גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק ההסדרים עובר לכנסת: המטרו בדרך החוצה, מאבק על הרפורמה בחקלאות

בכנסת טוענים כי לא ניתן יהיה לדון בכל הרפורמות שבחוק ההסדרים ● בהתאם לנוהג חוקים יפוצלו ממנו, וכך מעריכים בכנסת שיקרה לחוק המטרו ● הלובי החקלאי ינסה לשנות את הרפורמה, לאחר שכשל בניסיון להוציא אותה מהחוק

נפתלי בנט, ושר האוצר, אביגדור ליברמן, בתום ישיבת הממשלה / צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
נפתלי בנט, ושר האוצר, אביגדור ליברמן, בתום ישיבת הממשלה / צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

לראשונה זה שלוש שנים, בתום לילה לבן ודיונים ממושכים, אישרה הממשלה את תקציב המדינה, בהיקף 452.5 מיליארד שקל, וחוק ההסדרים לשנים 2021-2022. חוק ההסדרים, הכולל כ-70 הצעות ו-50 תיקוני חקיקה, עבר ברובו פה אחד בלילה שבין ראשון לשני אך בשבועות הקרובים צפויה הקואליציה להוציא מתוכו רפורמות לחקיקה נפרדת בכנסת. בכנסת כבר מעריכים בוודאות גבוהה כי חוק המטרו יפוצל לאחר ההצבעה בקריאה ראשונה. פיצול חוקים רחבים הוא נוהג מקובל בכנסת. עם זאת, בכנסת חוששים שפיצול החוק יוביל לכך שהוא לא יקודם בסופו של דבר.

התנגדויות של משרד הבריאות הובילו הן להעלאת תקציב המשרד והן לשינויים קלים בחוק ההסדרים בפרק הבריאות ביחס לקופות החולים. במרכז חוק ההסדרים כמה רפורמות דרמטיות שהאוצר ביקש להעביר, בהן העלאת גיל הפרישה לנשים ל-65, רפורמה בתחבורה הציבורית בגוש דן הכוללת הטלת אגרת גודש וחקיקת חוק המטרו. גם הרפורמה בחקלאות עברה, חרף מחאת החקלאים שנמשכה שעות ארוכות במקביל לדיוני הממשלה. גם העלאת המס על הכלים החד פעמיים והמשקאות הקלים בפנים, וכך גם הרפורמה לפתיחת הייבוא וביטול החסמים של מכון התקנים שאמורות להשפיע על יוקר המחיה.

שרת התחבורה מרב מיכאלי התנגדה בשבועות האחרונים להטלת אגרת גודש, שר האוצר אביגדור ליברמן הצהיר שהוא לא יתעקש, אבל באגף התקציבים נעמדו על הרגליים האחוריות, ולבסוף הוסכם שאגרת הגודש תיכנס לתוקף בשנת 2024.
עוד בנוסף במסגרת התקציב התחייבה הממשלה לשלוש תכניות חומש משמעותיות לחברה הערבית, הדרוזית והבדואית. עוד התקבלה החלטה להגדיל את המימון של המשטרה למלחמה בפשיעה באוכלוסייה הערבית בכ-800 מיליון שקלים, צעד אותו מכנים באוצר כ"דרמה".

בנושא הרפורמה באג"ח הייעודיות לפנסיה קיימת מחלוקת של האוצר עם ההסתדרות - התוכנית נותרה בחוק ובשבועות הקרובים ימשכו הדיונים בין האוצר להסתדרות עד להנחת החקיקה לאישור הממשלה.

הערכות: המטרו יפוצל מחוק ההסדרים

הדיונים והליכי החקיקה לוקחים זמן וכדי לאפשר הליך מיטבי, טוענים בכנסת, יפוצלו מחוק ההסדרים חלקים בהסכמה. כך קרה גם בתקציב אותו העביר שר האוצר כחלון, אז הוציאו בהנהלת הקואליציה כ-30 חוקים מחוק ההסדרים לחקיקה נפרדת והותירו בחוק 52. על פי הנוהג בכנסת, המשא ומתן מה יעבור בחוק ההסדרים ומה יפוצל לחקיקה נפרדת מתחיל בלשכתו של היו"ר סמוך לקריאה ראשונה. אולם הפעם לבקשת יו"ר הכנסת מיקי לוי והיועמ"שית עו"ד שגית אפיק הוא יתחיל קודם לכן לאור הגודל של הצעת החוק והצורך בדיון משמעותי. בכנסת טוענים כי חוק ההסדרים שאושר רחב למדי ולכן לא ניתן יהיה לדון בכל הרפורמות שבו בפרק הזמן הנדרש לאישור התקציב והחוק עד ל-15 בנובמבר.

ישיבה ראשונה בנושא תתקיים כבר השבוע בלשכתו של היו"ר לוי וישתתפו בה היועמ"שית אפיק, ראשי הקואליציה עידית סילמן ובעז טופורובסקי וכן נציגי שר האוצר. לאחר האישור בקריאה ראשונה תתכנס ועדת הכנסת ותחליט איזה ועדה תכין כל חוק בתוך חוק ההסדרים. החלטה נוספת שתתקבל תהיה איזה חוקים לפצל לדיון נפרד, כמו המטרו, שבו טוענים בכנסת נדרש לדון יותר מהחודשיים שניתנו לצורך אישור התקציב.

ביום שני משרדי האוצר והתחבורה הסכימו על הסכם מקיף על סך 150 מיליארד שקל להקמה של מטרו בגוש דן. לשם כך, הגיעו המשרדים להסכמה על רשות המטרו, אשר תנהל את תהליך ההקמה של פרויקט התשתית הגדול בתולדות המדינה. מאחר שמדובר ברפורמה כבדה, יבקשו כאמור בכנסת לפצל אותה מהחוק ולדון בה בנפרד. אולם גם במשרד האוצר וגם בלשכת שרת התחבורה מרב מיכאלי טענו כי "כעת המטרו בחוק ההסדרים". גורמים במשרד התחבורה טענו בנוסף, כי "יודעים שלכנסת יש דינמיקה משלה". שרת התחבורה אמרה, כי "המטרו עבר בחוק ההסדרים... חוק ההסדרים זה לא הכי רצוי לשלטון תקין אבל לא הייתה הזדמנות לתקן את הדבר הזה. הכנסת היא מקום ריבוני ומתקיימים בה דיונים והכנסת תאמר את דברה".

לחצים להפריד בחקיקה את מכסות הביצים

בשלב הבא יונחו החוקים המתוקנים על שולחן הכנסת והצבעה בקריאה ראשונה תתקיים במליאה בסוף חודש אוגוסט. לאחר מכן יעבור חוק ההסדרים לוועדת הכנסת שם יוחלט אילו חוקים ידונו באיזה ועדות לפי התוכן והחשיבות. לשר האוצר אביגדור ליברמן יהיה נוח להעביר את הנושאים המשמעותיים לדיון בשתי הוועדות של ישראל ביתנו - ועדת הכספים, כמובן, וועדת התשתיות בראשות יוליה מלינובסקי. פיצול נוסף יאפשר כאמור הליך חקיקה נפרד של חוקים שבהם נדרש לדון תקופה ממושכת יותר מזו הנתונה לכנסת לצורך העברת התקציב.

הלחץ של הלובי החקלאי מרכז מאמץ בכנסת, אחרי שנכשלו בניסיון להוציא את הרפורמה מחוץ לחוק ההסדרים בישיבת הממשלה. על ראשי הקואליציה מופעלים לחצים מאוד כבדים לפצל את נושא המכסות על הביצים כבר בלשכתו של יו"ר הכנסת, כלומר כבר בשלבים הראשונים. החקלאים ינסו לנתב את החוק לוועדת הכלכלה בראשות ח"כ מיכאל ביטון ולא לוועדות של ישראל ביתנו כדי להבטיח להכניס בה כמה שיותר שינויים. בינתיים טוענים במפלגת העבודה כי ללא הבנות מול החקלאים חוק ההסדרים כולו לא יקודם. נציגי האוצר, הלובי החקלאי וסיעת העבודה נועדו להיפגש ביום שלישי במטרה להגיע להסכמות במסגרת השינויים שייכנסו בחוק ההסדרים עוד לפני שיגיע לכנסת, אך מטרת העל של החקלאים היא למסמס את הרפורמה.

קרעי: לא לפגוע בשכבות החלשות

בתוך כך שלח ח"כ שלמה קרעי מכתב ליו"ר הכנסת שבו ביקש מהאחרון לעשות שימוש בסמכותו כדי להוציא מחוק ההסדרים רפורמות שפוגעות באוכלוסיות החלשות. קרעי מזכיר במכתבו מכתב ששלחה בזמנו סיעת יש עתיד בנושא ובו נכתב כי "חוק ההסדרים הוא פרקטיקה שנויה במחלוקת, בשל רמיסת ההליך החקיקתי הראוי וכפיית הצבעה על חברי כנסת מן הקואליציה בגלל האיום שאי-אישור התקציב פירושו נפילת הממשלה".

קרעי כתב "אני מבקש מאדוני להשתמש בסמכותו ובלחץ שיוכל להפעיל מתוקף מעמדו על מנת להוציא מחוק ההסדרים גזרות שהציבור לא יכול לעמוד בהן או מחטפים לא ראויים. כך למשל: הרפורמה בשירותי הדת, את הפרק העוסק בהעלאת סף הזכאות להנחות בריבית על המשכנתא לחלשים ביותר, מ-600 נקודות ל-2,000 נקודות. ידידי ומכובדי, בטוחני כי סעיף זה מדיר שינה מעיניך. במשך תקופה ארוכה, שיתפנו פעולה ונאבקנו ביוקר תשלומי הדיור. פעולה זו אינה שייכת לחוק ההסדרים ואיננה ראויה כלל וכלל. מטרתה לפגוע בחלשים ביותר באופן אנוש וזריקתם לשוק הריביות מוצצות הדם".

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?