גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם לוקשנקו מצא דרך מתוחכמת לסחוט כסף מאירופה?

שליט בלארוס "מציף" את האיחוד האירופי במבקשי מקלט, בתגובה לסנקציות הכלכליות והפוליטיות שהוטלו על משטרו בימים האחרונים ● הוא הבהיר שהרשויות ימנעו מעבר גבול "רק אם הדבר ישתלם להן" והזכיר את הקשיים הפיננסיים של ממשלתו כסיבה לצמצום השמירה בגבול

הפגנה בליטא בשבוע שעבר נגד כניסת המהגרים מבלארוס / צילום: Associated Press, Mindaugas Kulbis
הפגנה בליטא בשבוע שעבר נגד כניסת המהגרים מבלארוס / צילום: Associated Press, Mindaugas Kulbis

ליטא מתקשה להתמודד בחודשים האחרון עם גל חסר תקדים של מהגרים ופליטים מהמזרח התיכון ומאפריקה, הנכנסים לשטחה ומבקשים מקלט. הסיבה: שליט המדינה השכנה בלארוס, אלכסנדר לוקשנקו, המכונה על ידי רבים "הדיקטטור האחרון באירופה", מימש את איומו "להציף" את המדינה הבלטית ואת האיחוד האירופי במבקשי מקלט, בתגובה על הסנקציות הכלכליות והפוליטיות שהוטלו על משטרו.

ברמז בלתי־עדין הבהיר לוקשנקו בימים האחרונים, כי כל עוד יש משבר כלכלי במדינה בגלל הסנקציות שהטיל האיחוד, "לא משתלם" לכוחות המשטרה לפטרל ולמנוע מעבר מהגרים, הברחת סמים ואפילו מעבר של חומרים רדיוקאטיביים למערב.

העימות בין לוקשנקו (66), השולט ביד ברזל בבלארוס מאז 1994, לבין האיחוד האירופי החריף באופן משמעותי אחרי הבחירות האחרונות, שהתקיימו לפני כשנה. במחאה על זיופים בקנה מידה נרחב ודיכוי האופוזיציה יצאו המוני בני אדם לרחובות מינסק וערים אחרות, שם נתקלו באלימות קשה מצד המשטרה וכוחות הנאמנים ללוקשנקו.

צעירים נהרגו ונעלמו, רבבות נעצרו, רבים הוכו ברחובות ומנהיגת האופוזיציה סבטלנה טיכנובסקיה, שהתמודדה נגד לוקשנקו, נמלטה לליטא השכנה וקיבלה בה מקלט מדיני, כמו מאות פעילי אופוזיציה אחרים.

סנקציות על בנקים וחברות תעופה

נקודת שפל נוספת ביחסים נרשמה במאי האחרון, אז בלארוס הכריחו מטוס מסחרי של חברת "רייאנאייר" שטס מיוון לליטא ועליה היה בלוגר מתנגד־משט, לנחות נחיתת חירום במינסק על ידי איומים כוזבים שפצצה הוטמנה במטוס. והבלוגר ובת־זוגו נעצרו עם נחיתת המטוס. האיחוד האירופי, בתגובה, אסר על חברת התעופה הלאומית של בלארוס ("בלאוויה") לטוס לכל יעד בשטחו, הטיל סנקציות על בכירים בממשל והרחיב סנקציות כלכליות בתחומי הבנקאות והסחר באשלג, במטרה לפגוע במקורות המימון של המשטר.

נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו / צילום: Associated Press, Sergei Shelega

התגובה של לוקשנקו, כך נראה, היא לנסות ולהפוך את המדינה לצינור־מעבר למהגרים לא־חוקיים לתוך האיחוד האירופי. השליט הבלארוסי אולי הבחין כי סוגיית ההגירה מאיימת על עצם קיומו של האיחוד האירופי, וכי מדינות האיחוד חוששות מגלי פליטים נוספים אחרי קיץ 2015, שבו יותר ממיליון וחצי בני אדם נכנסו לגוש. ההשלכות של פתיחת הגבולות דאז מטעמים הומניטריים, והחשש מגלים נוספים מאז, איימו לפלג את האיחוד בשנים האחרונות, וסייעו למפלגות פופוליסטיות מגרמניה ועד ספרד לצבור כוח.

האיחוד האירופי מיהר לסגור עסקאות

לוקשנקו גם ראה כיצד בשל החשש הזה, האיחוד האירופי מיהר "לסגור עסקאות" עם מדינות המעבר של הפליטים המיועדים - 7.5 מיליארד אירו לטורקיה עבור הטיפול בהם ומניעת המעבר לאיי יוון; יותר מ־125 מיליון אירו למצרים, למשל, כדי למנוע מעבר חופשי של מהגרים מאפריקה הנמצאים בה ורכש ספינות סיור וסיוע לצי הלובי בעשרות מיליוני אירו כדי שיפטרל וימנע מסירות מהגרים להגיע לאיטליה ולמלטה.

לכן, כבר ביוני מיהר לוקשנקו לאיים בתגובת־נגד לסנקציות. "הם דורשים שנגן עליהם מפני הברחות מהגרים ומפני סחר בסמים", אמר בנאום טלוויזיוני, "אפילו מעבר לאטלנטי (ארה"ב) אנחנו שומעים קריאות לסייע למנוע זליגת חומרים רדיואקטיביים לאירופה. ואני אומר: אתם מנהלים מלחמה היברידית נגדנו ודורשים שנעזור לכם כמו בעבר?".

בימים האחרונים לוקשנקו כבר דיבר באופן ברור יותר: "אם מישהו חושב שנסגור את הגבול עם פולין, ליטא ולטביה ונהפוך למעשה למתקן מעצר לאלו שבורחים מאפגניסטאן, עיראק, איראן, לוב, סוריה ואפריקה שמדרום לסהרה - אז הוא טועה".

המשיכו עם הסנקציות - ותקבלו פליטים

לוקשנקו הבהיר כי הרשויות יפטרלו וימנעו מעבר גבול "רק אם הדבר ישתלם להן" ו"עד כמה שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו", והזכיר את הקשיים הפיננסיים של הממשלה כרקע לצמצום השמירה על הגבול. העסקה לפי לוקשנקו ברורה: המשיכו עם הסנקציות - ותקבלו פליטים.

המקום שבו האיום ממומש, בשלב זה, הוא הגבול הפרוץ־יחסית בין בלארוס לליטא. הגבול נמתח לאורך כ־680 קילומטרים, שרק מיעוטם מוגן בגדר כלשהי. לפי עדויות של מהגרים, שנאספו בשבועות האחרונים על ידי כלי תקשורת אירופיים והרשויות בליטא, רובם מגיעים מעיראק או ממדינות אפריקה, שחלקן זוכות להגנה קבוצתית לפי אמנת הפליטים של האו"ם.

לפי הדיווחים, רוב המהגרים מגיעים לבלארוס בטיסות שיוצאות מבגדד ומאיסטנבול, והמשטר מעניק להם ויזות למרות שמטרת ההגירה שלהם ברורה. הם שוהים כמה ימים במדינה לפני שהם יוצאים לאזור הגבול עם ליטא, ואחרי חציית הגבול הם נעצרים ומגישים בקשות מקלט. לפי החשדות, סוכנויות נסיעות בבלארוס מעורבות בעסקים הללו, המניבים כסף רב למקורבים ולמבריחים. המהגרים משלמים אלפי דולרים כדי לעבור את הגבול לליטא בנתיב זה. המשטרה המקומית בליטא אומרת כי בניגוד לעבר, המשטרה הבלארוסית "ניתקה מגע" בחודשים האחרונים. הליטאים אף תיעדו מקרים שבהם שוטרים בלארוסיים סייעו למהגרים לחצות את הגבול.

התוצאה היא מספר הולך וגדל של מהגרים לא־חוקיים הנכנסים בנתיב זה. בכל שנת 2020, למשל, עברו את הגבול מבלארוס לליטא כ־80 מהגרים לא־חוקיים בלבד. ביוני האחרון עמד המספר על 500 בני אדם, ביולי על יותר מ-2,500 ומתחילת השנה זינק מספר הכניסות הלא־חוקיות לכ־3,100 בני אדם. "כל עוד המשטר בבלארוס מרוויח כסף מהאנשים הללו, באמצעות תשלום על ויזות ולדעתי באמצעות תשלום על המעבר - יהיה קשה לצפות לשינוי המגמה", אמרה בתחילת החודש ראשת ממשלת ליטא, אינגרידה סימונטה.

"לוקשנקו משתמש במהגרים בתור נשק"

ליטא מתקשה להתמודד עם הפליטים, ומצב הרוח הציבורי אינו תומך בקבלתם. אף בקשת מקלט לא אושרה עד כה, והמהגרים משוכנים באוהלים או בבתי ספר נטושים באזורי ספר. הליטאים מאיימים מצדם כי אם ייכנסו יותר מדי מהגרים מכפי שיוכלו לטפל, הם ייאלצו לשחרר אותם לדרכם ולאפשר להם לעבור מערבה. היעד של רוב המהגרים, נכון לעכשיו, הוא גרמניה וצרפת.

בינתיים, ליטא מנופפת בדגלי האזהרה וקוראת לאיחוד האירופי לסייע לה. "לוקשנקו משתמש במהגרים בתור נשק", האשים השבוע שר החוץ הליטאי את נשיא בלארוס. המדינה הודיעה כי היא מתכוונת להשקיע כ־41 מיליון אירו בשדרוג גדר הגבול. "פרונטקס", הסוכנות המשותפת של מדינות האיחוד האירופי שנועדה לסייע בשמירה על הגבולות, הבטיחה להגביר את הפטרולים באזור, אולם כל עוד המהגרים חוצים את הגבול, האיחוד וליטא מחויבים לאפשר להם להגיש בקשות מקלט ולברר את הצורך שלהם בהגנה.

הרטוריקה האירופית בשלב זה אינה מראה סימני פשרה. "להשתמש במהגרים כבנשק, לדחוף אותם לעבר הגבול המשותף - זהו דבר בלתי מקובל", אמר האחראי על יחסי החוץ של האיחוד, ג'וספ בורל. שר הפנים הגרמני הורסט זיהופר, הזהיר כי מדובר ב"תופעה מדאיגה משום שבלארוס יוצרת פרובוקציה מול האיחוד על רקע הגירה. הממשלה בבלארוס מנסה למעשה לקדם מטרות פוליטיות על גבם של המהגרים". אולם, דברים דומים נשמעו בעבר בנוגע לשימוש שעושה נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן בסוגיית ההגירה הלא-חוקית, מה שלא מנע מהאיחוד להודיע לפני כחודשיים על חידוש ההסכם עם טורקיה למניעת מעבר פליטים.


80 - מספר המהגרים הלא־חוקיים שעברו דרך בלארוס ב־2020
3,100 - המהגרים הלא־חוקיים, שעברו דרך בלארוס ביוני־יולי ב־2021 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

השראה מהמודל האמריקאי לדוחות כספיים: כללי הדיווח לבורסה משתנים

"ועדת חמדני" לשינוי מבנה הדוחות הציגה את המלצותיה, ובראשן מעבר לדוח ממוקד של ההנהלה והארכת המועד לדיווחים מיידיים ● בשוק מברכים, אך גם מזהירים מפני תביעות שיגישו משקיעים, בעוד שיו"ר הוועדה חושש דווקא שעורכי הדין ימסמסו את הרפורמה

ראש הממשלה בנימין נתניהו נאום במליאת הכנסת, 08.12.25 / צילום: אמיל סלמן-הארץ

השקל חזק מאי פעם? השיא לא שייך לנתניהו

השקל אכן שובר שיאים - אבל לא את אלה שנתניהו מייחס לו ● וגם: ניתוח בנק ישראל מצביע על פער שמרמז כי התחזקותו של המטבע המקומי אינה מספרת את כל הסיפור ● המשרוקית של גלובס

הדרישות החדשות שמתכננת להוציא הרשות לני''ע בדוחות הכספיים של חברות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

הדרישה החדשה של הרשות לני"ע מחברות הנדל"ן

בכנס השנתי של מחלקת התאגידים, הרשות הציגה שורה של טעויות מהותיות שנמצאו בדוחות חברות הנדל"ן - מהערכת יתר של הכנסות ועד אי־כלילת עלויות מימון ● ברשות עובדים על מתווה גילוי חדש, שיוצג לציבור בחציון הראשון של 2026

כמה עלו מבצעי המימון ליזמי הנדל''ן? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המרוץ אחרי קונים: הדוחות חושפים את המשקולת של מבצעי המימון על היזמים

דוחות חברות הנדל"ן חושפים כי גל מבצעי המימון גובה מהיזמים עלויות כבדות של הצטמקות ההכנסות, זינוק בהוצאות המימון ופגיעה בתזרים ● למרות כל זאת מכירות הדירות ממשיכות לדשדש, והחברות חוששות מהורדת מחיר רשמית, שתגרום לקונים לחכות ולמכירות לרדת עוד

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

בשוק בטוחים מה הפד יעשה הערב. אבל מה יקרה ב-2026?

בעוד שטראמפ מחפש לו מחליף נוח, יו"ר הפד, ג'רום פאוול צפוי להכריז הערב על הורדת הריבית בארה"ב ● הסקרנות האמיתית היא לגבי תחזיות הריבית ל-2026, הפד צפוי לשדר שתהליך הפחתות הריבית יוצא להפסקה ● בתוך כך, ההתנגדות בין חברי הוועדה גוברת: חלקם מודאגים מהאינפלציה העיקשת, ושהריבית הנוכחית לא מספיקה כדי להחזיר אותה ליעד ● טראמפ לוחץ על הורדה חדה: "פאוול לא אוהב אותי"

דירה במתנה / אילוסטרציה: Shutterstock

להגן על ההון המשפחתי: האם דירה שאדם קיבל במתנה יכולה להיות על תנאי?

בית המשפט הורה לגבר להחזיר להורי אשתו לשעבר את הסכום שנתנו להם לצורך רכישת דירה ● זאת מכיוון שחתם על "כתב התחייבות" שבו הסכים כי אם יתגרש ישיב להורים את הכסף שקיבל לקניית הדירה

מחבלי חמאס בעזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

המסר של ישראל לחמאס: השבת החלל החטוף רן גואילי – תנאי להתקדמות בהסכם

מעל 600 משאיות מדי יום, 5,600 טון של סיוע רפואי נכנסים לרצועת עזה ● השר שיקלי שיתף תיעוד של צבא סוריה קורא להתאחדות עם עזה - וכתב: "מלחמה היא בלתי נמנעת" ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: ap, Susan Walsh

טראמפ מתיר לאנבידיה למכור שבבים מתקדמים לסין עבור רבע מההכנסות

טראמפ הודיע כי ממשלו יאפשר לאנבידיה למכור את שבבי הבינה המלאכותית H200 ללקוחות מאושרים בסין ובמדינות נוספות, בתנאי ש-25% מהכנסות המכירה יועברו לממשל הפדרלי ● למרות האישור, המאמץ של בייג'ינג לצמצם תלות בטכנולוגיה האמריקאית לא פוחת

אילוסטרציה: Shutterstock

המדינה תאסוף דאטה על עובדים ישירות מהמעסיקים. כך זה יעבוד

לפי סעיף חדש בחוק ההסדרים, לטופס 100 שהמעסיקים מגישים למדינה מדי חודש יתווסף סעיף חדש - עיסוק העובד ● לפיכך, המדינה תחזיק לראשונה בנתוני אמת על כל המועסקים במשק ● הוספת הסעיף נועדה לאפשר קבלת החלטות מבוססות יותר ולפתח מענים תעסוקתיים מדויקים ומותאמים לצרכים בשגרה ובמשבר

שלושת השרים התנגדו להצעת האוצר. מימין: מירי רגב, דוד אמסלם ואלי כהן / איור: גיל ג'יבלי

הטענות ללחצים והשרים שבלמו: כך נפלה היוזמה להקים שני נמלים

הצעת האוצר להקים נמלים פרטיים חדשים נעצרה לאחר נסיגת שרים מרכזיים ברגע האחרון ● גורמים שונים טענו כי הופעלו לחצים כבדים מצד יו"ר ועד נמל אשדוד עמית שרף - טענות שהוא מכחיש ● במקום מהלך נרחב שהיה מחזק את התחרות, הוחלט להקים צוות בחינה בלבד

יאכטה / צילום: Shutterstock, Sven Hansche

בצל הסופה: חיפושים אחרי יאכטה ישראלית שנותק עימה הקשר באזור קפריסין

ברשות הספנות בודקים מדוע לא נוצר קשר עם הספינה, שיצאה מאשדוד לכיוון האי לפני יומיים • זאת, על רקע הסופה "ביירון" שהכתה גם בקפריסין - והגיעה הערב לישראל • ביאכטה נמצאים 4 בני אדם, שלא ידוע מה מצבם

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Jose Luis Magana

קרע פנימי ולחץ של טריליון דולר: מאחורי מצב החירום ב–OpenAI

הכרזת ה"קוד האדום" של סם אלטמן לאחר השקת מודל ה־AI החדש של גוגל, חשפה מחלוקת עמוקה לגבי זהות OpenAI ● כעת, בחברה מנסים לשמור על צמיחה בזמן שהמתחרות מחזקות מעמדן

כנס החירום של ארגון העיתונאים: ''בלי תקשורת חופשית – אין דמוקרטיה'' / צילום: אלעד גוטמן

עשרות עיתונאים נכחו בכנס החירום: "קרעי מאיים גם על ערוץ 14"

ברקע הצעות החוק של הממשלה, בכירי התקשורת הישראלית התכנסו הבוקר לכנס חירום של מועצת העיתונות וארגון העיתונאים ● "הממשלה הזו לא אוהבת אמת, אבל מי שמתעסק, מתרסק. אנחנו ננצח אותם", אמר יו"ר הארגון חיים הר זהב ● וגם: מגיש ערוץ 14 שלקח חלק באירוע

אסף נגר / צילום: ניר שמיר

"להמליץ על מניות ביטחוניות ובנקים נשמע מוזר. אבל אנחנו אוהבים 3 חברות"

אסף נגר, מנהל תיק בנוסטרו של איילון ביטוח ופיננסים, רואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● אבל התרחיש האופטימי הזה מייצר גם סיבות לדאגה: "אני מפחד נורא מהתחזקות השקל" ● וגם: המניות המומלצות

מונית שעובדת עם TAXIGO / צילום: טקסיגו

המיזם החדש שמאיים על נתח השוק של גט טקסי

פלטפורמת המוניות והשירותים החדשה TAXIGO יוצאת לדרך וכבר גייסה 4,000 נהגים ● בשיבא מוקמת חטיבת חדשנות ע"ש איל מאיר ברקוביץ וגל מאיר איזנקוט שנפלו בעזה, המשלבת סטארט־אפים וצוותים קליניים ● אוני' רייכמן פתחה קליניקה משפטית חדשה לייצוג וסיוע לנכי צה"ל ● וגם: עשרות דיפלומטים ובכירים בתעשייה נפגשו באירוע שהוקדש לכלכלה הישראלית ● אירועים ומינויים

בניין מגורים עם גג סולארי / צילום: וולטה סולאר

בונים בית פרטי? ממחר אתם חייבים לבנות מערכת סולארית על הגג

השבוע נכנסה לתוקף חובת התקנה של גגות סולאריים על בתים פרטיים ועל חלק מהמגדלים ● כמה זה יעלה, מה תרוויח המדינה ומה ירוויחו בעלי הגגות? גלובס עושה סדר

הרב נתן אלנתן, יו''ר מטה התכנון / צילום: רז רוגובסקי

מטה התכנון: הגדרת "בניין גבוה" תורחב עד 42 מטר ותוזיל עלויות בנייה

אם המהלך יאושר, יזמים לא יידרשו לבנות שני חדרי מדרגות ולהתקין מערכות נלוות בבניינים עד 12 קומות

מהפכת ה-AI בפירמות עורכי דין / צילום: Shutterstock

תפקיד חדש נולד: פירמות עוה"ד כבר מרגישות את השפעות מהפכת ה־AI

למרות אזהרות של בתי המשפט משימוש לא מפוקח בבינה מלאכותית, פירמות עורכי הדין בישראל לא חוששות להטמיע כלי AI ● עוה"ד מסבירים כיצד משתמשים בכלים, מה הם מחפשים בעובדים בעידן החדש, ולמה עדיין מוקדם להספיד את התחום

עמית גל, המפקח על הביטוח / צילום: שלומי יוסף

יועצי המשכנתאות במוקד: רשות שוק ההון בוחנת את התגמול שלהם

הרשות צפויה לפנות למספר דו־ספרתי של חברות חוץ בנקאיות כדי לקבל נתונים על שכר יועצי המשכנתאות ● ברקע: טענות בשוק על תשלומים באמצעות טיסות לחו"ל וחופשות בבתי מלון

הנפקת איטורו בוול סטריט מוקדם יותר השנה / צילום: Reuters, Brendan McDermid

"לא כי היזם רוצה יאכטה": יותר ויותר חברות הייטק מעדיפות אקזיט על הנפקה. וזו הסיבה

לצד עסקאות ענק שייצר השנה ההייטק הישראלי, ובראשן מכירת וויז וסייברארק, רק 3 הנפקות הגיעו מכאן לוול סטריט ● בשוק מעריכים כי הקושי הגובר להנפיק, ידחוף עוד ועוד חברות טכנולוגיה למסלול של מכירה ● ברקליס: "הבנצ'מרק ליציאה לשוק הציבורי עלה משמעותית"