גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההסתדרות בפנייה לשר האוצר: יש לסייע לחברות התעופה

חברות התעופה הרימה מעט את הראש בעת האחרונה, אבל עכשיו, עם הגדלת רשימת המדינות המחייבות בידוד בחזרה לארץ, הן חוזרות חודשים לאחור ● יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד בפנייה דחופה לליברמן: "פעל במהירות להזרמת כספים להצלת ענף התעופה בישראל"

יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

בענף התיירות קיבלו היום (ג') באכזבה את החלטת הממשלה להרחיב משמעותית את רשימת המדינות מהן יידרש בידוד לרבות יעדי "הליבה" של לוח הטיסות בימים אלה, יוון וארה"ב. מבחינת חברות התעופה מדובר במכה לא פשוטה. אחרי שהן הרימו במעט את הראש עם ההתאוששות היחסית של העת האחרונה, כעת הן הולכות חודשים לאחור ואין ספק שלוח הטיסות ימשיך להצטמצם. כבר היום תנועת הנוסעים בנתב"ג המשיכה לשקף ירידה אל מול חודש יולי.

לנוכח המצוקה אליה שוקעות חברות התעופה ככל שגדלה רשימת היעדים שמהם נדרש בידוד, שיגר יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד פנייה דחופה לשר האוצר: "פעל במהירות להזרמת כספים להצלת ענף התעופה בישראל". בר-דוד ציין במכתבו כי "המשק מתחיל להראות סימני התאוששות, אבל אסור להפקיר את אלו שנותרו מאחור. הזרמת כספים מידית לשיקום חברות התעופה נדרשת ונחוצה כדי להציל אלפי מקומות עבודה".

בר-דוד פירט על הסיוע שהעניקה ההסתדרות לחברות התעופה לרבות, העברת 10 מיליון שקל לפיצויי פיטורים מוגדלים לעובדים שנדרשו לסיים העסקת, וציין כי "ההסתדרות לא יכולה להחליף את מקומה של המדינה... כעת כשעיניך נשואות לייצוב המשק, חשוב שענף התעופה שמהווה נכס אסטרטגי לאומי יקבל תמיכה ישירה מהמדינה... לנוכח גודל השעה, אני פונה אליך באופן אישי בבקשה לפעול במהירות להזרמת כספים להצלת ענף התעופה בישראל".

"החלטה שבאה בניגוד מוחלט למגמה העולמית של פתיחת התיירות"

נזכיר כי לאחרונה פנתה אל על למשרד האוצר בבקשה לאפשר לה לדחות את גיוס ההון שאמורה הייתה לבצע עד לסוף חודש יולי, אחרי שהיא קיבלה סיוע בהיקף של 210 מיליון דולר דרך מקדמה של כרטיסי טיסה למערך האבטחה של המדינה לתקופה של 20 שנה. על פי ההסכם, היה על החברה לגייס בהנפקה מחצית משווי המקדמה, כלומר 105 מיליון שקל. אלא שלנוכח התזמון העגום בענף ולנוכח מצבה של החברה ביקשה אל על זה מכבר לדחות את המועד (שבינתיים נדחה ממילא כשחודש יולי הסתיים). במשרד האוצר מציינים בעניין זה כי "החשב הכללי בודק את הפנייה".

בענף סוכני הנסיעות וסיטונאי התיירות הגדירו את החלטת הממשלה כ"מכה אנושה לענף". ניר מזור, סמנכ"ל חברת קשרי תעופה, מסר כי "הרחבת המדינות המחייבות בידוד גם למחוסנים מהווה מכה נוספת לענף התעופה והתיירות הישראלי. דווקא על רקע הדיון החשוב על הסברה וחשיבות ההנעה של ציבור צעיר להתחסן, בוחרים למעשה לחסל את אחת ההטבות המשמעותיות ששווקו בתחילת מבצע החיסונים, 'פטור מבידוד'. זו החלטה שבאה בניגוד מוחלט למגמה העולמית של פתיחת התיירות. העולם המערבי לרבות ארה"ב, בריטניה ואירופה מקיימים בימים אלו ממש שגרת טיסות וחופשות שקרובה מאד למספרי טרום קורונה-תוך דגש על תנועה חופשית לחלוטין למחוסנים, ואילו המדינה 'המחוסנת בעולם' דווקא בוחרת להיסגר. המדינה חייבת לכל הפחות לייצר מנגנון סיוע לחברות ולאלפי העובדים שנותרו שוב מאחור, ללא שום חבל הצלה".

זיו רוזן, מנכ"ל קבוצת גוליבר, הגדיר את ההחלטה כ"הרת גורל". לדבריו, המדינות שנכנסו היום לרשימה האדומה שייכות ליעדים המבוקשים ביותר. יוון, ללא ספק נמצאת בראש רשימת היעדים המבוקשים בקרב כל חברות התיירות, כשכמעט מחצית מסך ההזמנות הן ליעד זה. "אנו תומכים בכל החלטה אחראית שתטיב עם בריאות הציבור. עם זאת, יש לנהוג בצורה מושכלת כלפי ענף שלם המעסיק עשרות אלפי עובדים. כדי שהציבור יוכל ליישם את ההנחיות, אני מציע לקובעי המדיניות לפרסם באותה נשימה לאלו מדינות ניתן לטוס ולטייל תחת הנחיות בבטחה, כדוגמת אוסטריה, סלובניה, מונטנגרו, סרביה ועוד הנחשבים ליעדים ירוקים ובטוחים".

בישראייר מיהרו להגיב להחלטה ולנתב את לוח הטיסות בהתאם ליעדים שנותרו רלוונטיים לחופשה ללא בידוד: החברה הודיעה כי תתגבר את טיסותיה למונטנגרו, בלגרד ובאקו. עוד תפעיל החברה טיסות לבוקרשט, מתוך אמונה כי הביקוש ליעדים אלה יעלה, משום שהנוסעים הישראלים גמישים בבחירת היעד - השיקול יהיה הפטור מבידוד למחוסנים/מחלימים מהיעדים שעוד נותרו מחוץ לרשימה.

עוד כתבות

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

ארגוני הפשיעה מצאו שיטה חדשה לגנוב מיליארדי שקלים מהמדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רשות המסים בלמה לאחרונה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 25 מיליארד שקל, וארגוני הפשיעה החלו לחשב מסלול מחדש: לפרוץ למערכות של חברות אמינות, לגנוב זהויות ולהנפיק חשבוניות "רפאים" באישון לילה ● מקבלנים שחשבונם הוקפא ועד מילואימניקים שנפלו קורבן - כך עובדת שיטת העוקץ

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית: לוין מונע מינוי שופטים ואלפי תיקים מצטברים

בהרב-מיארה הגישה לבג"ץ את עמדתה בעתירה נגד סירובו של לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והפנתה לנתונים של הנהלת בתי המשפט על מחסור כבד במערכת ● לדבריה, הציבור נפגע ואלפי תיקים "ממתינים על המדף"

BYD ATTO 2

ישאיר לכם עודף מ-150 אלף שקל: קרוס-אובר חשמלי מאובזר במיוחד

BYD ATTO 2, הקרוס־אובר הקומפקטי החשמלי החדש של BYD, שומר על ממדים חיצוניים מותאמים היטב לעיר ● יש לו תא נוסעים מרווח ומאובזר, נוחות נסיעה טובה וטווח חשמלי מכובד ● המחיר נגיש אבל הפלח צפוף

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

מרחיבה את המשרדים ביקנעם: עסקת הענק של אנבידיה ומליסרון

ענקית השבבים חתמה על הסכם שכירות חדש מול מליסרון, ובכך ממשיכה במגמת ההתרחבות בישראל ובצפון בפרט ● מדובר בבניין חדש בעל 11 קומות, סמוך למטה הקיים של אנבידיה ביקנעם ולקמפוס הענק שיוקם בטבעון במרחק כמה דקות נסיעה

פרסומים לדירות חדשות כשהמחיר המצוין הוא למ''ר / צילום: צילומי מסך

במקום סכום כולל לדירה, מפרסמים מחיר למ"ר: מה עומד מאחורי השינוי השיווקי

עוד ועוד חברות שמוכרות דירות נוקבות במחיר למ"ר, ולא במחיר של הדירה ● המספרים האלה היו בדרך כלל שמורים לשמאים ולאנשי מקצוע, ולא לקהל הרחב ● המטרה: לעשות סטנדריטזציה למחירים ● מומחים: "המגמה כבר חורגת מתחום תל אביב"

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

קרן המטבע העולמית נגד תוכניות הממשלה למיסוי הבנקים וסבסוד המשכנתאות: "סיכון מוסרי"

ה-IMF פרסמה היום דוח ראשוני על כלכלת ישראל, המציג תמונה אמביוולנטית: מצד אחד, הערכה לחוסן המשק שהתאושש במהירות לאחר הפסקת האש בעזה; מצד שני, אזהרות ברורות כי המדיניות הפיסקלית הנוכחית אינה מספקת, והמלצות לצעדים שהממשלה כנראה לא תשמח לאמץ

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, וההסבר המפתיע

דמיינו שאתם נעצרים ע"י שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה - אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" - מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"

הבקבוקים של יקב ליבנה / צילום: בני גם זו לטובה

בר ליבנה לקח את הכרם המשפחתי ולא הפסיק לנסות עד שהוציא ממנו את היין הכי טוב שאפשר

נתוני הפתיחה של יקב ליבנה היו מאתגרים, אך על הטרואר הצנוע חיפו מסירות ומגוון מרהיב של זנים ● עם כישרון ניכר, סבלנות לתהליך למידה, ויכולת מקצועית לא מבוטלת, הגיע הנכד לבית ליבנה ליינות ייחודיים ומוצלחים

זום גלובלי / צילום: Reuters

מילה אחת מיותרת ברוסיה עלתה בשש שנות מאסר

ארה"ב והודו הגיעו להסכם מכסים חדש - לפחות לטענת טראמפ • גזר הדין החריג שהוטל על קומיקאי רוסי • ומי רצח את בנו של קדאפי? פרטים חדשים נחשפים • זום גלובלי, מדור חדש

האם רגולציית הסייבר לרכב תחסום יבוא דגמים מסוימים? / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך הדרמטי של הממשלה: התקנה שעשויה לעצור את יבוא הרכבים הפופולריים

יבוא רכבים לישראל יחוייב השנה באישורי סייבר, לפי תקנות משרד התחבורה ● ב-2025, ישראל הובילה ביבוא רכבים סיניים מופחתי זיהום ודורגה 14 בעולם ביצוא מוחלט ● וגם: עודפים מוזלים של "אפס ק"מ" גם בחודש פברואר ● השבוע בענף הרכב

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

המשקיע האמריקאי מעולמות הבריאות שלוטש עיניים לארקיע

האחים נקש מנהלים מגעים למכירת השליטה בחברת התעופה לפי שווי של כ-50 מיליון דולר ● המשקיע שנמצא במשא ומתן סופי הוא אליוט זמל, אמריקאי עם פעילות בענפי הבריאות וההשקעות

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

הלוואות בתוך המשפחה / צילום: Shutterstock

האם יש תקרה לריבית בהלוואות שניתנות בתוך המשפחה?

אישה שעמדה לאבד את ביתה קיבלה הלוואה מבנה ● אלא שהריבית בהסכם חרגה מהמותר בחוק הלוואות חוץ בנקאיות ● מה קבע בית המשפט?

סטיב וויטקוף / צילום: ap, Evelyn Hockstein

סבב השיחות בין ארה"ב לאיראן הסתיים; סבב נוסף יתקיים בימים הקרובים

בוול סטריט ג'ורנל מצטטים דיווחים בתקשורת באיראן על כך שהיא הבהירה בשיחות היום עם ארה"ב כי היא מסרבת להפסיק את העשרת האורניום ● דוברת הבית הלבן: "טראמפ רוצה עסקה עם איראן, אבל אני רוצה להזכיר לאיראנים שיש לנשיא גם אופציות אחרות" ● בלבנון מדווחים על תקיפה ישראלית בדרום המדינה ● עדכונים שוטפים

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

תשובה חושף את עסקיו בניו יורק ופלורידה לקראת גיוס אג״ח של 100 מיליון דולר

ארבע שנים אחרי שהגיע להסכמות עם מחזיקי האג"ח, איש העסקים יצחק תשובה רוצה להחזיר את פעילות הנדל"ן שלו בארה"ב לבורסה המקומית ● החברה, המחזיקה בארבעה נכסי נדל"ן למגורים בהקמה, תבקש לגייס מהמוסדיים 100 מיליון דולר