גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפעלה מיידית של התו הירוק וחובת בדיקה שלילית לילדים: אלו המלצות קבינט המומחים לצעדים מיידיים

פרופ' נחמן אש הצהיר כי משרד הבריאות פיתח מדד חדש לפיו יקבל את ההחלטות לגבי הטלת מגבלות נוספות על המשק ● "סגר כשלעצמו, מעבר לכל נזקיו, עשוי לבלום את המשך התחלואה אבל לא להביא להיפוך משמעותי של מגמת התחלואה, אלא אם מדובר בסגר קיצוני יותר מכפי שהיה בגל השלישי"

בית קפה בתל אביב / צילום: כדיה לוי
בית קפה בתל אביב / צילום: כדיה לוי

קבינט המומחים המייעץ לממשלת ישראל בסוגיית הקורונה פרסם היום המלצות חדשות, על רקע, כפי שנאמר בסיכום הדיון: "החלטת הממשלה על אסטרטגיה של ניהוג על פי תחלואה קשה, והמנעות מירבית בפגיעה בפעילות המשקית, עד לעומס כבד של תחלואה קשה בבתי החולים, הפוגע בתפקודם". היום הצהיר מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש כי משרד הבריאות פיתח מדד חדש של אמדן התחלואה הקשה וקצב הגידול בתחלואה הקשה, ועל פיו יקבל את ההחלטות לגבי הטלת מגבלות נוספות על המשק. "הפורום יתן המלצותיו בהתאם למדד התחלואה הקשה. לא נתמקד בדיון הזה בהשלכות הנוספות של הדבקה נרחבת, כמו לונג קוביד והשפעות שליליות למשק בשל ריבוי בידודים".

ההמלצות של קבינט המומחים על פי הגישה הזו, הן קודם כל לפעול כאשר אפשר לראות את נקודת קריסת בתי החולים בסבירות גבוהה בעתיד הקרוב, ולא כאשר היא מתרחשת בפועל, משום שיידרש זמן להתערבויות להשפיע.

לדברי המומחים: "קיים נתק בין חומרת המצב כפי שמשתקף מהנתונים - 150 חולים קשים ליום בעוד שלושה שבועות, יותר משיא הגל השלישי - לבין האופן בו הוא נתפס בציבור ובקרב נבחרי הציבור". 150 חולים קשים ביום יאספו אם לא ישתנה דבר בצעדי הבלימה, ואם קמפיין החיסון השלישי יתגלה כלא יעיל או עדיין לא יתחיל לתת אותותיו בטווח הזמן המדובר.

בשל הערכת הקבינט כי ההחלטה על צעדי בלימה כנראה תתקבל באיחור, ממליץ הקבינט על הרחבה משמעותית של בתי החולים לטיפול בחולים קשה והמונשמים, בלי קשר לצעדי הבלימה שיינקטו מכאן והלאה.

"לגבי האפשרות למשוך את ההתערבות המינימלית עד ממש לנקודה בה עומס התחלואה הופך קריטי ואז להפעיל סגר, הפורום סבור שבין הלקחים החשובים של הגל השלישי הינה התובנה שסגר כשלעצמו, מעבר לכל נזקיו, עשוי לבלום את המשך התחלואה אבל לא להביא להיפוך משמעותי של מגמת התחלואה, אלא אם מדובר בסגר קיצוני יותר מכפי שהיה בגל השלישי, מצב לא סביר. הסגר השלישי לא הביא להיפוך במגמת התחלואה, ובלעדי החיסונים כנראה שהתחלואה הייתה ממשיכה לעלות במהלך הסגר ולאחריו".

יש לציין כי בניגוד לעמדה שהובעה במסמך האחרון של הקבינט, אז לא היה ידוע מה תהיה עוצמת הירידה בהגנה החיסונית, הרי שכעת המומחים כמעט ולא מדברים על האפשרות להגיע לבלימה והיפוך המגמה באמצעות מגבלות קלות והמשך ההתחסנות בלבד.

לגבי הסיכוי שנראה כי עליו מסתמכת הממשלה, שקמפיין החיסון השלישי ימנע את התחלואה הקשה ויאפשר לשמור על משק פתוח עם הדבקה גבוהה בקרב הצעירים אך ללא קריסת מערכת הבריאות, אומרים המומחים: "יש לתאם ציפיות. גם אם החיסון השלישי יוכח כאפקטיבי, לא סביר שימנע יותר ממחצית התחלואה הקשה פר מספר נתון של נדבקים, שכן לפחות שליש מן התחלואה הקשה מתרחש במבוגרים לא מחוסנים, משום שלא כל המחוסנים יבחרו במנה שלישית, ומשום שאפקט הבוסטר לבדו אינו מושלם". ירידה של מחצית במספר החולים קשים היא משמעותית, אך הכפלה יחידה של מספר המאומתים, תמחק את כל החיסכון הזה. היום, קצב הכפלת המאומתים הוא פעם בעשרה ימים.

באשר לנתונים המעודדים מבריטניה המראים דעיכה גם במספר המאומתים ובימים האחרונים אף במספר החולים הקשים החדשים, למרות היעדר מגבלות ונוכחות זן דלתא, אומרים המומחים: "אין בהירות לגבי הסיבות בעטיין חל היפוך מגמה בבריטניה - בין אם עקב סגירת בתי הספר, תזמון המנה השנייה שלהם לעומת ישראל, היקף התחלואה בעבר, היקפים נרחבים של בידודים לנחשפים אן סיום אירועי ההתקהלויות סביב משחקי היורו. נקווה כי היפוך המגמה ימשך וכי תראה גם ירידה מתמשכת בחולים הקשים. נקווה כי גם בישראל נראה מגמה דומה, אבל אי אפשר להסתמך על עיתוי או עצם הופעתה כבסיס לתכנון".

אם כך המלצות קבינט המומחים הן על צעדים מיידיים, הכוללים:

הפעלה מיידית של התו הירוק ללא תלות בכמות הקהל במקום, כלל חובת בדיקה שלילית לילדים ואכיפה קשוחה יותר של התו הירוק ומסיכות בחללים סגורים: "אין תועלת בצעדים נוספים כל עוד לא נאכפים אלה שהוסכמו".

כמו כן הרחבת מנת החיסון לקבוצות סיכון צעירות יותר, עידוד התחסנות בקרב מבוגרים, פיתוח מדדים משלימים למספר החולים הקשים כדי לראות את הסף האמיתי שבו עלולה מערכת הבריאות להיכנס למצוקה, ומתווה ברור לפתיחת שנת הלימודים.

בקבינט המומחים משתתפים: פרופ' רן בליצר (יו"ר הקבינט), ד"ר שרון אלרעי פרייס, פרופ' ארנון אפק, פרופ' נדב דוידוביץ', ד"ר דרור דיקר, פרופ' סלמאן זרקא, ד"ר בעז לב, ד"ר עדי ניב-יגודה, ד"ר אודי קלינר ופרופ' גליה רהב.

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע שבפסיקה נקבע כי 90% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה ● ערב החג, ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה