גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיחה אחת, עד שלוש דקות, במינימום מגע. כך עובדים מוקדי שירות הלקוחות

בפניות בנושאי תקשורת יש יותר אמוציות, בימי ראשון הכי עמוס, ובחמישי בצהריים המענה מהיר יותר ● בישראל מועסקים כיום כ-100 אלף נציגי שירות - מה יקרה להם בעקבות הדיגיטציה בענף? ● שירות הוא השיווק החדש, כתבה אחרונה בסדרה

מוקד שירות / איור: גיל ג'יבלי
מוקד שירות / איור: גיל ג'יבלי

נציגי שירות אמנם מיומנים לספוג צעקות, אבל בסופו של דבר הם נשחקים מהר יותר מעובדים אחרים. אמנם מדובר בענף שעובר בשנים האחרונות דיגיטציה, אבל ייקח עוד זמן עד שניפרד מהמענה האנושי - אם בכלל.

בחברת תקשוב מועסקים כיום כ-10,000 עובדים, שמאיישים את מחלקות השירות של חברות שונות בקרוב ל-40 מוקדים ברחבי הארץ. ב-25 השנים בהן פועלת החברה גדל השימוש במיקור חוץ, וכיום גם חברות ממשלתיות מוציאות את סוגית השירות לטיפול חיצוני. לצדן ניתן למצוא קופות חולים, חברות תחבורה, רשתות קמעונאיות, חברות תקשורת ועוד.

● החברות הגדולות בישראל הבינו שצריך להשקיע בשירות לקוחות
אין עם מי להתכתב: למה השירות הדיגיטלי עדיין תקוע מאחור 
יותר ממחצית הצרכנים מעדיפים שירות אנושי על פני שירות דיגיטלי 

השירות כולל מענה בטלפון, במייל, בצ'ט או בווטסאפ. המוקדנים אינם ורסטיליים, אלא מעניקים שירות לחברה מסוימת לכל אורך העסקתם, אם כי בהחלט ייתכן שנציג של קופת חולים יישב ליד נציג של חברת אשראי, כשהשיוך של הנציג לחברה מסוימת נקבע במידה רבה לפי המיקום הגיאוגרפי של המוקד.

"משרדי ממשלה הולכים לכיוון הזה כי הוא זול ויעיל, וגם כי הם לא רוצים לעסוק בתחום של גיוס עובדים, הדרכה ותחלופה", מסביר דניאל ספיר מנכ"ל קבוצת תקשוב, שסבור כי על אף הטכנולוגיה המשתכללת בעולמות השירות, כשכולנו מנהלים ממשקים עם נציגים דיגיטליים - נציגי השירות האנושיים לא ייעלמו. ספיר מעריך כי בישראל מועסקים כ-100 אלף נציגי שירות, וכי בטווח של עשור מספרם ירד לכ-70 אלף - ככל שנראה יותר שימוש באמצעים הדיגיטליים.

"אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שאין איש שמתקשר למוקדי שירות כי משעמם לו. הבעיה שבגינה מטלפנים יכולה להיות סוגיית תפעול, ענייני כספים או מידע. בחלק מהמקרים הפנייה משלבת בין שירות למכירות, כמו למשל הוספת ערוצים למסלול הטלוויזיה", אומר ספיר. "יותר מ-90% מהפתרונות נמצאים בידי הנציג, למשל האם להעניק החזר כספי למשל או פיצוי, כך שהמטרה היא לסגור את הפנייה בשיחה אחת".

בונוסים ותוכניות שימור

עד כמה קשה לגייס מוקדני שירות בעקבות התחלופה הגבוהה של העובדים?
ספיר: "הוותק הממוצע במיקור חוץ הוא של שנתיים, אבל הטווח בקצוות הוא גדול. יש נציגים שנשארים שש שנים, יש 10 ויש גם 15, ויש כאלה שיעזבו אחרי רבעון. השאלה הזו מתחברת לאופי העיסוק: מי שכל היום צועקים עליו ישרוד בממוצע 9 חודשים, מי שהאופי השירותי שהוא מעניק הוא בגדר עזרה, יכול להישאר גם שנים ארוכות.

"השכר של מוקדני שירות גבוה משכר המינימום בכ-10%-15% דרך בונוסים, תמריצים ותוכניות שימור, למשל לסטודנטים, או תוספת שעתית למבוגרים יותר. ברור לנו שצריך לעודד למחויבות".

ומה לגבי שייכות? יושב מוקדן וסופג צעקות בשם חברה שהוא אפילו לא שייך אליה.
"בסוף נוצרת שייכות. אם את עונה ל-120 שיחות ביום 'מאוחדת שלום', לא תרגישי שייכת? הנציגים מרגישים מזוהים עם הלקוח, ולראייה, כמעט שאין בקשה לעבור בין חברות".

ספיר מציין כי יש חברות שמעוררות אצל הצרכנים אמוציות גבוהות יותר. "זה בולט בתחום התקשורת. בתקופה שבה ישבו שלושה ילדים ולמדו בזום בבית ופתאום האינטרנט נפל, רוב השיחות התחילו בצעקות. את מוכנה לקבל בשלום מצב שבו טכנאי מכונת הכביסה יגיע בעוד שלושה ימים, אבל לתקלה באינטרנט תרצי תיקון מיידי.

"האמוציות בכל הנוגע לפניות תקשורת הן חזקות, כי בלי זה אין לי יכולת לתקשר עם העולם. המוקדנים לומדים להתמודד עם הכעס ועם ההתנגדויות, והמדיניות היא לנהוג בהכלה, להרגיש את תסריט השיחה ולנתב את הפונה להפסיק עם הכעס, ולהיות ענייני".

דניאל ספיר / צילום: איל יצהר

האם פיצוי יוריד באופן אוטומטי את הכעס?
"לא. גם הצרכנים פחות רודפים אחר פיצוי, הם רק רוצים שקט, ושלא יכאב או יפריע להם משהו".

האם חברות הגדירו לך כמטרה להפחית את מספר השיחות למוקדים?
"עם השנים אנחנו רואים שרבים מנסים לפתור תקלות בשירות עצמי, אבל רבים עדיין מתקשרים ובתדירות גבוהה כשדברים לא עובדים, ובצדק. שירות הוא הוצאה שלא אוהבים בארגונים, אבל המודעות של הצרכנים והמעורבות ברשתות החברתיות מחייבות אותם לעמוד ברמת שירות גבוהה. זה מחייב כוח-אדם, ולכן זה שוק שצומח וגדל, למרות שבמקומות מסוימים הדיגיטל שוחק אותו.

"גם חברות שלכאורה לא נותנות מענה טלפוני, אלא עובדות רק בצ'ט, בסוף מעסיקות מאות נציגי שירות שבמקום להרים את הטלפון עונים מאחורי המקלדת. הרצון של הלקוח לדבר עם נציג אנושי תלויה במידת הכאב והדחיפות של הפנייה. המטרה היא לפתור את הבעיה בשיחה אחת, ורצוי תוך שלוש דקות במינימום מגע ומינימום חיכוך".

עד כמה מענה מהיר מפחית כעסים, ומאפשר שיחה יעילה יותר?
"מענה מהיר מפחית לחצים ודרמות, ומקטין את הבעיה. אם צלצלת לקבוע תור לרופא והתור רחוק, המענה המהיר ייתן לך חוויה כוללת טובה יותר לכל הפנייה. זה כמו שבמסעדה המלצר היה ממש נחמד והאוכל לא טעים, בסוף זה משפיע על החוויה כולה. מצד שני, יש חיסרון: אם הנציג הוא שמחכה לשיחה ולא הפונה הוא שממתין, זה משתקף בעלויות".

נקודת האיזון במוקד

כיום חברות מנתבות כמה שיותר פניות לאפיק הדיגיטלי, שייתר את המענה הטלפוני, אך לא רק כדי לאפשר לצרכן לפתור את בעיותיו עצמאית. "המטרה היא לאפשר לנציג לטפל בכמה פניות בו זמנית, ולתת מענה לכמה לקוחות בו זמנית ובערוצים השונים", מסביר מנכ"ל Avaya רפי שקולניק, שהמערכת שלה משמשת מרכזי שירות לקוחות בישראל ובעולם.

"נכון שזה עשוי לפגום בחוויית השירות לפונים, אבל אנחנו מדברים על אלפי נציגים שמועסקים במשמרת, ויש פה שיקול של הכנסות מול הוצאות. בנוסף, חברות מנסות לטייב את המשמרות ולהקצות כוח-אדם בהתאם לשעות השיא, על פי עונתיות וביקוש - כמו שהיה לביטוח לאומי בשיא המגפה".

רפי שקולניק, מנכ"ל Avaya / צילום: ניב קנטור

מטרה נוספת, על פי שקולניק, היא להפנות את הצרכן לקבל שיחה חוזרת, שירות שמחויב על פי חוק. על התערבות הרגולטור גם בזמן המענה לשלוש דקות, הוא אומר כי "ללקוחות אולי עונים מהר יותר אבל החברות נאלצו להגדיל את מספר הנציגים. יש לזה עלויות שבסוף מישהו צריך לשלם.

"המטרה של החברות היא למצוא את נקודת האיזון במספר הנציגים הנדרשים לכל שעה, גם על פי שפות לפי דפוסי המטלפנים - לאמהרית, למשל, יש יותר ביקוש בשעות הצהריים. המערכות של היום גם יודעות לזהות כעס גם על פי הטונים של השיחה, והחברות יכולות להחליט שבמקרים כאלה השיחה תנותב ישירות למנהל משמרת".

6 עצות למטלפנים לשירות לקוחות

1. לא להתקשר ביום ראשון. "רבים עוברים על החשבונות בסופ"ש ומתעורר צורך בבירור, מה שמייצר עומס בימי ראשון", מסביר ספיר. "עומס במרכזי השירות הוא כמו פקק בכביש: לוקח לו זמן להשתחרר". מתי הכי פחות פקוק במוקדים? ימי חמישי בשעות הצהריים.

2. להיות מוכנים מראש. "כמעט בוודאות בכל שיחה יבקשו ארבע ספרות של כרטיס האשראי לזיהוי", מזכיר ספיר, "אז כדאי להיות מוכן עם זה וגם עם משקפי הקריאה וכלי כתיבה".

3. להתמקד בנושא אחד. כאשר מנסים לנסות להעלות כמה נושאים באותה שיחה זה לא בהכרח חוסך זמן, מכיוון שלכל נציג יש תחום התמחות משלו, והוא ממילא צפוי להעביר אתכם למוקד המתאים עם נציג אחר, שיתחיל את השיחה מהתחלה.

4. לנסות לבד. פעמים רבות ניתן לפתור את הבעיה בשירות עצמי, דרך אתר החברה או בסרטונים ביוטיוב עם הדרכות יעילות.

5. לחכות לשיחה חוזרת. שקולניק מציע לצרכן לאמץ את האופציה שמוצעת לפונים בעת ההמתנה לנציג, למרות הרצון בשירות כאן ועכשיו, כיוון שבאופן הזה "הנציג הוא שיוזם את השיחה, הפרטים שלך כבר יהיו מולו והוא יהיה מפוקס לתת לך שירות ולא לכמה פונים במקביל".

6 לא לכעוס על הנציג. "אמנם המציגים מיומנים בספיגת כעסים, אבל חוץ מלבאס את הנציג ולתת לו מוטיבציה שלילית, לפונה זה לא נותן דבר", אומר ספיר. "נשמו עמוק, ותנו לו לפתור את הבעיה".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים