גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לצד זינוק במספר המאומתים, רה"מ מדבר על סגר בחגים

משרד הבריאות מודה שיש היעדר אכיפה למחויבי הבידוד, כאשר ההצעות לאפליקציה ייעודית או צמידים לא יושמו ● בהיעדר אכיפה לא נראה באופק מודל אחר להתמודדות עם התיירים הנכנסים, ומדינות נוספות צפויות למצוא את עצמן ברשימות המדינות הכתומות והאדומות

ד"ר שרון אלרעי-פרייס / צילום: דוברות הכנסת שמוליק גרוסמן
ד"ר שרון אלרעי-פרייס / צילום: דוברות הכנסת שמוליק גרוסמן

קבינט הקורונה יתכנס היום בשעות אחר הצהריים ובמסגרת הדיון ידון גם בנושא הכניסות מחו"ל. קבינט הקורונה צפוי לאשר היום הגבלות על הציבור בשל העליה התחלואה. בשיחה בין ראש הממשלה בנט לראשי מפלגות הקואליציה אמר בנט כי רמת התחלואה מחייבת הגבלות נוספות, וכי אם אלה לא יוטלו הסיכוי להטלת סגר בתקופת החגים גדל משמעותית.

בין ההגבלות המוצעות - הרחבה של התו הירוק למוסדות ואירועים נוספים. הגבלת מספר המשתתפים באירועים, הרחבת ההגבלות על טיסות - עוד מדינות אדומות וכתומות, וגם הדבר המכונה "הגברת האכיפה" - בסיסמה הזו השתמשה הממשלה אינספור פעמים בחודש האחרון, אך עד כה אין שינוי של ממש.

כפי שהזהירה בשבוע שעבר ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי פרייס, רשימת המדינות ה"כתומות", כלומר אלה שיש לגביהן אזהרת מסע חמורה ואשר כל החוזרים מהן נדרשים לבידוד - תוארך משמעותית. בדיון שנערך בשבוע שעבר בוועדת החוקה הזכירה ד"ר אלרעי פרייס את המדינות יוון, בולגריה, ואיחוד האמירויות שעשויות להיכנס לרשימה ה"אדומה", כלומר שתיאסר אליהן נסיעה ללא אישור ואת המדינות צרפת ואיטליה שעשויות להיכנס לרשימה ה"כתומה".

וועדת העבודה, הרווחה והבריאות תדון בצו להוספת 18 מדינות לרשימת המדינות שהשבים מהם, לרבות מחוסנים ומחלימים, נדרשים לבידוד. בין היתר מבקש הצו להוסיף לרשימת המדינות את ארצות הברית, יוון, איטליה ובולגריה. במידה ויאושרו, יכנסו התקנות לתוקף ב-6 באוגוסט. לצד זאת, יוסרו מהרשימה באותו מועד שמונה מדינות, בהן איי סיישל, קוסטה ריקה ואוגנדה. לאחר השינויים, רשימת המדינות בסעיף זה תכלול בסך הכל 42 מדינות.

מדינות שהשבים מהן ידרשו לבידוד על פי התקנות: אוקראינה, איטליה, איסלנד, אסוואטיני, ארצות הברית, בוטסואנה, בולגריה, גרמניה, הולנד, טנזניה, יוון, מלאווי, מצרים, צ'כיה, צרפת, קובה, רואנדה ותוניסיה.

מדינות שיוסרו מהרשימה: איי סיישל, זמביה, פרווגאי, קוסטה ריקה, אוגנדה, ליבריה, פנמה וקניה.

זינוק במספר המאומתים

עוד לפני ההחלטה, מספר הנוסעים בנתב"ג ממשיך לרדת - בשבוע שעבר עמדה תנועת הנוסעים היומית על ממוצע של כ-35 אלף (הלוך ושוב) והיא שיקפה ירידה של 15% שהתבטאה גם בביטולי טיסות - היום (ג') תנועת הנוסעים עומדת על 26.5 אלף נוסעים - וביטולי הטיסות מטעמן של חברות התעופה - בעיקר ליעדים שנצבעו באדום (טורקיה, בריטניה, גיאורגיה, קפריסין) נמשכים.

בינתיים פרסומי משרד הבריאות מצביעים על זינוק במספר המאומתים כאשר 3,818 התגלו כחיוביים ביממה האחרונה (לעומת 2,114 מספר המאומתים נכון ל-1.8). 219 מתוך המאומתים אמש (2.8) חזרו מחו"ל בעשרת הימים האחרונים לפני שהתגלו חיוביים. המדינה ממנה התגלה מספר המאומתים הגבוה ביותר היא בולגריה (34), אחריה יוון (26), ארה"ב (15), צרפת (13). מהמדינות שלגביהן יש אזהרת מסע חמורה (כתומות) לא התגלה אף מאומת ומהמדינות האדומות התגלו 77, רובם (51) שבו מטורקיה.

בלי אכיפה, נראה שהמודל קורס לתוך עצמו

האם המודל של חלוקת המדינות לפי קטגוריות נכשל לנוכח האכיפה הדלה למחויבי הבידוד? בדיון שהיה בוועדת החוקה תהה יו"ר הוועדה ח"כ גלעד קריב האם נכון להמשיך להרחיב את מספר המדינות לפי המודל הישן. ד"ר שרון אלרעי פרייס השיבה כי "המחשבה שנצליח להביא מודל מעודכן תוך יום-יומיים לא נכונה. יש כל מיני מודלים לבדיקות במקום הבידוד, גם את זה אנחנו מנסים לבחון", אלרעי פרייס הפתיעה עם נתון עגום למדיי לפיו "רק 10% מקרב החוזרים עושים את הבדיקה ביום השביעי". נזכיר כי הבדיקה ביום השביעי מטרתה לקצר את משך הבידוד ל-7 ימים והיא נעשית בנוסף לבדיקה שנעשית מיד לאחר הכניסה לישראל.

עוד אמרה אלרעי פרייס "אם אנחנו בונים מודלים שמבוססים על זה שאנשים יעשו בדיקות בתדירות מסוימת, ורובם לא עושים, ואין כל כך אכיפה, אז צריך כרגע להמשיך עם המודל הקיים. אנחנו מבינים את הבעייתיות בהתנהלות הזאת, שרק נכנסות עוד ועוד מדינות בסיכון מרבי, אני אומרת בצורה הכי כנה: הרבה מדינות אמורות להיכנס בשבוע הבא".

גם כאן, שוב מודה משרד הבריאות בהיעדר האכיפה למחויבי הבידוד. בדיון שנערך בוועדת החוקה דיבר נציג המשרד לביטחון פנים על שימוש באמצעים טכנולוגים למעקב, אלא שעוד מאז שהתבצע הפיילוט של מעקב אחר המבודדים באמצעות צמידים - הנושא לא יושם. גם מעקב באמצעות אפליקציה ייעודית, טכנולוגיה "ידידותית יותר" מצמיד המעקב - עד כה, שנה וחצי לתוך המגפה לא מיושמת. כאשר מצד אחד מוסיפים עוד ועוד מדינות מהן יידרש בידוד ומנגד לא אוכפים את חובת הבידוד נדמה שהמודל קורס אל תוך עצמו.

איטליה וצרפת בדרך לרשימת המדינות האדומות

משרד הבריאות אמור להביא בחשבון את מספר המאומתים שנוחתים מכל מדינה ואת מצב התחלואה ביעד כשהוא קובע את הגדרת המדינות על פי קריטריונים של מעמדן (אדומות, כתומות). בחודש יולי נכנסו לישראל כ-500 אלף נוסעים, כ-74% מתוכם הם מחלימים או מחוסנים. על-פי נתוני משרד הבריאות, 1,931 מהנכנסים נמצאו מאומתים בטווח של 3 ימים לאחר חזרתם לישראל, והם מהווים 0.39% מאומתים מכלל הנכנסים.

2,877 מהנוסעים אובחנו כמאומתים בטווח של עשרה ימים מאז חזרתם לישראל והם מהווים 0.58% מאומתים מכלל הנוסעים שנחתו בישראל. יוון היא היעד המוביל כיום לישראלים המבקשים לנפוש מעבר לים והיא עשויה להיכנס לרשימה האדומה כאשר תינתן התראה של כשבוע. בחודש יולי נחתו מיוון כ-70 אלף נוסעים, שיעור המאומתים בטווח של שלושה ימים לאחר הגעתם עומד על 0.48% (333 מהנוחתים), שיעור המאומתים בטווח של עד 10 ימים לאחר הנחיתה מזנק ל-0.71% (495), כך שבכל הנוגע ליוון רוב המאומתים שחזרו מהמדינה התגלו כחיוביים בטווח של שלושת הימים הראשונים לחזרתם.

מתוך סך הנוחתים מיוון, כ-92% הם מחוסנים. מצב התחלואה בימים האחרונים ביוון משקף מדדים גבוהים יותר ביחס לחודש שעבר: ב-31 ביולי מספר המאומתים ביוון עמד על כ-2,750 ביום - ירידה מסוימת לעומת ה-27 ביולי, יום בו מספר המאומתים החדשים עמד על כ-3,600. ביוון מתגוררים כ-10.5 מיליון תושבים. שיעור המחוסנים במדינה (בשתי מנות חיסון) עומד על כ-48%.

יחד עם יוון שמועמדת להיכנס לרשימת המדינות האדומות הוזכרו גם בולגריה ואיחוד האמירויות הערביות: באשר לבולגריה נתוני המשרד מצביעים על שיעורי הדבקה גבוהים: מתוך כ-13.2 אלף שנכנסו מבולגריה, שיעור הנדבקים בשלושת הימים הראשונים עמד על 1.03% (136 נוסעים). עם זאת, שיעורי התחלואה בבולגריה משקפים ירידה עם פחות מ-200 מאומתים בימים האחרונים. שיעור המאומתים הישראלים שנחתו מאיחוד האמירויות הוא נמוך - מתוך כ-2,600 נוסעים שנחתו בישראל בחודש יולי התגלו חיוביים 5 אנשים בטווח של שלושת הימים הראשונים (0.19%) ו-11 בטווח של עשרה ימים.

נתוני התחלואה באיחוד האמירויות משקפים יציבות יחסית של כ-1,500 נדבקים ביום (כך מאז תחילת חודש יולי) ולכן לא ברור מדוע המדינה עשויה להיכנס לרשימה האדומה. שתי מדינות נוספות שהוזכרו ככאלה שעשויה לחול חובת בידוד לשבים מהן הן איטליה וצרפת: מאיטליה נחתו בחודש יולי כ-14.7 אלף נוסעים, שיעור המאומתים מהם בעשרת הימים האחרונים עמד על 0.16%, נמוך בהרבה מהממוצע. מנגד נתוני התחלואה באיטליה מצוי בעלייה יחסית בשבוע האחרון כאשר ב-31 ביולי התגלו כ-6,500 מאומתים. מספר התושבים באיטליה הוא כ-60 מיליון. מצרפת נחתו בחודש יולי כ-21 אלף נוסעים, שיעור המאומתים מהם נמוך מהממוצע (0.31% בטווח של עשרה ימים לאחר הנחיתה, וה0.24% בטווח של שלושה ימים). נתוני התחלואה בצרפת שבה מתגוררים כ-65 מיליון תושבים הם שמדאיגים את משרד הבריאות - בשבוע האחרון התגלו כ-25-27 אלף מאומתים ביום.

עוד כתבות

מודעת גיוס בסנט פטרסבורג / צילום: ap, Dmitri Lovetsky

נשים ברוסיה מתחתנות עם גברים שהן בקושי מכירות. מה עומד מאחורי הטרנד?

במאמץ לגייס לוחמים מבטיחה רוסיה מענק של 200 אלף דולר למשפחות נופלים ● אלא שיש מי שרקמו מזה משימה זדונית במיוחד: נשים שנישאות להם - במטרה להרוויח ממותם ● ברשתות קמו עשרות קבוצות שמסייעות להן בחיפוש אחר גברים משרתים, והרשויות מדווחות על מעורבות של כנופיות פשע

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם בני סבטי / צילום: INSS

"בתוך שמונה חודשים צפויה עוד מערכה מול איראן, והיא תתמקד במשטר"

שיחה עם בני סבטי, מומחה לאיראן ב-INSS ● על התחזית להתפרקות משטר האייתוללות בתוך כשנתיים, מדוע אסטרטגיית טבעת האש לא צפויה להשתנות ומה יקרה בחזית מול חיזבאללה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שנייה בסדרה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

התוכניות שגפני תקע וחוק הגיוס: הדרך לתקציב המדינה עדיין ארוכה

תקציב המדינה אמנם אושר בסוף השבוע האחרון, אך לא מעט שאלות נשארו פתוחות ● על הפרק: המאבק של המפלגות החרדיות נגד חוק הגיוס, תוכניות כלכליות שכבר נתקעו בעבר והמס החדש על הבנקים ● גם אם התקציב יעבור לבסוף, בכלל לא ברור כמה מהרפורמות ישרדו את הדיונים

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים? / צילום: שירי נועה חסון

פער של שנתיים ו־200 אלף שקל פחות: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים?

בשכונת דרום־מערב בבת ים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 111 מ"ר, תמורת 2.63 מיליון שקל ● הבניין משופץ עם מעלית ונמצא בקו שלישי לים ● לפני כשנתיים נמכרה דירה זהה בבניין, בקומה הרביעית, תמורת 2.8 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

חייל אוקראיני עומד על רכב עם תותח נ''מ לאחר פגיעת כטב''ם בתחנת הכוח הגרעינית לשעבר בצ'רנוביל, אוקראינה / צילום: ap, Efrem Lukatsky

סבא"א מזהירים: שכבת ההגנה בצ'רנוביל כבר לא יעילה עקב פגיעת הכטב"ם הרוסי

כטב"ם שפגע בפברואר בכיפת המגן החדשה שמעל הכור הגרעיני ערער את יכולתה למנוע דליפת קרינה - כך לפי סבא"א ● המתקן העצום בו הושקעו 1.5 מיליארד אירו, היה אמור להגן על העולם מפני קרינה אפשרית מן הכור גם 100 שנה קדימה ● רמות הקרינה כרגע יציבות, אך אוקראינה נערכת לאפשרות של הסלמה נוספת ● גלובס עושה סדר

הטלוויזיות החדשות של סלקום ופרטנר / צילום: צילום מסך

פרטנר וסלקום השיקו טלוויזיות חדשות. האם יש בהן בשורה?

בשבועות האחרונים השיקו שתי חברות הסלולר אפליקציות וממשקי טלוויזיה חדשים ● בעוד סלקום מציעה עיצוב מלוטש וחווית משתמש מעולה, בפרטנר מציעים כלים רבים יותר בשליטה על התוכן בעת צפייה

ז'אנג ג'יאנז'ונג / איור: גיל ג'יבלי

הוא עבד 14 שנה אצל ג'נסן הואנג ואז החליט להקים את "אנבידיה הסינית"

ז'אנג ג'יאנז'ונג ניהל חטיבה באנבידיה וב־2020 החליט שהוא מקים חברת שבבים משלו - מור ת'רדס ● בסוף השבוע היא הונפקה בשנגחאי וזינקה פי 5 ביום אחד ● אבל האנליסטים חשדנים

מגדל / צילום: טלי בוגדנובסקי

לראשונה בישראל: מגדל גייסה 100 מיליון דולר לאג"ח כהגנה מפני רעידות אדמה

בעקבות חשש מרעידת אדמה בישראל בשנים הקרובות, חברת הביטוח "מגדל" ביצעה מהלך יוצא דופן כשהנפיקה בבורסת ברמודה בחו"ל אג"ח לא סחירות, כהגנה מפני מקרי קטסטרופה ● זהו הגיוס הראשון מסוגו על ידי חברת ביטוח ישראלית, שמוסיף שכבת הגנה נוספת מעבר לביטוחי המשנה המסורתיים

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניית נטפליקס ירדה בכ-3%

נעילה מעורבת באירופה ● נטפליקס הודיעה על רכישת וורנר ברדרס דיסקברי בעסקה היסטורית שמאחדת בין שירות הסטרימינג המוביל בעולם לבין אחד האולפנים הוותיקים והמשפיעים ביותר בהוליווד ● פורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE)

בודקים את המיתוס. כיוון סיבוב המים בכיור / צילום: Shutterstock

המיקום לא קובע את כיוון ירידת המים. אז מה כן?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כיוון ירידת המים לא מוכרע לפי היחס לקו המשווה, אלא לפי האינסטלציה

השימוש בתקנות חירום האמיר בתקופת הקורונה / צילום: Shutterstock

מדינת ישראל נמצאת במצב חירום תמידי. אלו המשמעויות

מאז הקמתה, הכנסת מכריזה מדי שנה על מצב חירום, דבר שאין לו אח ורע בעולם הדמוקרטי ● הדבר מאפשר לממשלה להתקין תקנות מיוחדות, וגם שומר על תוקפם של חוקים מסוימים ● וכך בג"ץ הגדיר את מגבלות הכוח בשעת חירום

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

30 קומות שוממות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים

המונים במחאה בכיכר הבימה שבתל אביב / צילום: יאיר פלטי

כעת בהבימה. נלחמים על החטוף האחרון

בתל אביב ובירושלים: המונים בהפגנות בקריאה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר ● יורשו של אבו שבאב רסאן א-דהיני נכנס לפיקוד על המיליציה שפועלת ברפיח נגד חמאס הצוות הישראלי שיתף את המתווכות במידע שנוגע למקום הימצאו של החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● עדכונים שוטפים 

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות בת"א שזינקו ביותר מ-100% – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בבורסה בת"א מעריכים כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר למימוש רווחים ● הכלכלנית שממליצה להגדיל החזקות מעבר לים ● מבט על גוגל ואנבידיה מגלה דינמיקה חדשה בשוק ● והאם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו?

טראמפ לוחץ את ידו של אמיר קטאר, השייח' תמים בן חמד אאל ת'אני / אילוסטרציה: ap, Alex Brandon

ישראל, קטאר וארה"ב מקיימות פסגה משולשת בניו יורק

על הפרק: שיקום היחסים אחרי התקיפה הכושלת ● צה"ל והשב"כ חשפו רשת חלפנות חשאית שחמאס מפעיל בלב טורקיה, בהכוונה איראנית ● גורם ישראלי מאשר: חודשו החיפושים אחר החטוף האחרון רן גואילי בשכונת זייתון ● השיחות הליליות של בכירי צה"ל ב-7.10 - גילויים חדשים, וההנחיות שלא בוצעו ● מסוק קרב פגע ב-7.10 ברכב מחבלים שהיו בו גם חטופות, שנפצעו מהתקיפה ● עדכונים שוטפים

מדד חדש למיתוג מעסיק / צילום: פלייטיקה

סקר מיתוג המעסיק של גלובס: הצביעו והשפיעו

חווית הקליטה לעבודה, מיתוג גלובלי או פנייה לאוכלוסיות מגוונות: דרגו את הערכים והקריטריונים שחשובים לכם במיתוג המעסיק במקום העבודה שלכם ● תוצאות מדד "מיתוג המעסיק" של גלובס ופלייטיקה יפורסמו בשבוע הבא

מטוס של לופטהנזה קרגו בפרנקפורט / צילום: Shutterstock, SHutterstock

דווקא כשהקנצלר בארץ, לופטהנזה קרגו הטילה אמברגו נשק על ישראל

זרוע המטען של חברת התעופה הגרמנית לופטהנזה מטילה אמברגו מיידי על הובלת ציוד צבאי לישראל - ומסבירה כי היא כפופה להגבלות יצוא וסנקציות בריטיות ● בקבוצה מדגישים: "פועלים למצוא פתרון למשלוחים אינדיבידואליים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

תל אביב ננעלה בעליות; מדד הביטוח קפץ בכ-2.5%, ארית תעשיות זינקה

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● ארית תעשיות זינקה לאחר שהודיעה על השהיית ההנפקה של חברת הבת שלה, רשף טכנולוגיות ● אלביט מערכות מציגה רצף של עסקאות גדולות ● המשקיעים בעולם דרוכים לקראת החלטת הריבית בארה"ב, והצפי הוא להורדת ריבית שלישית ברציפות ● וגם: בבנק אוף אמריקה מאמינים שאמזון בדרך לעלייה של מעל 35%

עדי קיסר. גם בשירה וגם בספרות ילדים, אי אפשר לרמות את קהל / צילום: גנדי שקולניק

גלעד כהנא בשלושה סיפורים בועטים ועדי קיסר משכיבה לישון: המלצות קריאה לסופ"ש

ארבעה ספרים עבריים חדשים מביטים על הפצע הישראלי מזוויות שונות ● רון דהן המתמודד עם טראומה צבאית ב"אחרי הנעורים" ● גיבורת "סיום מדומה" של נועה סוזנה מורג - רווקה המחפשת משמעות בעולם של סרטונים מוזרים ● גלעד כהנא, סולן הג'ירפות, מציג שלושה סיפורים פרועים ובהם שחזור שיחה עם אביו רגע לפני מותו ● עדי קיסר חותמת בספר ילדים עדין על שיחה אינטימית בין אם לבתה רגע לפני השינה

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP - ניקולס מדורו

הפתרון של טראמפ לסיום העימות עם ונצואלה: הגליית הנשיא מדורו מהמדינה

לצד הלחץ הצבאי הגובר באזור הים הקריבי כחלק מהמאבק בהברחות סמים לשטח ארה"ב, נבחנים גם פתרונות דיפלומטיים ● בין השאר, עלתה על השולחן האפשרות להגליית הנשיא ניקולס מדורו לאחת ממדינות המפרץ ● בינתיים, האוכלוסייה בוונצואלה נערכת לקראת מצב חירום