גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בידוד לחוזרים מיוון וארה"ב: מתי תהיו זכאים להחזר על כרטיסי הטיסה?

18 מדינות חדשות נוספו לרשימה של מדינות שהשבים מהן מחויבים בבידוד, בהן גם איסלנד, בולגריה וגרמניה ● מה עושים אם יש לכם כרטיס טיסה לאחד מהיעדים האלה, והאם תוכלו לקבל את כספכם בחזרה?

נתב"ג בימי קורונה / צילום: אנדי ריקובר
נתב"ג בימי קורונה / צילום: אנדי ריקובר

נתב"ג אמנם לא נסגר אבל האפשרויות לטוס ליעדים ללא בידוד הולכות ופוחתת. זאת לאחר שרשימת המדינות המחייבות בידוד התרחבה ב-18 מדינות נוספות, וכוללת כעת גם את שני היעדים הנפוצים ביותר עבור ישראלים - יוון וארה"ב. כך, מה-11 באוגוסט החוזרים מארה"ב, יוון, מצרים, איטליה, צרפת, אוקראינה, איסלנד, בולגריה, גרמניה, הולנד, טנזניה, צ'כיה, קובה ומדינות נוספות מאפריקה - יחויבו להיכנס לבידוד.

יצוין כי על פי נתונים שפרסם משרד הבריאות בנוגע לתחלואה של החוזרים מכל מדינה, לא ברור מדוע ארה"ב או מצרים, ששיעור המאומתים בהן נמוך מהממוצע, נכללות ברשימה זו. במקביל, בממשלה ניסו גם להתמודד עם אכיפת הבידוד, נקודת תורפה שנמשכת לאורך המשבר. בנושא זה דנה היום ועדת החוקה כשעל הפרק נבחנת האפשרות לשימוש באפליקציית "הסכמון" לאכיפת בידוד לשבים מחו"ל. הוועדה תדון בהכרזה שאמורה להיכנס לתוקף השבוע לפיה ייעשה ניטור מיקום של מחויב הבידוד על פי הטלפון הסלולרי שלו וגם לפי טלפון קווי (כך במערכת המשודרגת).

עם ההודעה על ההחלטה להרחיב את רשימת המדינות שהשבים מהן יחויבו בבידוד, רבים מהנוסעים שרכשו כרטיסי טיסה מבקשים כעת לבטל את טיסתם. בנוסף, יש להניח שגם לו"ז הטיסות של חברות התעופה יצומצם. ומה באשר להחזר כספי על הטיסות האלה?

מה קורה כשחברת התעופה מבטלת את הטיסה?

משרד הבריאות מגדיר את רמת הסיכון של מדינות בשתי רמות: מדינות שנמצאות באזהרת מסע חמורה, כלומר שכל השבים מהן יחויבו בבידוד, ומדינות שעליהן יש אזהרת מסע מירבית, כך שנאסרה הטיסה אליהן אלא באישור ועדת חריגים בין מדינות אלה נכללות גם טורקיה, קפריסין, בריטניה וגיאורגיה. את הבקשה לטוס למדינה "אסורה" יש להגיש באתר משרד הפנים. כחמישית מכלל הפניות המוגשות מאושרות בממוצע. כאשר מדינה נכנסת לרשימה שאליה הנסיעה אסורה או שחלה חובת בידוד על השבים ממנה ניתנת התראה של מספר ימים - כפי שקורה גם כעת.

אם חברת התעופה מחליטה לבטל טיסה אחרי שהיעד שאליה היא טסה הפך לאדום, עליה להשיב את כספי הטיסה לנוסע. כך, למשל, וירג'ין אטלנטיק שביטלה את טיסותיה בקו ת"א-לונדון. החברה תעדיף כמובן להשאיר את כספי הטיסה למימוש עתידי (ובמקרה של וירג'ין עד לאפריל 2023) אלא שעל פי חוק שירותי תעופה (טיבי) החברה מחויבת להשיב לנוסע את כספו.

מה קורה אם הנוסע מבטל את הכרטיס?

במידה והנוסע הוא שמחליט לא לטוס והטיסה אכן מתקיימת כך שחברת התעופה מבחינתה מספקת את חלקה בהסכם מול הצרכן - האפשרות לקבל החזר כספי נתונה לסוג הכרטיס שנרכש. חברת התעופה "לא אשמה" בהגבלות שמטילות ממשלות והיא יכולה משיקוליה להמשיך להפעיל טיסה גם ליעד אדום - גם משיקול שעדיף לה להפעיל טיסה על פני להשיב לנוסעים את כספם וגם משיקולים של הטסת מטען בבטן המטוס.

אם הנוסע בוחר לבטל את טיסתו, והכרטיס שרכש אינו מאפשר שינוי או ביטול, הוא יאבד את כספו. במידה ורכש כרטיס "גמיש" או כרטיס שמאפשרי שינוי במועד - מה שחברות תעופה רבות מציעות כיום - הוא יוכל לשנות את מועד הטיסה. כך, למשל, בכרטיסי קלאסיק (דירוג מחיר הביניים) של אל על.

לאור חוסר הוודאות שאופף את התקופה האחרונה, ההמלצה היא להזמין שירותים - לרבות טיסות, לינה והשכרת רכב - הניתנים לביטול או לשינוי. במידה ומתאפשר מומלץ לרכוש פוליסת ביטול נסיעה מכל סיבה - כפי שמוכרת ישראייר למזמינים דרכה, למשל. חברות הביטוח שאפשרו לרכוש פוליסת ביטול נסיעה מכל סיבה ובראשן טריפ גרנטי של הפניקס - לא מציעות בשלב זה את רכישת הפוליסה לביטולי טיסה לנוכח המציאות המורכבת והביטולים הרבים. חברת הראל מציעה כיסוי לביטול במקרה של מגפה אולם יש לשים לב כי מדובר בביטול במקרה והנוסע אומת חיובי או שנדרש לבידוד ולא במקרה שהמדינה אליה הוא התעתד לטוס הפכה לאדומה על פי הגדרות משרד הבריאות.

באשר להחזר על ביטול השהות בבית המלון או הזמנה של רכב שכור יש לבדוק מהם תנאי הרכישה. רבים מבתי המלון מציעים כיום, בתוספת מחיר, להזמין חדר שניתן לביטול גם עד ליום ההגעה. במקרים אחרים ההמלצה היא לשאת ולתת מול בתי המלון, גם לאפשרות לשנות את מועד החופשה במידה ולא מתאפשר לבטלה על פי תנאי ההזמנה.

עוד כתבות

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

המסחר באירופה נפתח במגמה שלילית; למה איירבוס מאבדת גובה?

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.4%, הקאק מאבד מערכו כ-0.3% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; אקרו קופצת לאחר מיזוג הענק בשוק הנדל"ן

מדדי ת"א 35 ות"א 90 יורדים ב-0.1% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● עדכונים שוטפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס