גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסולידי הוביל את יולי: תשואות אפסיות בחיסכון ארוך הטווח ובקרנות הנאמנות

בניגוד לחצי הראשון של השנה, שהניב תשואות גבוהות באפיק המנייתי, הציגו מסלולים אלה בגמל תשואה ממוצעת שלילית של 0.3% ביולי ● מגדל שוקי הון ממשיכה להוביל בגיוסים לקרנות הנאמנות

קרנות פנסיה / צילום: Shutterstock
קרנות פנסיה / צילום: Shutterstock

"היינו מוכנים לסגור את השנה כבר בחודש שעבר מבחינת התשואות, אבל חודש יולי הפתיע אותנו עם תשואות שהמשיכו לעלות ברוב האפיקים", אומר בכיר בעולם הגמל והפנסיה בעקבות נתוני התשואות באפיקי הפנסיה וקרנות הנאמנות בחודש שהסתיים עתה.

ההגבלות שהשית המשטר הסיני על חברות הטכנולוגיה במדינה והירידות במהלך החודש האחרון בחלק ממדדי המניות בישראל, יצרו מנעד גדול בין החברות המנהלות מוצרי חיסכון והשקעה הן לטווח הארוך והן מוצרים לטווח הקצר.

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הכלליות הגדולות צפויות להציג בסיכום יולי 2021 תשואה נומינלית (ברוטו) ממוצעת חיובית של 0.2%, בעוד שקרנות הנאמנות השיגו תשואה חיובית אפסית של 0.02%. על פי תחזית בית ההשקעות מיטב דש, בקרנות הפנסיה וקופות הגמל יצרה השונות בין אפיקי ההשקעה (אלוקציה) טווח תשואות רחב שצפוי לנוע בין תשואה שלילית של 0.4% לבין תשואה חיובית של 0.6%.

על פי תחזית מיטב דש, בכל המסלולים למעט המסלול המנייתי נרשמה תשואה חיובית שהמשיכה את המגמה מתחילת השנה. דווקא המסלול השקלי, שהציג את התשואה המצטברת הנמוכה ביותר מתחילת השנה, הניב בחודש יולי את התשואה הגבוהה ביותר - 0.6%.

לעומתו כאמור, המסלול המנייתי, שבמחצית השנה הראשונה השיג תשואה מצטברת ממוצעת פנטסטית של 13.6%, כשחלק מהגופים אף הציגו תשואה של יותר מ-16%, היה היחיד שהציג ביולי תשואה ממוצעת שלילית. זאת בעיקר אצל חברות מנהלות שהשקיעו בשיעור גדול במניות בסין, דוגמת אלטשולר שחם.

 

היתרון של מי שהשקיע או חוסך במסלולים סולידיים בא לידי ביטוי גם בקרנות הפנסיה. אם התרגלנו בחודשים הראשונים של 2021 לראות את המסלולים לצעירים, שבהם החשיפה למניות גבוהה יותר, פותחים פער של כמעט 1% בתשואה על פני המסלול לחוסכים בני 50 עד 60, ופער של יותר מ-3% ביחס למסלולים לבני 60 ומעלה, הרי שבחודש יולי כל שלושת המסלולים השיגו תשואה ממוצעת זהה של 0.5%.

אם כך, התשואה החיובית של תעשיית קרנות הנאמנות בחודש יולי הייתה בשיעור נמוך מאשר בחודשים הקודמים. תעשיית הקרנות כולה - אקטיביות ופסיביות - השיגה תשואה משוקללת זעירה של 0.02%, שמשקפת מגמה מעורבת בשוקי המניות בעולם ובישראל ומגמה חיובית מתונה במדדי איגרות החוב בישראל.

הציבור מעדיף ניהול דינאמי

ליאור כשריאן, מנכ"ל מגדל קרנות נאמנות, מסביר כי יולי היה אמנם חודש תנודתי מאוד בשווקים, הרבה בעקבות המתרחש סין - ההתערבות הרגולטורית בחברות טכנולוגיה שהמשטר הגביל את פעילותן - אך לדבריו "הירידות האחרונות בסין עשויות לייצר הזדמנויות למשקיעים אוהבי סיכון, לאחר שחברות טכנולוגיה סיניות שנחתכו ב-50% ויותר שוות בדיקה מצד אותם משקיעים".

"בצד השני של העולם, הבנקים בארה"ב ממשיכים לייצר עוצמה גם בדוחות הכספיים, וגם שם יש הזדמנויות מעניינות. מניות הטכנולוגיה בארה"ב הציגו תוצאות מצוינות בדוחות האחרונים, וזה מסביר את העובדה שמדד הנאסד"ק נע סביב רמות שיא ופחות נפגע", הוא אומר.

כשריאן מוסיף כי במגדל שוקי הון, המגייסת הגדולה בענף קרנות הנאמנות מזה 16 חודשים ברצף, מזהים משקיעים רבים שמאמינים שהמדדים הבאים יהיו גבוהים ובוחרים במוצרים צמודים למדד .

דבר נוסף שעל המשקיעים לקחת בחשבון הוא כל מה שקשור בקורונה והשפעתה על השווקים. "חלק ממדדי מניות ענפיים שירדו עקב הגל הרביעי של הקורונה יצרו הזדמנויות למשקיעים, כמו למשל חברות העוסקות בתיירות ונופש. בטח בסין אבל גם בארה"ב ובאירופה. האלטרנטיבה לריבית אפסית עדיין ברקע כל הזמן. מכיוון שלא רואים שינוי במדיניות מוניטרית, המשקיעים מניחים שמה שהיה הוא שיהיה וממשיכים להשקיע במוצרים סחירים", מציין כשריאן.

ומה לגבי ישראל?
כשריאן: "מדדי המניות בישראל תפקדו קצת פחות טוב מאשר בארה"ב, ולכן כשמסתכלים קדימה שוק המניות בישראל עשוי לסגור פערים. ההערכה הזו מתחזקת עקב אישור התקציב המסתמן והתייצבות הממשלה, שעשויים לספק ודאות לשוק המניות הישראלי ולכן אני מעריך שתהיה לך השפעה על שוק המניות בתקופה הקרובה. צריך ללמוד את חוק ההסדרים והתקציב כדי לראות אילו מגזרים ייהנו ממנו יותר ואיזה פחות".

מגדל קסם ומור מגייסות, הראל ומיטב דש מאבדות

תעשיית קרנות הנאמנות רשמה חודש של גיוסים בהובלת הקרנות האקטיביות המסורתיות (גיוסים של 1.35 מיליון שקל) וכאמור הקרנות המחקות (460 מיליון שקל), בעוד הקרנות האקטיביות הכספיות וקרנות הסל סיימו את יולי עם פדיונות משמעותיים של 410- ו-830- בהתאמה .

מבחינת החברות המנהלות, מגדל שוקי הון היא המגייסת הגדולה ביותר גם בחודש יולי עם גיוסים של 226 מיליון שקל ובסך הכל 6.3 מיליארד שקל מתחילת השנה. השנייה בחודש מבחינת גיוס היא קסם (185 מיליון שקל). בתחילת החודש הודיע בית ההשקעות קסם על הורדה לאפס של דמי ניהול במעל 50 קרנות (אקטיביות ופאסיביות) והתחייבות לשמירה על רמה זו לפחות עד סוף 2022. "המהלך הזה עורר הרבה שאלות בתעשייה ובמהלך החודש קיבלנו את התשובות המסבירות היטב את הגורמים לו. מדובר במהלך בלימה שנועד לייצר גיוסים גדולים במהירות כדי לחפות על פדיונות עתק שבית ההשקעות נערך אליהם", הסביר גורם בשוק הנאמנות.

 

אותו גורם הוסיף כי חלק גדול מהפדיונות הנם השלכות של רכישת חברת הגמל והפנסיה של הלמן אלדובי על ידי הפניקס ומיטב דש, שהובילה ליציאת כספים מקרנות הסל מקסם ותכלית בהיקפים גבוהים במיוחד של כ-500 מיליון שקל (כל אחת), לאור מגבלות אחזקה רגולטוריות והחלטות השקעה של המנהלים החדשים. באקסלנס הצליחו להתגבר על כך בין היתר הודות הורדת דמי הניהול לאפס בחלק גדול מהקרנות.

אחריהן ממוקם בית ההשקעות מור עם גיוס של 143 מיליון בחודש יולי, וסך הכל 2.6 מיליארד שקל מתחילת 2021 (שנייה רק למגדל).

מהצד השני ישנן שש חברות מנהלות שרשמו פדיונות, כאשר מיטב דש איבדה 485 מיליון שקל והראל 110 מיליון שקל (בסך הכל פדו המשקיעים בקרנות הנאמנות של הראל 758 מיליון שקל בשבעת החודשים הראשונים של 2021).

עוד כתבות

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו, ואף יחליפו את מס ההכנסה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; הביטקוין מטפס ב-5% והישראליות שצונחות

עליות באירופה ● בעקבות הדוחות -  אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צונחת בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים ● הביטקוין עולה ל-67 אלף דולר למטבע

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

גורם בחיזבאללה: אם ארה"ב תבצע "תקיפה מוגבלת" - לא נתערב

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה אל על דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנת 2025, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגבירה את התחרות בשמיים והקטינה את נתח השוק של אל על

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן