גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד דן אלדד חותם שלושה עשורים בפרקליטות: "רק בהגינות נביס את השחיתות"

באירוע פרידה עמוס בבכירים ממערכת המשפט, נפרד עו"ד דן אלדד מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות, שבראשה עמד בשמונה השנים האחרונות

עו''ד דן אלדד באירוע הפרישה / צילום: אלי סופר
עו''ד דן אלדד באירוע הפרישה / צילום: אלי סופר

"על קיר המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה קבוע מוטו: הגינות תביס שחיתות, יושרה תנצח מרמה" - כך סיפר עו"ד דן אלדד, שבשבוע שעבר נפרד מהמחלקה שבראשה עמד בשמונה השנים האחרונות.

באירוע הפרידה לקחו חלק פרקליט המדינה, עמית איסמן, מנהלי מחלקות בפרקליטות ופרקליטי מחוזות, חתן פרס ישראל, המשורר ארז ביטון, שיצר לאורך השנים קשר מיוחד עם המחלקה ועם אלדד, השופט בדימוס אליקים רובינשטיין, שתי המנכ"ליות האחרונות של משרד המשפטים, אמי פלמור וסיגל יעקבי, יועצים משפטיים מגופי ביטחון ומשרדי ממשלה, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין, חיים ביבס, שופטים בדימוס, ביניהם הילה גרסטל, שולמית דותן וצבי סגל, וסניגורים רבים שמופיעים מול המחלקה הכלכלית, ביניהם נבות תל-צור, נוית נגב, ציון אמיר, נתי שמחוני, מיכל רוזן-עוזר, ז'ק חן ודרור מתתיהו וכמובן פרקליטי המחלקה בעבר ובהווה.

דן אלדד עם עמית איסמן / צילום: אלי סופר

"איננו באים להילחם ברע ובפלילי בכוח סמכותנו בלבד, אלא בכוח הנובע ממוסריותנו, מדבקותנו בערכי המדינה והחברה, ומידיעת הציבור כי אנחנו פועלים אך ורק בהגינות, בשקיפות, וביושרה", הוסיף אלדד בנאום הפרידה שלו.

"ניצחון, במירכאות כפולות, בבית המשפט, המבוסס על תכסיסים פסולים, על יתרון הנובע מפגיעה בזכויות הצד שכנגד, מושתת על ניצול הכוח ועל החלשת הסניגורים - אינו ניצחון של המאבק בעבריינות, אלא לכל היותר ניצחון פירוס של הפרקליטה או הפרקליט שחלילה יפעלו כך. הדבר יביא נזק גדול ולא תועלת, וידרדר עוד יותר את מידת אמון הציבור במערכות האכיפה. אין נלחמים בשחיתות באמצעות שחיתות".

דן אלדד עם יובל קפלינסקי / צילום: אלי סופר

"ביצרנו קו תקיף של מאבק הוגן אך נחוש בשחיתות"

אלדד החל את דרכו בפרקליטות ב-1991. כאמור, מאז 2013 עמד בראש המחלקה הכלכלית בפרקליטות, ובין התיקים הידועים שבהם טיפל במסגרת תפקידו היו אלה שעסקו בפרשיות צבי בר ודני דנקנר, ובפרשות השחיתות בישראל ביתנו, בחברת נתיבי ישראל וברשויות מקומיות שונות, בהן עיריות ראשון לציון ונתניה.

אלדד דיבר על מותו של תנ"צ אפרים ברכה כאירוע הקשה בתקופת כהונתו. "לנצח ילוו אותי זכרו הטוב של האיש הנפלא הזה, והזכות הגדולה שנפלה בחלקי להתלוות אליו לחלק ממסע המאבק לטוהר המידות בארצנו". אלמנתו של ברכה, בניו, ראשי יאח"ה - הנוכחי וקודמו, נכחו אף הם באירוע הפרידה.

אלדד סיפר למשתתפים כי הוא מתרגש מאוד מאירוע הפרידה, והזכיר את הספורטאים האולימפיים, שדיברו על העובדה שייצגו את המדינה כולה. הוא ציין כי כפרקליט גם הוא מוקיר את הזכות לייצג את המדינה, לא באולימפיאדה, אלא בפני בתי המשפט שלה. "בית המשפט של המדינה היהודית והדמוקרטית מייצג את ריבונותה ואת עקרונותיה. הזכות להופיע בפניו, בשם המדינה, אינה דבר מובן מאליו, בוודאי למי שהוא בן לניצול שואה". עוד סיפר אלדד כי אביו אמר לו שאם היה מעלה בדעתו בתקופת השואה שיגיע יום ובו ינכח באירוע שבו בנו מסיים שנים בשירות המדינה, היה לו יותר קל לעמוד בתלאות ההן.

אלדד פנה לאביו, שישב בקהל, ואמר לו "אני רוצה לומר לך, אבא, שאני חושב על הדברים האלה, ולא רק היום. המחשבה חלפה בראשי בכל יום, שבו באתי בשערי בית משפט, שבו מוצב דגל מגן דוד, שום דבר לא היה מובן לי מאליו. חשבתי על מזלי הטוב, להיוולד בדור הזה, ולהגיע למעמד הזה.

"הייתי צריך להיות ראוי לייצג את המדינה שקמה בלעדיהם, ושרדה בזכות הקרבתם של רבים, הטובים שבחבריכם ובחברי, שמסרו נפשם על הגנתה. השתדלתי להימצא ראוי, ואני מקווה שבמרבית הפעמים גם הצלחתי".

אלדד אמר שבמחלקה הכלכלית משחקים משחק קבוצתי, ו"אנחנו" קודם ל"אני", דבר שהביא למחלקה הן הישגים משפטיים בבית המשפט, והן הערכה רבה לנחישותם של פרקליטיו במאבקים המשפטיים. "הצענו פעם אחר פעם לפרש את האיסורים המשפטיים בדרך ראויה ומאזנת, ובית המשפט קיבל את עמדתנו", ציין אלדד. "ביצרנו קו תקיף של מאבק הוגן אך נחוש בשחיתות, והבאנו ממדים חדשים להרתעה מפני לקיחת שוחד, ולעיצוב נורמות של טוהר מידות במדינה."

הוא ציין את המגוון האנושי שקיים במחלקה: קבוצה של נשים וגברים מצויינים, בני ובנות כל פלח באוכלוסיה בישראל, כל עדה, שבט, אמונה ודעה. קבוצה שנהניתי כל יום מהמגוון שבה, מהשונות שבין חבריה, כשהמשותף לכולם הם המקצועיות והערכים ברמה הגבוהה ביותר. לדבריו, המגוון הזה עדיין אינו מאפיין כל מקום, בעיקר בדרג הניהולי הבכיר, והדבר חייב להשתנות. גם אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר, עמדה בדבריה על העובדה שאלדד הקפיד לגייס למחלקה מגוון של עובדים מאוכלוסיות שונות בישראל.

אלדד פנה לפרקליטים ואמר: "חברי המחלקה, אתם המעולים שבמעולים. המחלקה היא יהלום בכתר של השירות הציבורי-משפטי בישראל. אל תפחדו ממציאות נושכת ומאנשים קרים, המנסים להמעיט בהישגנו, ומתעלמים מהם. כמובן שתמיד צריך לחתור לשיפור ולעוד מצוינות. אני בטוח שכל מי שייבחר להחליף אותי, יוסיף נדבך נוסף של מצוינות. כך משתפרים, באמצעות שינוי, אך יהיה זה תוך הסתייעות בכוחות העצומים שהתקבצו במחלקה, ובכל מה שהביא לה את שמה הטוב, שיצא למרחוק ומזכה אותה באמון.

המשנה לנשיאת בית המשפט העליון בדימוס, אליקים רובינשטיין, בירך את אלדד במילים נרגשות, וציין את הקשר שנוצר ביניהם מאז שימש אלדד כעוזרו, כשהיה היועץ המשפטי לממשלה.

מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר, אמי פלמור, בירכה את אלדד ואמרה: "ידעתי תמיד שכל מה שאתה עושה, אתה עושה מתוך ראייה של טובת המדינה, של טובת מערכת המשפט, של ההזדמנות שלך להשפיע לטובה. אני חושבת שאפשר ללמוד המון מהאופן שבו חזרת למחלקה, אחרי שהיית מ"מ פרקליט מדינה".

חתן פרס ישראל, המשורר ארז ביטון, סיפר "התרשמתי מדן, ברגישות המיוחדת שלו לפריפריה, לעולם האחר שלפעמים אני מרגיש שהארץ הזו סגורה בפניו. יש לי הרבה מה להגיד, על דימונה ועל ירוחם... חלק גדול מהאנשים שתחת הכשרתו של דן באו כמוני מלוד או ממקומות אחרים, אנשים בעלי יכולת אינטלקטואלית בלתי רגילה, שיחד עם העומק שבהם, שמושקע במאבק לחיסול השחיתות, ידעו גם לפעול למניעת השחיתות, לחנך למניעת שחיתות".

עוד כתבות

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"