גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גנץ וליברמן הגיעו לעסקה שתכשיר את "תוספת הרמטכ"ל" לאנשי הקבע בחקיקה

שר האוצר ליברמן הבטיח להעלות את שכר חיילי החובה "על ראש תקציבנו", אבל מנכ"ל משרדו אומר כעת כי הם לא יזכו להעלאה לה קיוו בגלל היעדר "מקור תקציבי" ● למה כן יש מקור? להסדרת תוספות הרמטכ"ל, שגם בג"ץ מתקשה למצוא להן הצדקה

שר הביטחון גנץ ושר האוצר ליברמן / צילום: אלעד מלכה
שר הביטחון גנץ ושר האוצר ליברמן / צילום: אלעד מלכה

שר האוצר אביגדור ליברמן שב והתחייב להעלות את משכורות החיילים בשירות סדיר: "אנחנו צריכים להוכיח להם שאנחנו לא מעלים אותם רק על ראש שמחתנו, אלא גם על ראש תקציבנו". אבל כעת מתברר שההבטחה הזו תתפוגג לנוכח "מחסור במקורות תקציביים", לפי ההסבר של מנכ"ל האוצר רם בלינקוב בראיון לגלי צה"ל. למה יש מקורות תקציביים? להסדרת תוספות הרמטכ"ל בחקיקה. "אי אפשר גם וגם וגם", אומרים באוצר. כלומר, אי אפשר גם להגדיל את תקציב הביטחון, גם להסדיר את תוספות הרמטכ"ל וגם להעלות את שכר חיילי החובה.

שר הביטחון בני גנץ הגיע לסיכום עקרוני עם שר האוצר ליברמן בברכת ראש הממשלה בנט (שניהם שרי ביטחון לשעבר) לפיתרון סוגיית "תוספות הרמטכ"ל" לפנסיה של אנשי הקבע. לגלובס נודע כי המתווה עובר כעת ליבונים וניסוחים משפטיים וכלכליים, כדי לאפשר את הצגתו לבג"ץ. זאת, לקראת אישור ההסדר בממשלה בשבועות הקרובים. אילולא ההסדרה הזו, תוספות הרמטכ"ל ככל הנראה היו מתבטלות ומיליארד השקלים שמושקעים בהן בשנה היו יכולות לשמש לטובת העלאת משכורות חיילי החובה.

שאלת החוקיות והדיונים הסוערים בבג"ץ

נזכיר כי תוספות הרמטכ"ל מבוססות על החלטת ממשלה משנת 1961 לפיה לרמטכ"ל יש סמכות להגדיל את אחוזי הפנסיה (התקציבית) של הפורשים משירות קבע בצבא. הכוונה המקורית הייתה לתת את התוספות במקרים יחודיים, אבל לאורך השנים ההגדלה הפכה לפרקטיקה נהוגה ובפועל, לפי נתוני האוצר, כל גמלאי של צה"ל מקבל כיום תוספת שנעה בין 7% ל-12% לפנסיה שלו, כאשר היו מקרים רבים בהם השיעור הגיע עד ל-19%.

בעקבות הביקורת הציבורית, צה"ל הודיע בתקופת אייזנקוט שהשיעור המקסימאלי שיינתן לפורשים יהיה 10%. לפי דוח מבקר המדינה ונתוני משרד האוצר מהשנים 2018-2019, העלויות של הפנסיות התקציביות לצה"ל הגיעו לסך של 7.8 מיליארד שקל בשנה, כאשר כמיליארד מתוכם יוצא על רכיבי תוספות הרמטכ"ל לפורשי העבר.

אלא שלא רק ביקורת ציבורית העיבה על התוספת. חוות דעת של משרד המשפטים מתחילת השנה קבעה כי אי אפשר להעניק את התוספת באופן גורף לכל הפורשים משירות הקבע. המשנה ליועמ"ש, רז נזרי, הדגיש כי החלטת הממשלה המקורית נוסחה בצורה עמומה וכי היא מאפשרת להעניק הטבה חריגה רק לחלק מהפורשים. נזרי קבע כי הנורמה הנהוגה בעצם אינה חוקית וכי על הממשלה לתקן נוסח ברור שיגדיר מי מהפורשים זכאים לתוספת ומה שיעור ההגדלה.

גם דוח מבקר המדינה מ-2016 כבר הצביע על הליקויים בתשלום תוספת הרמטכ"ל. בדוח נאמר אז, כי הסיבה העיקרית לגידול התלול בהתחייבויות המדינה לפנסיה התקציבית היא העלייה הדרמטית בהתחייבויות מערכת הביטחון לפורשיה ובכלל זה תוספות הרמטכ"ל.

והדוח הזה קיבל משנה תוקף בשבוע שעבר עם פרסום דוח החשב הכללי באוצר לשנת 2020. לפי ההערכות שפורסמו בדוח, סך ההתחייבויות לפנסיה של יוצאי כלל מערכת הביטחון עלה בשנת 2020 בשיעור של 7% - והגיע ל-366 מיליארד שקל, שהם 40% מסך החבות האקטוארית של מדינת ישראל (908 מיליארד שקל). לפי הדוח, בסיכום השנתיים האחרונות זינקה ההתחייבות לפנסיה עבור מערכת הביטחון ב-30% (כ-60 מיליארד שקל).

החבות האקטוארית לקרוב ל-30 אלף גמלאי מערכת הבטחון כולה (צה"ל, המוסד והשב"כ) הסתכמה ב-261 מיליארד שקל שהם 50% מסך החבות הלאומית לגמלאים. לצורך ההשוואה, החבות האקטוארית לגמלאי מערכת החינוך, שגם רבים מהם זכו לפנסיה תקציבית, הסתכמה בשנת 2020 בכ-100 מיליארד שקל - כ-21% מסך החבות הלאומית.

מחצית מגמלאי מערכת הבטחון קיבלו בדצמבר 2020 קצבה חודשית שנעה בין 10,000 שקל ל-20 אלף שקל, ואילו 35% מגמלאי המערכת זכו לקצבה שגבוהה מ-20 אלף שקל בחודש. ממוצעים גבוהים בהרבה מאלה של עובדי הוראה ואחרים בשירות המדינה.
נטל ההפרשות לפנסיה שבו נושא צה"ל מוערך ב-8.2 מיליארד שקל בשנה, והוא צפוי להאמיר עד 13.7 מיליארד שקל ב-2039.

שאלת החוקיות של תוספת הרמטכ"ל והביקורת הציבורית עליה הגיעו גם לפתחו של בית המשפט העליון בפברואר האחרון. נוכח הבחירות שהתקיימו אז, בג"ץ הסכים לדחות את תגובת צה"ל והמדינה עד לחודש אוגוסט, כלומר כעת. בדיון (שכוכבי כמעט הוזעק אליו), השופטים קבעו כי הממשלה החדשה תידרש להסביר את טעם התוספות ולקבוע בחקיקה את שיעורן. כלומר, האם ימשיכו לשלם לפורשים מצה"ל ואם כן, באילו תנאים ועל פי אילו קריטריונים. נציין גם שלטענת העותרים, הסכום שמוקדש לרכיבי תוספות הרמטכ"ל גבוה פי שלושה מהסכום שהוערך באוצר והוא מגיע ליותר משלושה מיליארד שקלים.

חוסר התקשורת והאמון בין הצדדים לא פחת, וכידוע צה"ל סירב למינוי נציג של החשב הכללי במשרד הביטחון כדי לבדוק מקרוב את הנתונים.

הגבלת ההגדלות במתווה החדש

מהפרטים שהגיעו לגלובס עולה כי המתווה המדובר יגביל את תוספות הרמטכ"ל לסכום תקציבי שנתי והן יגיעו בעיקר ללוחמים קרביים. המשרתים בעורף יזכו לתוספות רק במקרים מיוחדים. בנוסף, שיעור ההגדלה לפנסיות יוגבל גם הוא ל-7-8% בממוצע ובצה"ל טוענים שמדובר בשיעור דומה לזה הנהוג בארגונים דומים אחרים בשירות הציבורי וכי התוספות יתחשבו באופי השירות של אנשי הקבע והיציאה המוקדמת לגמלאות בשירות הצבאי.

המתווה לא יחול על מי שכבר פרש מצה"ל, והגמלאים שכבר קיבלו תוספות לא יידרשו להחזיר תשלום. גורמים המעורים בנושא מסבירים כי אין היתכנות משפטית לשינויים בפנסיות של אנשי הקבע שכבר פרשו.

הבסיס למתווה הזה, כך נודע לנו, נולד בדיונים על תקציב הביטחון בין אנשי אגף תקציבים למשרד הביטחון.

לאחר שהושגה הסכמה כללית, לובנו המחלוקות במפגש בין הרמטכ"ל כוכבי לשר האוצר ליברמן לפני שבועיים. הפערים שנותרו עלו בשיחה הלילית המשולשת בין ליברמן גנץ ובנט בשבוע שעבר, עת סיכמו על תקציב הביטחון המלא.

משרד הביטחון ניצח במאבקי התקציב

בצה"ל אומרים כי המתווה נחוץ לנוכח ייחודיות ואופי העבודה של משרתי הקבע, והתחרות הקשה עם השוק הפרטי המציע תנאים נוחים בהרבה. בתחומי המודיעין, הסייבר, וההייטק, התחרות עם המגזר הפרטי קשה במיוחד לאור המשכורות הגבוהות המוצעות לבוגרי היחידיות הטכנולוגיות בצה"ל.

הצבא מתקשה לשכנע את הטובים שבהם להישאר לשירות קבע ולכן מנסה לפתות אותם באמצעות ההטבות הללו.

למעשה הסוגיה הזאת העיבה על יחסי משרדי הביטחון והאוצר כבר שנים, ובמערכת הביטחון ישמחו להניח את הסאגה מאחוריהם.

גם באוצר שותפים במידה מסויימת להקלה, אבל גם מציינים שההסדר משאיר פרצה תקציבית עם השלכות מתמשכות לאורך שנים שיכבידו על תקציב המדינה על חשבון יעדים אזרחיים חשובים. גורם באוצר אמר לגלובס כי ידו של משרד הביטחון הייתה על העליונה במאבק הזה. על התקציב ככלל ובפרשת תוספות הרמטכ"ל במיוחד.

לדבריו, שר האוצר סגר מקצת מהמחלוקות בדיונים ישירים מול גנץ ובנט, בשונה מעמדות הדרג המקצועי (לא מהלך יוצא דופן בהתנהלות על תקציבים ככלל ותקציב הביטחון במיוחד). הוא מציין כי כך גם נמנעה הדרישה של האוצר למנות נציג של החשב הכללי באגף התקציבים במשרד הביטחון.

דובר צה"ל: "הנושא נמצא בתיאום עם האוצר"

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "הסיכום כולל אימוץ של מתווה השלמות תקופות השירות. הנושא נמצא בשיח ותיאום בין משרד הביטחון, משרד האוצר ומשרד המשפטים והוא צפוי להגיע לאישור הממשלה".

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד