גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לצד זינוק במספר המאומתים, רה"מ מדבר על סגר בחגים

משרד הבריאות מודה שיש היעדר אכיפה למחויבי הבידוד, כאשר ההצעות לאפליקציה ייעודית או צמידים לא יושמו ● בהיעדר אכיפה לא נראה באופק מודל אחר להתמודדות עם התיירים הנכנסים, ומדינות נוספות צפויות למצוא את עצמן ברשימות המדינות הכתומות והאדומות

ד"ר שרון אלרעי-פרייס / צילום: דוברות הכנסת שמוליק גרוסמן
ד"ר שרון אלרעי-פרייס / צילום: דוברות הכנסת שמוליק גרוסמן

קבינט הקורונה יתכנס היום בשעות אחר הצהריים ובמסגרת הדיון ידון גם בנושא הכניסות מחו"ל. קבינט הקורונה צפוי לאשר היום הגבלות על הציבור בשל העליה התחלואה. בשיחה בין ראש הממשלה בנט לראשי מפלגות הקואליציה אמר בנט כי רמת התחלואה מחייבת הגבלות נוספות, וכי אם אלה לא יוטלו הסיכוי להטלת סגר בתקופת החגים גדל משמעותית.

בין ההגבלות המוצעות - הרחבה של התו הירוק למוסדות ואירועים נוספים. הגבלת מספר המשתתפים באירועים, הרחבת ההגבלות על טיסות - עוד מדינות אדומות וכתומות, וגם הדבר המכונה "הגברת האכיפה" - בסיסמה הזו השתמשה הממשלה אינספור פעמים בחודש האחרון, אך עד כה אין שינוי של ממש.

כפי שהזהירה בשבוע שעבר ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי פרייס, רשימת המדינות ה"כתומות", כלומר אלה שיש לגביהן אזהרת מסע חמורה ואשר כל החוזרים מהן נדרשים לבידוד - תוארך משמעותית. בדיון שנערך בשבוע שעבר בוועדת החוקה הזכירה ד"ר אלרעי פרייס את המדינות יוון, בולגריה, ואיחוד האמירויות שעשויות להיכנס לרשימה ה"אדומה", כלומר שתיאסר אליהן נסיעה ללא אישור ואת המדינות צרפת ואיטליה שעשויות להיכנס לרשימה ה"כתומה".

וועדת העבודה, הרווחה והבריאות תדון בצו להוספת 18 מדינות לרשימת המדינות שהשבים מהם, לרבות מחוסנים ומחלימים, נדרשים לבידוד. בין היתר מבקש הצו להוסיף לרשימת המדינות את ארצות הברית, יוון, איטליה ובולגריה. במידה ויאושרו, יכנסו התקנות לתוקף ב-6 באוגוסט. לצד זאת, יוסרו מהרשימה באותו מועד שמונה מדינות, בהן איי סיישל, קוסטה ריקה ואוגנדה. לאחר השינויים, רשימת המדינות בסעיף זה תכלול בסך הכל 42 מדינות.

מדינות שהשבים מהן ידרשו לבידוד על פי התקנות: אוקראינה, איטליה, איסלנד, אסוואטיני, ארצות הברית, בוטסואנה, בולגריה, גרמניה, הולנד, טנזניה, יוון, מלאווי, מצרים, צ'כיה, צרפת, קובה, רואנדה ותוניסיה.

מדינות שיוסרו מהרשימה: איי סיישל, זמביה, פרווגאי, קוסטה ריקה, אוגנדה, ליבריה, פנמה וקניה.

זינוק במספר המאומתים

עוד לפני ההחלטה, מספר הנוסעים בנתב"ג ממשיך לרדת - בשבוע שעבר עמדה תנועת הנוסעים היומית על ממוצע של כ-35 אלף (הלוך ושוב) והיא שיקפה ירידה של 15% שהתבטאה גם בביטולי טיסות - היום (ג') תנועת הנוסעים עומדת על 26.5 אלף נוסעים - וביטולי הטיסות מטעמן של חברות התעופה - בעיקר ליעדים שנצבעו באדום (טורקיה, בריטניה, גיאורגיה, קפריסין) נמשכים.

בינתיים פרסומי משרד הבריאות מצביעים על זינוק במספר המאומתים כאשר 3,818 התגלו כחיוביים ביממה האחרונה (לעומת 2,114 מספר המאומתים נכון ל-1.8). 219 מתוך המאומתים אמש (2.8) חזרו מחו"ל בעשרת הימים האחרונים לפני שהתגלו חיוביים. המדינה ממנה התגלה מספר המאומתים הגבוה ביותר היא בולגריה (34), אחריה יוון (26), ארה"ב (15), צרפת (13). מהמדינות שלגביהן יש אזהרת מסע חמורה (כתומות) לא התגלה אף מאומת ומהמדינות האדומות התגלו 77, רובם (51) שבו מטורקיה.

בלי אכיפה, נראה שהמודל קורס לתוך עצמו

האם המודל של חלוקת המדינות לפי קטגוריות נכשל לנוכח האכיפה הדלה למחויבי הבידוד? בדיון שהיה בוועדת החוקה תהה יו"ר הוועדה ח"כ גלעד קריב האם נכון להמשיך להרחיב את מספר המדינות לפי המודל הישן. ד"ר שרון אלרעי פרייס השיבה כי "המחשבה שנצליח להביא מודל מעודכן תוך יום-יומיים לא נכונה. יש כל מיני מודלים לבדיקות במקום הבידוד, גם את זה אנחנו מנסים לבחון", אלרעי פרייס הפתיעה עם נתון עגום למדיי לפיו "רק 10% מקרב החוזרים עושים את הבדיקה ביום השביעי". נזכיר כי הבדיקה ביום השביעי מטרתה לקצר את משך הבידוד ל-7 ימים והיא נעשית בנוסף לבדיקה שנעשית מיד לאחר הכניסה לישראל.

עוד אמרה אלרעי פרייס "אם אנחנו בונים מודלים שמבוססים על זה שאנשים יעשו בדיקות בתדירות מסוימת, ורובם לא עושים, ואין כל כך אכיפה, אז צריך כרגע להמשיך עם המודל הקיים. אנחנו מבינים את הבעייתיות בהתנהלות הזאת, שרק נכנסות עוד ועוד מדינות בסיכון מרבי, אני אומרת בצורה הכי כנה: הרבה מדינות אמורות להיכנס בשבוע הבא".

גם כאן, שוב מודה משרד הבריאות בהיעדר האכיפה למחויבי הבידוד. בדיון שנערך בוועדת החוקה דיבר נציג המשרד לביטחון פנים על שימוש באמצעים טכנולוגים למעקב, אלא שעוד מאז שהתבצע הפיילוט של מעקב אחר המבודדים באמצעות צמידים - הנושא לא יושם. גם מעקב באמצעות אפליקציה ייעודית, טכנולוגיה "ידידותית יותר" מצמיד המעקב - עד כה, שנה וחצי לתוך המגפה לא מיושמת. כאשר מצד אחד מוסיפים עוד ועוד מדינות מהן יידרש בידוד ומנגד לא אוכפים את חובת הבידוד נדמה שהמודל קורס אל תוך עצמו.

איטליה וצרפת בדרך לרשימת המדינות האדומות

משרד הבריאות אמור להביא בחשבון את מספר המאומתים שנוחתים מכל מדינה ואת מצב התחלואה ביעד כשהוא קובע את הגדרת המדינות על פי קריטריונים של מעמדן (אדומות, כתומות). בחודש יולי נכנסו לישראל כ-500 אלף נוסעים, כ-74% מתוכם הם מחלימים או מחוסנים. על-פי נתוני משרד הבריאות, 1,931 מהנכנסים נמצאו מאומתים בטווח של 3 ימים לאחר חזרתם לישראל, והם מהווים 0.39% מאומתים מכלל הנכנסים.

2,877 מהנוסעים אובחנו כמאומתים בטווח של עשרה ימים מאז חזרתם לישראל והם מהווים 0.58% מאומתים מכלל הנוסעים שנחתו בישראל. יוון היא היעד המוביל כיום לישראלים המבקשים לנפוש מעבר לים והיא עשויה להיכנס לרשימה האדומה כאשר תינתן התראה של כשבוע. בחודש יולי נחתו מיוון כ-70 אלף נוסעים, שיעור המאומתים בטווח של שלושה ימים לאחר הגעתם עומד על 0.48% (333 מהנוחתים), שיעור המאומתים בטווח של עד 10 ימים לאחר הנחיתה מזנק ל-0.71% (495), כך שבכל הנוגע ליוון רוב המאומתים שחזרו מהמדינה התגלו כחיוביים בטווח של שלושת הימים הראשונים לחזרתם.

מתוך סך הנוחתים מיוון, כ-92% הם מחוסנים. מצב התחלואה בימים האחרונים ביוון משקף מדדים גבוהים יותר ביחס לחודש שעבר: ב-31 ביולי מספר המאומתים ביוון עמד על כ-2,750 ביום - ירידה מסוימת לעומת ה-27 ביולי, יום בו מספר המאומתים החדשים עמד על כ-3,600. ביוון מתגוררים כ-10.5 מיליון תושבים. שיעור המחוסנים במדינה (בשתי מנות חיסון) עומד על כ-48%.

יחד עם יוון שמועמדת להיכנס לרשימת המדינות האדומות הוזכרו גם בולגריה ואיחוד האמירויות הערביות: באשר לבולגריה נתוני המשרד מצביעים על שיעורי הדבקה גבוהים: מתוך כ-13.2 אלף שנכנסו מבולגריה, שיעור הנדבקים בשלושת הימים הראשונים עמד על 1.03% (136 נוסעים). עם זאת, שיעורי התחלואה בבולגריה משקפים ירידה עם פחות מ-200 מאומתים בימים האחרונים. שיעור המאומתים הישראלים שנחתו מאיחוד האמירויות הוא נמוך - מתוך כ-2,600 נוסעים שנחתו בישראל בחודש יולי התגלו חיוביים 5 אנשים בטווח של שלושת הימים הראשונים (0.19%) ו-11 בטווח של עשרה ימים.

נתוני התחלואה באיחוד האמירויות משקפים יציבות יחסית של כ-1,500 נדבקים ביום (כך מאז תחילת חודש יולי) ולכן לא ברור מדוע המדינה עשויה להיכנס לרשימה האדומה. שתי מדינות נוספות שהוזכרו ככאלה שעשויה לחול חובת בידוד לשבים מהן הן איטליה וצרפת: מאיטליה נחתו בחודש יולי כ-14.7 אלף נוסעים, שיעור המאומתים מהם בעשרת הימים האחרונים עמד על 0.16%, נמוך בהרבה מהממוצע. מנגד נתוני התחלואה באיטליה מצוי בעלייה יחסית בשבוע האחרון כאשר ב-31 ביולי התגלו כ-6,500 מאומתים. מספר התושבים באיטליה הוא כ-60 מיליון. מצרפת נחתו בחודש יולי כ-21 אלף נוסעים, שיעור המאומתים מהם נמוך מהממוצע (0.31% בטווח של עשרה ימים לאחר הנחיתה, וה0.24% בטווח של שלושה ימים). נתוני התחלואה בצרפת שבה מתגוררים כ-65 מיליון תושבים הם שמדאיגים את משרד הבריאות - בשבוע האחרון התגלו כ-25-27 אלף מאומתים ביום.

עוד כתבות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית