גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם לוקשנקו מצא דרך מתוחכמת לסחוט כסף מאירופה?

שליט בלארוס "מציף" את האיחוד האירופי במבקשי מקלט, בתגובה לסנקציות הכלכליות והפוליטיות שהוטלו על משטרו בימים האחרונים ● הוא הבהיר שהרשויות ימנעו מעבר גבול "רק אם הדבר ישתלם להן" והזכיר את הקשיים הפיננסיים של ממשלתו כסיבה לצמצום השמירה בגבול

הפגנה בליטא בשבוע שעבר נגד כניסת המהגרים מבלארוס / צילום: Associated Press, Mindaugas Kulbis
הפגנה בליטא בשבוע שעבר נגד כניסת המהגרים מבלארוס / צילום: Associated Press, Mindaugas Kulbis

ליטא מתקשה להתמודד בחודשים האחרון עם גל חסר תקדים של מהגרים ופליטים מהמזרח התיכון ומאפריקה, הנכנסים לשטחה ומבקשים מקלט. הסיבה: שליט המדינה השכנה בלארוס, אלכסנדר לוקשנקו, המכונה על ידי רבים "הדיקטטור האחרון באירופה", מימש את איומו "להציף" את המדינה הבלטית ואת האיחוד האירופי במבקשי מקלט, בתגובה על הסנקציות הכלכליות והפוליטיות שהוטלו על משטרו.

ברמז בלתי־עדין הבהיר לוקשנקו בימים האחרונים, כי כל עוד יש משבר כלכלי במדינה בגלל הסנקציות שהטיל האיחוד, "לא משתלם" לכוחות המשטרה לפטרל ולמנוע מעבר מהגרים, הברחת סמים ואפילו מעבר של חומרים רדיוקאטיביים למערב.

העימות בין לוקשנקו (66), השולט ביד ברזל בבלארוס מאז 1994, לבין האיחוד האירופי החריף באופן משמעותי אחרי הבחירות האחרונות, שהתקיימו לפני כשנה. במחאה על זיופים בקנה מידה נרחב ודיכוי האופוזיציה יצאו המוני בני אדם לרחובות מינסק וערים אחרות, שם נתקלו באלימות קשה מצד המשטרה וכוחות הנאמנים ללוקשנקו.

צעירים נהרגו ונעלמו, רבבות נעצרו, רבים הוכו ברחובות ומנהיגת האופוזיציה סבטלנה טיכנובסקיה, שהתמודדה נגד לוקשנקו, נמלטה לליטא השכנה וקיבלה בה מקלט מדיני, כמו מאות פעילי אופוזיציה אחרים.

סנקציות על בנקים וחברות תעופה

נקודת שפל נוספת ביחסים נרשמה במאי האחרון, אז בלארוס הכריחו מטוס מסחרי של חברת "רייאנאייר" שטס מיוון לליטא ועליה היה בלוגר מתנגד־משט, לנחות נחיתת חירום במינסק על ידי איומים כוזבים שפצצה הוטמנה במטוס. והבלוגר ובת־זוגו נעצרו עם נחיתת המטוס. האיחוד האירופי, בתגובה, אסר על חברת התעופה הלאומית של בלארוס ("בלאוויה") לטוס לכל יעד בשטחו, הטיל סנקציות על בכירים בממשל והרחיב סנקציות כלכליות בתחומי הבנקאות והסחר באשלג, במטרה לפגוע במקורות המימון של המשטר.

נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו / צילום: Associated Press, Sergei Shelega

התגובה של לוקשנקו, כך נראה, היא לנסות ולהפוך את המדינה לצינור־מעבר למהגרים לא־חוקיים לתוך האיחוד האירופי. השליט הבלארוסי אולי הבחין כי סוגיית ההגירה מאיימת על עצם קיומו של האיחוד האירופי, וכי מדינות האיחוד חוששות מגלי פליטים נוספים אחרי קיץ 2015, שבו יותר ממיליון וחצי בני אדם נכנסו לגוש. ההשלכות של פתיחת הגבולות דאז מטעמים הומניטריים, והחשש מגלים נוספים מאז, איימו לפלג את האיחוד בשנים האחרונות, וסייעו למפלגות פופוליסטיות מגרמניה ועד ספרד לצבור כוח.

