גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

חסמי היצוא הוסרו, אז מה מעכב עכשיו את תעשיית הקנאביס הישראלית?

שרי הממשלה מיהרו להכריז על הרפורמה ביצוא קנאביס, שהייתה אמורה לפתוח את השווקים הצומחים בעולם לתוצרת הישראלית ● אלא שבפועל החברות עדיין מתמודדות עם מגבלות רגולטוריות כבדות, שמקשות על רובן להתחרות ביעילות בשוק הבינלאומי

חוות קנאביס בישראל / צילום: Associated Press, Dan Balilty
חוות קנאביס בישראל / צילום: Associated Press, Dan Balilty

לאחר שהממשלה הגיעה להסכמות לגבי הסרת החסמים בפני יצוא קנאביס, הכריזו שרת הכלכלה אורנה ברביבאי, שר האוצר אביגדור ליברמן, השר לביטחון פנים עומר בר לב ושר הבריאות ניצן הורביץ כי השינוי פותח בפני חברות הקנאביס הישראליות שוק של 2-3 מיליארד דולר בשנה. אלא שבתעשיית הקנאביס קצת סקפטיים לגבי השינוי המיידי שתניב התוכנית הממשלתית החדשה.

יצוא קנאביס כבר מתאפשר באמצעות פיילוט מסוף 2020, אבל החברות עדיין רושמות רק הכנסות זניחות יחסית.

השינויים העיקריים הנובעים מן ההסכמות החדשות הם: אישור ליצוא מוצרים שאינם מאושרים לשיווק בישראל (כמו למשל טבליות או פתיליות של קנאביס, כאשר בישראל מותר למכור רק תפרחות בתצורות שונות ושמנים) ובלבד שרשות רגולטורית בחו"ל הסכימה לאשר לייבא אותם; והוספת תקנים ליחידת הקנאביס הרפואי כך שתאשר מוצרים ליצוא בקלות רבה יותר.

שרת הכלכלה אורנה ברביבאי / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

ישראל לא מוכנה לפקח

מה שלא השתנה הוא שישראל עדיין לא מוכנה לפקח ולתת אישור למפעלי עיבוד הקנאביס המקומיים, על כך שהם עומדים בתקני הייצור האירופיים. מוצרי קנאביס שנמכרים בישראל מאושרים במסגרת תקן הקנאביס הרפואי הישראלי (IMC-GMP). לישראל הסכם הכרה הדדית עם אירופה לאישור מפעלים בתחום המזון והתרופות גם לפי התקן האירופי (EU-GMP) שדרוש ליצוא את המוצרים האלה בחו"ל. אלא שהגוף במשרד הבריאות שאחראי על האישורים האלה, לא רואה בקנאביס תרופה ולא מוכן לפקח עליו.

החברות הישראליות הזמינו את הרשות האירופית לפיקוח על מפעלי קנאביס רפואי להגיע לישראל ולפקח על המפעלים בעצמה, אבל הדבר לא התאפשר מאז הקורונה, וכעת רק לחברה אחת, פנאקסיה, יש אישור כזה.

חברות אחרות שמגדלות קנאביס, יכולות לעבד אותו במפעל של פנאקסיה ולייצא אותו לחו"ל. אך הגבלה זו מונעת ממפעלי עיבוד אחרים לייצא לאירופה בשלב זה, וגם עלולה ליצור צוואר בקבוק.

למרות אישור היצוא, משרד הבריאות הצהיר כי הוא לא יפקח על מוצרי קנאביס שאינם נמכרים בישראל. כלומר אם מדובר בטבליה, עוגייה או משאף משרד הבריאות יאפשר לייצא אותם, בתנאי שיש מדינה שמוכנה לקבל אותם, אך ללא תו תקן של משרד הבריאות הישראלי.

"האם רשות בחו"ל תרצה לקחת על עצמה לאשר את המוצרים האלה אם משרד הבריאות המקומי בעצמו לא אישר אותם?" שואל גולן ביטון, מנכ"ל חברת יוניבו, בעלת מפעל עיבוד קנאביס, שאינו מאושר עדיין לפי התקן האירופי, ומתקן גידול שכבר פעיל ומספק סחורה למפעל.

זאת ועוד, משרד הבריאות דורש כי המוצרים שמאושרים לשיווק בארץ, ואלה המותרים רק לשיווק בחו"ל, ייוצרו בקווי ייצור נפרדים.

גולן ביטון, מנכ"ל יוניבו / צילום: יח"צ

להקדים את התחרות העולמית

פן אחר, ששום החלטה ממשלתית לא יכולה לשנות, הוא הביקוש למוצרים ישראלים בחו"ל. החברות די חלוקות ביניהן בשאלת היקף הביקושים העולמי. לדברי ביטון, ישראל היא היום שוק קנאביס ענק יחסית לאוכלוסייה: "היום בישראל נמכרים בערך 40 טון בשנה, כשלבערך אחוז מן האוכלוסייה יש אישור. בגרמניה נמכרים רק 8 טון ל-82 מיליון איש. בבריטניה טון וחצי, מה שיצרן ישראלי אחד עושה בשנה. בית המרקחת שבו אנחנו שותפים, מדיפארם, מוכר יותר קנאביס רפואי בחודש ממה שנמכר בפולין כולה בשנה".

הוא מסביר את ההיגיון ביצוא, גם למדינות עם ביקושים נמוכים: "חברות כמונו רוצות להיכנס לשווקים האלה לא כי הם יניבו לנו הכנסות ענק מיידית, אלא כי הם צומחים, וכדאי להיכנס אליהם לפני שתהיה תחרות, למשל מארה"ב, שאסור כרגע לייצא ממנה. בסופו של דבר, כשתהיה צמיחה בשווקים הלאה, שם יהיו הכמויות הגדולות והמחירים הגבוהים".

ובשוק הישראלי, לא צורכים רק סחורה מקומית, אלא גם יבוא. עד לפני שנה בערך, החברות הישראליות לא הצליחו לספק את הביקושים של השוק הישראלי, וגם היום המוצרים המיובאים לישראל נחשבים מבחינת הצרכן הישראלי לאיכותיים יותר.

"איכות" משמעותה גם מותג מוכר מחו"ל, אבל בעיקר שהמוצרים הם בעלי ריכוזים גבוהים של THC (החומר ה"ממסטל" בקנאביס) או CBD (החומר הפעיל הלא "ממסטל"). בתחילה היה קשה לחברות ישראליות לייצר מוצרים בעלי ריכוזים גבוהים של החומרים הפעילים בחממות שלהן. אולם לדברי ביטון, הסחורה הישראלית הופכת מוצלחת יותר ויותר עם הזמן.

כל מוצר שיוצא מישראל, צריך להיות גם מאושר ליבוא ברוב מדינות היעד, וזה תהליך בפני עצמו שהחברות רק מתחילות להתמודד איתו. "יש גם מדינות שמוכנות לקבל יבוא של מוצרים עם התקן הישראלי", אומר ביטון, "אבל אני לא רוצה לחשוף כרגע אילו הן".

לדברי אבינועם ספיר, מנכ"ל "קנביט-תיקון עולם": "היצוא מישראל הוא היום זניח, בטל בשישים לעומת השוק המקומי. רק ההכרה במפעלים הישראליים כתואמים את התקן האירופי תפתח את הדלת הזו".

גם לקנביט-תיקון עולם יש מפעל מוכן שמחכה לאישור כזה. "אנחנו מחכים להגעה הפיזית של האירופים. אבל מדוע בעצם אנחנו מחכים שרשות אחרת תיתן לנו גושפנקא?", אומר ספיר.

כך שכרגע "קנביט-תיקון עולם" לא מייצאת בכלל מישראל. אבל ספיר אופטימי: "אנחנו ננצח את שוק הקנאביס באירופה. אנחנו רוצים להיות הטבע של הקנאביס. גם טבע לא הייתה יכולה לצמוח לולא היו נותנים לה לייצא".

אבינועם ספיר, מנכ"ל תיקון עולם-קנביט / צילום: ראובן קפוצינסקי

"הכל נובע משמרנות"

מי שמרוצה מאוד מן המהלך היא כמובן "פנאקיסה", שהתקינה הזו ממשיכה לתת לה יתרון. "פנאקסיה" בונה את האסטרטגיה שלה על מוצרים ייחודיים המיוצרים רק במפעלי עיבוד הקנאביס שלה, כמו טבליות ומוצרי שאיפה. מבחינתה, אלה המוצרים בהם לשוק הישראלי יש יתרון.

ד"ר דדי סגל, מנכ"ל "פנאקסיה": "עד עתה ניתן היה לייצא רק חלק קטן מפוטנציאל שוק הקנאביס ורק מוצרים שיש להם אישור שיווק בישראל, בצורה ובאריזות שיש להם אישור בישראל. ההצעה הזו פותרת את האבסורד. לנו יש, למשל, מוצרי שאיפה שמאושרים לשיווק באירופה, ואנחנו מאמינים שהפוטנציאל שלהם הוא מאוד גדול. לפני ההחלטה לא יכולנו לייצא אותם, ואפילו הכנו תוכנית מגירה לייצר אותם במלטה. הזמן הוא סופר קריטי, כי כרגע המוצר הוא ייחודי, אבל למתחרים הפוטנציאליים שלנו אין מגבלות כאלה".

למרות של"פנאקסיה" יש אינטרס שמשרד הבריאות לא יאשר מפעלים של חברות אחרות, סגל אומר כי: "הכל נובע משמרנות של משרד הבריאות שלא מתייחס למוצר כתרופה אלא בנה לו תקן ייחודי שהוא לא מסוגל לפקח עליו. זה ממש לא פשוט להביא היום גורם פיקוח מחו"ל, ולהסביר לו למה הרשות שיש לו איתה הסכם הכרה הדדית לא יכולה לפקח עליו. אבל זו לא הבעיה שלנו כרגע, אלא להיפך".

נדב גיל, שותף, מוביל פרקטיקת הקנאביס ב-Deloitte, אומר גם הוא, כי "התקנות עלולות להיות לא רלוונטיות ובחזקת מאוחר מידי. כבר בשנים 2017-2018 דובר על יציאה לשווקים הבינלאומיים, אך זה לא קרה בפועל. בשנים שחלפו מאז לא רק שנכנסו שחקנים בינלאומיים רבים אלא גם הסתבר שהתקינה בישראל לא מתאימה למדינות המייבאות, בעיקר באירופה.

"המדינה חייבת להתאים את התקינה לטובת האפשרות לייצא, וגם לעודד ולתמרץ את שיפור האיכויות של הזנים. בנוסף עליה להשקיע במיתוג התוצרת הישראלית (כפי שנעשה בתוצרת החקלאית) ולפעול להיכנס ליעדי שיווק 'בתוליים'".

הרפורמה ביצוא קנאביס

החסמים שהוסרו:
יצוא מוצרים שאינם מאושרים לשיווק בישראל
הוספת תקנים ליחידת הקנאביס הרפואי

החסמים הקיימים:
ישראל לא נותנת אישור על עמידה בתקני הייצור האירופיים (כמו בתרופות)
אין פיקוח על מוצרים שאינם מאושרים לשיווק בישראל

עוד כתבות

עוז סלטון, מנהל השיווק והמכירות בקבוצת אב־גד; מעיין אדם, מועדון צרכנות ''מאמי''; רוני כהן, מנכ''ל ושותף אלדר שיווק נדל''ן / צילום: נעם כמרה, פרטי, דוד סקורי

72 דירות בשלושה ימים: איך מועדון חבר ומעיין אדם דווקא מצליחים למכור דירות?

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● הנחות, תנאי תשלום נוחים, פטור מהצמדות וממדדים ואבזור הפכו לסטנדרט בשיווק דירות, אך לא תמיד מספיקים כדי להניע את המכירות בשוק המדשדש ● מועדוני צרכנות כמו חבר, הייטקזון, ו"מאמי" של מעיין אדם זיהו את הצורך בשוק ומציעים לרוכשים דירות בהנחות דו־ספרתיות ● מה מרוויחים הקונים, ומה היזמים?

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

דרישה חדשה של האמירויות מעמידה בסכנה את טיסות החילוץ

אחרי שארקיע הודיעה כי קיבלה את כל האישורים ותוציא את הטיסה היום בערב, וטיסה נוספת מחר, צץ מכשול חדש: באמירויות דורשים שלצד המטוסים, יגיעו גם מטוסי מטען למזוודות ● לפי שעה, במשרד התחבורה מטפלים בנושא אך הטיסות מוטלות בספק גדול ● אל על ביטלה את טיסותיה הבוקר ובחברה הודיעו כי הן כבר לא יצאו היום

אביר קארה / איור: גיל ג'יבלי

אביר קארה בטור שבועי חדש והפעם: התובע הסדרתי שהלך על הראש של ארגון חסד

תביעת ענק נגד ארגון "ידידים" בגלל הודעת SMS אחת חשפה את העיוות שבו תביעות ייצוגיות מופנות נגד מי שבאמת עוזר לציבור ● כך תיקון חדש לחוק עשוי לשים סוף לניצול לרעה של המכשיר המשפטי ולהחזיר את האיזון למערכת ● שומר הסף, מדור חדש

מטוס אמירייטס / צילום: יח''צ Emirates

מסתמן: אמירייטס תאפשר לנוסעים ישראלים לעלות על טיסותיה לדובאי

מוקדם יותר היום עדכנה חברת התעופה אמירייטס כי נוסעים ישראלים שתכננו להגיע איתה לדובאי, ומשם להמשיך עם פליי דובאי, לא יורשו לעשות זאת - אולם כעת מסתמן כי הנושא ייפתר

לוי הלוי, מנכ''ל אל על / צילום: ענבל מרמרי

המועמדת החדשה והמפתיעה למדד ת"א 35

אירוע הדקירה בחברת פליי דובאי והחשש שמדובר באירוע טרור, הקפיץ ביומיים את מניית אל על ב-13% והעלה את שווייה ב-1.3 מיליארד שקל ● מה עשוי לתת לה מקום במדד ת"א 35, לראשונה בתולדותיה ● אך היא לא תלויה רק בעצמה

פרופ' מוסא יודעים / צילום: מיקי אופק

"כמעט התעלפנו כשראינו את המאמר": מחקר האלצהיימר שריגש את חתן פרס ישראל

פרופ' מוסא יודעים, מפתח התרופה לפרקינסון של טבע וחתן פרס ישראל, לא עוצר: בגיל 86, יש לו עוד שתי תרופות פוטנציאליות לאלצהיימר בפיתוח וחממה שהקים, המשקיעה במכשירים רפואיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על ההחלטה לעלות לישראל, על התקווה שמצא במחקר חדש ועל הפרישה הכפויה מהטכניון ● וגם: מה הדבר האחד ביום שהוא לא מוותר עליו?

פרופ’ יוסף ברנשטיין / צילום: יוסי פונס/זוג הפקות

שני הפרופסורים הישראלים למתמטיקה שזכו בפרס היוקרתי

פרופ' יוסף ברנשטיין מאוניברסיטת תל אביב ופרופ' דוד קשדן מהאוניברסיטה העברית זכו בפרס וולף במתמטיקה לשנת 2026, על עבודתם שהניחה יסודות לתחומים מרכזיים במתמטיקה המודרנית ● פרס וולף נחשב לאחד הפרסים היוקרתיים בעולם המדע, ולשני בחשיבותו לפרס נובל

צילומים: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: קרוס אובר במחיר מציאה ועוד כמה הפתעות שבדרך

יצוא הרכב הסיני שובר שיאים, יצרניות הרכב נלחמות על שווקים באמצעות מחירים נמוכים והיצע הדגמים שמגיע לישראל הולך ומתרחב • בתערוכת פריז יוצגו החודש דגמים חשמליים ופלאג־אין חדשים, שחלקם עשויים להגיע לישראל במחירים של 90–170 אלף שקל • האם התחרות הסינית תמשיך לשבור את רמות המחירים בשוק הרכב המקומי?

פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

טריליון שקל: פאלו אלטו קבעה שיא חדש בבורסה בת"א

חברת הסייבר שהצטרפה בתחילת השנה לבורסה המקומית, זינקה מאז בכמעט 170% והפכה היום לראשונה שחוצה את שווי טריליון השקלים ● בדרך היא עקפה בשווי ענקיות עולמיות כמו נטפליקס וג'נרל אלקטריק, וכבר שווה כמעט יותר מכל מניות ת"א 35 יחד

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; תשואות האג"ח נסוגו

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● תשואות האג"ח עברו לירידות ● נפט מסוג ברנט שוב מעל 100 דולר ● ענקית השבבים מיקרון פרסמה תחזית אופטימית ● אנתרופיק בוחנת אפשרות להנפיק את מניותיה באמצע נובמבר ● המשקיעים ימתינו בדריכות לדוח התעסוקה בארה"ב שיפורסם מחר

ישי גרין / צילום: פרטי

מייסד אופן ווב בהתייחסות ראשונה לקריסה: "חברת הייטק לא שורדת ללא היזם שלה"

שנתיים מאז המאבק שהסתיים בהדחת המייסד נדב שובל, חברת התוכנה הישראלית אופן ווב מבקשת כעת מבית המשפט הגנה מפני נושיה ● בדרך היא ספגה ירידה בהכנסות והסתבכה מול מיקרוסופט ● ישי גרין, ממייסדיה, משוכנע שהכול היה נראה אחרת אילו שובל היה נשאר: "אחרי ההדחה, החברה התחילה לחשב את קיצה לאחור"

שרון רייך, מנכ''ל איילון ביטוח / צילום: רמי זנגר

"היא מתחרה קשה ומזיזה את המחט": המהפך באיילון והאם יש עוד אפסייד במניה

בשלוש שנים זינקה מניית איילון מעל 1,200%, כשהיא מותירה אבק לחברות הביטוח הגדולות ● בשוק מייחסים את השינוי ב־DNA למנכ"ל שרון רייך, שחתך פעילויות מפסידות ומקים מחדש את זרוע הגמל ● אך גם האתגרים גדולים: חיתום חלש ברכב וסוגיית הרגולציה לנוכח עסקת אלטשולר

מערכת Devin של חברת Cognition / צילום: Shutterstock

מלחמת הטאלנטים בעמק הסיליקון: הישראלי שמאשים את החברה הלוהטת בריגול עסקי

מתן גרינברג, המנכ"ל והמייסד הישראלי של חברת הבינה המלאכותית Factory, הודיע בפוסט ברשת X על פיטוריו המיידיים של יועץ בכיר בטענה שניהל מגעים עם המתחרה Cognition בזמן שנחשף למידע חסוי ● גרינברג האשים את החברה המתחרה גם בניסיונות לחלץ מידע באמצעות ראיונות עבודה פיקטיביים ● מנכ"ל קוגנישן הכחיש את הטענות, והיועץ הכריז על הצטרפותו לקוגנישן כסמנכ"ל ההכנסות הראשי

צילום: טלי בוגדנובסקי

היועמ"שית אישרה: מחיר הדלק יופחת ב-50 אגורות

עמדת הייעוץ המשפטי היא שאין מניעה לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחתום על הוזלת מחיר הבנזין לחודש הקרוב, כפי שביקש ● מחיר הדלק צפוי לרדת בלילה שבין ראשון לשני ל-7.77 שקל לליטר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; פאלו אלטו מעל טריליון שקל, אל על קפצה

מדד ת"א 35 טיפס בכ-0.3%, מדד ת"א 90 ירד ב-1.5% ● מניית פאלו אלטו עשתה היסטוריה וחוצה את רף שווי השוק של טריליון שקל ● מניות התעופה טיפסו אחרי הדרמה בטיסת פליי דובאי ● הסנטימנט בעולם מחריף: תשואות האג"ח בבריטניה ובארה"ב מטפסות לשיאים חדשים ● מיקרון הציגה תוצאות כספיות שהכו את ציפיות האנליסטים, הבוקר מניות השבבים בטוקיו הקפיצו את הבורסה במעל 3%

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בארה"ב אחרי פרסום נתוני התעסוקה; תשואות האג"ח ירדו

מחירי הנפט יורדים ● שוק העבודה האמריקאי מתקרר: 29 אלף משרות בלבד נוספו בספטמבר ● טסלה קופצת אחרי שדיווחה על נתוני המסירות והייצור של כלי רכב לרבעון השלישי שעקפו את התחזיות ● נייקי צונחת לאחר שדיווחה על הכנסות נמוכות מהצפי ● המדד של בנק אוף אמריקה שמסמן: תתכוננו לצאת מהשוק

גיא בורטניקוב (מנכ״ל) וליאור גורבונוס (CTO), מייסדי חברת Inferize / צילום: עומר הכהן

הסטארט-אפ מתל אביב הוקם לפני עשרה חודשים. עכשיו הוא נמכר במעל 100 מיליון דולר

נביוס, חברת תשתיות הענן לבינה מלאכותית, רוכשת את Inferize הישראלית כעשרה חודשים בלבד לאחר הקמתה, בעסקה המוערכת ב־100 עד 130 מיליון דולר ● Inferize, שטרם השיקה את מוצריה, פיתחה טכנולוגיה לשיפור ניצול המעבדים הגרפיים ולהפחתת עלויות הרצת מודלי AI ● החברה מעסיקה 17 עובדים במשרדיה בתל אביב

בר רחמים / צילום: רבקה שמעוני

התשואה שלה נמחקה בגלל מניה אחת, והיא עדיין חולמת לפרוש מהעבודה בגיל 40

בר רחמים (31) גדלה בבית שלא היה בו כסף, ויתרה על טיולי צופים והחלה לעבוד בגיל צעיר, אך נשבעה ש"לא אעבוד פול טיים ג'וב עבור שכר מינימום" ● באמצע שנות ה־20 נכנסה לשוק ההון במטרה "לצאת לחופש כלכלי" בגיל צעיר, בהשראת הבלוג של הסולידית

דימוי שכבר לא זקוק ל''מלחמת הכוכבים'' כדי שנבין את משמעותו. דארת' ויידר במוזיאון / צילום: Reuters, Kyodo

דארת' ויידר פוגש את פרידה קאלו: המוזיאון שמסודר אחרת מכל מה שהכרנו

במוזיאון החדש של ג'ורג' לוקאס בלוס אנג'לס מוצאים את עצמם ואן גוך ופרידה קאלו לצד דארת' ויידר, באטמן וכלבים שמשחקים פוקר ● מאחורי האוסף עומדת תפיסה שמסתכלת אחרת על האופן שבו תרבות חזותית מספרת את הסיפור שלנו

צילומים: AP, SHUTTERSTOCK

"הפעם זה רציני": פוטין מאיים בשימוש בנשק גרעיני נגד מדינות נאט"ו

מוסקבה מאיימת בנשק גרעיני בעקבות מתיחות עם נאט"ו ● בריטניה חושפת רשת ריגול סינית באוניברסיטאות ● ארה"ב משלימה נסיגה היסטורית מעיראק אחרי שני עשורים ● וההוצאה להורג שנכשלה באופן חריג ניסיון ● זום גלובלי