גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם לוקשנקו מצא דרך מתוחכמת לסחוט כסף מאירופה?

שליט בלארוס "מציף" את האיחוד האירופי במבקשי מקלט, בתגובה לסנקציות הכלכליות והפוליטיות שהוטלו על משטרו בימים האחרונים ● הוא הבהיר שהרשויות ימנעו מעבר גבול "רק אם הדבר ישתלם להן" והזכיר את הקשיים הפיננסיים של ממשלתו כסיבה לצמצום השמירה בגבול

הפגנה בליטא בשבוע שעבר נגד כניסת המהגרים מבלארוס / צילום: Associated Press, Mindaugas Kulbis
הפגנה בליטא בשבוע שעבר נגד כניסת המהגרים מבלארוס / צילום: Associated Press, Mindaugas Kulbis

ליטא מתקשה להתמודד בחודשים האחרון עם גל חסר תקדים של מהגרים ופליטים מהמזרח התיכון ומאפריקה, הנכנסים לשטחה ומבקשים מקלט. הסיבה: שליט המדינה השכנה בלארוס, אלכסנדר לוקשנקו, המכונה על ידי רבים "הדיקטטור האחרון באירופה", מימש את איומו "להציף" את המדינה הבלטית ואת האיחוד האירופי במבקשי מקלט, בתגובה על הסנקציות הכלכליות והפוליטיות שהוטלו על משטרו.

ברמז בלתי־עדין הבהיר לוקשנקו בימים האחרונים, כי כל עוד יש משבר כלכלי במדינה בגלל הסנקציות שהטיל האיחוד, "לא משתלם" לכוחות המשטרה לפטרל ולמנוע מעבר מהגרים, הברחת סמים ואפילו מעבר של חומרים רדיוקאטיביים למערב.

העימות בין לוקשנקו (66), השולט ביד ברזל בבלארוס מאז 1994, לבין האיחוד האירופי החריף באופן משמעותי אחרי הבחירות האחרונות, שהתקיימו לפני כשנה. במחאה על זיופים בקנה מידה נרחב ודיכוי האופוזיציה יצאו המוני בני אדם לרחובות מינסק וערים אחרות, שם נתקלו באלימות קשה מצד המשטרה וכוחות הנאמנים ללוקשנקו.

צעירים נהרגו ונעלמו, רבבות נעצרו, רבים הוכו ברחובות ומנהיגת האופוזיציה סבטלנה טיכנובסקיה, שהתמודדה נגד לוקשנקו, נמלטה לליטא השכנה וקיבלה בה מקלט מדיני, כמו מאות פעילי אופוזיציה אחרים.

סנקציות על בנקים וחברות תעופה

נקודת שפל נוספת ביחסים נרשמה במאי האחרון, אז בלארוס הכריחו מטוס מסחרי של חברת "רייאנאייר" שטס מיוון לליטא ועליה היה בלוגר מתנגד־משט, לנחות נחיתת חירום במינסק על ידי איומים כוזבים שפצצה הוטמנה במטוס. והבלוגר ובת־זוגו נעצרו עם נחיתת המטוס. האיחוד האירופי, בתגובה, אסר על חברת התעופה הלאומית של בלארוס ("בלאוויה") לטוס לכל יעד בשטחו, הטיל סנקציות על בכירים בממשל והרחיב סנקציות כלכליות בתחומי הבנקאות והסחר באשלג, במטרה לפגוע במקורות המימון של המשטר.

נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו / צילום: Associated Press, Sergei Shelega

התגובה של לוקשנקו, כך נראה, היא לנסות ולהפוך את המדינה לצינור־מעבר למהגרים לא־חוקיים לתוך האיחוד האירופי. השליט הבלארוסי אולי הבחין כי סוגיית ההגירה מאיימת על עצם קיומו של האיחוד האירופי, וכי מדינות האיחוד חוששות מגלי פליטים נוספים אחרי קיץ 2015, שבו יותר ממיליון וחצי בני אדם נכנסו לגוש. ההשלכות של פתיחת הגבולות דאז מטעמים הומניטריים, והחשש מגלים נוספים מאז, איימו לפלג את האיחוד בשנים האחרונות, וסייעו למפלגות פופוליסטיות מגרמניה ועד ספרד לצבור כוח.

האיחוד האירופי מיהר לסגור עסקאות

לוקשנקו גם ראה כיצד בשל החשש הזה, האיחוד האירופי מיהר "לסגור עסקאות" עם מדינות המעבר של הפליטים המיועדים - 7.5 מיליארד אירו לטורקיה עבור הטיפול בהם ומניעת המעבר לאיי יוון; יותר מ־125 מיליון אירו למצרים, למשל, כדי למנוע מעבר חופשי של מהגרים מאפריקה הנמצאים בה ורכש ספינות סיור וסיוע לצי הלובי בעשרות מיליוני אירו כדי שיפטרל וימנע מסירות מהגרים להגיע לאיטליה ולמלטה.

לכן, כבר ביוני מיהר לוקשנקו לאיים בתגובת־נגד לסנקציות. "הם דורשים שנגן עליהם מפני הברחות מהגרים ומפני סחר בסמים", אמר בנאום טלוויזיוני, "אפילו מעבר לאטלנטי (ארה"ב) אנחנו שומעים קריאות לסייע למנוע זליגת חומרים רדיואקטיביים לאירופה. ואני אומר: אתם מנהלים מלחמה היברידית נגדנו ודורשים שנעזור לכם כמו בעבר?".