האיחוד האירופי מיהר לסגור עסקאות

לוקשנקו גם ראה כיצד בשל החשש הזה, האיחוד האירופי מיהר "לסגור עסקאות" עם מדינות המעבר של הפליטים המיועדים - 7.5 מיליארד אירו לטורקיה עבור הטיפול בהם ומניעת המעבר לאיי יוון; יותר מ־125 מיליון אירו למצרים, למשל, כדי למנוע מעבר חופשי של מהגרים מאפריקה הנמצאים בה ורכש ספינות סיור וסיוע לצי הלובי בעשרות מיליוני אירו כדי שיפטרל וימנע מסירות מהגרים להגיע לאיטליה ולמלטה.

לכן, כבר ביוני מיהר לוקשנקו לאיים בתגובת־נגד לסנקציות. "הם דורשים שנגן עליהם מפני הברחות מהגרים ומפני סחר בסמים", אמר בנאום טלוויזיוני, "אפילו מעבר לאטלנטי (ארה"ב) אנחנו שומעים קריאות לסייע למנוע זליגת חומרים רדיואקטיביים לאירופה. ואני אומר: אתם מנהלים מלחמה היברידית נגדנו ודורשים שנעזור לכם כמו בעבר?".

בימים האחרונים לוקשנקו כבר דיבר באופן ברור יותר: "אם מישהו חושב שנסגור את הגבול עם פולין, ליטא ולטביה ונהפוך למעשה למתקן מעצר לאלו שבורחים מאפגניסטאן, עיראק, איראן, לוב, סוריה ואפריקה שמדרום לסהרה - אז הוא טועה".

המשיכו עם הסנקציות - ותקבלו פליטים

לוקשנקו הבהיר כי הרשויות יפטרלו וימנעו מעבר גבול "רק אם הדבר ישתלם להן" ו"עד כמה שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו", והזכיר את הקשיים הפיננסיים של הממשלה כרקע לצמצום השמירה על הגבול. העסקה לפי לוקשנקו ברורה: המשיכו עם הסנקציות - ותקבלו פליטים.

המקום שבו האיום ממומש, בשלב זה, הוא הגבול הפרוץ־יחסית בין בלארוס לליטא. הגבול נמתח לאורך כ־680 קילומטרים, שרק מיעוטם מוגן בגדר כלשהי. לפי עדויות של מהגרים, שנאספו בשבועות האחרונים על ידי כלי תקשורת אירופיים והרשויות בליטא, רובם מגיעים מעיראק או ממדינות אפריקה, שחלקן זוכות להגנה קבוצתית לפי אמנת הפליטים של האו"ם.

לפי הדיווחים, רוב המהגרים מגיעים לבלארוס בטיסות שיוצאות מבגדד ומאיסטנבול, והמשטר מעניק להם ויזות למרות שמטרת ההגירה שלהם ברורה. הם שוהים כמה ימים במדינה לפני שהם יוצאים לאזור הגבול עם ליטא, ואחרי חציית הגבול הם נעצרים ומגישים בקשות מקלט. לפי החשדות, סוכנויות נסיעות בבלארוס מעורבות בעסקים הללו, המניבים כסף רב למקורבים ולמבריחים. המהגרים משלמים אלפי דולרים כדי לעבור את הגבול לליטא בנתיב זה. המשטרה המקומית בליטא אומרת כי בניגוד לעבר, המשטרה הבלארוסית "ניתקה מגע" בחודשים האחרונים. הליטאים אף תיעדו מקרים שבהם שוטרים בלארוסיים סייעו למהגרים לחצות את הגבול.

התוצאה היא מספר הולך וגדל של מהגרים לא־חוקיים הנכנסים בנתיב זה. בכל שנת 2020, למשל, עברו את הגבול מבלארוס לליטא כ־80 מהגרים לא־חוקיים בלבד. ביוני האחרון עמד המספר על 500 בני אדם, ביולי על יותר מ-2,500 ומתחילת השנה זינק מספר הכניסות הלא־חוקיות לכ־3,100 בני אדם. "כל עוד המשטר בבלארוס מרוויח כסף מהאנשים הללו, באמצעות תשלום על ויזות ולדעתי באמצעות תשלום על המעבר - יהיה קשה לצפות לשינוי המגמה", אמרה בתחילת החודש ראשת ממשלת ליטא, אינגרידה סימונטה.

"לוקשנקו משתמש במהגרים בתור נשק"

ליטא מתקשה להתמודד עם הפליטים, ומצב הרוח הציבורי אינו תומך בקבלתם. אף בקשת מקלט לא אושרה עד כה, והמהגרים משוכנים באוהלים או בבתי ספר נטושים באזורי ספר. הליטאים מאיימים מצדם כי אם ייכנסו יותר מדי מהגרים מכפי שיוכלו לטפל, הם ייאלצו לשחרר אותם לדרכם ולאפשר להם לעבור מערבה. היעד של רוב המהגרים, נכון לעכשיו, הוא גרמניה וצרפת.

בינתיים, ליטא מנופפת בדגלי האזהרה וקוראת לאיחוד האירופי לסייע לה. "לוקשנקו משתמש במהגרים בתור נשק", האשים השבוע שר החוץ הליטאי את נשיא בלארוס. המדינה הודיעה כי היא מתכוונת להשקיע כ־41 מיליון אירו בשדרוג גדר הגבול. "פרונטקס", הסוכנות המשותפת של מדינות האיחוד האירופי שנועדה לסייע בשמירה על הגבולות, הבטיחה להגביר את הפטרולים באזור, אולם כל עוד המהגרים חוצים את הגבול, האיחוד וליטא מחויבים לאפשר להם להגיש בקשות מקלט ולברר את הצורך שלהם בהגנה.

הרטוריקה האירופית בשלב זה אינה מראה סימני פשרה. "להשתמש במהגרים כבנשק, לדחוף אותם לעבר הגבול המשותף - זהו דבר בלתי מקובל", אמר האחראי על יחסי החוץ של האיחוד, ג'וספ בורל. שר הפנים הגרמני הורסט זיהופר, הזהיר כי מדובר ב"תופעה מדאיגה משום שבלארוס יוצרת פרובוקציה מול האיחוד על רקע הגירה. הממשלה בבלארוס מנסה למעשה לקדם מטרות פוליטיות על גבם של המהגרים". אולם, דברים דומים נשמעו בעבר בנוגע לשימוש שעושה נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן בסוגיית ההגירה הלא-חוקית, מה שלא מנע מהאיחוד להודיע לפני כחודשיים על חידוש ההסכם עם טורקיה למניעת מעבר פליטים.


80 - מספר המהגרים הלא־חוקיים שעברו דרך בלארוס ב־2020
3,100 - המהגרים הלא־חוקיים, שעברו דרך בלארוס ביוני־יולי ב־2021 

עוד כתבות

קניות בקניון / צילום: גיא חמוי

מחכים למבצעים: בכל ענפי המשק הבולטים נרשמה ירידה במכירות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידה בכמות העסקאות, בעיקר בפריפריה - בצפון ובדרום

לידיעת משקיעי הקריפטו / צילום: Shutterstock

לידיעת משקיעי הקריפטו: מתי תיאלצו לשלם 50% על הרווח ואיך תחסכו במס

פחות מחודשיים לסוף השנה, גלובס יוצא בסדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם. והפעם - קריפטו ● מתי עליכם לשלם מס, אילו תקרות הכנסה לא כדאי לכם לחצות, ואיך אפשר לצמצם משמעותית את ההתחייבויות שלכם למדינה? ● כתבה שנייה בסדרה

אלכס קארפ, מנכ״ל פלנטיר / צילום: שחר שחר, דוברות אונ' תל אביב

פלנטיר עקפה את תחזיות האנליסטים, אז למה המניה נפלה?

מניית פלנטיר ירדה ממחיר שיא כל הזמנים אליו הגיעה, דווקא לאחר שהחברה הציגה תוצאות חזקות ברבעון השלישי ● בשוק חוששים שהשווי של החברה גבוה מדי

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

הנגיד רומז על הפחתת ריבית? מדד ספטמבר היה "התפתחות בכיוון הנכון"

בכנס "בנקאות המחר" שעורך אגף הפיקוח על הבנקים, הביע פרופ' אמיר ירון עידוד מנתוני מדד המחירים בחודש ספטמבר: "הפתיע את השוק כלפי מטה" ● הנגיד אף שיבח את הכלכלה הישראלית וקרא להקדים את המאמצים "לגיבוש תקציב אחראי, אמין ותומך צמיחה שיבטיח את המשך חוסנו של המשק"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

האקזיט הגדול בתולדות ישראל מתקרב לקו הסיום: גוגל קיבלה אישור רגולטורי מרכזי לרכישת וויז

משרד המשפטים האמריקאי סיים את בדיקת ההגבלים העסקיים לעסקה הגדולה בתולדות אלפאבית ● עם זאת, הבדיקות בעולם נמשכות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בבורסה בתל אביב; מניות השבבים הדואליות נופלות

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.5% ● נובה, קמטק וטאואר עם ירידות של 2%-3%, על רקע הירידות במניות הטכנולוגיה ברחבי העולם ● אורביט מזנקת בכ-13%, לאחר שדווח כי היא צפויה להתמזג עם חברה ביטחונית אמריקאית ● וול סטריט ננעלה בירידות חדות אמש, בין היתר, על רקע חששות מפני הערכות שווי קיצוניות ואזהרות של מנכ"לים בכירים בוול סטריט מפני תיקון קרוב בשווקים

טורביורן טורנקוויסט / צילום: Reuters

עשה את עסקת חייו: המיליארדר שצפוי לרכוש את אימפריית הנפט הרוסית

בצל הסנקציות על רוסיה, הסוחר השוודי טורביורן טורנקוויסט הגיע לעסקה פורצת דרך לרכישת נכסי לוקאויל בחו"ל ● העסקה, שעשויה להגיע לעשרות מיליארדי דולרים, מרחיבה את שליטתו בשוק הנפט - ומחזירה למוקד את קשריו הישנים עם הקרמלין

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל Fiverr / צילום: שלומי יוסף

אחרי שהודיעה על חזרה למצב סטארט-אפ: דוחות טובים לפייבר ברבעון השלישי

פייבר, המפתחת זירת מסחר לחיבור בין פרילנסרים למעסיקים, דיווחה על רווח מתואם של 24.4 מיליון דולר - גידול של 23% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● לפני כחודשיים, החברה הודיעה על תוכנית להתאמת מבנה החברה לעידן ה-AI, אשר כלל פיטורים של 250 עובדים

קים קרדשיאן לובשת SKIMS / צילום: יח''צ

סקימס של קים קרדשיאן בדרך לישראל בשותפות עם קבוצת אירני

מותג ההלבשה התחתונה והמחטבים של קים קרדשיאן יושק ב-10 בנובמבר באתר פקטורי 54, ובמהלך דצמבר יחל להימכר גם בסניפי הרשת במתכונת "חנות בתוך חנות" ● במהלך חמש השנים הקרובות צפויות להיפתח בישראל 10-14 חנויות של SKIMS ● לפי ההערכה, ההשקעה של קבוצת אירני במהלך תגיע לכ-65 מיליון שקל

מערכת תקשורת לוויינית מסוג OceanTRx4 Mil של אורביט / צילום: אורביט

אקזיט לקרן פימי: אורביט נמכרת תמורת 356 מיליון דולר

אורביט, ספקית מערכות התקשורת לתחום הביטחוני, תתמזג לחברת קראטוס דיפנס האמריקאית תמורת 356.3 מיליון דולר (1.17 מיליארד שקל) ● המחיר משקף פרמייה של 21% על מחיר מניית אורביט בת"א ● המרוויחה הגדולה הצפויה היא קרן פימי של ישי דוידי, המחזיקה בכ-22.4% מהמניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

הפתרון של ועדת השרים לנתון השיא של הרוגים בכבישים: העלאת המהירות המותרת

שר המשפטים יריב לוין מציע להעלות את גובה המהירות המותרת בכבישים הבין־עירוניים כדי לצמצם את שיעור העבריינות הגבוה הקשור למהירות ● מותג ההלבשה התחתונה והלבוש של קים קרדשיאן מגיע לארץ ● וגם: ההזדמנויות של ישראל באפריקה ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

הזדמנות אחרונה: איך לנצל את הטבות המס בקרן ההשתלמות

פחות מחודשיים לסוף השנה, גלובס יוצא בסדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם. והפעם - חסכונות לטווח ארוך ● איפה עצמאים יקבלו יותר הטבות, מתי מומלץ לעקוף את תקרת ההפקדה, והאם כדאי לפתוח קופת גמל לבן משפחה? ● כתבה שלישית בסדרה

סמ''ר איתי חן ז''ל / צילום: דובר צה''ל

משרד רה"מ וצה"ל: זוהתה גופתו של החטוף החלל סמ"ר איתי חן ז"ל

הערכה בישראל: ניתן יהיה להחזיר את כל החטופים החללים ● הבית הלבן: טראמפ ייפגש עם נשיא סוריה אחמד א-שרע ביום שני ● דיווח בעיתון המזוהה עם חיזבאללה: נשיא לבנון ז'וזף עאון קיבל מסרים של אי-שביעות-רצון מהאמריקאים לגבי בקשתו שצבא לבנון יתעמת עם צה"ל ● עדכונים שוטפים

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; מניות הטכנולוגיה מובילות את הירידות

הדאקס יורד בכ-0.3% ● הניקיי נפל בכ-2.3%, מניית סופטבנק צנחה ב-10% ● וול סטריט ננעלה בירידות חדות אמש, על רקע חששות מפני הערכות שווי קיצוניות ואזהרות של מנכ"לים בכירים בוול סטריט מפני תיקון קרוב בשווקים ● הביטקוין צנח לזמן קצר מתחת לרף ה-100 אלף דולר ● בין החברות שצפויות לדווח היום: טבע, קוואלקום, למונייד וטאבולה

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

עסקת הענק בסכנה: מה מעכב את יצוא הגז למצרים, והפתרונות האפשריים

עסקת יצוא הגז בין מאגר לוויתן למצרים, שהייתה אמורה לשלש את יצוא הגז הישראלי, נעצרה ברגע האחרון בעקבות עיכוב בהיתר היצוא ● במוקד: מחלוקת על מחיר הגז לשוק המקומי ● במשק האנרגיה הישראלי חוששים, אך יש כבר פתרונות אפשריים למשבר המתהווה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-1.5%, מדד הביטוח זינק ב-3.9%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.1% בלבד ● ירידות נרשמות גם בבורסות ברחבי העולם, לאחר שדוחות חזקים במיוחד של חברת התוכנה פלנטיר חידדו את חששות המשקיעים מפני הערכות שווי קיצוניות בוול סטריט ● וגם: האם חברת השבבים שזינקה ב-100% השנה בדרך לראלי חדש?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock, Komenton

חברת התעופה שתחדש בשנה הבאה את טיסותיה לישראל

החזרה של אייר אינדיה נחשבת משמעותית וחשובה, משום שהיא מחברת את ישראל לנמל תעופה עם קישוריות ליעדים רבים למזרח ● החל מ-1 בינואר 2026, אייר אינדיה תפעיל חמש טיסות שבועיות בקו ת"א-דלהי בימים ראשון עד חמישי, והטיסה תארך בממוצע כחמש וחצי שעות

הבנקים מסתערים על חברות הנדל''ן / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

חמש עסקאות ענק: בבנקים מאמינים שהתחום הזה יעשה קאמבק ובגדול

הודעת בנק לאומי על רכישת 10% מחברת הנדל"ן יוסי אברהמי מתווספת להשקעות דומות בשנים האחרונות, ומאותתת כי גם בבנקים בחרו כיוון מוגדר להשקעה ● כ־400 מיליון שקל הושקעו רק השנה, ולפי המומחים "זה לא הסוף"

''מס זוקמן, שאלה של צדק''. הפגנה בפריז / צילום: Reuters, Tom Nicholson

מסים חדשים על "מולטי־מיליונרים" - המדינות האירופיות שבוחנות צעדים דרסטיים

צרפת נאבקת לסגור את הגירעון ומוותרת על רפורמות דגל לטובת מסים חדשים ופשרות פוליטיות - כולל שיתוף־פעולה מפתיע עם לה־פן והימין ● גם בריטניה שוקלת צעדים דרמטיים, בהם "מס יציאה" למולטי־מיליונרים, בניסיון נואש לאזן תקציב מנופח בלי לפגוע בצמיחה

רחוב אלנבי, תל אביב / צילום: כדיה לוי

חרף התנגדויות תושבים: תוכנית "מרחב מנורה אלנבי" אושרה ע"י הוועדה המקומית של ת"א

תוכנית "מרחב מנורה אלנבי", שכוללת הקמת מגדל בן 45 קומות בין רחובות יבנה, אלנבי ויהודה לוי, אושרה בשבוע שעבר ע"י הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בת"א ● בין ההתנגדויות שנדחו: טענות על עומסי תנועה משמעותיים ופגיעה במשכירי הדירות והעסקים באזור