גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת ההוצאות הישירות - מה יקרה אם התיאוריה תהפוך לפרקטיקה

בטור הקודם עסקנו בליקויים, להשקפתנו, בדוח הוועדה לבחינת ההוצאות הישירות בחסכונות הפנסיוניים ● הפעם נדון בנזקים הפוטנציאליים הצפויים מיישום הדוח, ונספק כמה המלצות שיוכלו להשיג את הדבר היחיד שבאמת חשוב בחיסכון הפנסיוני - תשואות גבוהות יותר בסיכון נמוך יותר ● כתבה שנייה משתיים

פרופ' ישי יפה, ראש הוועדה לבחינת ההוצאות הישירות בחסכונות הפנסיוניים / צילום: בן יוסטר
פרופ' ישי יפה, ראש הוועדה לבחינת ההוצאות הישירות בחסכונות הפנסיוניים / צילום: בן יוסטר

בתחילת השבוע עסקנו בדוח הוועדה לבחינת ההוצאות הישירות בחסכונות הפנסיוניים. הראינו שמסד הנתונים שעליו הסתמכה הוועדה מוטה למדדים מסוימים שהניבו תשואה גבוהה, ומבוסס על העשור האחרון בלבד, שבו התשואות בשוק המניות והאג"ח הסחירות היו חריגות בגובהן. הצגנו גם מחקרים שלפיהם קרנות ההשקעה הפרטיות מכות את השווקים הסחירים.

כמו כן, הראינו שבמדינות המפותחות בעולם קרנות הפנסיה מקצות לנכסים אלטרנטיביים כ-25% מנכסיהן, בניגוד מוחלט להמלצות הוועדה, בעוד שבישראל כ-6% בלבד.

כעת, נפנה לדון באתגרים בניהול כספי הפנסיה בישראל, שהמלצות הוועדה מאיימות להעצים.

סחירות ופסיביות - חרב פיפיות

כאמור, אחת מהמלצות הוועדה, בראשותו של פרופ' ישי יפה, הייתה מעבר למסלולים פסיביים סחירים. ברם, המלצה זו מתעלמת מכך שריכוז כלל ההשקעות במדדים סחירים יחשוף את העמיתים לתנודתיות עצומה ולתשואת שליליות עמוקות בעתות משבר.

ההמלצה אינה תואמת את הדרישה הרגולטורית לפרסום תשואות ברמה החודשית, שבעצמה אינה הולמת ניהול ארוך-טווח של חסכונות פנסיוניים וחושפת גופים המציגים תשואות-חסר קצרות טווח לפדיונות.

לכן, בתקופות משבר, כאשר השווקים הסחירים יורדים בעוצמה, הדבר עלול להוביל חוסכים במסלולים סחירים פסיביים להחלטות פזיזות ושגויות בדבר פדיונות כספים או העברת מסלולים מנייתיים לסולידיים, תוך קיבוע הפסדים ואף אובדן הטבות מס.

לא בכדי רואים מנהלי ההשקעות בהשקעות האלטרנטיביות הלא-סחירות בתיק רכיב קריטי הממתן תנודתיות.

הוועדה התעלמה מכך שכבר כיום קיימים מסלולי פנסיה עוקבי מדד, אך הציבור אינו נוהר אליהם, בין היתר מאחר שהתשואות בהם נמוכות מאלו שבקרנות המנוהלות. להמחשה, הפניקס מפעילה מסלול פנסיה פסיבי העוקב אחר מדדי מניות בחו"ל, שהתשואה השנתית הממוצעת שלו בחמש השנים האחרונות עומדת על כ-8%, לעומת כ-11% במסלול המנייתי המנוהל.

יתרה מכך, ריכוז השקעות פנסיוניות במדדי שוק סחירים יחשוף את החוסכים לפנסיה להפסדים, עקב ניצול עיוותים בידי שחקנים אקטיביים, כגון במועדי עדכון מדדים. זאת במיוחד במדדי מניות קטנים יחסית ביחס לתיקי הפנסיה, כגון מדדי הבורסה בת"א, שכבר כיום המוסדיים מתקשים לפעול בהם.

מענה לאתגרי המוסדיים

האתגר הגדול ביותר העומד לפתח המוסדיים כיום הוא עצם היכולת להשקיע את כספי החוסכים בתשואה ראויה לסיכון.

האתגר נובע מכך שהיקף הנכסים המנוהלים על-ידי המוסדיים עומד על 2.5 טריליון שקל וצומח בכ-10% בשנה. כתוצאה, נדרשת השקעת סכומים אדירים באופן שוטף, בתנאי שוק מאתגרים של ריביות אפסיות ושוקי מניות מנופחים, תוך התמודדות עם המגבלות על תשלום דמי ניהול למנהלי השקעות מתמחים.

שוק ההון בישראל צר מלהכיל היקפים אלה. לכן, המוסדיים נדרשים להגדיל את השקעותיהם בחו"ל. לא מדובר רק בפיזור סיכונים לשווקים הגלובליים. בהתאם, שיעור החשיפה להשקעות בחו"ל גדל מכ-6.8% בסוף 2008 לכ-34.5% מהתיקים בממוצע, וצפוי להמשיך לצמוח מהותית.

ואולם, למנהלי ההשקעות בגופים המוסדיים בישראל אין התמחות ספציפית בשווקים הגלובליים, ובוודאי לא בניהול השקעות מורכבות בתחומים האלטרנטיביים, כגון תשתיות, אשראי פרטי ופרייבט אקוויטי, הדורשים התמחות ספציפית.

מכאן בדיוק נובע הצורך להשקיע באמצעות קרנות פרטיות מתמחות, כדי לקבל גישה לשווקים האלטרנטיביים ולהניב תשואות עודפות ברמות סיכון נמוכות ולפזר סיכונים.

 

תופעות שליליות

סוגיה נוספת שאליה הוועדה לא התייחסה לגופו של עניין היא תופעות שליליות בניהול ההשקעות הנובעות ממגבלת ההוצאות הישירות.

ראשית, בשל מגבלת ההוצאות הישירות, במרבית הגופים מוגדרת תשואת-יעד גבוהה כתנאי סף להשקעה בקרנות פרטיות ולתשלום דמי ניהול.

לכן, ניטלים סיכונים גבוהים יחסית לצד ויתור על השקעות ראויות הנושאות תשואות נמוכות יותר, אך מסוכנות פחות. כך למשל, קרנות אשראי פרטיות המניבות תשואות גבוהות יקבלו עדיפות על פני קרנות סולידיות, גם אם האחרונות עדיפות בראי תשואה ביחס לסיכון. נוסף על כך, כספים רבים מופנים לשוק האג"ח הסחיר בתשואות אפסיות, במקום להשקיע בקרנות אשראי פרטיות המניבות תשואות גבוהות יותר ובפחות תנודתיות, בשל היעדר אפשרות לשלם דמי ניהול.

שנית, ישנם גופים המשקיעים בנכסים אלטרנטיביים בדרכים חליפיות להשקעה בקרנות, כגון בעסקאות ישירות, כדי לצמצם דמי ניהול, אבל סופגים את העלויות במקום אחר, לדוגמא בהעלאת מחירי הכניסה לעסקה.

דוגמה בעייתית נוספת היא הפחתת דמי ניהול, כנגד הגדלת דמי הצלחה למנהל הקרן והגדרת יעדי תשואה נמוכים יותר לתשלום דמי ההצלחה. זאת מאחר שבשונה מדמי ניהול, דמי הצלחה אינם נספרים בהוצאות הישירות. כתוצאה מכל אלו, נפגעת התשואה נטו לעמיתים.

המלצות לעתיד

המסקנה היא שראוי לקדש את השורה התחתונה של התשואות נטו לעמיתים, ולא את שורת ההוצאות. לכן, לדעתנו הפתרון הראוי הוא לאפשר לגופים המוסדיים להימדד לפי התשואות נטו שהם מפיקים לעמיתים, לאחר דמי הניהול וההוצאות הישירות.

אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר. לכן, נחוץ להטיל משטר גילוי רחב, שבמסגרתו יפורסמו לצד דמי הניהול בנפרד גם ההוצאות הישירות שנגבו בפועל, וכן מדיניות הוצאות ישירות ותחזית לעתיד. כלומר, בניגוד להמלצת הוועדה לכלול את ההוצאות הישירות בדמי הניהול וכך לתמרץ את הפחתתן, ראוי דווקא להפרידן ולהשקיפן.

כמו כן, נדרש להעלות את מגבלת ההוצאות הישירות משמעותית, במטרה להגדיל את היקף ההשקעות האלטרנטיביות בתיקים ולהתקרב לממוצע העולמי. יש לבצע את ההעלאה באופן מדורג, תוך כיול המגבלה למול צורכי ההשקעה.

נוסף על כך, ראוי ליצור תמריץ להשיא תשואות באמצעות ההוצאות הישירות. לשם כך, ניתן להוסיף גילוי בדבר התשואות שהניבו ההשקעות נושאות דמי הניהול החיצוניים, ביחס לתשואת המסלול הכוללת או ביחס לבנצ'מרק.

כך ניתן למנף את הלחץ התחרותי המופעל על המוסדיים להניב תשואות גבוהות ככל הניתן, שממילא גורם להם לחלוב כל טיפת תשואה ולהתמקח על כל הנחה והטבה אפשרית.

להערכתנו, המלצותינו יאפשרו ניהול השקעות פנסיוניות משופר, שיניב לחוסכים תשואות גבוהות יותר בסיכון נמוך יותר. בחיסכון פנסיוני, זה הדבר היחיד שחשוב באמת.

הכותבים הם מנכ"ל וייעוץ בחברת הייעוץ הפיננסי Complex. הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. יצוין כי Complex מייעצת למנהלי נכסים גלובליים, הפעילים בישראל גם בתחום ההשקעות האלטרנטיביות. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

צפוי להיסגר בסוף השנה: הפגנה מחוץ למפעל פולקסווגן / צילום: Reuters, Sebastian Kahnert

בלחץ גרמניה ותעשיית הרכב: אירופה לקחה צעד אחורה במהפכה הירוקה

שלוש שנים וחצי אחרי ההחלטה הדרמטית לאסור מכירת כלי רכב בעלי מנוע בעירה פנימית מ־2035, הנציבות האירופית נסוגה - בעיקר בשל לחצים מצד גרמניה והביקוש הנמוך לכלי רכב חשמליים ● המהלך מסמן שינוי סדרי עדיפויות וניסיון לאזן בין יעדי האקלים ליציבות כלכלית

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

תקיפות צה''ל בביירות (ארכיון) / צילום: ap, Hassan Ammar

בצה"ל נערכים להרחבת המערכה בלבנון: "לא ויתרו על תגובה"

דיווח: זוהו "תנועות יוצאות דופן" של יחידות צבאיות במשמרות המהפכה ● 3 עזתים שחדרו לישראל ב-7 באוקטובר נעצרו ברהט ● הפער בין ישראל וארה"ב שקלטה איראן - והשאלות הפתוחות לגבי תקיפה אפשרית ● צה"ל השלים את פירוז הרצועה בתחומי הקו הצהוב ● עדכונים שוטפים

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שרית זהבי / צילום: רמי זרנגר

החוקרת שסבורה: חיזבאללה מתכונן לסיבוב הבא, ואיראן שולטת בכל צעד

שיחה עם שרית זהבי, נשיאת מרכז עלמא להנגשת מידע על הזירה הצפונית ● על היכולות הצבאיות והכלכליות של חיזבאללה, השליטה והמעורבות של איראן והגישה של נשיא סוריה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה רביעית בסדרה

ניר וברית בן עמרם, בעלי בלונדי גריל צ'יז / צילום: משה ניסים

"רעדתי מפחד": בית הקפה שממציא את עצמו מחדש אחרי שנים סוערות

ברית וניר בן עמרם נאלצו לסגור את העסקים שלהם בקורונה, ותכננו לפתוח בית קפה בצפון ב-8 באוקטובר 2023 ● מאוחר יותר, כשפתחו בירושלים, החלה המלחמה עם איראן: "חיילים צוחקים איתי שפעם הבאה אשלח להם צו 8 מראש" ● ולמרות הכול, הם מצליחים להגשים את החלום שלהם: "אפשר לקנות אלף מאפים טעימים, אבל אנחנו רוצים לעורר באנשים זיכרונות"

חנות הדגל של ספורה בשאנז אליזה. ''אומרים שמבקרים בה יותר מבאייפל'' / צילום: Shutterstock

3,400 חנויות ו־18.5 מיליארד דולר בשנה: כך הפכה רשת הביוטי היוקרתית לגדולה בעולם

ספורה היא רשת היופי היוקרתית הגדולה בעולם: 3,400 חנויות, בלעדיות על מאות מותגים והכנסות של 18.5 מיליארד דולר בשנה ● התעשייה בצומת דרכים, והחברה מבית LVMH מתחזקת צבא משפיעניות, אך גם מאמינה שהעתיד טמון בסניפים ● הצצה נדירה לאסטרטגיה שצפויה לשמר את ההצלחה

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

משחק הכיסאות בשוק החשמל: דוראד חוזרת למרוץ ולוחצת את המתחרות לפינה

לאחר שנים של סכסוכים יצריים, משיכת התביעות של אדלטק סוללת את הדרך להקמת תחנת הכוח "דוראד 2" ● מול מגבלות הרגולציה ולוח הזמנים הצפוף של רשות החשמל, חזרת התחנה למגרש מגבירה את הלחץ על המתחרות — ועשויה להכריע מי מהן תישאר מחוץ לרשת

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן

ביוון דנים על שליחת כוחות הנדסיים לעזה וביצירת כוח צבאי משותף עם ישראל וקפריסין ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● ראש ממשלת לבנון אמר כי השלב הראשון לפירוז חיבאללה יסתיים בעוד ימים ספורים ● דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן ● עדכונים שוטפים 

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

דוגמאות להונאות פיננסים ברשתות / צילום: צילומי מסך

ההונאות העדכניות ברשת: איך לא ליפול בפח

בחודשים האחרונים עולים בישראל יותר ויותר קמפיינים אגרסיביים עם המלצות על מניות, שנראים אמינים בין היתר הודות לשימוש בדמויות פיננסיות מוכרות ו–AI ● הכירו את הסכנות החדשות והמשוכללות, ואת הכלים להתגוננות

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס? / צילום: Shutterstock

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס?

כמה ערי בירה יש לרפובליקת דרום אפריקה, מה מקור השם שפעת, ובאיזו סדרת אנימציה חיית המחמד נקראת Santa's Little Helper? ● הטריוויה השבועית

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

האם המשבר בהייטק הסתיים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח חדש חושף- סיכום השנה בהייטק: שיא בעסקאות לצד שפל במספר המועסקים

דוח חדש חושף כי בשנה החולפת נרשמה לראשונה ירידה שנתית במספר העובדים בענף ההייטק, ובמקביל הג׳וניורים מתקשים להיכנס לשוק למרות שנת שיא פיננסית

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ־10 מיליון שקל ● מאירה ברנע־גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"