גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המס על משקאות ממותקים: בריאות הציבור או צימאון האוצר להכנסות

באוצר חוזרים ואומרים שהמס על משקאות ממותקים נועד לחנך את הציבור לצריכה בריאה יותר ולחסוך בהוצאות המערכת הרפואית, אלא שהניסיון מהעולם אינו חד-משמעי, וחלק מהמחקרים אף מטילים ספק באפקטיביות הבריאותית ● גלובס בוחן את טענות האוצר

מחסן משקאות קלים / צילום: Shutterstock
מחסן משקאות קלים / צילום: Shutterstock

"אין כאן גזירות, אלא ניסיון לשנות התנהגות", התעקש שר האוצר אביגדור ליברמן בישיבת הממשלה על התקציב וחוק ההסדרים שבה עבר "מס הסוכר" על משקאות קלים. המס יכלול היטל של 70 אגורות לליטר עבור משקאות קלים מועטי-סוכר (עד 5%) והיטל של 1.30 שקלים לליטר על משקאות מרובי-סוכר. המס צפוי לייקר משמעותית את מחירי המשקאות הקלים, אך לטענת האוצר לא מדובר בהעלאת מסים של ממש, אלא בחינוך הציבור בצורה שתשתלם לנו דרך הפחתת עלויות הבריאות על השמנה וסוכרת.

אם המס הוא "ניסיון לשנות התנהגות", אז ניסיון בהחלט יש כאן. האם הוא יהיה מוצלח? המחקרים מהעולם לא מציגים תמונה חד-משמעית, וחלקם מטילים ספק באפקטיביות הבריאותית של המס. נבחן את טענות משרד האוצר, וננסה לבדוק האם זה באמת עובד. 

1. "מס על מזון משמין נהוג במדינות רבות"

מס סוכר קיים בצורה כזו או אחרת במעל 40 מדינות, ונתמך על-ידי גופים בינלאומיים. ארגון הבריאות העולמי ממליץ על מיסוי סוכר שיפחית את הצריכה ב-20% לפחות, כדי למנוע השמנת-יתר וסוכרת. גם הבנק העולמי תומך בכך, בהתחשב בנזקים החיצוניים הנגרמים למערכות הבריאות הציבוריות, שנדרשות לטפל בחוליים נוספים על חשבון הציבור. אותו מסמך של הבנק העולמי מראה שצריכת הסוכר ממשקאות ממותקים בישראל דווקא נמוכה בהשוואה לרוב המדינות העשירות.

2. מיסי הסוכר יפחיתו את צריכת המשקאות הקלים

המחקרים בעניין זה חלוקים: מצד אחד, מחקר על מס הסוכר בפילדלפיה מצא ירידה משמעותית בצריכת משקאות ממותקים בעקבות הטלת מס סוכר בעיר. מצד שני מחקר אחר ממחוז קטלוניה בספרד מציג ירידה קלה בלבד של 2.2% בצריכת הסוכר בעקבות הטלת מס דומה, שלא צפויה להיות לה השפעה בריאותית ניכרת.

מחקר של מכון טאוב ניסח "מדד הכרחיות" השואף לחזות כמה משפחה מוכנה לוותר על מוצרים מסוימים בהינתן שינוי בהכנסה שלה. במדד הזה, משקאות קלים דורגו גבוה למדי: מעל חלב, ביצים, פירות וירקות, שאר מוצרי מזון וארוחות מחוץ לבית. קשה לדעת כמה המס יהיה אפקטיבי בהפחתת הצריכה בישראל.

 

3. "משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מזיקים"

נושא המשקאות הממותקים ללא סוכר הוא שנוי במחלוקת בעולם המחקר. סקירת מחקרים שמצטט משרד הבריאות מציגה סכנות בריאותיות מהם, אך בעיקר כאשר אלו נצרכים בכמות גבוהה. אותה סקירת מחקרים לא מצאה קשר ביניהם לבין עלייה במשקל. סקירת מחקרים נוספת של משרד הבריאות מעלה חששות לגבי שימוש בתחליפי-סוכר, אך זאת רק בקרב ילדים ובני נוער ולא בהכרח בקרב מבוגרים. בסופו של דבר, משרד הבריאות מציין בהדגשה ש"חשוב מאוד לסייע לצרכן להיות מודע לכך, שהמוצר אותו הוא צורך מכיל ממתיקים" ובכך נמנע מהמלצה חד-משמעית על הטלת מסים על משקאות כאלה.

4. "מגמת השמנה מדאיגה בקרב אזרחי ישראל"

מבחינת שכיחות השמנת-יתר וסוכרת, ישראל: בישראל, 50.9% מהמבוגרים סובלים ממשקל-יתר (Overweight) כלשהו, לעומת 58.2% בממוצע ה-OECD. בילדים המצב בעייתי יותר, כאשר 37.7% מהילדים בישראל סובלים ממשקל-יתר, לעומת 31.4% בממוצע ה-OECD. השמנת הילדים בישראל בעלייה מכ-32% ב-1990. עם זאת, קצב העלייה מתון ביחס לרוב מדינות ה-OECD.

5. "המס יביא בטווח הארוך לשיפור בבריאות הציבור"

סקירת מחקרים של ארגון הבריאות העולמי מצאה שהטלת מס על משקאות קלים ממותקים מסוגלת להפחית את צריכתם ב-20%-50%, ובכך לתרום לבריאות הציבור. סקירה אחרת מצאה שהשפעות מיסוי סוכר "אינן ברורות", משום שמחקרים שמצאו ירידה בצריכת הסוכר (ומכאן חישבו והשפעה בריאותית חיובית) לא בהכרח בודקים שינויים נוספים בצריכה. ייתכן שאנשים פשוט ממירים את צריכת המשקאות הממותקים שלהם בצריכה של מוצרים בלתי-בריאים אחרים. עם זאת, ישנו מיעוט מחקרים שכן בודק את זה: מחקר ממקסיקו גילה שבעוד שהייתה ירידה של צריכת קלוריות ממשקאות ממותקים שהוטל עליהם מס (2.7%-3%), הצרכנים דווקא העלו דרמטית את צריכת הכולסטרול (12.6%) והעלו גם את צריכת הנתרן (5.8%) והשומן הרווי (3.1%). זאת, אולי, עקב עלייה בצריכת חטיפים מלוחים. גם מחקר של אוניברסיטת קורנל גילה שתוך זמן קצר אנשים מחליפים את צריכת המשקאות הקלים בבירה - משקה אלכוהולי ומשמין מאוד, שאינו מהווה תחליף בריא או כדאי למשקאות ממותקים.

6. "43% מהילדים שותים משקאות ממותקים כל יום"

במקור באוצר ציטטו מחקר של פרופ' הראל שיף מאוניברסיטת בר אילן, אלא שהוא אינו עדכני (מ-2006) ואינו מצוטט כהלכה. הנתון מתייחס לצריכת משקאות ממותקים של בנות מכיתה ו' עד י"ב. ממוצע הבנים והבנות ביחד עומד על 41.6%. בגרסה העדכנית של חוק ההסדרים, ככל הנראה בשל ביקורת בנושא שמתח גיא זהר בתוכנית "מהצד השני" בכאן 11, נכתב, כי "סקר HBCS מ-2019 מצא כי 28.1% מהילדים בישראל שותים משקאות מתוקים וממותקים לפחות פעם ביום, ו-10.7% צורכים משקאות אנרגיה על בסיס יומי".

מחקר של אותו פרופ' שיף מ-2019 מגלה שבזמן שעבר, שיעור בני הנוער שצורכים משקאות ממותקים מדי יום ירד ל-28.1%. מגמת הירידה זהה גם במבוגרים: על-פי משרד הבריאות, צריכת משקאות מסוכרים לנפש בישראל ירדה אבסולוטית ב-25% מ-2010 עד 2019. מחקר של חברת סטורנקסט אף מראה שמתוך צריכת המשקאות הקלים, צריכת המשקאות המסוכרים צנחה מ-51% ב-2013 ל-38.2% ב-2019. כלומר, גם ללא מס נרשמה בעשור הקודם ירידה ניכרת בצריכה של משקאות ממותקים, ונראה שאלו שממשיכים לשתות אותם, מקפידים לצרוך את הגרסאות מועטות-הסוכר שלהם.

***

 ראוי לשאול, האם מה שמעניין את משרד האוצר הוא אכן שינוי דפוסי התנהגות, או שאולי הם לוטשים את עיניהם ל-380 מיליון השקלים שהמס צפוי להניב. במקור המס היה אמור להיות גבוה אף יותר, אך שיעורו ירד במהלך הדיונים. אפשר גם בהחלט לדמיין מצב שבו אם המס יתגלה כלא-אפקטיבי, עלולים באוצר לטעון כי הוא לא היה מספיק גבוה, ולנסות להעלות אותו בעתיד. 

לקריאה נוספת:

המחקר על מס הסוכר  של ארגון הבריאות העולמי

המחקר על מס הסוכר של הבנק העולמי

●  מחקר על מס הסוכר בפילדלפיה 

המחקר הספרדי על מס הסוכר

המחקר של מרכז טאוב

סקירת מחקרים (מצוטטת על ידי משרד הבריאות)

נתוני ה-OECD בנושא

סקירת מחקרים של ארגון הבריאות העולמי

סקירת מחקרים בנושא מס הסוכר

מחקר ממקסיקו על מס הסוכר

מחקר של אוניברסיטת קורנל על מס הסוכר

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?