גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפתרונות של הממשלה ליוקר הדיור הם בעיקר שידור חוזר של כישלונות מהעבר

ראש הממשלה בנט ושר האוצר ליברמן הכריזו כי חוק ההסדרים והתקציב שאושרו בממשלה יתנו מענה ליוקר המחיה ● אבל בכל הנוגע למשבר הדיור נדמה שיש לא יותר ממאבקים גדולים על צעדים קטנים ● מה בכל זאת עשוי להביא לשינוי ממשי?

נדרשת חשיבת עומק תכנונית. תל־אביב / צילום: Shutterstock
נדרשת חשיבת עומק תכנונית. תל־אביב / צילום: Shutterstock

הטכנולוגיות התקדמו, הזמנים השתנו, אבל בכל הנוגע למשבר הדיור, נדמה שהממשלה הנוכחית מתכוונת לחזור על נוסחאות ישנות וצעדים שכבר כשלו במהלך העשור האחרון. מי שציפה לפתרונות מפתיעים וחדשים ליוקר הדיור, רשאי להתאכזב.

מכלול הצעדים הממשלתיים הנשקלים בתקופה האחרונה על ידי הממשלה, מעלים בייתר שאת את השאלה: האם ממשלה בישראל של המאה ה-21 מסוגלת לנקוט במדיניות דיור אפקטיבית? חוסר בחשיבה מחוץ לקופסה, ושימוש בקונספציות שכשלו בעבר, מעלה את החשש שהתשובה שלילית.

פעמיים בתולדותיה עמדה ישראל בפני משבר דיור חמור: בשנות החמישים ובשנות התשעים, כשגלי עולים הגיעו ארצה ושטפו את השוק המקומי בתוספת ביקושים לדיור שהכריחה את השלטונות להגיב בצעדי חירום. אין טעם לשוב לאותם צעדים, שכן מה שקורה בישראל בעשור האחרון אינו דומה, לא בנסיבותיו ולא בהיקפיו.

הצעדים המשלימים הפכו לעיקר

בימים ההם היה באמת גרעון כבד ביחידות דיור. הבעיות שאנו חווים בתקופה הזו נובעות ממחדל רב שנתי בפיתוח מערכות תחבורה אפקטיביות, ובריכוזיות גיאוגרפית של התעסוקה, תוך התייחסות אדישה לבעיות המצטברות והולכות בפריפריה, ועריכת תוכניות מכאניות, שאולי מסתדרות בטבלאות אקסל, אך לא באמת עונות על הצרכים בשטח. מיסוי, יעדי שיווק ובנייה ויבוא עובדים זרים - הם צעדים משלימים, אך לא תוכניות אמיתיות.

ההגירה לתל אביב

קיים כיום דיסוננס מוחלט בין התכנון הלאומי, שמבוסס על ארבעה מטרופולינים חזקים, לבין המציאות לפיה מדינת ישראל מבוססת כולה על סופר מטרופולין - תל אביב, מטרופולין מקרטע - חיפה, מטרופולין שמסתמך על הממשלה ועל משלם המסים - ירושלים ומטרופולין שלא קיים בפועל - באר שבע. הדיסוננס הזה הוא אחד מהגורמים לכך, שתושבי 3 מטרופולינים מהגרים זה עשורים לתל אביב. במצב הזה שום תוספת של יחידות דיור לא הספיקה - וגם לא תספיק בעתיד.

הבעיות הללו דורשות חשיבת עומק תכנונית, דבר שלא קיים בישראל של 2021.
ואולם גם בראייה קצרת טווח המצב מאכזב, והחזרה על צעדים שלא הוכיחו את עצמם בעבר מראה שאין לממשלה הנוכחית רעיונות חדשים.

כבר לפני 10 שנים, בזמנם של יובל שטייניץ כשר שיכון ושל אריאל אטיאס כשר שיכון, דובר על האצת שיווקי הקרקעות של רשות מקרקעי ישראל ועל הגדלת היצע הדירות. מי שבאו אחריהם, יאיר לפיד באוצר ואורי אריאל בשיכון, חזרו על אותה נוסחה, ומשה כחלון ויו"ר מטה הדיור שלו, אביגדור יצחקי, מתחו את הדברים לשיא. אם בתקופתם קצב שיווקי הקרקעות והתחלות הבנייה לא חצו רף מסוים, כנראה שיש בעיה יסודית. מי שלמרות זאת מנסה לנקוט שוב באותן דרכים, כנראה גילה סוד שקודמיו לא ידעו, או שאין לו מה לחדש.

האצת הליכי תכנון הוא עוד יעד שהשרים חוזרים עליו שוב ושוב, ומוצא הקסם שלהם הוא הוותמ"ל. הוועדה הזו חביבה במיוחד על פוליטיקאים, כי היא ממלאה בצורה מרשימה טבלאות וסטטיסטיקות - עד לשלב שבו צריך לפרט כמה היתרי בנייה הוצאו ויוצאו בעתיד הקרוב לפיה. ואז לפתע הנתונים מתגמדים.

מיסוי משקיעים אף הוא נוסה בעבר, ולא רק על ידי כחלון, אלא גם על ידי יאיר לפיד לפניו. במקרה הטוב ניתן להתייחס לזה כאל אקמול לשוק, אבל גם כצעד עם השלכות מזיקות, שכן הוא פוגע בהיצע הדירות להשכרה.

הציבור מכיר ויודע את הדברים, ועל כן התוכניות שפורסמו לא יגרמו לאף אחד לעצור לרגע ולשקול שנית את תוכניתו לרכוש לעצמו דירה.

מה בכל זאת אושר?

ממשרד הפנים של השרה איילת שקד קיבלנו באחרונה שני צעדים שנוגעים למדיניות הדיור: הראשון - חידוש פעילות הוותמ"ל, מהלך שתופס הרבה כותרות, אבל לגוף העניין, תרומתה של הוועדה הזו להגדלת היצע הדירות בטווח הקצר הוא אפסי. צעד אחר הוא חקיקת החלופה לתמ"א 38, שנראית כיום כאלטרנטיבה מסובכת, שאף היא לא תתרום רבות בשנים הקרובות.

מהאוצר קיבלנו את תוכנית הסבת המשרדים לדירות, וכפי שנכתב בגלובס, הרשויות המקומיות כבר מתכוננות למאבק מר בעניין. גם אם התוכנית הזו תאושר בסופו של דבר, מדובר בעיקר בהגדלת היצע דירות קטנות לבודדים ולסטודנטים, לא למשפחות עם ילדים, כך שגם כאן ההשפעה תהיה בשוליים.

עוד צעדים מבית היוצר של האוצר: תמריץ בנייה מהירה, באמצעות ביטול פטור על מס שבח על קרקעות, חובת דיווח של משקיעים על דירות שהם מחזיקים להשכרה, וקיצור משך הזמן שבו משפרי דיור יכולים להחזיק בדירה נוספת (אחרי שרכשו דירה חדשה, בטרם מכרו את זו שלהם). קשה להעריך את השפעתם על השוק, אולם על פניו היא אינה נראית כמשנה כללים.

ומה עם משרד השיכון? בסמוך למינויו התחייב שר השיכון זאב אלקין לגבש תוכנית לשיווק 300 אלף יחידות דיור. עד כה לא פורסמו עקרונותיה, כך שלא ניתן לחוות עליה דעה. ואולם מנסיון העבר מותר להטיל ספק ביכולת הממשלתית לעמוד במספרים הללו.

קצה חוט לשינוי

סעיף תקציבי מעניין, שכן יכול להוות קצה חוט לשינוי, אבל רק אם בממשלה ישנו גישה, הוא הקצאת חצי מיליארד שקל לשנים 2021-2022 לטובת חתימת הסכמי מסגרת התחדשות עירונית. כאן נראה שצריכה להיות אחת מההתמקדויות הגדולות של הממשלה הנוכחית. אין זה סוד, שעד כה ההתחדשות העירונית בישראל היא לא סיפור הצלחה. פרויקטים של התחדשות עירונית, שבהם טמון פוטנציאל פיתוח הדיור הבריא ביותר, נתקעים עשר שנים ויותר, מסיבות שונות, שצורכות כל אחת לחוד מענה משביע רצון.

במקרה הזה, כמו גם במקרים אחרים הממשלות בישראל החמיצו את השותף החשוב ביותר שלהן לקידום הפרויקטים הללו - הרשויות המקומיות. יותר מכך, בשנים האחרונות הממשלות הפכו את הרשויות המקומיות לאוייב, והתוצאה היא שבמקום שיתוף פעולה, רשויות מקומיות מטרפדות פרויקטים, במיוחד מתחום ההתחדשות העירונית.

יתכן מאוד ששינויי חוקים שמתגבשים בתחום ההתחדשות העירונית ישפרו את המצב, ואולם בסופו של דבר המפתח יימצא תמיד אצל הרשויות המקומיות, ותמ"א 38 היא דוגמה מצויינת לכך.

אנשי פורום ה-15 (פורום הרשויות המקומיות החזקות) הציעו למשרדי הפנים, השיכון והאוצר, לגבש בהידברות תוכניות ויעדי בנייה עירוניים, והדבר יכול להוות אתגר מעניין לשני הצדדים, ואולי שינוי הגישה מצד הממשלה, לעומת קודמותיה, יניב בסופו של דבר גם תכנון טוב יותר הן כמותית והן איכותית. עד כה לא נראה כי בממשלה מקבלים את האתגר.

עוד כתבות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"