גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנמלים החדשים פותחים שערים: מי ירוויח, ולמה כדאי לכם להנמיך ציפיות?

שני הנמלים החדשים שייפתחו בחיפה ובאשדוד עד סוף השנה יגדילו את מצבת הנמלים של ישראל מארבעה לשישה ● עד כמה יושפעו זמני ההמתנה של האוניות, איך תשפיע התחרות על הנמלים הממלכתיים הישנים, ומדוע הוזלת השינוע לא תתגלגל להנחה במחירי הטלוויזיות

פקק אוניות בכניסה לנמל חיפה הישן, היום / צילום: פאול אורלייב
פקק אוניות בכניסה לנמל חיפה הישן, היום / צילום: פאול אורלייב

בחודשים שנותרו עד לסוף 2021 ענף הנמלים המיושן של ישראל צפוי לקפיצת מדרגה משמעותית. לא רק שמספר הנמלים בישראל יעלה מארבעה לשישה, שני הנמלים החדשים שיתחילו לפעול בחיפה (נמל המפרץ) ובאשדוד (נמל הדרום) יפעלו במתכונת אוטומטית לחלוטין בכל הנוגע לתפעול פעולות השינוע. גלובס יצא לבדוק כיצד המציאות החדשה עשויה להשפיע על הענף שדרכו נכנסות לישראל 99% מהסחורות המיובאות.

פקק האניות יתקצר

העומס שנוצר בכניסה לנמלים יצר מצב שבו שיעור האניות הממתינות לכניסה לנמלים באשדוד ובחיפה עמד לאחרונה על 50 אניות בממוצע.

הענף מחולק לשני סוגי אניות: מטען כללי ומכולות, כאשר לפי נתוני רשות הספנות והנמלים (רספ"ן) נכון לשנה שעברה 47% מהסחורות שהגיעו לישראל, יובאו באמצעות מכולות. אניות מכולות נהנות מזמני המתנה נמוכים מאניות מטען. עם זאת, לא היה נדיר למצוא בתקופה האחרונה אניות מכולות שהמתינו למעלה מ-10 ימים. שני הנמלים החדשים מיועדים למכולות בלבד, דבר שמבטיח תחרותיות גבוהה ואפס המתנה עבור אניות מכולות.

הפתיחה של נמל המפרץ שיתופעל על ידי החברה הסינית SIPG מיועדת ל-1 בספטמבר. תאריך רשמי לפתיחת נמל הדרום אותו תתפעל החברה הההולנדית שוויצרית TIL טרם נקבע, אך לפי כל ההערכות הוא ייפתח עד סוף השנה. בשניהם כבר החלו בהרצות ראשונות, תוך שאניות של חברת MSC מעמיסות מכולות ריקות בדרכן החוצה מישראל. מבירור שערך גלובס שני הנמלים טרם חתמו על חוזים שיבטיחו קווי ספנות קבועים מול חברות הספנות הגדולות, אם כי הציפייה היא שהחברות הסיניות כמו COSCO יפקדו יותר את הנמל בחיפה, בשל השליטה הסינית ואילו אניות של MSC ינותבו לנמל הדרום.

נמל הדרום (אשדוד) / צילום: אלבטרוס

מלחמה על שוק המכולות

נשיא לשכת הספנות, יורם זבה, צופה בשיחה עם גלובס כי לנמלים החדשים פוטנציאל "להשתלט" בתוך זמן קצר על מחצית מתחום שינוע המכולות, שכיום 100% ממנו מתבצע בנמלי חיפה ואשדוד. מומחים שעמם שוחחנו הצביעו על הסיבות: יתרון משמעותי לנמלים החדשים שיעבדו 24 שעות ביממה לעומת 17 שעות ברוטו בנמלים הקיימים, וזאת תוך שימוש בפחות כוח אדם, וללא ועדי עובדים אימתניים. "על הנייר" מצב זה יאפשר לנמלים החדשים לתת הנחות בתעריפים.

אלא שהיתרון של הנמלים החדשים לא צפוי להימשך לאורך זמן. נמל חיפה מצוי כיום בתהליך מתקדם של הפרטה, ובעתיד גם נמל אשדוד יעבור תהליך דומה, מה שמבטיח כניסה של עוד גורמים שיכניסו התייעלות לנמלים הממשלתיים.

כך או אחרת, אלה בשורות טובות עבור היבואנים וחברות הספנות שייזכו לשירות טוב בהרבה מהמצב כיום. יחד עם קיצור זמני ההמתנה של האניות מחוץ לנמלים, עבור כל מי שמייבא סחורות - מחנויות צעצועים ועד מפעלים - המשמעות היא הגברת הוודאות בקבלת סחורות בזמן, ועל כן שירות טוב יותר מול לקוחות הקצה.

נמל המפרץ (חיפה) / צילום: רענן כהן

אל תבנו על הנחות

"היום אתה משלם 18 אלף דולר עבור מכולה מסין, ועוד צריך להגיד תודה שמעמיסים לך אותה על האניה", אמר לגלובס הסוכן המקומי של אחת מחברות הספנות הגדולות בעולם. ואכן, אם לפני הקורונה עלות מכולה מהמזרח עמדה על כ-2,000 דולר, כיום המחיר הוכפל פי שישה ויותר. הדבר מתבטא ברווחיות עצומה של חברות הספנות בתקופה זו.

במצב שכזה קיצור זמן ההמתנה של האניות מחוץ לנמלים, והיעילות בפריקה ובטעינה של מכולות, לא צפויים להשפיע על מחיר הייבוא שמושפע בעיקר ממחירי השינוע הימיים הגבוהים בעולם. לכן - מי שירוויחו מפתיחת שני הנמלים, בוודאי בטווח הקצר והבינוני, יהיו בעיקר חברות הספנות. חברות אלה אף ייהנו מנמלים נוספים דרכן ניתן יהיה להוציא מישראל את עשרות אלפי המכולות הריקות ש"תקועות" בישראל. לאחרונה העריך עדני סימקין, מנהל הפעילות של ענקית הספנות MSC כי עשרות אלפי המכולות הריקות שבבעלותם שנמצאות בישראל עולות להם בגין אחזקה ושינוע כ-50 אלף דולר ביום. לפי בדיקת גלובס לענקית הספנות COSCO כמעט 10,000 מכולות ריקות בישראל.

בשורה לתעשיינים

הצרכנים הפרטיים אולי ירגישו פחות את ההשפעה של הנמלים החדשים, אך בקרב תעשיינים רבים צריכה להיות מקום לציפייה. לדברי גורם בכיר בתחום הנמלים, חוסר הוודאות כיום מביא למצב אבסורדי שבו יצואנים מתקשים לסגור חוזים בחו"ל, וחוששים להתמודד במכרזים גדולים, כיוון שהם לא יכולים לסמוך על לוחות הזמנים הימיים. מנגד, תעשיינים רבים נאלצים כיום לשמור במרלו"גים בישראל ציוד רב לתקופות ארוכות בשל החשש שברגע האמת הסחורה תהיה תקועה בלב ים.

"מהחשש שאניות ייתקעו פה, חברות ספנות רבות שולחות לישראל אניות ישנות, ולא את הגדולות. אם הנמלים החדשים יעמדו בציפיות, נתחיל לראות כאן אניות גדולות וקווים יציבים וזו תהיה בשורה גדולה לתעשיינים", אומר אותו גורם.

באשדוד מוכנים יותר

כביש הגישה לנמל החדש אמנם סלול בחלקו, אך כלל המערכת התחבורתית שמתוכננת לעטוף את הנמל וסביבותיו תהיה מוכנה רק בעוד כשנתיים. במידה רבה המצב הוא תוצר של חוסר שיתוף פעולה של העירייה עם התפתחות האזור, דבר שתואם את עמדת ראשת עיריית חיפה עינת קליש רותם שהתנגדה בעבר לבניית נמל המפרץ (בעיריית חיפה סירבו להגיב לשאלות גלובס). וזו לא הבעיה היחידה של הנמל בחיפה - העורף הלוגיסטי הקיים מיושן, ועתירה של רשות נחל הקישון, מקשה על פיתוח הפארק הלוגיסטי שמתכננת חנ"י בעורף הנמל.

באשדוד, לעומת זאת, נפתחו בשנים האחרות מספר מרכזים לוגיסטיים בעורף הנמל, כשגם כך לנמל באשדוד יש עדיפות גיאוגרפית על פני חיפה, בשל קרבתו למטרופולין דן. היות שמחירי ההובלה היבשתיים גבוהים, לקרבה זו יש חשיבות עצומה, אם כי גם כאן מחכים בקוצר רוח לחיבור צפוני של העיר למחלף יבנה דרום, דבר שעשוי להקל על הלחץ התחבורתי. דוד פרידנזון, מבעלי קבוצת הלוגיסטיקה פרידנזון שמרחיבה כיום מרלו"ג שהיא מתפעלת בעורף נמל אשדוד, ואף בונה בעורף נמל חיפה מרלו"ג חדש, מודה ש"הפיתוח באשדוד מתקדם הרבה יותר מזה שבחיפה". הוא גם מסביר שתעריף הארנונה למרלו"גים באשדוד נמוך משמעותית מזה שבחיפה, דבר שעשוי לסמן את החשיבות שמייחסים בשתי הערים לתחום שמשלים את הפעילות בנמלים. 

נמל המפרץ (חיפה)

פתיחה רשמית: 1 בספטמבר 2021
מפעילת הנמל: SIPG (שנגחאי)
מנהל הפעילות בישראל: מי-האו צ׳יאנג
אורך רציף המכולות הראשי (רציף 6): 800 מטרים בעומק מים של 17.3 מטרים
אורך רציפי משנה תפעוליים: 720 מטרים

נמל הדרום (אשדוד)

פתיחה רשמית: עד סוף 2021
מפעילת הנמל: TIL (שוויץ והולנד), בשליטת חברת MSC
מנהל הפעילות בישראל: אייל ברוך
אורך הרציף הראשי (רציף 27): 800 מטר בעומק מים של 17.3 מטר
אורך רציפי משנה תפעוליים: 520 מטר

עוד כתבות

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים