גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה לינוי אשרם וארטיום דולגופיאט צריכים בכלל לשלם מס על המדליה?

אחרי שנים של עבודה קשה, ארטיום דולגופיאט ולינוי אשרם זכו במדליית זהב אולימפית ● לכל אחד מהם יוענק פרס של חצי מיליון שקל - שהמדינה תמסה ● למה ספורטאים צריכים לשלם מס הכנסה על הישגים לאומיים, ומהו הפתרון היצירתי שמצאה לעניין מירי רגב ב-2016, אחרי אולימפיאדת ריו?

לינוי אשרם בטקס חלוקת המדליות בטוקיו / צילום: Reuters, Lisi Niesner
לינוי אשרם בטקס חלוקת המדליות בטוקיו / צילום: Reuters, Lisi Niesner

אולימפיאדת 2020 ננעלה היום (א') בטקס חגיגי באצטדיון האולימפי בטוקיו. את דגל ישראל נשאה מדליסטית הזהב מתחרות הקרב רב בהתעמלות אומנותית, לינוי אשרם.

ללא ספק מדובר בהישגים הטובים ביותר שהיו לספורטאים ישראלים עד כה במשחקים האולימפיים. הספורטאים מישראל זכו בארבע מדליות אולימפיות (שתי מדליות זהב ושתי מדליות ארד) והעפילו ל-18 תחרויות גמר.

מיד עם היוודע דבר זכייתם, החלו אמצעי התקשורת לפרסם כי האלופים האולימפיים ארטיום דולגופיאט ולינוי אשרם זכאים, בין היתר, לפרס כספי אישי בסך של 500,000 שקל שיוענק להם על-ידי הוועד האולימפי בישראל.

האם האלופים האולימפיים, לאחר ההישג הבלתי רגיל שהגיעו אליו ולאחר שנים רבות של עבודה קשה ולא מתגמלת, באמת יהנו מהפרס הכספי בו זכו, או שמא סכום הפרס יופחת משמעותית כיוון שהמדינה שמעניקה להם אותו (באמצעות הוועד האולימפי) היא גם זו שתפחית להם חלק משמעותי ממנו (באמצעות חבות מס בשיעור של עד 47%)?

בהקשר זה יש את הדין המצוי ואת הדין הרצוי.

רשות המסים עשויה להטיל על המדליסטים חבות מס של עד 47% 

כדי למסות הכנסה במס נדרש מקור מפורש בהוראות פקודת מס הכנסה. בפני פקיד השומה עומדות שתי אפשרויות עיקריות בבואו למסות את הפרסים שקיבלו הספורטאים. האחד הוא סעיף 2א לפקודת מס הכנסה, המטיל מס קבוע ואחיד בשיעור של 35%, על השתכרות או רווח שמקורם, בהימורים, בהגרלות או בפעילות נושאת פרסים (למעט פטור עד לתקרה של 30,360 שקל), כל זה כאשר אין מקור חיוב אחר בפקודה.

האפשרות השנייה היא זו הקבועה בסעיף 2(1) לפקודה, המטיל חובת תשלום מס על כל הכנסה שמקורה בעסק או במשלח יד. במקרה זה, שיעור המס עשוי להגיע למדרגת מס מקסימלית של 47%. נראה, כי עמדת רשות המסים תהיה, שיש להטיל חבות מס מקסימלית של עד 47% על הזכייה בפרס, מאחר ומדובר במשלח היד הקבוע של האלופים האולימפיים.

זכייה מעין זו בתחרות אולימפית היא תולדה של עבודה קשה שנמשכת שנים רבות ללא השתכרות ראויה בצידה, ומתנקזת באותם מקרים נדירים לשנה אחת בודדה עם חיוב במס גבוה. קחו לדוגמא סופר שעובד על ספרו במשך מספר שנים בהן הוא מסוגר בביתו בעבודה מאומצת של כתיבה. רק בסיום הכתיבה ופירסום הספר הוא מתחיל להפיק הכנסות. לכל ברור, שמיסוי ההכנסות בשנת הפירסום בלבד (מבלי להכיר בכל ההוצאות של שנות הכתיבה) מעוות את התוצאות הכלכליות ומעשיר את קופת המדינה שלא בצדק. הפיתרון הנהוג במקרים כאלה, הוא פריסת ההכנסה על פני מספר שנות הכתיבה, והקטנת חבות המס הכוללת.

בהקשר של פרס אולימפי המתקבל אחרי שנים רבות של עבודה מאומצת, לדעתנו, אין זה ראוי למסות את הפרס כלל, אולם גם אם רשות המסים תתעקש למסות פרס זה במס מלא (שיכול להגיע למדרגת המס המקסימלית של 47%), יש להפעיל את מנגנון הפריסה באופן שיפחית את חבות המס הסופית שלהם בצורה ניכרת.

בנוסף, במהלך השנים, נדרשים הספורטאים להוציא הוצאות רבות כגון השתתפות בתחרויות (שבמקרים רבים ממומנת מכספם הפרטי), רכישת ציוד מיוחד, טיפולים רפואיים ועוד. יש להכיר בעלויות אלה כהוצאה בייצור הכנסה שתפחית את חבות המס השוטפת של הספורטאים ותקטין בצורה משמעותית את חבות המס בגין קבלת הפרס. בדרך הוגנת זו (פריסה והכרה בהוצאות), המס שיוטל על הפרס יהיה נמוך ביותר ויתכן שלא ימוסה כלל.

הצעות החוק בנושא לא התקבלו, אך למירי רגב היה קלף בשרוול

במהלך השנים נושא מיסוי פרסים במקרים מיוחדים כגון זכייה בפרס נובל, זכייה בתחרויות בינלאומיות וזכייה במדליה אולימפית, נדון בהקשרים שונים ונעשו ניסיונות רבים להעניק פטור בגין הזכייה.

כבר בשנת 2012 נערך דיון בוועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת שבעקבותיו הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק של חה"כ אלכס מילר, כרמל שאמה הכהן ואח' המעניקה פטור ממס למענק כספי בשל הישג בתחרות ספורט שהתקיימה מחוץ לישראל.

הצעת החוק לא התקבלה, ובמהלך השנים, הוגשו מספר פעמים הצעות חוק דומות בנושא שאף הן לא התקבלו.

ראוי לציין את הפיתרון שנקטה בו שרת הספורט לשעבר מירי רגב בשנת 2016, בעקבות אולימפיאדת ריו. מיואשת מהבירוקרטיה ומהעמדה הנוקשה של רשות המסים, החליטה שרת הספורט להעניק לספורטאים פרס נוסף שהכפיל את סכום הפרס המקורי, כך שלאחר תשלום המס המלא, נותר בידי הספורטאים מלוא סכום הפרס המקורי.

לדעתנו, במטרה לעודד את הנוער בישראל לעסוק בספורט הישגי, להתמיד ולשאוף להישגים, ולפצות על השנים הרבות בהם הספורטאים משקיעים מזמנים, ממרצם ומכספם בכדי להגיע להישגים בינלאומיים, יש להעניק פטור על זכייה במדליה אולימפית, או לעשות ככל הניתן על מנת להפחית את חבות המס.

בימים האחרונים, הונחו על שולחן הכנסת פעם נוספת שתי הצעת חוק למתן פטור ממס למענק כספי בשל הישג בתחרות ספורט על-ידי חבר הכנסת יריב לוין וחברת הכנסת שרן השכל.

טוב יעשו שר האוצר ורשות המסים אם יפעלו לקבלת תיקון החקיקה המוצע, או שיפעלו להכפיל את סכום הפרס לספורטאים, או לכל הפחות יפעלו להתיר פריסה של ההכנסה על פני שנות האימונים ולהתיר הוצאות בכל שנה בהתאם.

אלדד נח הוא עו"ד שותף במשרד עוה"ד משה מזרחי, נח קריגל, ולשעבר מנהל המחלקה המקצועית ברשות המסים

עוד כתבות

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנס להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם