גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לצד זינוק במספר המאומתים, רה"מ מדבר על סגר בחגים

משרד הבריאות מודה שיש היעדר אכיפה למחויבי הבידוד, כאשר ההצעות לאפליקציה ייעודית או צמידים לא יושמו ● בהיעדר אכיפה לא נראה באופק מודל אחר להתמודדות עם התיירים הנכנסים, ומדינות נוספות צפויות למצוא את עצמן ברשימות המדינות הכתומות והאדומות

ד"ר שרון אלרעי-פרייס / צילום: דוברות הכנסת שמוליק גרוסמן
ד"ר שרון אלרעי-פרייס / צילום: דוברות הכנסת שמוליק גרוסמן

קבינט הקורונה יתכנס היום בשעות אחר הצהריים ובמסגרת הדיון ידון גם בנושא הכניסות מחו"ל. קבינט הקורונה צפוי לאשר היום הגבלות על הציבור בשל העליה התחלואה. בשיחה בין ראש הממשלה בנט לראשי מפלגות הקואליציה אמר בנט כי רמת התחלואה מחייבת הגבלות נוספות, וכי אם אלה לא יוטלו הסיכוי להטלת סגר בתקופת החגים גדל משמעותית.

בין ההגבלות המוצעות - הרחבה של התו הירוק למוסדות ואירועים נוספים. הגבלת מספר המשתתפים באירועים, הרחבת ההגבלות על טיסות - עוד מדינות אדומות וכתומות, וגם הדבר המכונה "הגברת האכיפה" - בסיסמה הזו השתמשה הממשלה אינספור פעמים בחודש האחרון, אך עד כה אין שינוי של ממש.

כפי שהזהירה בשבוע שעבר ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי פרייס, רשימת המדינות ה"כתומות", כלומר אלה שיש לגביהן אזהרת מסע חמורה ואשר כל החוזרים מהן נדרשים לבידוד - תוארך משמעותית. בדיון שנערך בשבוע שעבר בוועדת החוקה הזכירה ד"ר אלרעי פרייס את המדינות יוון, בולגריה, ואיחוד האמירויות שעשויות להיכנס לרשימה ה"אדומה", כלומר שתיאסר אליהן נסיעה ללא אישור ואת המדינות צרפת ואיטליה שעשויות להיכנס לרשימה ה"כתומה".

וועדת העבודה, הרווחה והבריאות תדון בצו להוספת 18 מדינות לרשימת המדינות שהשבים מהם, לרבות מחוסנים ומחלימים, נדרשים לבידוד. בין היתר מבקש הצו להוסיף לרשימת המדינות את ארצות הברית, יוון, איטליה ובולגריה. במידה ויאושרו, יכנסו התקנות לתוקף ב-6 באוגוסט. לצד זאת, יוסרו מהרשימה באותו מועד שמונה מדינות, בהן איי סיישל, קוסטה ריקה ואוגנדה. לאחר השינויים, רשימת המדינות בסעיף זה תכלול בסך הכל 42 מדינות.

מדינות שהשבים מהן ידרשו לבידוד על פי התקנות: אוקראינה, איטליה, איסלנד, אסוואטיני, ארצות הברית, בוטסואנה, בולגריה, גרמניה, הולנד, טנזניה, יוון, מלאווי, מצרים, צ'כיה, צרפת, קובה, רואנדה ותוניסיה.

מדינות שיוסרו מהרשימה: איי סיישל, זמביה, פרווגאי, קוסטה ריקה, אוגנדה, ליבריה, פנמה וקניה.

זינוק במספר המאומתים

עוד לפני ההחלטה, מספר הנוסעים בנתב"ג ממשיך לרדת - בשבוע שעבר עמדה תנועת הנוסעים היומית על ממוצע של כ-35 אלף (הלוך ושוב) והיא שיקפה ירידה של 15% שהתבטאה גם בביטולי טיסות - היום (ג') תנועת הנוסעים עומדת על 26.5 אלף נוסעים - וביטולי הטיסות מטעמן של חברות התעופה - בעיקר ליעדים שנצבעו באדום (טורקיה, בריטניה, גיאורגיה, קפריסין) נמשכים.

בינתיים פרסומי משרד הבריאות מצביעים על זינוק במספר המאומתים כאשר 3,818 התגלו כחיוביים ביממה האחרונה (לעומת 2,114 מספר המאומתים נכון ל-1.8). 219 מתוך המאומתים אמש (2.8) חזרו מחו"ל בעשרת הימים האחרונים לפני שהתגלו חיוביים. המדינה ממנה התגלה מספר המאומתים הגבוה ביותר היא בולגריה (34), אחריה יוון (26), ארה"ב (15), צרפת (13). מהמדינות שלגביהן יש אזהרת מסע חמורה (כתומות) לא התגלה אף מאומת ומהמדינות האדומות התגלו 77, רובם (51) שבו מטורקיה.

בלי אכיפה, נראה שהמודל קורס לתוך עצמו

האם המודל של חלוקת המדינות לפי קטגוריות נכשל לנוכח האכיפה הדלה למחויבי הבידוד? בדיון שהיה בוועדת החוקה תהה יו"ר הוועדה ח"כ גלעד קריב האם נכון להמשיך להרחיב את מספר המדינות לפי המודל הישן. ד"ר שרון אלרעי פרייס השיבה כי "המחשבה שנצליח להביא מודל מעודכן תוך יום-יומיים לא נכונה. יש כל מיני מודלים לבדיקות במקום הבידוד, גם את זה אנחנו מנסים לבחון", אלרעי פרייס הפתיעה עם נתון עגום למדיי לפיו "רק 10% מקרב החוזרים עושים את הבדיקה ביום השביעי". נזכיר כי הבדיקה ביום השביעי מטרתה לקצר את משך הבידוד ל-7 ימים והיא נעשית בנוסף לבדיקה שנעשית מיד לאחר הכניסה לישראל.

עוד אמרה אלרעי פרייס "אם אנחנו בונים מודלים שמבוססים על זה שאנשים יעשו בדיקות בתדירות מסוימת, ורובם לא עושים, ואין כל כך אכיפה, אז צריך כרגע להמשיך עם המודל הקיים. אנחנו מבינים את הבעייתיות בהתנהלות הזאת, שרק נכנסות עוד ועוד מדינות בסיכון מרבי, אני אומרת בצורה הכי כנה: הרבה מדינות אמורות להיכנס בשבוע הבא".

גם כאן, שוב מודה משרד הבריאות בהיעדר האכיפה למחויבי הבידוד. בדיון שנערך בוועדת החוקה דיבר נציג המשרד לביטחון פנים על שימוש באמצעים טכנולוגים למעקב, אלא שעוד מאז שהתבצע הפיילוט של מעקב אחר המבודדים באמצעות צמידים - הנושא לא יושם. גם מעקב באמצעות אפליקציה ייעודית, טכנולוגיה "ידידותית יותר" מצמיד המעקב - עד כה, שנה וחצי לתוך המגפה לא מיושמת. כאשר מצד אחד מוסיפים עוד ועוד מדינות מהן יידרש בידוד ומנגד לא אוכפים את חובת הבידוד נדמה שהמודל קורס אל תוך עצמו.

איטליה וצרפת בדרך לרשימת המדינות האדומות

משרד הבריאות אמור להביא בחשבון את מספר המאומתים שנוחתים מכל מדינה ואת מצב התחלואה ביעד כשהוא קובע את הגדרת המדינות על פי קריטריונים של מעמדן (אדומות, כתומות). בחודש יולי נכנסו לישראל כ-500 אלף נוסעים, כ-74% מתוכם הם מחלימים או מחוסנים. על-פי נתוני משרד הבריאות, 1,931 מהנכנסים נמצאו מאומתים בטווח של 3 ימים לאחר חזרתם לישראל, והם מהווים 0.39% מאומתים מכלל הנכנסים.

2,877 מהנוסעים אובחנו כמאומתים בטווח של עשרה ימים מאז חזרתם לישראל והם מהווים 0.58% מאומתים מכלל הנוסעים שנחתו בישראל. יוון היא היעד המוביל כיום לישראלים המבקשים לנפוש מעבר לים והיא עשויה להיכנס לרשימה האדומה כאשר תינתן התראה של כשבוע. בחודש יולי נחתו מיוון כ-70 אלף נוסעים, שיעור המאומתים בטווח של שלושה ימים לאחר הגעתם עומד על 0.48% (333 מהנוחתים), שיעור המאומתים בטווח של עד 10 ימים לאחר הנחיתה מזנק ל-0.71% (495), כך שבכל הנוגע ליוון רוב המאומתים שחזרו מהמדינה התגלו כחיוביים בטווח של שלושת הימים הראשונים לחזרתם.

מתוך סך הנוחתים מיוון, כ-92% הם מחוסנים. מצב התחלואה בימים האחרונים ביוון משקף מדדים גבוהים יותר ביחס לחודש שעבר: ב-31 ביולי מספר המאומתים ביוון עמד על כ-2,750 ביום - ירידה מסוימת לעומת ה-27 ביולי, יום בו מספר המאומתים החדשים עמד על כ-3,600. ביוון מתגוררים כ-10.5 מיליון תושבים. שיעור המחוסנים במדינה (בשתי מנות חיסון) עומד על כ-48%.

יחד עם יוון שמועמדת להיכנס לרשימת המדינות האדומות הוזכרו גם בולגריה ואיחוד האמירויות הערביות: באשר לבולגריה נתוני המשרד מצביעים על שיעורי הדבקה גבוהים: מתוך כ-13.2 אלף שנכנסו מבולגריה, שיעור הנדבקים בשלושת הימים הראשונים עמד על 1.03% (136 נוסעים). עם זאת, שיעורי התחלואה בבולגריה משקפים ירידה עם פחות מ-200 מאומתים בימים האחרונים. שיעור המאומתים הישראלים שנחתו מאיחוד האמירויות הוא נמוך - מתוך כ-2,600 נוסעים שנחתו בישראל בחודש יולי התגלו חיוביים 5 אנשים בטווח של שלושת הימים הראשונים (0.19%) ו-11 בטווח של עשרה ימים.

נתוני התחלואה באיחוד האמירויות משקפים יציבות יחסית של כ-1,500 נדבקים ביום (כך מאז תחילת חודש יולי) ולכן לא ברור מדוע המדינה עשויה להיכנס לרשימה האדומה. שתי מדינות נוספות שהוזכרו ככאלה שעשויה לחול חובת בידוד לשבים מהן הן איטליה וצרפת: מאיטליה נחתו בחודש יולי כ-14.7 אלף נוסעים, שיעור המאומתים מהם בעשרת הימים האחרונים עמד על 0.16%, נמוך בהרבה מהממוצע. מנגד נתוני התחלואה באיטליה מצוי בעלייה יחסית בשבוע האחרון כאשר ב-31 ביולי התגלו כ-6,500 מאומתים. מספר התושבים באיטליה הוא כ-60 מיליון. מצרפת נחתו בחודש יולי כ-21 אלף נוסעים, שיעור המאומתים מהם נמוך מהממוצע (0.31% בטווח של עשרה ימים לאחר הנחיתה, וה0.24% בטווח של שלושה ימים). נתוני התחלואה בצרפת שבה מתגוררים כ-65 מיליון תושבים הם שמדאיגים את משרד הבריאות - בשבוע האחרון התגלו כ-25-27 אלף מאומתים ביום.

עוד כתבות

מנה ב''לונל'' / צילום: דוד מויאל

כך הפך שיפוד טוסיקים לסמל ההצלחה הקולינרית של פלורנטין

שלוש מסעדות שכדאי להכיר ברביעיית פלורנטין ● "לונל" מביאה לשכונה ביסטרו שף צרפתי-תימני עם פרשנויות יצירתיות למנות מהמטבח של סבתא ● "סיח" מציעה שיפודייה מודרנית שמבוססת על ליקוט, התססות ונתחים לא שגרתיים ● "מפגש שאבי" הוא פופ-אפ של טבחית-נוודת שמגישה אוכל מסורתי ואינטימי בסטייל מקומי

טסלה, אקספנג וטויוטה. ''דגמי בסיס'' מוזלים / צילום: יח''צ

הדגמים המוזלים של טסלה והחשמלית החדשה של טויוטה מגיעים לישראל. כמה הם יעלו?

יצרניות הרכב החשמלי החלו להשיק "דגמי בסיס" חדשים ומוזלים שפונים לקהל יעד רחב יותר ● חברת טלקאר החלה לשווק את הטנדר החשמלי החדש של חברת KMG ● "שגריר" מכניסה לישראל מסחריות חשמליות ● ומותג הרכב השלישי במספר בישראל של קבוצת צ'רי הסינית הושק רשמית ● השבוע בענף הרכב

עוזי סופר, מנכ''ל אלפא תאו / צילום: אלפא תאו, מיכאל טולוב

חברת הביומד הישראלית שזינקה בוול סטריט בעקבות ניסוי בטיפול בסרטן המוח

הניסוי החדש הקפיץ את מניית אלפא טאו ב-21% מתחילת השבוע ● החברה עומדת להגיש את הטכנולוגיה שלה לאישור שיווק ביפן, אם יתקבל, יהיה זה המוצר המסחרי הראשון של החברה שעדיין אין לה הכנסות

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

פרשת "יד לוחצת יד": ביהמ"ש ידון בבקשת המשטרה להרחיק את ארנון בר דוד מההסתדרות עד מרץ 2026

לפי המשטרה, יו"ר ההסתדרות "רקם מנגנון שוחדי", וחזרתו לתפקיד עלולה לאפשר ביצוע עבירות זהות ושיבוש חקירה ● בר דוד, המורחק מההסתדרות מאז נעצר בנובמבר, מסכים להרחקה נוספת לשבועיים בלבד – ומציע כי אז יחזור לתפקיד, אך לא יעסוק במינוי דירקטורים ובמכרזים, וייפגש עם מעורבים בפרשה רק בנוכחות יועץ משפטי או מבקר ההסתדרות

האירוע שקיימה ניקוסיה עם סטארט-אפ ניישן סנטרל / צילום: Startup Nation Central

אחת הידידות הקרובות של ישראל שואפת להעמיק עוד יותר את הקשרים

קפריסין קיימה יחד עם סטארט-אפ ניישן סנטרל את אירוע Tech Horizons of the Mediterranean ● מאות מנהלי ועובדי פלאפון ו-yes לקחו חלק בשבוע מעורבות חברתית ● התערוכה שמוצגת במודיעין בהשתתפות אמנים מכל אירופה ● וזה המנכ"ל החדש של אקוואריוס ● אירועים ומינויים

קרקע חקלאית / צילום: Shutterstock

הקרקע החקלאית הוחזרה למדינה: הסעיף שהפך את העסקאות לחסרות ערך

פסק דין חושף כיצד מצגים מפתים על "הפשרה קרובה" התגלו כעסקה נטולת ערך - בגלל סעיף אחד שהוסתר מהרוכשים

BYD SEALION 05  פלאג–אין / צילום: יח''צ

בפחות מ-170 אלף שקל: הקרוס אובר הזה עושה כמעט 50 ק"מ לליטר דלק

הסינים ממשיכים לשנות את שוק הרכב, והפעם מגיע אלינו BYD SEALION 05: קרוס-אובר משפחתי מרווח ומאובזר היטב, המצויד בהנעת פלאג-אין בוגרת ומעניק טווח משולב חשמל-בנזין של מעל 1,000 ק"מ ● הרכב אינו חף מפגמים, אבל במחיר פתיחה של פחות מ–170 אלף שקל יש לו פוטנציאל להיות להיט מכירות

מרכז יזמות לחרדים בירושלים (ארכיון) / צילום: יוסי זמיר

עידוד תעסוקת חרדים? ההחלטה ה"שקטה" שרחוקה מלהספיק

ברקע העיסוק הער בסוגיית השתלבות החרדים בחברה הישראלית, עברה החלטת ממשלה ששאפה לקדם את תעסוקת הגברים החרדים ● עד כמה ההחלטה הזאת מורגשת בשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מיצוי פוטנציאל תעסוקת גברים חרדים

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר

משבר השמאים הוכיח שוב שדחיינות היא שם המשחק

דחיינות היא עדיין שיטת עבודה ● רוכבי האופניים ניצחו את החזית האנטי-ישראלית ● ומתברר שאנחנו כן יכולים לנצל דאטה לטובתנו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא איראן לשעבר אברהים ראיסי ונשיא ונצואלה ניקולס מדורו במעמד החתימה על הסכם שיתוף הפעולה בין המדינות, 2022 / צילום: ap, Vahid Salemi

ישראל מרוצה: תקיפות ארה"ב בוונצואלה עשויות לפגוע בפעילות איראן וחיזבאללה

התקיפות האמריקאיות נגד קרטלים בוונצואלה מכוונות לנטרול אימפריית הסמים של איראן וחיזבאללה במדינה ● משטר מדורו נשען על סיוע ביטחוני וכלכלי מאיראן והסחר בסמים מממן את חיזבאללה ● עבור ישראל, הגברת לחץ על המדינה היא דרך להפחתת האיומים של ציר הרשע

רונן שור, מנכ''ל אקסל סולושנס

אקסל רוכשת שתי חברות בתחום הביטחוני ב-90 מיליון שקל

לגלובס נודע כי חברת התקשורת מייצרת רגל נוספת בעולם הביטחוני, עם רכישת סטראלייט ואחותה נקסטוויב, של שני יזמים-מהנדסים: רמי בל-עש ואודי פרידמן ● המערכות שלהן רלוונטיות לתחום הלוהט של השנה – כטב"מים ● עפ"י הערכות, החברות רווחיות ומייצרות רווח של כ-18 מיליון שקל בשנה

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

5 שנים מההנפקה, צים במרכז סערה - והשבועות הבאים יקבעו מי ינווט את ענקית הספנות

ברקע הצעות לרכישת צים, מתחמם המאבק בין בעלי מניות המבקשים למנות דירקטורים מטעמם, לבין דירקטוריון החברה ● בתווך נמצאים המנכ"ל אלי גליקמן, שהוביל את מסע ההתאוששות של ענקית הספנות וכעת מבקש לרכוש אותה; ועובדי החברה, שחוששים ממשתלט זר ואף פנו לשרת התחבורה כדי לפעול לסיכול המהלך

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ידועה בציבור תבעה את ילדי בן זוגה לאחר שהוא התאבד. כך זה נגמר

ידועה בציבור תבעה את ילדי בן זוגה לאחר אירוע טרגי, בטענה כי הובטח לה מימון עד לסיום חייה ● השאלה המרכזית שעמדה בפני בית המשפט היא האם הצוואה נועדה להחליף את הסכם החיים המשותפים ● מילה אחת שונה בין ההסכמים הכריעה את הכף

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בונים בית פרטי? מהיום אתם חייבים לבנות מערכת סולארית על הגג

השבוע נכנסה לתוקף חובת התקנה של גגות סולאריים על בתים פרטיים ועל חלק מהמגדלים ● כמה זה יעלה, מה תרוויח המדינה ומה ירוויחו בעלי הגגות? ● גלובס עושה סדר

גל תקיפות בלבנון (ארכיון)

3 שבועות לדדליין לחיזבאללה: גל תקיפות של צה"ל בלבנון

ב"עובדה" נחשפו תיעודים של ששת החטופים שנרצחו בשבי ● בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● אתמול דווח כי ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר גואילי

משתתפי המפגש, מימין: יאיר לפידות, מבעלי ילין לפידות, מורן סיטון, מנכ''ל ארבע עונות, גילעד אלטשולר מבעלי אלטשולר שחם, אילן רביב מנכ''ל מיטב ודייב לובצקי, מנכ''ל ומבעלי אי.בי.אי / צילום: יח''צ

"זה לא הזמן להגדיל את רכיב המניות": התחזיות והטיפים של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

יאיר לפידות טוען כי "צריך לראות את השנתיים־שלוש האחרונות כחריגות, ביחס למה שאפשר לצפות מהבורסה לאורך זמן" ● באירוע שיזמה חברת ארבע עונות טען מנכ"ל מיטב אילן רביב כי הוא "נשאר עם המדדים המקומיים, למרות ה'מוב' הפנטסטי שעשו", בעוד גילעד אלטשולר מעדיף בטווח הארוך את נאסד"ק ● וגם: באילו סקטורים המליצו הבכירים להתמקד, והמחלוקת על ההשקעה במדד S&P 500

מערכת ההגנה האווירית ''ספיידר'' של רפאל

טיסה סודית אחת חושפת: רוסיה מוקפת במערכות הגנה אווירית ישראליות

מערכות ההגנה האווירית הישראליות עוטפות את רוסיה ● הסטארט־אפים הישראלים מכוונים לארה"ב ● סין מפתחת את היכולות ההתקפיות של מצרים ● סין מעתיקה את הכטב"ם האיראני שאהד 136 האיראני ● וגם: הרכש הביטחוני הגרמני מזנק ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ח'אן יונס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

קצה חוט חדש: ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר החטוף החלל רן גואילי

בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן למנות גנרל אמריקני לפקד על הכוח הבינלאומי בעזה ● לפי מקורות בביירות, השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה  ● חברת הסייבר פאלו אלטו: חשפנו קמפיין ריגול מתקדם של חמאס ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

אורקל צוללת: "במקום להרגיע את החששות, ההנהלה מגמגמת"

ענקית שירותי הענן והתוכנה אורקל פספסה את תחזית ההכנסות של האנליסטים ודיווחה על הכנסות של 16.06 מיליארד דולר ברבעון השלישי, ובעקבות זאת צנחה במסחר ● מה בדיוק הרתיע את המשקיעים?

עומרי כספי / צילום: Ilya Melnikov

עולה ליגה: עומרי כספי גייס 100 מיליון דולר לקרן ההון סיכון שלו

משקיע ההון סיכון וכוכב הכדורסל לשעבר גייס 100 מיליון דולר נוספים לקרן ההון סיכון, סוויש קפיטל ● הקרן החדשה תאפשר לסוויש להמשיך ולשמור על החזקותיה גם בשלבי גיוס מאוחרים יותר לחברות ● ויש לו גם מסר מעודד: "המשקיעים שלנו מאוד אופטימיים לגבי ישראל"