גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלחצים וכיפופי הידיים: הצצה למאבק שמתנהל מאחורי הקלעים על רפורמת התמרוקים

נייר עמדה של התאחדות התעשיינים, שהגיע לידי גלובס, מציג את הקשים הרבים בהעברת הרפורמה, שתאפשר יבוא מקביל של מוצרי קוסמטיקה ● בהתאחדות טוענים כי הרפורמה תפגע באופן קשה ביצרנים המקומיים ● סגן השר אביר קארה, שמקדם את הרפורמה, טוען כי צבא לוביסטים מנסה לסכל אותה

אביר קארה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות
אביר קארה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

בשישי בצהריים, רגעים לפני כניסת השבת מפיץ משרד האוצר לעיון השרים את טיוטת חוק ההסדרים העדכנית לפני הדיון המתוכנן בממשלה. למרבה ההפתעה (או שלא) גילו השרים כי רפורמת התמרוקים (יבוא מקביל) נעלמה מהנוסח המוכר בשל לחצים שהפעיל משרד הבריאות. הזמן קצר והדרמה נדחתה למוצאי השבת, אז עלו לקו הטלפון סגן השר במשרד ראש הממשלה אביר קארה, ראש הסגל של ראש הממשלה טל גן צבי, נציגים ממשרד המשפטים והאוצר. שעות לאחר מכן במשרד האוצר אישרו - הרפורמה שוב בפנים.

הטלטלה הזו היא רק הצצה קטנה למסכת הלחצים שמופעלת על השרים וחברי הכנסת כבר שנים ארוכות, מאז הניסיון הקודם של שר האוצר לשעבר משה כחלון לבצע רפורמה בתחום שתגדיל את התחרות ותוריד מחירים. משרדי האוצר והכלכלה דוחפים לביצוע ואז נכנסים לפעולה היבואנים הגדולים ומטרפדים את היוזמה, תחילה בממשלה ואם היא מגיעה לכנסת, אז גם בוועדות. זו הסיבה העיקרית לכך שהרפורמה הזו נותרה במגירה עד כה, וגם בעת כתיבת שורות אלו לא ברור האם תהיה חלק מחוק ההסדרים כמתוכנן ובאיזה נוסח.

הלוביסטים שחסויים מהעין

בעוד שחוק הלוביסטים מסדיר את פעילות השדלנים בכנסת והופך אותה שקופה, אלו שפועלים מול הממשלה (לוביסטים שחורים) לא מחויבים כלל לדווח על פעילותם. כך, למעשה לא נרשמה באתר הכנסת כל פעילות לובינג של חברות היבוא הגדולות, ביניהן דיפלומט ושסטוביץ, ומי שמובילים את ההתנגדות לחוק בפועל הם גורמים במשרד הבריאות. הם דורשים בין היתר שלא להסתפק בתקינה אירופית/אמריקאית על המוצרים אלא להמשיך ולדרוש גם בדיקה בארץ, וכן דורשים ניירת המאפשרת כיום רק ליבואן הרשמי להציג את מרכולתו בשווקים הישראלים (פגיעה ביבוא המקביל).

משרד הבריאות הוא כאמור החוליה האחרונה בשרשרת ששמה את ההתנגדות על השולחן, בעוד שמאחורי הקלעים בוחשים בקלחת מטעם אגוד לשכות המסחר והתאחדות התעשיינים. התאחדות התעשיינים המייצגת את יצרני הקוסמטיקה בארץ ייצרה נייר עמדה בנושא הרפורמה עם המלצות משלה לביצוע ובשורה התחתונה שלא לביצוע. לפי נייר העמדה שנשלח לנציגים בממשלה, והגיע לידי גלובס, דרשו בין היתר להשוות את דרישות הרגולציה בין היצרנים הישראלים ליבוא מחו"ל, הזכירו כי עלויות הייצור בארץ גבוהות ובשורה התחתונה דרשו להוציא את ענף התמרוקים מחוק ההסדרים ולדון בה רק לאחר יצירת שוויון בשוק. "אם ההצעה בחוק ההסדרים תעבור כלשונה", מזהירים שם, "תיגרם פגיעה קשה בתעשיית התמרוקים. התוצאה תהיה שיטפון של כניסת מוצרים מיבוא מחד, ומאידך נטל רגולציה כבד על יצרנים ישראלים".

אורן הרמב"ם, מנהל איגוד מוצרי הצריכה והבניה בהתאחדות התעשיינים, אמר לגלובס כי "חשוב לנו לציין שאנחנו לא מתנגדים לרפורמה עצמה, אלא מבקשים לכונן שיוויון מלא בין התעשייה הישראלית למתחרים בחו"ל, בכל הקשור לנטל הרגולציה על מפעלי התמרוקים. במתכונת הנוכחית נוצרת אפליה לטובת יצרנים זרים וכל שאנו מבקשים הוא לבטלה על מנת לשמור על הוגנות".

בנייר עמדה ששלח איגוד לשכות המסחר לממונה על התקציבים במשרד האוצר וכן למכ"ל משרד הבריאות בתחילת חודש יולי, ביקשו באיגוד להבהיר שהם בעד הרפורמה רק עם תיקונים נדרשים לפני יישומה. "היישום עלול להיות מלווה בקשיים רבים ואף ליצור חסמי יבוא ככל שתהיינה סטיות מהנהוג באירופה על ידי השתת שינויים הייחודים רק לישראל", כתב עו"ד עמיר עופר מנהל חטיבת התמרוקים באיחוד. כמו כן הציעו להוציא לפועל שורת צעדים אחרים להקלה ביבוא עוד קודם ליישום הרפורמה. יש לציין כי יו"ר חטיבת התמרוקים באיגוד לשכות המסחר הוא ראובן בילט, יו"ר חברת לילית קוסמטיקה בע"מ אחת מהחברות הגדולות בתחום הקוסמטיקה, אף שלח מכתב מיוזמתו לשר הבריאות בנושא וביקש/הציע להיפגש עמו.

"מפעילים נגד הרפורמה הזו ונגד הציבור צבא של לוביסטים"


"הסיפור לא נגמר עד שהחוק לא יעבור בקריאה שנייה ושלישית. עד אז יפעילו לחצים גם בכנסת ובוועדות ואני מתחייב שיבואו גם נציגי החברות הקטנות שיפעילו לחצים מול החברות הגדולות", אמר לגלובס סגן השר קארה המייצג את השולמנים ופעל בימים האחרונים להחזיר את הרפורמה לתוך חוק ההסדרים. "מפעילים נגד הרפורמה הזו ונגד הציבור צבא של לוביסטים שנשלחים למשרד הבריאות להסביר למה הרפורמה מסוכנת", הוסיף.

כזכור ב-2017 ניסה כחלון לקדם רפורמה בענף שתטיב עם התחרות והיבואנים הקטנים, ולבסוף דווקא ניסוח התקנות בתחום הבריאות הוביל לכך שהיבואנים הקטנים התנגדו ליישום והם נדחו. אחת הזירות שנותרה פעילה מאז היא בתחום הבישום - ושם לוחצים כדי שלא להכניס את הענף לתוך הרפורמה גם כעת מאחר שכל רגולציה נוספת תכביד על היבואנים ולא תקל עליהם. כיום, מסכת הלחצים בכנסת תתחדש מיד עם העברת החוק בקריאה ראשונה ובהנחה שהרפורמה לא תמצא בחוץ קודם לכן ובדיונים בוועדת הכלכלה - רק אז תמונת המצב המלאה של הלחצים תהפוך גלויה.

עוד כתבות

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה

המשחק של מון אקטיב -  Coin Master / צילום: יחצ

גל פיטורים שני במון אקטיב: 110 יפוטרו, גם בישראל

חברת המשחקים, שצמחה בזכות המשחק הפופולרי Coin Master, יוצאת לסבב פיטורים המקיף 110 איש ברחבי העולם, מהם 30 בישראל ועוד 80 בעולם ● סבב הפיטורים נערך כחלק משינוי ארגוני באחת החברות הפרטיות הרווחיות ביותר בישראל

שוחט שאול ופז אדריאן / צילום: יח''צ

חברת הביומד הישראלית ביופרוטקט במזכר הבנות למכירתה

החברה הוותיקה שפיתחה שתל למניעת נזקים לרקמות בריאות בזמן הקרנות, וממנה נולד הספין אוף אורתוספייס שנמכר ב-220 מיליון דולר, צפויה להימכר בסכום דומה אם העסקה תצא לפועל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; ה-S&P 500 עלה לשיא חדש

ה-S&P 500 עלה בכ-0.4% ● ענקית ביטוחי הבריות יונייטד הלת' צללה בכ-20%, יחד עם יתר מניות הסקטור ● המשקיעים בוחנים את הסכם הסחר החופשי עליו הודיעו הודו והאיחוד האירופי ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה ירדו ● מדד הדולר צלל לשפל של ארבע שנים ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

קמפיין קופת חולים מכבי שיצר מקאן תל אביב / צילום: צילום מסך מיוטיוב

באופן חסר תקדים: מכרז הפרסום של קופ"ח מכבי מגיע לבג"ץ

משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עתר לבג"ץ נגד משרד הבריאות, שר הבריאות, משרד האוצר, שר האוצר ומקאן ת"א ● הטענה העיקרית: "המתחרה במכרז הפרסום של מכבי היה שותף לעריכת מסמכי המכרז - מדובר בהתנהלות הגובלת בפלילים ממש" ● בדצמבר פרסם גלובס לראשונה את הטענות בענף נגד המכרז, ולאחר מכן את ההחלטה לצאת במכרז חדש - זה שהגיע כעת לבג"ץ ● מקאן: "מדובר בכזבים"

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

במתכונת חריגה: חברת התעופה שמודיעה על חידוש הטיסות לישראל

חברות התעופה הזרות מוצאות את הדרך להמשיך לפעול בישראל חרף המצב הביטחוני שמעלה חששות בקרב צוותי האוויר ● כך, KLM מחדשת את טיסותיה לישראל החל ממחר - אבל עם עצירת ביניים בקפריסין

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

במקום הפקעה: המתווה שיאפשר לבעלי דירות בתוואי המטרו למכור אותן למדינה

אלפי יח"ד ותשלומים בשווי מיליארדים: משרד המשפטים מגבש פתרון ל"מלכוד" הפיצויים של פרויקט התשתית הגדול בישראל ● איך יחושבו המחירים, למה רשות המסים צפויה להעניק פטור, ומהם התנאים שבהם ניתן לדלג על הבירוקרטיה המנדטורית ולראות את הכסף מיידית

ישראל מזין, מייסד ומנכ''ל ממסיקו / צילום: דורון לצטר

היזם הסדרתי חוזר: סטארט-אפ הסייבר ממסיקו גייס 37 מיליון דולר

ממסיקו, המפתחת פתרונות להגנה מפני אתרים מזויפים והונאות השתלטות על חשבונות, הודיעה היום על השלמת סבב גיוס A ● המייסד והמנכ"ל ישראל מזין: "ארגונים השקיעו מיליארדים בהגנה על המערכות הפנימיות שלהם. אנחנו מגנים על החוליה החלשה הזו באמצעות מניעה מוקדמת, ולא תגובה מאוחרת למתקפה"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מענק מפקדים ואיך יחושב שובר החופשה: חבילת התגמול המעודכנת למילואים

הממשלה אישרה חבילת תגמול מעודכנת לחיילי המילואים בהיקף של 6.2 מיליארד שקל ● אף שהמסגרת הכללית נותרה דומה לזו המוכרת מתחילת המלחמה, בוצעו בה התאמות משמעותיות ● מהן ההטבות המרכזיות?

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

המחיר נחשף: הפרסומות ב־ChatGPT יהיו יקרות משמעותית משל מטא וגוגל

OpenAI תגבה כ־60 דולר לאלף חשיפות, לעומת פחות מ־20 דולר במטא ובגוגל ● יחד עם זאת, בשלב הראשון היא תספק למפרסמים רק נתונים בסיסיים על מספר חשיפות וקליקים

יוני שסטוביץ' / צילום: יוסי כהן

50 מיליון שקל בשבוע: שסטוביץ ממשיכה להגדיל את תיק המניות

בולמוס הרכישות של יבואנית מוצרי הצריכה: השקיעה בהנפקות שביצעו מגוריט ולהב אל.אר ● בשנתיים האחרונות, השקיעה שסטוביץ מעל 200 מיליון שקל בבורסה בת"א

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

דיווח: הודו תסכים להפחית מכסים על כלי רכב אירופיים

הסכם סחר מתגבש בין האיחוד האירופי להודו עשוי להוביל להפחתה חדה במכסים על יבוא סחורה אירופית, כחלק ממהלך רחב יותר לפתיחת שווקים הדדית

רכבי BYD לקראת יצוא מסין / צילום: Reuters, CFOTO

הרכבים הנחשקים שנעלמו מאולמות התצוגה

שנת 2026 נפתחת במחסור בהיצע של דגמי כלי רכב חשמליים חדשים ● בין הסיבות: עליית מס הקנייה, הצטברות רכבי "אפס ק"מ" ומלחמת מחירים ● לפי חלק מהיבואנים, מדובר בהקפאת יבוא זמנית ● הצפי הוא שהדבר יוביל לירידה בנתח השוק של כלי הרכב החשמליים

סניף של רשת מגה ספורט / צילום: יח''צ

עשרות לקוחות חשבו שהם קונים ברשת הספורט וגילו שמדובר בהונאה

עמודים מזויפים המתחזים למגה ספורט פועלים בטיקטוק ובפייסבוק ומציעים הנחות חריגות על נעלי ספורט ● הרשת פנתה למשטרה, למטא ולטיקטוק בעקבות מאות פניות מלקוחות שפרטי האשראי שלהם נמסרו והזמנותיהם לא סופקו ● רשות הסייבר הלאומית: "האירוע מטופל"

טקס האוסקר יעבור ליוטיוב החל משנת 2029 / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הופכת יוטיוב לשחקנית טלוויזיה חזקה בשוק צפוף ותחרותי

בחודש החולף חתמה פלטפורמת שיתוף הווידאו הגדולה בעולם על שתי עסקאות משמעותיות, שיביאו אליה את האוסקר ותכנים ייעודיים של ה-BBC ● בשוק מסבירים כי מדובר בשינוי גלובלי גדול, שעבור מותגי התוכן הוותיקים מהווה "ביטוח נגד חוסר רלוונטיות"

ביטלי הטיסות פוגעים בענף התיירות / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

עם העיניים לאיראן: חברות התעופה מבטלות טיסות, וענף התיירות נפגע

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידות בכל הענפים בהשוואה לשבוע הקודם, אך בעיקר בתחום הטיסות

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

אילוסטרציה: Shutterstock

למרות שרשמו הערת אזהרה במשותף: האישה תקבל את כל הזכויות בשתי דירות

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע חלוקה לא שוויונית של נכסי מקרקעין שנרכשו במהלך הנישואים לזוג עם שני ילדים משותפים, לאחר שהוכח כי עיקר המימון הגיע מכספים של האישה, בהם פיצויים שניתנו לה כאלמנת פעולות איבה ● בין היתר נקבע כי רישום הערת אזהרה אינו יוצר זכות קניינית

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

ארה"ב מטילה סנקציות על 6 עמותות צדקה בעזה שמזרימות כספים לחמאס

ארה"ב הטילה סנקציות על שש עמותות צדקה, שלפי מידע מודיעיני משמשות ככיסוי אזרחי להעברות כספים ולמימון הזרוע הצבאית של חמאס ● כך ארגון הטרור שומר על זרימת הכסף לרצועה