסין ● המושג החדש בוול סטריט: "טרייד הדה-בייסמנט"

מסעדת מלכה של איל שני / צילום: אנטוליו מיכאלו

החריימה מושלם, השניצל מתפרץ והקינוח אגדי - אבל משהו חסר

בבית האוכל מבית איל שני מבקשים להיות בו זמנית גם מסעדת שף עכשווית וגם ליצור אווירת חאפלה, ולא תמיד זה מצליח להתיישב יחד

דייב לובצקי / צילום: אייל טואג

מנכ"ל אי.בי.אי: "יש פוטנציאל אדיר לכסף זר שיחזור לארץ עם סיום המלחמה ושובם של החטופים"

דייב לובצקי, מבעלי בית ההשקעות אי.בי.אי, טוען כי אם ההסכם לסיום המלחמה יגיע יחד עם מהלך גיאופוליטי משמעותי, "כסף רב שיצא מפה, יוכל לחזור במהירות" ● עוד הוא מספר על ההיערכות לקראת המעבר למסחר בימי שישי: "אירוע מורכב. יש עוצר יציאות אצלנו בינואר" ● בפודקאסט "כוחות השוק" הוא מדבר גם על מהפכת המסחר שמשנה את הכללים בבורסה ● ובתחום אחד הוא מודה: "ניסינו ולא הצלחנו"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הראלי בוול סטריט נעצר; אנבידיה טיפסה לשיא, סולאראדג' זינקה ב-8%

תיקון משמעותי בדרך? מנכ"ל הבנק הגדול בארה"ב מזהיר את המשקיעים ● מניות המתכות הנדירות זינקו לאחר שסין הרחיבה את המגבלות על היצוא ● דלתא איירליינס עקפה את הציפיות ברבעון השלישי, מעלה תחזית ● פרארי הקטינה ציפיות בקשר לייצור רכב חשמלי ● סולאראדג' זינקה בעקבות המלצה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית / צילום: ap, Michael Perez

17 שנה לא היה דבר כזה: טראמפ עומד לעשות היסטוריה גם בכנסת

דונלד טראמפ יהיה הנשיא האמריקאי הרביעי שזוכה לנאום בכנסת ● הסכמי שלום, מו"מ עם הפלסטינים ותקיפה באיראן - זה מה שהעלה בעבר את נשיאי ארה"ב לדוכן המליאה ● המשרוקית של גלובס

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'י.פי מורגן / צילום: Reuters, Mikala Compton

תיקון משמעותי בדרך? מנכ"ל הבנק הגדול בארה"ב מזהיר את המשקיעים

ג’יימי דיימון סיפר שהוא "מודאג הרבה יותר מאחרים" מהסיכונים להתרסקות השוק ● "יש הרבה דברים שם בחוץ שיוצרים הרבה בעיות שאין לנו דרך ברורה לענות עליהן"

אמיתי רצון, מנכ''ל חברת הסייבר פנטרה / צילום: איל יצהר

פנטרה רוכשת סטארט-אפ ישראלי ב-30 מיליון דולר

חברת הסייבר הישראלית פנטרה רוכשת את החברה הישראלית דב-אושן בסכום המוערך בכ-30 מיליון דולר ● מחצית מהסכום יהיה במזומן והשאר במניות החברה הרוכשת, שהיא חברה פרטית בעלת שווי שוק של מיליארד דולר ● החברה הנרכשת, דב-אושן, פיתחה מערכת המאתרת פרצות סייבר בארגונים בהתבסס על בינה מלאכותית

צהלות השמחה בכיכר החטופים בעקבות חתימת ההסכם / צילום: ap, Emilio Morenatti

הממשלה אישרה את ההסכם להחזרת החטופים ולסיום המלחמה

אחרי שנתיים ויומיים, העסקה שתביא לשחרור כל החטופים יוצאת לדרך ● השרים התכנסו לאשר את ההסכם עם חמאס בנוכחות וויטקוף וקושנר - והצביעו רובם בעד ● עם אישור העסקה, הפסקת האש בעזה נכנסת לתוקף ועל חמאס יהיה לשחרר את כל החטופים החיים תוך 72 שעות ● טראמפ: סיימנו את המלחמה, שחרור החטופים - בשני או שלישי  ● 48 חטופים, 734 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

''נחש מי בא לארוחת ערב'', 1967 , מימין: ספנסר טרייסי, קת'רין הפבורן, קתרין הוטון וסידני פואטייה. / צילום: mptvimages.com

על אושפיזין שבאים לטלטל את העלילה

בעוד שבסוכה האושפיזין הם סימן למנהג דתי - בקולנוע דמות האורח היא לרוב המנוע המרכזי של העלילה ● מ"חבל" של היצ'קוק בו הרוצחים מזמינים את מי שחושף את הפשע ועד "נחש מי בא לסעוד" של סטנלי קריימר בו האורח חושף דעות קדומות, המסך מיטיב לזהות את המתחים שבין אורח למארח

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

תוכנית האוצר למס מינימלי של 15%: איך זה יעבוד ומי על הכוונת?

אחרי שנתיים של עבודה, הפיץ משרד האוצר את תזכיר החוק שיחייב מס מינימלי של 15% מחברות ענק בינלאומיות החל מ־2026, בהתאם להסכם של ה־OECD ● אך התנגדות ממשל טראמפ להסכם מעמידה את הרפורמה בספק ● בינתיים בארץ מחפשים דרכים לתמרץ השקעות זרות ● גלובס עושה סדר

חות'ים. ''לא ספגו מכה שלא התאוששו ממנה'' / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

ד"ש מתימן: הזירה האחת שאף אחד בעולם עוד לא הצליח להכריע

"ישראל צריכה להיערך, תרחיש סיום המלחמה בעזה לא מסיים את תוקפנות החות'ים כלפינו", אומרת ענבל נסים-לובטון, חוקרת תימן המודרנית באונ' הפתוחה ומרכז דיין באונ' תל אביב

יישוב רכסים / צילום: איל יצהר

מה הקשר בין משרד השיכון להופעה של יידל ורדיגר?

ביישוב רכסים חגגו את שמחת בית השואבה בהופעות של זמרים חרדים פופולריים, בחסות משרד הבינוי והשיכון ● המקור התקציבי: הסכם הגג שנחתם ב־2022 ● המודל שנועד להאיץ בנייה על ידי הקמת תשתיות מתגלה כמאגר כספים גמיש - בלי קריטריונים, בלי פיקוח ובלי אחריות

האינטרסים של המתווכות / צילום: AP

מנהיג העולם המוסלמי: למה זינק ארדואן לתווך בעסקה ומה האינטרס של מצרים וקטאר?

האם התקיפה השפיעה על קטאר, מה האינטרס הכלכלי של מצרים ולמה בכלל טורקיה מעורבת? ● מאחורי המתווכות שטראמפ גייס עומדים כוחות סמויים עם השפעה אדירה - שיכולים גם לפגוע בישראל וגם לעזור ● ומי נשארו מחוץ לחדר המשא ומתן?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

האם טראמפ יכול לזכות בפרס הנובל לשלום?

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, טוען כי הפרס מגיע לו משום שהפסיק שבע מלחמות, ביניהן המלחמה בין ישראל ועזה, כאשר לדבריו ההסכם אותו הוא מקדם כאן, יהיה הבסיס לשלום בר-קיימא במזרח התיכון ● באתרי הימורים מצבו השתפר אחרי ההסכם, אבל המומחים סקפטים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"זהו יום טוב, יום נפלא, אולי הכי טוב שהיה אי פעם": חוקרים מגלים את סודות השפה הטראמפית

עם אוצר מילים שילד בכיתה ה' יכול להבין, נאומיו של נשיא ארה"ב מצליחים לרתק אליהם מיליונים ● בלשנים מנסים לפצח את שפת ה"אנטי־נאום" שלו ולענות על השאלה עד כמה היא אפקטיבית