בימים האחרונים לוקשנקו כבר דיבר באופן ברור יותר: "אם מישהו חושב שנסגור את הגבול עם פולין, ליטא ולטביה ונהפוך למעשה למתקן מעצר לאלו שבורחים מאפגניסטאן, עיראק, איראן, לוב, סוריה ואפריקה שמדרום לסהרה - אז הוא טועה".

המשיכו עם הסנקציות - ותקבלו פליטים

לוקשנקו הבהיר כי הרשויות יפטרלו וימנעו מעבר גבול "רק אם הדבר ישתלם להן" ו"עד כמה שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו", והזכיר את הקשיים הפיננסיים של הממשלה כרקע לצמצום השמירה על הגבול. העסקה לפי לוקשנקו ברורה: המשיכו עם הסנקציות - ותקבלו פליטים.

המקום שבו האיום ממומש, בשלב זה, הוא הגבול הפרוץ־יחסית בין בלארוס לליטא. הגבול נמתח לאורך כ־680 קילומטרים, שרק מיעוטם מוגן בגדר כלשהי. לפי עדויות של מהגרים, שנאספו בשבועות האחרונים על ידי כלי תקשורת אירופיים והרשויות בליטא, רובם מגיעים מעיראק או ממדינות אפריקה, שחלקן זוכות להגנה קבוצתית לפי אמנת הפליטים של האו"ם.

לפי הדיווחים, רוב המהגרים מגיעים לבלארוס בטיסות שיוצאות מבגדד ומאיסטנבול, והמשטר מעניק להם ויזות למרות שמטרת ההגירה שלהם ברורה. הם שוהים כמה ימים במדינה לפני שהם יוצאים לאזור הגבול עם ליטא, ואחרי חציית הגבול הם נעצרים ומגישים בקשות מקלט. לפי החשדות, סוכנויות נסיעות בבלארוס מעורבות בעסקים הללו, המניבים כסף רב למקורבים ולמבריחים. המהגרים משלמים אלפי דולרים כדי לעבור את הגבול לליטא בנתיב זה. המשטרה המקומית בליטא אומרת כי בניגוד לעבר, המשטרה הבלארוסית "ניתקה מגע" בחודשים האחרונים. הליטאים אף תיעדו מקרים שבהם שוטרים בלארוסיים סייעו למהגרים לחצות את הגבול.

התוצאה היא מספר הולך וגדל של מהגרים לא־חוקיים הנכנסים בנתיב זה. בכל שנת 2020, למשל, עברו את הגבול מבלארוס לליטא כ־80 מהגרים לא־חוקיים בלבד. ביוני האחרון עמד המספר על 500 בני אדם, ביולי על יותר מ-2,500 ומתחילת השנה זינק מספר הכניסות הלא־חוקיות לכ־3,100 בני אדם. "כל עוד המשטר בבלארוס מרוויח כסף מהאנשים הללו, באמצעות תשלום על ויזות ולדעתי באמצעות תשלום על המעבר - יהיה קשה לצפות לשינוי המגמה", אמרה בתחילת החודש ראשת ממשלת ליטא, אינגרידה סימונטה.

"לוקשנקו משתמש במהגרים בתור נשק"

ליטא מתקשה להתמודד עם הפליטים, ומצב הרוח הציבורי אינו תומך בקבלתם. אף בקשת מקלט לא אושרה עד כה, והמהגרים משוכנים באוהלים או בבתי ספר נטושים באזורי ספר. הליטאים מאיימים מצדם כי אם ייכנסו יותר מדי מהגרים מכפי שיוכלו לטפל, הם ייאלצו לשחרר אותם לדרכם ולאפשר להם לעבור מערבה. היעד של רוב המהגרים, נכון לעכשיו, הוא גרמניה וצרפת.

בינתיים, ליטא מנופפת בדגלי האזהרה וקוראת לאיחוד האירופי לסייע לה. "לוקשנקו משתמש במהגרים בתור נשק", האשים השבוע שר החוץ הליטאי את נשיא בלארוס. המדינה הודיעה כי היא מתכוונת להשקיע כ־41 מיליון אירו בשדרוג גדר הגבול. "פרונטקס", הסוכנות המשותפת של מדינות האיחוד האירופי שנועדה לסייע בשמירה על הגבולות, הבטיחה להגביר את הפטרולים באזור, אולם כל עוד המהגרים חוצים את הגבול, האיחוד וליטא מחויבים לאפשר להם להגיש בקשות מקלט ולברר את הצורך שלהם בהגנה.

הרטוריקה האירופית בשלב זה אינה מראה סימני פשרה. "להשתמש במהגרים כבנשק, לדחוף אותם לעבר הגבול המשותף - זהו דבר בלתי מקובל", אמר האחראי על יחסי החוץ של האיחוד, ג'וספ בורל. שר הפנים הגרמני הורסט זיהופר, הזהיר כי מדובר ב"תופעה מדאיגה משום שבלארוס יוצרת פרובוקציה מול האיחוד על רקע הגירה. הממשלה בבלארוס מנסה למעשה לקדם מטרות פוליטיות על גבם של המהגרים". אולם, דברים דומים נשמעו בעבר בנוגע לשימוש שעושה נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן בסוגיית ההגירה הלא-חוקית, מה שלא מנע מהאיחוד להודיע לפני כחודשיים על חידוש ההסכם עם טורקיה למניעת מעבר פליטים.


80 - מספר המהגרים הלא־חוקיים שעברו דרך בלארוס ב־2020
3,100 - המהגרים הלא־חוקיים, שעברו דרך בלארוס ביוני־יולי ב־2021 

עוד כתבות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים